Skocz do zawartości
IGNORED

interconekt diy

sylwek.k

Rekomendowane odpowiedzi

A może taki się sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Materiały wszystkie miałem, ale na przyszłość może się przyda, kabel zrobiony, założenia wstępnie osiągnięte poczekam jak się wygrzeje może będzie jeszcze lepiej.

Kable zrobiłem następująco; dwa srebrne druty w rurkach teflonowych skręcone względem siebie, to w peszlu bawełnianym, następnie ekran i na to kolejna izolacja teflonowa, kolejny ekran i na koniec czarna osnowa. Obydwa ekrany podłączone do masy od strony żródła. Być może te zabiegi nic nie dały ale mam spokój duch i w myśl że dałem z siebie wszystko.

W moim odczuciu pozostała detaliczność dobrych miedzianych IC ale złagodniały trochę górne rejestry, jak dla mnie IC z litego srebra są jak na razie najlepsze.

Mam dwa jeden CD-AMPLI, drugi AMPLI KD-AMPLI(końcówka mocy) i sprawdzają się wyśmienicie

Ukryta Zawartość

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

na tym drucie z allegro (firma jubilerska z Chorzowa, dla mnie to za płotem) zrobiłem kabelki na wzór kimber (plecionka) 3 żyły sygnałowe + 3 żyły masa, każda oddzielnie w teflonie, wtyki neutrik NF2C-B/2, na dodatek bez ekranu (niepotrzebna dodatkowa pojemność), osłona z oplotu tworzywowego, nic nie sieje, żadnych zakłóceń, zero przydźwięku. Tak samo mam okablowany DAC i wzmacniacz lampowy, nigdzie nie stosuję ekranu. Nie wiem co to przydźwięk (nie cierpię słowa brum), nie wiem co to szum lampy, jakaś dziwna cisza w kolumnach... nawet jak wszystko jest włączone

na koniec... niczego nie będę udowadniał, nie będę wdawał się w dyskusje, jak ktoś chce niech przyjedzie i sobie posłucha

Ja miałem jeden ic zrobiony tak:

- sygnał i masa miały po jednym przewodzie plecionce

- jeden ekran połączony z obydwu stron

- drugi ekran od sygnału (poprawa względem pojedynczego ekranu połączonego od źródłą)

Potem zrobiłem kabel na Carbokab 225:

- masa i sygnał na żyłach

- ekran podpięty od źródła

Zmodyfikowałem go tak:

- na sygnał dałem drut 24awg miedź srebrzona w teflonie

- masa ekranem puszczona

Na razie jestem z ostatnią wersją ale mam w planach sprawdzić jak zachowa się kiedy nałożę na to jeszcze jeden ekran. Kombinacji jest wiele...

Dodam jeszcze że największy wpływ ma właśnie przewodnik, ilość ekranów może zwiększyć pojemność kabla a to też nie najlepiej. Dlatego jeden ekran powinien wystarczyć. Diabelnie drogi ten mundorf, ja używam takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ja mam użyłem drutu srebrnego bo mam jeden IC Sonus Oliva srebrny i podobał mi sie przekaz z niego, po poszukiwanich w gotowych kablach ( qed quinex i silverspiral, tani audioquest, wireworld luna i equinox) stwierdziłem że Sonus jest najlepszy i chcę jeszcze jeden podobny kabel. Miałem materialy na izolację i ekrany, wtyki też mialem dobre. Brakowało drutu więc wybór był prosty i jak na razie nie żałuję wyboru, kabel gra fajną barwą i szczegółowo bez ostrości.

Cieszę się, że wygrała opcja najprostsza z możliwych ( dla audiofila ) bo jeszcze bardziej prymitywnym rozwiązaniem jest chwalony jednak tu i ówdzie Reson. A zasada jest w nim podobna, tyle, że bez ŻADNYCH dodatków typu ekran czy oplot a oba przewodniki są identycznymi drutami solid. Tyle, że miedzianymi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fajne ekrany:

Ukryta Zawartość

Swoją drogą zacząłem zastanawiać się nad tym mundorfem którego polecił Jaro (do okablowania wzmaka 2m jak nic ale czy jest sens...). Na interkonekt z powodzeniem wystarczyłby mi metr (dac stoi na wzmaku) ale tutaj kolejne pytanie:

jaka powinna być optymalna długość interkonektu o ile takie pojęcie istnieje?

