Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer Pd-91

cezar504

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I co to ma być? Błagam, nie trzeba mieć zmysłu detektywa, żeby wyczuć wałek na kilometr.

Ostatnia normalna oferta, to 1.777zł a dalej to już klasyczne polowanie na idiotę z pomocą kolegów i kont słupów.

Bez przesady, trochę za stary jestem na takie tanie numery :)

post-6358-0-28793400-1401549270_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Bald,

PD-91 był chyba pierwszy z serii Reference. Niby topowy (budowa, komponenty) a jednak nieudany. Aż takim specem od Pioneerów nie jestem, były przecież jeszcze "kopie" o czterocyfrowych symbolach, wersje japońskie, amerykańskie - podobnie jak Sony ES.

Dokładnie. Jego japoński odpowiednik to PD-3000.

Ukryta Zawartość

I co to ma być? Błagam, nie trzeba mieć zmysłu detektywa, żeby wyczuć wałek na kilometr.

Ostatnia normalna oferta, to 1.777zł a dalej to już klasyczne polowanie na idiotę z pomocą kolegów i kont słupów.

Bez przesady, trochę za stary jestem na takie tanie numery :)

Jesteś folklorem tego forum i w zasadzie tyle w temacie. Nikt nie ma takiej manii wyczuwania wałków we wszystkim co jest związane z Allegro. Niestety w większości przypadków są to tylko Twoje wymysły.

Ukryta Zawartość

Jednak podtrzymuję swoją opinię, że naprawdę trudno trafić topowy klocek w stanie jak ze śmietnika.

Im klocek bardziej popularny i lepszy tym bardziej i częściej używany czy odsprzedawany . Często po nastu właścicielach . Kiedyś znalazłem w sieci Krella KAV280CD sprzedawanego w okresie kilku lat przez kilka osób . Każda twierdziła że jest góra drugim właścicielem ;)

Masz u nas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te same pieniądze. Konkretnie - sprzedany, a nie wystawiony z chorą ceną

Ten sprzedawca to jest dopiero przekręt .

Najpierw wystawia klocki w astronomicznych cenach a po czasie schodzi z ceny i siup - jeleń się znalazł :)

Świetny przykład

Ukryta Zawartość

Czy ktoś o zdrowych zmysłach da za kasetę 1500zł !!! ?

Czekam aż spadnie do 500zł i ktoś ustrzeli " okazję " :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawiam się. Nie tyle mylące oznaczenie modelu, ale błędnie (mylnie) sugerujące, że PD-91 jest lepszy od PD-75

Wyższy - i tak było w istocie. Pomiędzy 1987 a 1990 rokiem (wtedy opracowano PD-75) postęp w technice cyfrowej był ogromny. Dochodzi do tego doświadczenie firmy.

Jesteś folklorem tego forum i w zasadzie tyle w temacie. Nikt nie ma takiej manii wyczuwania wałków we wszystkim co jest związane z Allegro. Niestety w większości przypadków są to tylko Twoje wymysły.

Tak tak, oczywiście. Zapomniałeś jeszcze napisać ile zapłaciłeś za swojego PD-75

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kolega Parantulla nie chce pogodzić się ze zjawiskiem wzrostu cen w miarę upływu czasu. Patrząc wprost jest to faktycznie dziwne, ale po obadaniu tematu już nie tak całkiem. Archiwum pokazuje takie wyniki:

Ukryta Zawartość

A więc mamy:

1. 1199 zł z jedną ofertą - w opisie aukcji stoi "Cena początkowa jest ceną minimalną, nie ma opcji kup teraz". Aukcja trwała 14 dni - czy to możliwe, że tylko jedna osoba licytowała?

2. 1999, 1899, 1849 zł - sprzedany, wszystkie aukcje te same, sprzedający obniżał cenę, obniżał dalej i sprzedał.

3. Pół roku później pojawia się za 2000 - brak informacji o sprzedaży

4. Kolejny za 2500 zł tyle, że z nowym laserem w komplecie, więc 2000+500 - brak informacji o sprzedaży

5. Mija kolejne 1,5 roku do przodu i sprzedaję się za 1650 zł.

6. Dwa miechy temu był ten o którym wspomina parantulla za 3.500 zł, oczywiście nie sprzedany (wyświetleń raptem 158)

7. Obecnie ofert brak. Podobny PD-73 wystawiony za 2000 zł, oraz drugi za 1199 (brak pilota, stuknięty frontpanel - wyświetleń 320)

No więc o co kaman, że tak zapytam?

