Skocz do zawartości
IGNORED

Co wymienić aby dźwięk był lepszy? :(

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Każda, dobra kolumna, bez względu na jej budowę, zagra przestrzennie, o ile, pozwoli się jej to pokazać.

Popieram, z całym szacunkiem,( pomimo wojen monitory&podłogówki) -:)

Są lepsze monitory za 2 tysi od podłogowek za 2 tysi , jak i na odwrót , wszystko zależy do czego jedne i drugie podłączymy i w jak przygotowanym / jakim pomieszczeniu postawimy. :)

Pełna racja,tylko, jeszcze trochę zależy to moim zdaniem od konfiguracji, dlatego jedne kolumny zagrają pozytywnie z elektroniką X, a z Y, już nie.Dlatego, te podłogówki, czy monitory, za 2 tyś, powinniśmy porównywać na tym samym systemie.I znowu dylemat,

bo jednemu spodobają się bardziej podłogówki, a innemu monitory, brzmieniowo.Także moim zdaniem słuchajmy, a potem kupujmy to co nam się podoba dźwiękowo. -:) Przecież to nas ma cieszyć, nie innych.Rydz, co do spraw technicznych pełna racja. -:)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pełna racja,tylko, jeszcze trochę zależy to moim zdaniem od konfiguracji, dlatego jedne kolumny zagrają pozytywnie z elektroniką X, a z Y, już nie

Przecia napisałem :)

wszystko zależy do czego jedne i drugie podłączymy

Pozdrówko.

Pozdrówko.

Wybacz drogi Ryd-u, przeczytałem Twój post ze zrozumieniem, ale pisząc swój, tak się rozpędziłem myślowo że to przeoczyłem.

Och ta starość. -:)+

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

znaczy się, co to za słuchawki są ?

Wszystko jest w opisie "o mnie". Jakiś przeciwnik słuchawek??

Zresztą nie chodzi o to na czym kto słucha, tylko jak podchodzi do tego, aby to wszystko grało lepiej. Dyskusja o akustyce przy sprzęcie niejako budżetowym, w dodatku źle zgranym, jest dla mnie czymś podobnym jak doradzanie właścicielowi Punto, żeby rozpędzał się do setki w 3s. Nie ten kaliber panie... ;) Ale na tym forum nie takie cuda już czytałem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Może na początek można powalczyć kabelkami.

Nie słyszałem tego Arcama i nie wiem na jakich kablach w tej chwili masz to wszystko ze sobą połączone.

Możecie się śmiać, ale ja u siebie wyeksponowałem więcej basu dzięki zmianie przewodu zasilającego i moje kefy zaczęły grać "równiej" w całym zakesie częstotliwości. Mam dni kiedy mogę słuchać ich godzinami a słucham zespołów począwszy od instrumentalnych po ostro rockowe (metalowe).

Mowa jest o monitorach za dwa tys wzgledem podlogowek za dwa tys ,a nie o tym czy monitory buduja lepsza scene czy tez nie

widocznie niektórzy nie zrozumieli:)

Niestety, mity o lepszości monitorów w zakresie budowania sceny-przestrzenności, są tylko mitami. Jakże często powtarzanymi i jakże często kreowanymi słabym sprzętem, lub słabym doborem sprzętu, lub beznadziejnych akustycznie "pokojów odsłuchowych".

"Mit" o lepszosci monitorów u mnie został udowodniony praktyką :)

Każda, dobra kolumna, bez względu na jej budowę, zagra przestrzennie, o ile, pozwoli się jej to pokazać.

Z tym sie zgodzę. Ogromne paki w malutkim pokoiku nie zagraja na przykład i kropka .

Gość

(Konto usunięte)

Ja stawiałbym na Arcama. Jak można było zamienić Audiolaba na amplituner tego rozum mój nie obejmie ... :-)

Mój też nie??? ...tylko wzmacniacz i to wydajny prądowo poprawi sytuację...bez dobrego zasilania nie ma dobrego grania

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko jest w opisie "o mnie". Jakiś przeciwnik słuchawek??

Zresztą nie chodzi o to na czym kto słucha, tylko jak podchodzi do tego, aby to wszystko grało lepiej. Dyskusja o akustyce przy sprzęcie niejako budżetowym, w dodatku źle zgranym, jest dla mnie czymś podobnym jak doradzanie właścicielowi Punto, żeby rozpędzał się do setki w 3s. Nie ten kaliber panie... ;) Ale na tym forum nie takie cuda już czytałem.

Mimo to, zajrzałem w twoje "o mnie" i powiem tak;

To, na czym słuchasz, to nawet nie Punto.

Nie ten kaliber panie...:)

Choć zdanie, na temat sprzętu, niejako budżetowego, jest poprawne.

:)

Żeby znacząco poprawić jakość dźwięku stereo musisz przede wszystkim kupić wzmacniacz stereo. Może być integra lub zestaw dzielony (końcówka + przedwzmacniacz).

Nigdy amplituner nie zagra dobrze w stereo. Może nie nigdy, ale ja takiego nie słyszałem, chyba nawet na oczy nie widziałem. Podobno takie istnieją, ale kosztują grube pieniądze, a i tak nie grają jak ich odpowiedniki cenowe w stereo.

Możesz sobie zostawić i jedno i drugie i połączyć ampli ze wzmakiem. Wtedy do muzyki będziesz włączał sam wzmacniacz a do filmów apli + wzmacniacz. Kiedyś zrobiłem tak samo, zrezygnowałem ze stereo na rzecz kina domowego, jednak trwało to miesiąc. Kino domowe nie nadaje się do słuchania muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.