Ukryta Zawartość

Parę już lat temu był ten temat i z pomiarów czy też nie tylko z nich wyszło, jak pomnę że ok.63 cm.

Robiłem dłuższe i krótsze; sam jednak różnic nie zauważyłem. Wszystko zależy od przejrzystości systemu i oczywiście samego kabelka. Może być tak, że będzie wprowadzał różne zmiany w zależności od długości...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fajne ekrany:

Ukryta Zawartość

Swoją drogą zacząłem zastanawiać się nad tym mundorfem którego polecił Jaro (do okablowania wzmaka 2m jak nic ale czy jest sens...). Na interkonekt z powodzeniem wystarczyłby mi metr (dac stoi na wzmaku) ale tutaj kolejne pytanie:

jaka powinna być optymalna długość interkonektu o ile takie pojęcie istnieje?

Co do Mundorfa to oczywiście jako sygnałowy ten o średnicy 0,5mm,można by go zastosować do terminali głośnikowych ale myślę że min 4 szt,

u mnie do terminali mam Furutecha Alpha 22 ale cały czas myślę o tym Mundorfie.Tylko ja u siebie myślałem o tym

aby skręcić razem 2x1,5mm razem z 2x1mm co dało by w sumie 5mm,1,5mm udało mi się wylicytować na Alledrogo zostało dokupić 1mm.

Ukryta Zawartość

Ja mam słuchawkowca więc 0.5mm się nada (ha2013). Chyba nie mam nic do stracenia i wypróbuję dziada w najbliższym czasie, swoją drogą bardzo dobrze wypadają te solid core z navships i cena jest bardzo dobra.

Jeszcze jedno pytanie - jak łączyć tj:

1. sygnał i masa osobnymi żyłami

2. sygnał i masa osobnymi żyłami i ekran na masę od źródła (mi się wydaje że najlepsza opcja)

3. sygnał żyłą masa po ekranie

4. sygnał żyłą masa po ekranie i drugi ekran na masę od źródła (to takie wynalezione ale raczej desperackie połączenie...)

Które połączenie uważacie za najlepsze? Żyły splatać ze sobą bezpośrednio czy jakiś wypełniacz zastosować np opleść lub nałożyć termokurcze na każdą żeby było z 1-2mm odstępu między nimi?

Te są też bardzo OK.

Miedź 6N pokryta złotkiem i warstwą ochronną (lakierem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do pomysłu JARO66 to nie wiem o które przewody mu chodzi, ale zalecane w paru projektach grubości okablowania całego toru tweetera to właśnie solid 0,5 mm. I to nie zwielokrotnione, tylko pojedynczym przewodem. Zresztą obejrzyj sobie np:

Ukryta Zawartość

oraz:

Ukryta Zawartość

Tym razem jakoś wierzę recenzentom, że grają dobrze. Wydaje mi się, że źródłem dość wysoko ocenianego dźwięku są nie tylko dobre głośniki i koncepcja, ale też optymalne okablowanie...bo o skomplikowaniu zwrotnic to już nie wspomnę ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałem

Co do pomysłu JARO66 to nie wiem o które przewody mu chodzi, ale zalecane w paru projektach grubości okablowania całego toru tweetera to właśnie solid 0,5 mm. I to nie zwielokrotnione, tylko pojedynczym przewodem. Zresztą obejrzyj sobie np:

Ukryta Zawartość

oraz:

Ukryta Zawartość

Tym razem jakoś wierzę recenzentom, że grają dobrze. Wydaje mi się, że źródłem dość wysoko ocenianego dźwięku są nie tylko dobre głośniki i koncepcja, ale też optymalne okablowanie...bo o skomplikowaniu zwrotnic to już nie wspomnę ;-)

Faktycznie napisałem bardzo nie jasno,płytka gniazda rca 0,5mm natomiast o większym przekroju myślałem o połączeniu płytka terminale głośnikowe.Jeśli chodzi o okablowanie kolumn to 0,5mm do wysoko tonowego jest wystarczające.Do niskośredniotonowego nigdy nie sprawdzałem takiego małego przekroju,może warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do niskośredniotonowego nigdy nie sprawdzałem takiego małego przekroju,może warto?

Nie warto. Więcej wad niż zalet. Od zwrotnicy do niskośredniotonowego dobra miedziana plecionka 2,5 do 4mm2. Kapitalnie sprawdza się tu Cable Talk 4 lub 3.