W moim SA15-S1 blok optyczny wytrzymal 5 lat ....

To kawał czasu, rzeczywiście...

Ile całych płyt przesłuchałeś?

Ukryta Zawartość

Otwórz szerzej oczy. Sony, Kenwood, Denon, Pioneer, Yamaha, CA itp. to nie są jedyne firmy audio na świecie.

W cenie tego Pioneera na allegro chodzą np. odtwarzacze Linna, Creeka i wiele innych. Musisz się tylko uzbroić w cierpliwość.

Dzięki za konkretną odpowiedz.

Kolega Parantulla nie chce pogodzić się ze zjawiskiem wzrostu cen w miarę upływu czasu. Patrząc wprost jest to faktycznie dziwne, ale po obadaniu tematu już nie tak całkiem.

Zwłaszcza gdy wyniki archiwum allegro porównamy z wynikami forumowej wyszukiwarki dla zapytania Pioneer PD-75 :)

Może zaśpiewajmy wszyscy razem - jest super, jest super, więc o co ci chodzi, więc o co ci chodzi, jest super, jest super...

P.S.

Ja nigdzie nie pisałem, że jest to dziwne, bo dla mnie wcale nie jest.

Niczym nieuzasadniony wzrost cen starych klamotów zawdzięczamy tylko i wyłącznie grupie drobnych cwaniaczków,

którzy szybko odkryli prostą zależność - im więcej o jakimś klocku w internecie się pisze, tym szybciej rośnie jego cena.

Pioneer PD-75 nie jest ani pierwszym, ani jedynym przykładem, dlatego powtórzę - mnie to w ogóle nie dziwi.

Pytałem tylko czy poza mną nikogo to nie zastanawia, no ale skoro nic nikogo nie zastanawia i wszystko jest w porządku,

to rzeczywiście szkoda strzępić jęzor po próżnicy.

PD-91 na lokalnym holenderskim portalu handlowym ktoś wystawił w kwietniu za 600 ojro i nikt nawet na to nie zareagował(tzn.nawet nie dał ceny niższej co tu jest normą). CD rotela (nie pomne numeru) poszło wczoraj za 40 ojro.Sam w tej chwili sledze audio analogue Puccini i stoi na 130 euro.W Belgii gostek nie mógł znaleźć chętnego na marantz PM 75 za 150 euro.

PD-91 na lokalnym holenderskim portalu handlowym ktoś wystawił w kwietniu za 600 ojro i nikt nawet na to nie zareagował(tzn.nawet nie dał ceny niższej co tu jest normą). CD rotela (nie pomne numeru) poszło wczoraj za 40 ojro.Sam w tej chwili sledze audio analogue Puccini i stoi na 130 euro.W Belgii gostek nie mógł znaleźć chętnego na marantz PM 75 za 150 euro.

I nie ma się za bardzo czemu dziwić jak za 600 Euro można wyrwać PD 75. Powtarzam: na zachodzie ludzie znają się na sprzęcie.

CD Rotela za 40 Euro to niecałe 170 zł, żaden rarytas - u nas też za tyle kupi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Puccini skoczy z ceną dwukrotnie, poczekaj.

Z PM75 też szału nie ma, bo każdy wie, że PM78 lub PM80 jest dużo lepszy, a są zarazem poprzednikiem PM7000 który w środku jest identyczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po 800 zł też u nas wiszą.

Sporo .... !!!!! Problem byl tylko z niektorymi hybrydami SACD ... Nie czytal warstwy SACD .

Ten opisywany wcześniej przeze mnie był grymaśny jak kobieta w ciąży. Akuratnie SACD czytał, ale inne CD już nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To gdzie te 300-400 Euro?

Ukryta Zawartość

Zauważ, że wtedy w Polsce nie było ANI JEDNEGO takiego CD w żadnym sklepie.

Były były!! W Olsztynie przy Wysokiej Bramie stał sobie taki PD-75 za nieco ponad 20 baniek i do towarzystwa miał CT-93 za identyczną kwotę (którego z resztą nabyłem). Akai GX-95 kosztował wtedy ponad 14mln.

post-3645-0-40017100-1401706173_thumb.jpg

Dajcie już spokój z tym szukaniem "Franka na żagiel". Ja wiem, że jak się coś chce sprzedać, to za możliwie największą cenę, ale trzymajmy się określonych granic przyzwoitości. Rzadko się odzywam, bo i po co, ale tym razem nie wytrzymałem.

