Skocz do zawartości
IGNORED

raz jeszcze cd czy dac do 10k zl

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Na marginesie rozmowy takie z innej strony spojrzenie: 10000zł to jest ~200 płyt CD ... ja bym na to wydał tyle kasy!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Sorki muda44, ale Ci nie wierzę.

Poniżej masz fotki . Jako że słuchasz z PCta to widoczny kabel USB też powinien być Ci znany . Widać też kable na których było to słuchane / porównywane .

Wierzyć nie musisz :)

Vegę mogłem mieć w duuuużo mniejszej cenie :)

Napisałem to co słyszałem z opisaniem konfiguracji a kto i co z tym zrobi to jego sprawa . Po tych klockach miałem i mam nieco inne i dla mnie jeszcze lepsze , jednak przez takie wpisy

Jak nie masz Xindaka, s300i, CA i kabli Qed Ruby to jeszcze mało słyszałeś ;)

ale nie martw się !!! Na 100% już o tym czytałeś bo nie ma już prawią wątku na AS, w którym byś o tych klockach nie było wspomniane.

więcej swoją wiedzą z nowych " odkryć " na tym forum się nie podzielę .

Po co się ścierać z kimś kto krytykuje to o czym piszę a tego nawet na oczy nie widział ?

Czyli standard dzisiejszego forum .

Dobry DAC jest neutralny i zawsze dobrze gra niezależnie od systemu. A jak źle gra to znaczy, że reszta systemu jest źle dobrana. Wpierw trzeba dobrze zestawić duet wzmacniacz - kolumny a potem wybrać DAC. Najlepszy na jaki Cię stać. Dobry DAC zawsze dobrze zagra.

Czasem mamy tak dobrane kolumny i wzmacniacz że DAC neutralny , nawet najlepszy na świecie nie zagra dobrze .

Nie zawsze można zmienić kolumny bo powiedzmy te które mamy akurat zgrywają się z naszymi oczekiwaniami a najważniejze - zgrywają się z ustawieniem i akustyką / wielkością pomieszczenia .

Dlatego dobry DAC nie zawsze dobrze zagra . Bo dobry będzie w jednym systemie a kiepski w drugim . Tak było zawsze .

Widzisz Piopio,

Jak nie masz Xindaka, s300i, CA i kabli Qed Ruby to jeszcze mało słyszałeś ;)

ale nie martw się !!! Na 100% już o tym czytałeś bo nie ma już prawią wątku na AS, w którym byś o tych klockach nie było wspomniane.

[Edycja: osobiste]

Piszę o tych klocach czy kablach o których warto pisać . Klockach które miałem w różnych konfiguracjach i klockach których posiadanie mogę potwierdzić .

Ale nie martw się . O nowych nie przeczytasz .

A wracając do Qeda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wątek dla ludzi myślących i nie dla tych którzy chcą się przed kolegą pochwalić rachunkiem.

Ukryta Zawartość

Auralic VEGA nie trzeba słuchać. Można brać w ciemno.

Pippio badz powazny. Vega to przyzwoity DAC, ale absolutnie wymagany jest jego odsluch przed zakupem, nie kazdemu musi sie spodobac badz wpasowac w system. Klockow za nascie tysiakow nie kupuje sie na chybil trafil, no chyba, ze ktos nie ma co z kasa robic i liczy sie ze strata przy odsprzedazy. Poza tym, przy takiej kwocie, wybor i konkurencja jest dosc spora, wiec tym bardziej warto sluchac, ile tylko mozna.

Wypożycze caspiana m2 i naima 5xs

Koniecznie posluchaj tych dwoch cd-kow, bo to bardzo fajne klocki sa w swojej cenie i mozesz miec z nimi mase frajdy na lata, zwlaszcza, jesli masz kolekcje plyt i nie odwala Ci wynaturzona audiofilia co 6 miesiecy.

ps. poszukaj tez zrodel Trigona.

<br />Klockow za nascie tysiakow nie kupuje sie na chybil trafil,<br />

Zgadzam się ! Dotyczy to kolumn i wzmacniaczy. Również kabli. Dla mnie DAC-i brzmią albo dobrze albo źle. Oczywiście w swoim przedziale cenowym. DAC ma wiernie odtwarzać materiał źródłowy. I jedne robią to lepiej inne gorzej. VEGA akurat robi to bardzo dobrze. Referencyjnie. Oczywiście są DAC-i, które robią to jeszcze lepiej ale też kosztują znacznie więcej. Dobry DAC jest niezależny od systemu w którym gra.

Wyjątkiem od w/w reguły są DAC-i wyjściem na lampach np. Lampizator. W takim przypadku odsłuch jest wskazany bo lampy nadają brzmieniu specyficznego charakteru.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie wiem czy tak sobie mozna upraszczac sprawe Piopio. Ludzie posiadaja juz jakies systemy, o roznej charakterystyce poszczegolnych elementow (ktore kupuje sie czesto wedle okazji), zatem nie kazdy wymienia caly zestaw za kazdym razem. Co wiecej, nie ma tutaj takiej reguly, ze zrodlo musi byc neutralne, analityczne i mega wierne, a reszta toru ma te muzyke upiekszac. Za duzo jest kombinacji i ludzkich gustow aby taki skrot do zakupu zrodel mozna bylo uznac za sluszna i jedyna wytyczna.

ps. poza tym, wcale nie trzeba az tak wiele doplacac aby uzyskac wyraznie lepszy dzwiek od Vegi, a z drugiej strony, mozna tez wydac znacznie mniej i dostac brzmienie tylko troche mniej detaliczne i konturowe od tego DACa. Tym bardziej zaleca sie roztropnosc przy wydawaniu duzych sum ;')

Za duzo jest kombinacji i ludzkich gustow aby taki skrot do zakupu zrodel mozna bylo uznac za sluszna i jedyna wytyczna.

mozna tez wydac znacznie mniej i dostac brzmienie tylko troche mniej detaliczne i konturowe od tego DACa. Tym bardziej zaleca sie roztropnosc przy wydawaniu duzych sum ;')

Po wielu latach doszedłem do podobnych wniosków;

- sprzęt warto dobierać polegając na własnych uszach wyłącznie pod swój gust, cała reszta opinie, testy itp. są dodatkiem,

- można dobrać sprzęt za średnią kasę, który zostanie na lata, ale proste to nie jest.

Duże sumy - tu też się zgadzam. Można sporo kasy puścić z dymem w imię samej idei i w końcu żałować. Zauważcie że licząc straty w perspektywie np. 5 lat w wielu przypadkach mówimy o kwotach za które spokojnie można kupić całkiem fajne autko lub spędzić wakacje nad oceanem (we dwójkę) 2-3 razy.

Ukryta Zawartość

Ja kupilem wczoraj cos takiego, tyle ze z PSU7. To chyba pod prad obecnym trendom, ale jak ktos ma duzo plyt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupilem wczoraj cos takiego, tyle ze z PSU7. To chyba pod prad obecnym trendom, ale jak ktos ma duzo plyt.

Nie miałem na myśli Lectora, ale "cacka" które klient kupuje za 4-7k, po czym 2 latach cudowania rozczarowany wystawia na allegro za 1k.

Czasem warto zajrzeć na allegro i sprawdzić jaką cenę mają takie wynalazki, które 2-3 lata wcześniej były postrzegane jako rewelacja.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.