Ja mam całą kolumnę tak okablowaną; zresztą gdybym na woofer dał i 10mm2, nie miałoby to żadnego wpływu, bo kable głośnikowe mam poniżej 0,1 mm 2.

Czy oglądaliście okablowanie Lecontoure z linków, które podałem ? ciekaw jestem Waszych uwag. R.

Te są też bardzo OK.

Miedź 6N pokryta złotkiem i warstwą ochronną (lakierem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz np:

Ukryta Zawartość

I jak to gra..? właśnie się zastanawiam czy się nie zabrać za polutowanie, bo nakupiłem tego..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz system z małymi zniekształceniami i neutralne wysokotonówki "to je ono".

Trudno o lepszy; chyba, że z samej miedzi, ale skok już może być duży...

Zresztą taka próba nie jest niczym trudnym czy czasochłonnym...

Jest drive ! ;) Wysokie ładnie kontrolowane czytelne, żadnego piachu, świstu. Przestrzeń i sprężystość, miła w odbiorze średnica.

Zdjęcia pewnie wyglądające znajomo ;)) co? ss 9300 zasilany 2x0,46 (żyła).

kimbera 4pr dzieli przepaść od tego co jest teraz. polecam.

Ukryta Zawartość

post-31054-0-18319600-1401376451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na wysokich na pewno się sprawdzi taki drucik, co do niskośredniotonowych, 0,5mm2 lub mniej w moich poszukiwaniach nie nadawał się, nawet srebrny. Zawsze było słychać "cieniznę", brak masy, wypełnienia, uderzenia.

Średnio-niskotonowy dostał (na żyłę) 2x0,46(miedź), 9x0,2 mm2 (srebro-z porzuconych projektów) wszystko w 4 rurkach teflonowych.

Sprawa jest stosunkowo świeża i muszę poczekać na końcowy wynik, zestawy to Esy Ostinato2, a jak wszystkim, którzy mieli lub mają wiadomo, podstawy basowej im nie brakuje.

Próby wprowadzam stopniowo,najpierw druciki dostał scan speak, a teraz vifa.

pozdrawiam,

K

Jak się źle polutuje ;-) ale wystarczy dołożyć cyny i złącze się uspokaja...

Bo powinien zagrać głośnik; a na poważnie, to nie ma sensu zwielokrotnienie przekroju wobec kabla głośnikowego. Głównie jego przekrój ogranicza masę i dynamikę, jeśli brakuje tego we wzmacniaczu lub psuje sprawę np. zbyt duże pomieszczenie. Mnie wystarcza kabel głośnikowy poniżej 0,1 mm2.

Ja mam do niskich tonów posrebrzaną miedź 1,3mm i więcej nie chcę. Ale na średnio-wysokie pokuszę się kiedyś na srebro 0,5.

sory pomyłka, taki kabel mam na połączenie kolumn ze wzmacniaczem a w środku mam 3,3mm miedź od audioquesta.

A ja kiedyś zrobiłem ic z drutów 26 awg solid i niczego nie brakowało. Nie wiem jaka jest zależność, może wyższy prąd wymaga grubszego przewodnika żeby pasmo było w porządku ale w ic raczej nie jest to wymogiem odnoszę wrażenie, może w kolumnach...

Jak masz system z małymi zniekształceniami i neutralne wysokotonówki "to je ono".

Trudno o lepszy; chyba, że z samej miedzi, ale skok już może być duży...

Zresztą taka próba nie jest niczym trudnym czy czasochłonnym...

Myśle by zrobić tą sygnałówkę w wersje PURE, tylko same te druciki, wtyki neutrik profi.

Żadnego ekranu (może sam teflon)a drucik dać 26AWG 0,6 metra długości

To jest dobre rozwiązanie, minimalizacja pojemności interkonektu ale chyba trzeba będzie zapewnić mu przestrzeń bez zakłóceń ze strony innych kabli czy urządzeń... Neutriki profi są spoko tylko ciężko wchodzą, nie ma sensu chyba pakowanie jakichś eichmannów czy furutechów 10x droższych.

Jak podejrzewam potrzeba zaizolować... Te które kupuję z navships mają teflon ale pod nim srebro nieemaliowane itp więc i tutaj pewnie tak jest...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.