Skocz do zawartości
IGNORED

Peerless HDS 205 nonex + ....?

nibyco

Rekomendowane odpowiedzi

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Do tego HDSa NIE warto pakowac kopulki drozszej niz 250zl bo nie warto :)

Cena SSa jest dwukrotnie przesadzona w stosunku do mozliwosci, a Morele z xmax 0.1mm moga tylko pomarzyc o grze ponizej 2Khz, szczegolnie w oversized.

Ceny współczesnych Audaxów tez sa mocno przesadzone.

Jesli nie warto tak drogiego to może Monacor DT-300 za stówke i WG do niego za 30 złotych?

To na pewno jest głośnik specjalnie wyprodukowany dla Polink/Jantzen, ma dokładnie takie oznaczenie TW034XDP47 i wraz z Janzten JA-8008HES produkowanym przez Seas (EA22FEY), stanowią przetworniki niedostępne poza siecią sprzedaży Jantzen/Polink. Stanowią składową KITu DTQWT.

Ale to znaczy ze nie jest to głosnik ze starej produkcji Audaxa.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

No to dobrze że przynajmniej zmierzyłeś, zeby miec nieco tej wiedzy.

"Przynajmniej", "nieco"? LOL :-)

Ceny współczesnych Audaxów tez sa mocno przesadzone.

Bo?

Jesli nie warto tak drogiego to może Monacor DT-300 za stówke i WG do niego za 30 złotych?

No już chyba nic gorszego nie dało się polecić...

To jest SPL DT300 w WG w budzie 25 x 50:

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Bo calowe kopułki nie sa lepsze od Seasów, a kosztuja dwa razy wiecej.

Moje pomiary twierdzą, że piszesz nieprawdę.

Uważam, że obecnie z tweeterów Seasa na uwagę zasługuje tylko DXT.

Audax padł w z pietnascie lat temu ? jak to mozliwe że zrobił teraz głosnik pod zamówienie Polinka?

Audax przerwał produkcję w 2007. roku, i w tymże we wrześniu został sprzedany spółce ACC. To tak dla informacji.

Nie myśl - słuchaj.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

A moje pomiary twierdzą że piszez nieprawdę.

poza tym masz brzydsza łopatkę.

PS. Czyli Inna firma odkupiła technologie Audaxa ? Mnie sie zdaje że z rynku znikł wcześniej. na pewno w Polsce, ale takze od zagranicznych dystrybutorów. Dystrybutorem Audaxa w Polsce była firma Audapol z Gdańska. Ale po 2004 roku już nie znalazłem o niej żadnej informacji

Monacor dt 300 z tubka nie jest taki zly

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

problemem moze byc rozrzut parametrow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Dlatego wąłśnie go zaproponowałem jesli ma być tani. A pomiar pokazany przez Father_PiO po włozeniu do w falowód pokazuje dosc typowe zachowanie takiego układu. Jesli ma być troche drozej mozna spróbowac tkaninowego seasa w falowodzie albo seasa DX.

Tak czy inaczej 8" Peerless bedzi emusiał ubsłuzyć zakres do 2000 hz albo niewiele niżej. Wieksza cześć tonów srednich bedzie obsługiwana przez jego membranę..

ooooooo ! :) wekend mnie nie było a dyskusja się rozwija :)

Cadam pytasz czy HDS jest warty 300 stówek - nie wiem ale kawałki rurki alu w barterze już tak , podłaczyłem je tylko na krótko w celu sprawdzenia pograły 1 wekend i wydawały się być obiecujące.

Z tego co się doszperałem to niemcy proponowali podział w ok 1800hz, Przy uzyciu wavecora mogę zaoszczędzić na na głosnkach bo mam ale jak pisałem wyżej nie lubie ich,

O audaxach też myslałem ciepło po tym co usłyszałem w proraum w niemczech, ale tam słyszałem tylko zestawy z aerożelami , 17 ti / 21-ki . Ktoś pytał z czym porównać aerożele - mnie ten dzwięk skojarzył się z monitorami spendora które kiedyś mnie zauroczyły . ale 150-do 180euro za sztukę trochę mnie ostudziło :( dlatego teżzacząlem mocniej myśleć o hds-ie to już jest .

A moje pomiary twierdzą że piszez nieprawdę.

poza tym masz brzydsza łopatkę.

PS. Czyli Inna firma odkupiła technologie Audaxa ? Mnie sie zdaje że z rynku znikł wcześniej. na pewno w Polsce, ale takze od zagranicznych dystrybutorów. Dystrybutorem Audaxa w Polsce była firma Audapol z Gdańska. Ale po 2004 roku już nie znalazłem o niej żadnej informacji

Żadna firma nie odkupiła technologii od Audaxa. Nowy właściciel ma prawo tylko do technologii opracowanej w Audaxie, bez prawa do używania tej, która została opracowana w pozostałych spółkach Harman Group (JBL, Infiniti). Poza tym jest z tego co mi wiadomo cały czas dostawcą np. Harbetha (Super HL5). Audax zawsze słynął z produktów OEM-owych co z resztą robią nadal. Tak na marginesie f-ma ACC wydała 9 milionów euro na zakup Audaxa chyba nie po, to by nic nie robić.