Poza tym, PD-75 to całkiem przyzwoity klocek i postawiłbym go na jednej półce z chociażby Sony X555ES czy X559ES.

post-3645-0-01614200-1401706638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo miło, że jednak ktoś ma zachowane stare cenniki. Teraz wiem, że moje wyniki obliczeń walutowych należy pomnożyć dokładnie razy dwa...

Wystarczy zajrzeć do środka i do razu widać, że Pioneery i Soniaki ES są świetnie zbudowane. Sam mam na stałe X55ES i okazyjnie X555ES więc potwierdzam Twoje słowa.

Teraz wiem, że moje wyniki obliczeń walutowych należy pomnożyć dokładnie razy dwa...

Chyba się nie do końca zrozumieliśmy :) Te ceny są w starych milionach zł i to tuż przed denominacją, więc po wychodzi ok. 2,5 tys. zł.

Panowie, polecam kalkulatory z uwzględnieniem inflacji. Nie mylić 24 milionów starych złotych z 2.400 PLN. Lepiej wyliczyć cenę w USD. Wychodzi że taki PD-75 kosztowałby obecnie nieco ponad 8 tyś PLN.

Kupiłem PD-75 niecały miesiąc temu na Giełda Hi-Fi, od pierwszego właściciela za 2400 zł, z okazyjnym jego dowiezieniem. Miły gość, poważne stanowisko dyrektorskie. Kupił go w Niemczech w 1994r., a w 2011r. w salonie wymienił laser za 745 zł., na co mam paragon.Stan piękny, gra rewelacyjnie, oryginalne pudło, 2 książki, stare gwarancje, oryginalny pilot.

A ci dalej swoje, kalkulatory, inflacje, przeliczniki i nawijanie makaronu na uszy, a nóż widelec jakiś jeleń przeczyta...

Niedługo w opisie każdego starego Pioneera na Allegro obowiązkowo będzie stało "Niemiec płakał jak sprzedawał"

Panowie,widzę że proste pytanie was przerasta.Zapytałem tylko czy warto i na co zwrócić uwagę.

A odpowiedzi oczekiwałem tylko i wyłącznie od osób co posiadają,posiadały tego Pioneera.

Witam.chciałem zapytać czy pioneer Pd-91 to dobry cd i na co zwrócić uwagę przy zakupie,i czy się opłaca kupić go za 1400zł.

Odpowiedź na te pytania dostałeś ale jakby co to powtórzę.

1. to bardzo przeciętne CD

2. uwagę trzeba zwrócić na laser (PWY1004)

3. za 1400... może ale ja bym poszukał czegoś innego

A ja radziłbym uważać na wszelkie doradztwa i znajomość sprzętów szczególnie na tym forum. W marcu jak już prowadziłem rozmowy nad kupnem Pioneera PD-75 w grę wchodził transport i strach przed brakiem zabezpieczenia mechanizmu lasera. Przeszukałem forum pod względem wypowiedzi eksperckich co do tego klocka i znalazłem 8 użytkowników, którzy opisywali fenomen klocka pod względem budowy, użytkowania i dźwięku. Skoro go mają, czy mieli, to przecież znajomość zabezpieczenia na czas przewożenia musi być im znana doskonale. Napisałem do wszystkich 8 i dostałem zaledwie 2 odpowiedzi:

- jedna, że nie mają żadnego, a to jest nieprawda !!!

- druga, że kolega nie pamięta ???

Jeśli tak jest też ze znajomością tego i innych sprzętów, to ja serdecznie dziękuję. Nawet zaczynam wierzyć w to co piszą niektórzy, że ta znajomość polega na tym, co się znajdzie w Google. Jak tam nie ma to i eksperckich głosów brak. No może poza śpiewająca poezją na temat dźwięku, tylko nie wiadomo, gdzie usłyszanego.

A to moja już była kolejna próba usłyszenia porady. Nikt nie odpowiedział mi na zadawane szczegółowe pytania dotyczące Onkyo DX-7555 (poza tym, że do niczego), Marantz CD-17 KI, Holfi XENIA.

Nawet tylko z 2 głosy miałem w sprawie dość znanego klocka Sony CDP-XA2ES.

Są jeszcze tacy "eksperci" którzy twierdzą że PD-75 muli.

To ja , ja , JAAA :)))

Dla mnie może nie muli ale brak mu życia , dynamiki , rozdzielczości i przejrzystości .

U mnie jako CD w różnych moich systemach się nie sprawdził .

Miałem dwukrotnie . Jeden bez najmniejszego śladu używania - fotki .

