Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość wydań CD, a wytwórnia która je wydaje

TheKursken

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam takie pytanie: czym się różni ten sam album CD wydany przez różne wytwórnie? Czy jest jakaś różnica - np. w jakości dźwięku lub wydaniu graficznym? Zauważyłem, że jest różnica w cenie tego samego albumu wypuszczonego przez różne wytwórnie.

Słucham głównie amerykańskiego alternative rock, post-grunge, nu-metal z lat 1992-2004 (posiadany sprzęt - zestaw Yamaha: amp A-500, cd-player CDX-490, kolumny NS-G 10)

Szukam odpowiedzi na to pytanie, ale póki co nie mogę znaleźć - czy mógłbym prosić o pomoc w tym temacie?

Pozdrawiam,

TheKursken

Japońskie K2 HD, Venus Records, amerykańskie Chesky Records, Telarc czy Mobile Fidelity Sound Lab i jeszcze parę innych. Nie wiem jednak, jak mocno są obsadzone tytuły z tematyki, której słuchasz....

Głównie są to jednak produkcje z przewagą akustycznych instrumentów i wokalistyki, choć jak się poszuka, to ciężki rock też pewnie bywa...

Co do cen, to "ordynarna" płyta kosztuje, powiedzmy 13 - 19$, a MOFI już 40 ;-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedź!

Z reguły są to bardziej "ordynarne" produkcje. Np, zespół: Filter, album: Sun Comes Out Tonight (bodajże z zeszłego roku), wytwórnia: Vertigo - 24,99 PLN; Wind-Up - 59,99 PLN (podany przykład z fan dot pl).

Wydaje mi się, że nie jestem audiofilem (sam nie wiem czy mogę już tak siebie określić - chyba nawet mój sprzęt nie plasuje się do takiego miana ;), ale lubię dobre brzmienie (nie spłaszczone, zlewające się) i chciałbym zgromadzić kolekcję moich ulubionych albumów, których słucham po dziś dzień.

Czy w związku z tym może lepiej zainwestować w sprowadzenie albumów, które były wydane w chwili kiedy artysta był związany z konkretną wytwórnią (Jak w powyższym przykładzie Filter z Wind-Up)? Np. albumy z US lub Japan (czytałem na forum, że z reguły są to lepsze produkcje).

A może to nie ma znaczenia - muzyka, której słucham wpisuje się już w 'kanon' loudness war i nie będzie tak dobrze zmasterowana i nagrana, jak kiedyś np. The Beatels i różnica jest niezauważalna?

Jedno moze być wydaniem na Europę, drugie na Stany. Jakościowo moze być identycznie (łącznie z poligrafią, choć tu zazwyczaj największe różnice). Różnica w cenie wynika z kosztów transportu. Tutaj Vertigo będzie tańsze, tam odwrotnie. Każde wydanie należy rozpatrywać indywidualnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.