W Polsce dystrybucja tej firmy była właściwie żadna, chociaż polscy producenci stosowali przetworniki Audaxa z powodzeniem. Oprócz GLD jeszcze, zapomniana dziś Minima Audio z Bydgoszczy.

Nie myśl - słuchaj.

HDS jest warty 300 stówek

Nie przejmuj się tymi bredniami. Ten Peerless jest znakomity za tą kasę, słyszałem HDS 180 z najtańszym Morelem i powiem szczerze, takiej klarowności się nie spodziewałem.
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Monacor dt 300 z tubka nie jest taki zly http://www.troelsgravesen.dk/C17_II.htm

Mam, mierzyłem i trochę słuchałem. Skłaniam się raczej ku traktowaniu tego głośnika jako górny środek do 4-way albo 3-way z niskośredniotnowym (a nie typowym wooferem) i z pewnością nie zastosowałbym go jako "podstawowy" tweeter. On potrzebuje czegoś, co będzie sensownie przetwarzać ostatnią oktawę, bo DT300 po prostu sobie nie radzi. No i demontaż i mod jest absolutnie obowiązkowy.

Cadam, w tym tygodniu zamawiam graty pod zwrotnicę dla 12G40 + HM130Z0 + X2, więc jeśli będziesz zainteresowany, to napisz za 2-3 tygodnie na PW, spróbuję opisać, jak Audax gra.

Ponieważ gadamy o tweeterach od razu info: nowy Fountek X1 jest świetny. Ładnie rozprasza, ma równy SPL i niskie zniekształcenia. Natomiast X2... Trzymać się od niego z daleka.

• Redaktorzy

Sonus Faber połączył HDS 164 Nomex Peerlesa z wysokotonową Vifą XT 25 (piescieniowy neodym). Wyszło zgrabnie, choć da się lepiej ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

A może coś takiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W sensie propozycji głośnika wysokotonowego, a nie zakupu gotowych kolumn.

Rozumiem Cię, chciałem tylko dać wyraz mojego niezadowolenia proporcją ceny do jakości "wkładu".

Od 2 kilo może by dał radę. Poniżej zniekształcenia mocno rosną.

Ponieważ gadamy o tweeterach od razu info: nowy Fountek X1 jest świetny. Ładnie rozprasza, ma równy SPL i niskie zniekształcenia.

O, dobrze wiedziec, w koncu cos, co wizualnie pasuje do beymy 5mp60/n i moze rowniez zagraloby ladnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ gadamy o tweeterach od razu info: nowy Fountek X1 jest świetny. Ładnie rozprasza, ma równy SPL i niskie zniekształcenia. Natomiast X2... Trzymać się od niego z daleka.

A sluchales moze X3? Potrzebuje cos co ma powyzej 97db SPL powyzej 8Khz i kosztuje ponizej 500zl.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

O, dobrze wiedziec, w koncu cos, co wizualnie pasuje do beymy 5mp60/n i moze rowniez zagraloby ladnie.5MP6060/N

Wstęga z polipropylenowcem? Zgra się to?

A sluchales moze X3? Potrzebuje cos co ma powyzej 97db SPL powyzej 8Khz i kosztuje ponizej 500zl.

Nie. Tego nie miałem. Natomiast na deklaracje chinoli co do efektywności, to radzę mocno uważać :-)

Wstęga z polipropylenowcem? Zgra się to?

Wlasnie nie mam pojecia. Mam bg neo3 i moglbym sprobowac, ale to zupelnie inny glosnik. Ta beyma bardzo i mi odpowiada, poniewaz swietnie spisuje sie w obudowach jakie stosuje.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wracając do tematu wątku dopiszę, że w ostatnim albo przedostatnim numerze K+T jest jakiś Monacor w waveguide od DT-300 i o ile pamiętam, to jego przebiegi nie były takie lipne, jak DT-300.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

DT-254 czyli 1" kopułkowy produkcji niemieckiej, LPGmbH.

W tym pomiarze ze zdjęta siatką i przerobionym falowodem w celu dopasowania do nietypowej obudowy.

Podobno to bardzo dobry głosnik. Bez WG jego pomiary takze wyglądają dobrze. Nie ma sie czemu dziwić porówniując do DT-300 od którego jest 2 X droższy.

przykłady zastosowań i planów

http://www.profon.pl/glosniki/glosnik2.html

http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=17309

http://www.diy-hifi-forum.eu/forum/showthread.php?t=3234

Troszkę temat zboczy łz glównego nurtu :) spróbuje tego hds-a połączyć z audaxem tw 34, co prawda troszke mi się ręce bedą trzęsły jak go bede rozbierał wg tego co podał troels ale jak to mówią nie ma ryzyka nie ma zabawy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.