Piękny sprzęt , jednak zostałem z PD 9700 . Jako napęd gra tak samo ale o 1/3 tańszy i laser dostępny .

W marcu jak już prowadziłem rozmowy nad kupnem Pioneera PD-75 w grę wchodził transport i strach przed brakiem zabezpieczenia mechanizmu lasera.

Niestety ten na zdjęciach nie przeżył podróży po kraju . Z Niemiec przyjechał cały ale dalej dojechał niesprawny .

Panowie ja mam obecnie 8 źródeł dźwięku na średnim (może dla niektórych i niższym) poziomie, ale nie wypowiem się jak który gra, bo czy to ma sens?

Nie raz wspominałem, że na odbiór muzyki ma tak wiele elementów, że głowa mała. Dla jednych gra super jeden, dla drugich nie. Jedni słuchają tego samego firmowego klocka jaki inżynierowie zaprojektowali, mało używanego, inni skatowanego w pubach, po wymianie połowy bebechów. Obaj mają tą samą markę, ale czy naprawdę słyszą to samo? Podobnie jak z kablami markowymi i tymi z firmową nalepką z Chin. Powstają recenzje, ekspertyzy, ale nikt tak naprawdę nie bierze pod uwagę, czemu niekiedy tak różniące się od siebie, no bo kto się przyzna, że kupił prowizorkę, a może nawet tego nie wie.

Jeśli sami spojrzycie na siebie, że jeden uwielbia cycate, a drugi płaskie, jeden czarnulki, a drugi blondynki, jeden puszyste, a inny szczuplutkie, to zrozumiecie, że tak samo może być z dźwiękiem, muzyką i jej odbiorem. Przeciez nikt nie neguje, że dla jednego muzyka to jazz, dla drugiego to H-M, a jeszcze dla innego pop. I wszystko to słuchamy na tych samych klockach. Czy słuchacz klasyki fortepianowej ma taką samą ocenę brzmienia, co słuchacz Thrash Metalu na takiej samej marce i symbolu sprzętu X.

Są jeszcze tacy "eksperci" którzy twierdzą że PD-75 muli. W tym wątku największym takim ekspertem jest z pewnością parantulla. On wie wszystko.

Tylko że ja nigdzie ani słowem nie wspominam na temat brzmienia, bo go nigdy nie słyszałem.

Czepiam się jedynie i będę się czepiał zbójeckich cen na niektóre sprzęty,

a w szczególności dotyczy to ponad 20 letnich sucharów bez przerwy reklamowanych na tym forum przez opychaczy,

którym wszystko co kiedykolwiek przypadkiem wpadło w łapy, grało jak ósmy cud świata i po roku było warte miliony.

Podobnych historii na tym forum było bez liku, sam już nie zliczę ile. Podobnych tematów było chyba tyle samo

i nawet gdybym tu wkleił sto linków do aukcji, na których PD-75 poszedł za mniej niż 400 euro (już lecę szukać właśnie)

to mi zaraz ktoś odpisze, że "okazje się zdarzają" i wklei drugie sto linków do aukcji, gdzie PD-75 stoi za 1.400 euro.

Bez sensu taka rozmowa, dlatego niech wam będzie, że najlepszy na świecie PD-75 jest dzisiaj wart siedem tysięcy i pasi.

Albo dziesięć, co? Może być? Jak dla mnie bomba.

Rozumiem więc że pisząc ruchle masz na myśli stan techniczny. W takim razie masz rację. Weź tylko pod uwagę że pewne modele klocków (w tym nieszczęsny PD-75 ale także wiele z wyższej półki) są nieco inaczej traktowane przez swoich właścicieli (Technics serii 1000 sprzedawany z białymi rękawiczkami to przykład ekstremalny) niż Denon Marantz czy Yamaha.

PD 75 z powyższych fotek nie miał najmniejszej mikro ryski . Pilot też . Nawet spód pilota jak nowy .

Wyrwany został za około 2200zł ponad rok temu .

Za taki stan cena jeszcze dla mnie do zaakceptowania jako coś do kolekcji i dla wyglądu / wykonania ale te allegrowe wraki po 3 i więcej koła to jaja jakieś .

Tak jak jajami są te dwa decki Pioneera CT 91 i 91A w kosmicznych kwotach gdzie nawet po wytartych przyciskach widać że są zużyte .

I to właśnie jest dobre z Pioneerem - złoty pasek na włączniku . Jak jest zwłaszcza mechaniczny a jest wytarty to dla mnie znak - omijać z daleka

( zaraz handlarze zaczną przyciski podmieniać ;) ) .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.