Skocz do zawartości
IGNORED

interconekt diy

sylwek.k

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie trochę nie do końca w temacie, ale odnośnie wspomnianego Mundorfa. Jeśli zdecyduję się użyć go jako kabel głośnikowy, ty czy 0,5mm nie będzie zbyt cienki ????

Kabel o tym przekroju bardzo dobrze się sprawdzi do okablowania głośnika wysokotonowego czy to wewnątrz czy jako

głośnikowy na zewnątrz.

Kabel o tym przekroju bardzo dobrze się sprawdzi do okablowania głośnika wysokotonowego czy to wewnątrz czy jako

głośnikowy na zewnątrz.

Dzięki. Czyli ten przykrój tylko do wysokotonowego ? Dobrze zrozumiałem ?

Jeśli bym chciał zrobić głośnikowy od wzmacniacza do kolumn bez bi-wire itp to jaki przekrój drutu musiałby być ? 1mm ? 1,5mm ?

M.

Dzięki. Czyli ten przykrój tylko do wysokotonowego ? Dobrze zrozumiałem ?

Jeśli bym chciał zrobić głośnikowy od wzmacniacza do kolumn bez bi-wire itp to jaki przekrój drutu musiałby być ? 1mm ? 1,5mm ?

M.

Miałem wszystkie 3 przekroje 0,5;1,0 oraz 1,5 tak jak pisałem wcześniej 0,5 jako interkonekt i do wysokotonowca jest ok natomiast jeśli chodzi o całe pasmo to w moim systemie było zbyt chudo,potem zaszalałem i skręciłem z sobą 2x1,0 i 2x1,5 tylko że ja nie robiłem kabli głośnikowych tylko zwory do kolumn.Zagrało to na tyle dobrze że zrezygnowałem z ze wszystkich połączeń bi natomiast został pojedynczy kabel do sekcji wysokotonowej a do niskotonowej sygnał przekazuje jako zwora skrętka z Mundorfa o której wcześniej wspomniałem.

Miałem wszystkie 3 przekroje 0,5;1,0 oraz 1,5 tak jak pisałem wcześniej 0,5 jako interkonekt i do wysokotonowca jest ok natomiast jeśli chodzi o całe pasmo to w moim systemie było zbyt chudo,potem zaszalałem i skręciłem z sobą 2x1,0 i 2x1,5 tylko że ja nie robiłem kabli głośnikowych tylko zwory do kolumn.Zagrało to na tyle dobrze że zrezygnowałem z ze wszystkich połączeń bi natomiast został pojedynczy kabel do sekcji wysokotonowej a do niskotonowej sygnał przekazuje jako zwora skrętka z Mundorfa o której wcześniej wspomniałem.

Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie.

• 1 miesiąc później...

Powiedzcie mi, ekran generalnie ochrania przewód od zakłóceń z zewnątrz to ok ale co np jakby w interkonekcie dwużyłowym dodać trzecią żyłę i podłączyć ją od strony źródła jak ekran? Oczywiście spleciona razem z sygnałem i masą jako środkowa. Bo jak mi gdzieś wpadło w oko kable należy splatać żeby ich pola nie zakłócały się nawzajem ale układały równomiernie jakby w jedno... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak już zamierzam skręcić kabel z materiałów za 400zł to chciałbym aby jego budowa nie była sprzeczna z prawami fizyki...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ekran łączyć z masą od strony wzmacniacza - jest "cięższa"

Może zagra lepiej od mojego lub JARO66 zrobionego z miedzi 0,5 mm średnicy...

Zrób sobie drugą parę z drutu telefonicznego jw. po 1 zł/m na shitowych wtykach po 2 zł i porównaj.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ekran łączyć z masą od strony wzmacniacza - jest "cięższa"

Może zagra lepiej od mojego lub JARO66 zrobionego z miedzi 0,5 mm średnicy...

Zrób sobie drugą parę z drutu telefonicznego jw. po 1 zł/m na shitowych wtykach po 2 zł i porównaj.

Ale wszędzie piszą że ekran od źródła nie odbiornika... Druga sprawa to kabel próbny, mam z czego wykonać, mogą być przewody z kabli sata? Ekran zwykły z kabla starquad.

Powiedzcie mi, ekran generalnie ochrania przewód od zakłóceń z zewnątrz to ok ale co np jakby w interkonekcie dwużyłowym dodać trzecią żyłę i podłączyć ją od strony źródła jak ekran? Oczywiście spleciona razem z sygnałem i masą jako środkowa. Bo jak mi gdzieś wpadło w oko kable należy splatać żeby ich pola nie zakłócały się nawzajem ale układały równomiernie jakby w jedno... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak już zamierzam skręcić kabel z materiałów za 400zł to chciałbym aby jego budowa nie była sprzeczna z prawami fizyki...

ekran osłania przewody dookoła,trzecia żyła wpleciona między dwie sygnałowe tego nie zrobi,jej skuteczność( w tych warunkach kiedy ekran naprawdę pomaga-ale to temat z innej bajki) będzie bliska zera.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.

