Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC 5881 A i eksperymenty z kolumnami

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego już czasu używam wzmacniacza Yaqin 5881. Dźwięk lampy bardzo mi odpowiada. Naszło mnie ostatnio na małe eksperymenty. Ostatnio słuchałem głównie jazzu i moje zestawienie z moimi kolumnami Splendor 7/1 jest dla tej muzyki wręcz synergiczne, nic nie chcę w tej kwestii zmieniać. Jednakże dla słuchania mocnego rocka to zestawienie wydaje się ciut za delikatne. Niestety nie mam miejsca na dwie pary kolumn i przepinanie ich w zależności od muzyki, którą słucham, dlatego pomyślałem o czasowej zamianie. Mam również głośniki podłogowe Elac 209 Jet i są nie używane od dłuższego czasu, może warto byłoby je ożywić. Wcześniej nie podłączałem Elaców do lampy i dlatego chciałbym dopytać się o sens takiego posunięcia. Na forum przeczytałem, ze Elaci lubią się z lampą ale są wymagające prądowo. Mam dylemat czy mój Yaqin da radę. Yaqin (jest po niezbędnym tuningu, poprawione zasilanie, przewody etc) ma moc 2x23 w i napędza bez problemu Spendory 7/1 o skuteczności 87 db. Wyczytałem, że Elaci 209 Jet mają skuteczność 89 db. Pomieszczenie do nagłośnienia to 35 m (prostokąt). Ciekaw jestem, czy prądowo wzmacniacz da radę, czy takie połączenie Yaqina z tymi Elacami to dobry pomysł aby uzyskać bardziej uniwersalne zestawienie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Niska impedancja i słaba efektywność. Moim zdaniem nie za bardzo, ale przecież wzmakowi nic się nie stanie, więc zamiast pisać na forum, po prostu to podłącz i sprawdź.

Jasne, od razu podłączyłem, nie czekając na rady i jest ok. Myślałem, że forum to takie miejsce na wymianę doświadczeń, sorki pomyliłem się. Na tabliczkach kolumn napisane jest iż impedancja nominalna - 4ohm, przeznaczone dla wzmacniaczy od 4 do 8 ohm. Tylne gniazda Yaqina maja zaciski zarówno 4 ohm jak i 8 ohm. Na początku podłączyłem do gniazd 8 ohm. Doczytałem to i tamto i przełączyłem do gniazd 4 ohmowych, gra podobnie, nie słyszę różnic.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie bądź taki cwany. Napisałeś "Mam dylemat czy mój Yaqin da radę", a potem "Ciekaw jestem, czy prądowo wzmacniacz da radę", co nie wskazuje na chęć wymiany tylko doświadczeń, tylko oczekiwanie, że pojawi się wróżka i posłucha za ciebie twojego własnego sprzętu w twoim własnym pomieszczeniu.

To, że nie słyszysz różnic, nie oznacza, że lampy nie cierpią, jak podłączasz 4-ohmowe kolumny pod 8-ohmowe odczepy.

Te Elaki nie mają 89 dB, jakby kto pytał.

Wylatkowo miły forumowicz i do tego wróżka. Proszę wróżki, ciekaw jestem jaką skuteczność mają te Elaci. Niemcy się pomylili i w papierach napisali 90 db,trzeba ich wyprostować bo nie wiedza co czynią. A tak w ogóle to bez odbioru proszę wróżki. Wcześniej sam nie dowierzałem, że tak się dzieje z tym forum, szkoda.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Niemcy się pomylili i w papierach napisali 90 db,trzeba ich wyprostować bo nie wiedza co czynią.

Doskonale wiedzą, co czynią. Ty natomiast nie wiesz, co producenci wypisują w katalogach produktów. Poczytaj testy w "Audio", to cię może pomiary Radka Łabanowskiego olśnią i przestaniesz być taki naiwny.

I nie pisze się "Elaci".

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Na stronie "Audio" jest 13 testów Elaców. Przeczytaj je sobie i spróbuj znaleźć chociaż jeden model, gdzie podane przez producenta liczby są zgodne z pomiarem. A jak jesteś pewny, że szwaby nie robią cię w bambuko, to ja mogę twoje Elaki dla ciebie pomierzyć. Jeśli wierzysz, że producent podaje prawdziwe dane, to gwarantuję zdziwienie.

Nowomowa....a ja już zapomniałem. Pewnie, że nie wierze w te broszury etc. Chodzi o to, że z praktycznego punktu widzenia nie do końca ogarniam co to oznacza dla mojego systemu, iż np. moje kolumny mające w papierach 90 db. w rzeczywistości mają np 87 db albo 88 db. Tonalnie, "głośnościowo" jest ok,, 4 ohmowe głośniki podłączone do gniazd 4 ohmowych, rozumiem, ze chodzi o większe zużycie lamp,

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Raczej bym stawiał na 84-85 dB z jednego wata. Z praktycznego punktu widzenia - niskoefektywne kolumny z lampiakiem mają niemalże zawsze tendencję do mulenia (szczytem jest chyba podłączenie do lampy SS Illuminatorów). Dlatego większość posiadaczy lampowców szuka do nich kolumn wysokoefektywnych, bez względu na to, czy słuchają głośno, czy cicho.

We wzmacniaczach Yaqin MC-10 L oraz Ms-6v6 które posiadałem zacisk ośmio i czteroomowy był wyprowadzony z tego samego punktu uzwojenia, więc podłączanie kolumn pod zaciski dla danej impendancji można sobie odpuścić.

Pic na wodę i - moim zdaniem - wstyd dla producenta.

Jest takie angielskie przysłowie "Macie to za co zapłaciliście" i z praktycznego punktu widzenia jakbym kupował chińczyka to pierwsze co bym zrobił to zawiózł go do serwisu do pomierzenia wszystkich prądów bo te ceny wynikają nie tylko z taniej robocizny i materiałów

Jest takie angielskie przysłowie "Macie to za co zapłaciliście" i z praktycznego punktu widzenia jakbym kupował chińczyka to pierwsze co bym zrobił to zawiózł go do serwisu do pomierzenia wszystkich prądów bo te ceny wynikają nie tylko z taniej robocizny i materiałów

Dokładnie. Ostatnio czytałem że 10 lat temu Chińczyk zarabiał średnio 28 razy mniej od Polaka. W tej chwili bezrobocie w Chinach (tereny uprzemysłowione) wynosi mniej niż 6% a Chińczyk zarabia średnio tylko dwa razy mniej niż rodacy w naszym kraju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupując wzmacniacz za 2 tyś zł gdzie cena dystrybucji , transportu , cła ,marketingu stanowi grubo ponad 50% - przynajmniej tak jest w innej znanej mi branży bezpośredniego handlu z Chinami - 80%. koszt produkcji (materiałowej + praca) takiego cacka w najlepszym razie to sporo poniżej 1000 zł. Wygląd i spasowanie elementów wzorcowe , jakość materiałów słaba . Dokręcając śrubkę w chińskim cayinie ułamał się spory kawałek aluminium .

Kolega zamówił frezy z chin do cnc - cena kilkukrotnie niższa , jakość wykonania perfekcyna efekt połamały się na pcv a miały frezować aluminium :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.