Skocz do zawartości
IGNORED

Do posiadaczy nagrywarki Lite-ON

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do tej mojej nagrywarki Lite-ON 5238S potrzebne są jeszcze jakieś sterowniki ? Kupiłem wersję OEM-ową, bez żadnego oprogramowania. Na razie ściągnąłem z neta Nero 6.3.1.20, KProbe v2.4.2 i osławiony program EAC v0.95. Z konfiguracją tego ostatniego dam sobie chyba radę, na stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest pełny opis.

To wszystko, czy potrzeba jeszcze czegoś by dobrze nagrywać płytki ? Czy ktoś kto ma nagrywarkę Lite-ON’a może mi służyć poradą ? :-)

Wszystkim dziękuję za pomoc,

Michał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I love the sound of crashing guitars

https://www.audiostereo.pl/topic/11178-do-posiadaczy-nagrywarki-lite-on/

do predkosci 4x, czy 8x jest inny format zapisu na cd, jesli dobrze pamietam, wiec nowe szybkie nagrywarki poprostu nie posiadaja tego starego standardu dlatego nie mozna czasem zejsc ponizej tej predkonciu, ja na swoim liteonie niemoge nizej niz 8x, chyba ze to jakis stary rw to wtedy zaskoczy 4x

->mlody2

Forum jest odpowiednie, ja się pytam jakich programów użyć do odpowiedniego skonfigurowania nagrywarki, by nagrywać płyty audio z muzyką.

co do programow - chyba wystarczy, sterownikli pewnie masz juz w windowsach a jak nie to latwo w sieci znajdziesz.

dopiero teraz zacznie sie wielkie mistyczne voodoo wypalaniowo-plytkowe ;-) poszukaj tematow o wyzszosci jednych plytek nad drugimi, a moze lepiej nie bo sobie stresu i czasu oszczedzisz.hehe;-)

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź paulinka. Tematy płytkowe obczaiłem już przed kupnem nagrywarki ;-) Na razie priorytetem jest przegranie danych z twardziela w kompie i do tego wybrałem Platinum jako ponoć najtrwalsze. Ale jak tylko znajdę chwilkę czasu, to biorę się za przegrywanie muzyki, na razie może na płytkach kolesia, żeby nie ryzykować ;-)))

Programem Nero na tej nagrywarce nagralem w audio ponad 100 CD na TDK Metallic przy predkosci x8 i to wazne nie mozna przekraczac x 8. Nikt sie nie skarzyl ze mu plytki nie dzialaja. Pozdrawiam

Rozumiem, że właśnie dla tej nagrywarki prędkości wypalania x 8 są najbardziej optymalne dla płyt audio ? Dzięki za wyjaśnienie tej kwestii Barthezz :-)

jak to się nie da wolniej? Miałem LiteON 52x32x52, teraz mam LG 52x32x52 - zarówno jedna, jak i druga potrafi poprawnie nagrać płytę Audio z prędkością x4 (a nawet x2), używam CloneCD i to jakiejś starszej wersji, w NERO także jest możliwość x4 ale x2 już nie!

Co innego, że niektóre odtwarzacze CD nie odczytują płyt nagrywanych na nowych nagrywarkach (bez względu na prędkość zapisu takiej płyty) -> przerabiałem już taki problem w wątku: 8534

Do nagrywania czegokolwiek używam oczywiście TDK i Verbatim.

Pozdr

Marek

a wlasnie .. ja np: mam nagrywarke lg 52.24.52 ..... i mam problem tego typu ze eacem nie moge wypalac ... porazka .. wiesza sie jakos dziwnie ... i juz nie moge dalej nic zrobic , dziwne to jest , nie wiem ma ktos taki problem ???

młody2- nie życzę Ci, aby ktokolwiek odpowidział w ten sposób na pytanie postawione przez Ciebie i nie piszę tego z "wrodzonej złośliwości".

Nagrywaj płytki audio 8-16, nie wolniej, nie szybciej;

Eac czyta zabezpieczone cactusem pLyty, musisz tylko przytrzymać shift po włożeniu krążka do napędu;

W przypadku zabezpieczonej gry skieruj się na cdrinfo.pl;

Nie nagrywaj EAC'em, poszukaj w dokumentacji programu płyt, do których możesz mieć dostęp i wylicz offset dla liteon'a

->eMiL

Dzięki za pomoc :-)

Tylko właśnie jak wyliczyć ten offset dla Lite-ON’a ? Znalazłem coś takiego:

...DC offset to po przesunięcie stałoprądowe - chodzi o to, żeby wartość średnia wszystkich próbek wynosiła 0. Jeżeli tak nie jest mamy do czynienia z przesunięciem stałoprądowym sygnału - inaczej mówiąc sygnał zawiera składową stałą...

CactusDataShield200 połowa nowych płyt jest zabezpieczona tym ustrojstwem, przeważnie robi się obraz płyty używając np.clony xxl ale nie jest to optymalne, EAC zgra taki krążek pod warunkiem, że przytrzymamy shift nie pozwalając tym samym na odtworzenie mp3pro znajdujących sie na płycie i instalację programiku ogłupiającego czytnik.

Przeważnie zapomina się o wyliczeniu offsetu dla konkretnego modelu czytnika, wystarczy umieścić płytę o numerze zgodnym z dokumentacją w EAC i program poda wartość offsetu.

Dc offset to chyba coś innego;

Offset to przesunięcie odczytu, aby to skorygować patrz wyżej, np. dla cdrw sony wyszło +6, tyle samo co dla Twojego liteon'a (u znajomego konfigurawałem)

Postaraj się sprawdzić te wartości;

...klikam na EAC, opcje napędu, przesunięcie/szybkość, wkładam płytę i naciskam – wyznacz wartość przesunięcia odczytu... jest –372...

...tylko, że dla drugiej płyty ta wartość wychodzi już inna.

A może coś robię źle ? :-|

Kurcze, znalazłem coś takiego:

... procedurę wyznaczania trzeba przeprowadzić kilkakrotnie. Potem robimy tak samo z drugą płytą.

Jeśli wyniki nie będą powtarzalne to ustalenie poprawnej wartości przesunięcia nie jest możliwe dla danego napędu, należy wtedy zrezygnować z tej metody korekcji...

Czyli chyba nic z tego :-(

Fademan

niektóre modele nagrywarek LG nie wypalaja pod EACiem, to znany problem i nic tu nie poradzisz (sam taka miałem)

Micke

a jesli chodzi o ustawienia w EACu to wszystko jest opisane w pliku tekstowym dołączonym do programu,

nie jest to najprostsze, trzeba mieć jedna albo więcej płyt z podanych tam w spisie , i płytke nagrac itd.),

dla niektórych modeli sa gotowe wartości , chyba na stronie EACa jest forum albo jakieS linki, i to tam jest, dokładnie nie pamiętam , bo ustawiałem to ponad rok temu :-)

Wiem, wiem o co chodzi. :-) W dokumentacji są te trzy moje płytki, numery się zgadzają ale wartości przesunięcia są różne, dla wszystkich trzech :-(

Opisy do EAC są tu:

Ukryta Zawartość

i tu

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś potrzebował :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.