Póki co jestem na etapie zbierania materiałów. Mam trzy pytania:

Chcę sprawdzić IC z oplotem i bez. Wężyk elastyczny ok. 3mm (konkretnie 2.8) chcę wsunąć w oplot ok. 4mm. Wybrać ten;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten

Ukryta Zawartość

Czy raczej ten? Tu cena zdecydowanie wyższa. Nie bardzo kojarzę na czym polega różnica. Jest drobniejszy, lepszy?

Ukryta Zawartość

I druga sprawa. Ktoś tu z Was sugerował rozsunięcie przewodów w IC o ok. 1mm od siebie. Część osób twierdzi że przewody sygnałowe należy skręcać ze sobą. To w końcu separować, czy skręcać? ;)

Dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I druga sprawa. Ktoś tu z Was sugerował rozsunięcie przewodów w IC o ok. 1mm od siebie. Część osób twierdzi że przewody sygnałowe należy skręcać ze sobą. To w końcu separować, czy skręcać? ;)

Każdy z nich "zagra" inaczej. Dawno temu bawiłem się w kabelki. Wtedy nie było takiego dostępu jak jest teraz, ale generalnie zauważyłem, że:

1. Więcej żył na masę przyciemnia dźwięk

2. puszczenie żył równolegle otwiera górę zwiększa dynamikę. Bas dobrze kontrolowany ale szczupły

3. Skręcenie pogłębia bas, łagodzi górę, dźwięk staje się łagodniejszy. Im mocniejsze skręcenie tym większy efekt

4. Warkocz powoduje większy bas, ale góra staje się bardziej wycofana.

Jak bawiłem się w interkonekty nie było rurek teflonowych, miedzi OCC i drutów Mundorfa. Ale generalnie chyba sploty będą się zachowywać podobnie.

Kilka lat temu kupiłem Furutecha FA-220 na metry z pcx i nie czuję potrzeby zabawy. Nie mówię, że nie może być lepiej. Ale już mi się nie chce:-)

Niby skręcenie jest poprawne ze względu na wzajemny wpływ pól magnetycznych ale z drugiej strony przecież ile kabli ma żyły puszczone równolegle... tutaj właśnie jest ta odległość między przewodnikami 1mm może jak da radę więcej ale żeby też od ekranu było min 2mm dla każdej żyły.

Ja kupiłem ten ekran

Ukryta Zawartość

A przewód to

Ukryta Zawartość

Pozostają wypełniacze między żyłami a ekranem, termokurcz na osłonę ekranu, oplot na ozdobę a wtyki mam neutrik profi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej skręcać odseparowane ;-)

A tak na poważnie - skrętka jest koniecznością mechaniczną, jeśli nie używamy koszulek.

Kabel może być jak Reson czyli 2 razy cienki solid byle nie za blisko siebie ( jak w starym symetryku 300 Ohm ).

Legendy o ekranach i zakłóceniach wynikają z pierwotnego poziomu napięć w kablach IC - porównywalnych z mikrofonami ( 5 -10 mV ), natomiast już od ponad 30 lat to są napięcia rzędu 200 mV ( z CD jeszcze więcej ) nieporównywalnych z poziomami zakłóceń w standardowych instalacjach. Oczywiście bywają miejsca szczególnie narażone, jak np. okolice nadajników różnego rodzaju itp. gdzie ekran jest jedynym wybawieniem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy raczej ten? Tu cena zdecydowanie wyższa. Nie bardzo kojarzę na czym polega różnica. Jest drobniejszy, lepszy?

myślę,że jak rzucisz okiem na kilka artykułów tego sprzedawcy i porównasz ceny z innymi sprzedawcami to to pytanie wyda Ci się nie na miejscu:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

myślę,że jak rzucisz okiem na kilka artykułów tego sprzedawcy i porównasz ceny z innymi sprzedawcami to to pytanie wyda Ci się nie na miejscu:)

Ukryta Zawartość

Fakt. hihi ;)

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Kabel z miedzi OCC 7N 26 AWG Litz Cryo v2 Audeos.

Co o nim myślicie - nada się na interkonekt 1m (bez ekranu)?

Czy ta emalia na każdym druciku jest dostatecznym odizolowaniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.