Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowa zwrotnica 3-way

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Z całym szacunkiem robertar, ale widzę, że naczytałeś się, pewnie na forach, różnych rzeczy. Przede wszystkim weź pod uwagę, że na forach 90% to wymiana poglądów i to subiektywych, a nie wiedzy :)

Jak zawiesi się DSP to pewnie przestanie grać i tyle.

Jak zawiesi się procesor sterujący potencjometrem z serii PGA (bo PGA z tego co wiem to zupełnie coś innego) będzie grać na tłumieniu jakie zostało mu ostatnio zadane.

A co stanie się kiedy w zwrotnicy pasywnej kondensator dostanie przebicia?

Jako gospodarz tego wątku prosiłbym o powstrzymanie się od dyskusji na temat lepszości świąt BN od WN.

Jako gospodarz tego wątku prosiłbym o powstrzymanie się od dyskusji na temat lepszości świąt BN od WN.

W świetle tego, że nie mam już nic, w tej chwili, do dodania w tym temacie, nie będzie to zbyt trudne:)

Pozdrawiam

A ja myślę, że tłumienie w cyfrowej zwrotnicy odbywa się na tej samej zasadzie, co wyciszanie w całkowicie cyfrowych potencjometrach.

Krotki pdf o tym jak nowe kosci reguluja glosnosc cyfrowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Januss73 - gratulacje za projekt.

Czy przy trzech kosciach PGA zakladasz mozliwosc sterowania glosnoscia kazdej z nich oddzielnie? Jesli nie, to mozesz byc skazany na cyfrowa regulacje w DSP. Jesli tak, to w jaki sposob?

Ukryta Zawartość

Dzięki bomarek.

Nie zrobiłem możliwości sterowania każdym PGAxxx osobno. Wyszedłem z założenia, że w samej zwrotnicy dopasowanie głośności to wartości rzędu 3dB, więc nie ma się czym przejmować i można to zrobić cyfrowo. Oczywiście nie muszę mieć racji. Przy czym sterowanie każdym potencjometrem osobno nie byłoby czymś bardzo trudnym, wystarczy spiąć je równolegle tak jak to zrobiłem i i podłączyć z procesorem każdy pin CS osobno.

Krotki pdf o tym jak nowe kosci reguluja glosnosc cyfrowo.

Ukryta Zawartość

Tego PDF'a znam i powiem, że nawet do mnie przemawia. Pytanie czy to typowy sposób działania cyfrowej regulacji, czy też patent ESS i tylko w ich kościach tak to jest zrealizowane? Jeśli to drugie to nie jest za ciekawie, bo każdy wie ile kosztuje ośmiokanałowy DAC z tej stajni :)

Tak szczerze mówiąc cała ta otoczka o cyfrowej vs analogowej regulacji to jak dla mnie trochę bicie piany dla audiofilów. Mianowicie szum to szum, wszystko jedno czy jest to szum DAC'a, opampa w LPF, bufora czy szum termiczny rezystora nie sumuje się i słyszeć będziemy ten najgłośniejszy. Zakładając, że mamy DAC o dynamice 96dB i (hipotetycznie) podobny wzmacniacz, zakładając że DAC ma wyjście 2,6V p-p a wzmacniacz potrzebuje takiego sygnału do pełnego wysterowania, wszystko jedno czym ściszymy dynamika nam poleci w podobny sposób.

Ukryta Zawartość

Tego PDF'a znam i powiem, że nawet do mnie przemawia. Pytanie czy to typowy sposób działania cyfrowej regulacji, czy też patent ESS i tylko w ich kościach tak to jest zrealizowane? Jeśli to drugie to nie jest za ciekawie, bo każdy wie ile kosztuje ośmiokanałowy DAC z tej stajni :)

Tak szczerze mówiąc cała ta otoczka o cyfrowej vs analogowej regulacji to jak dla mnie trochę bicie piany dla audiofilów. Mianowicie szum to szum, wszystko jedno czy jest to szum DAC'a, opampa w LPF, bufora czy szum termiczny rezystora nie sumuje się i słyszeć będziemy ten najgłośniejszy. Zakładając, że mamy DAC o dynamice 96dB i (hipotetycznie) podobny wzmacniacz, zakładając że DAC ma wyjście 2,6V p-p a wzmacniacz potrzebuje takiego sygnału do pełnego wysterowania, wszystko jedno czym ściszymy dynamika nam poleci w podobny sposób.

Zgadzam sie calkowicie. Dodatkowo najlepsze mikrofony maja SNR na poziomie 90dB, wiec bez ingerencji cyfrowej ciezko jest wysrubowac statystyki.

Nie wiem czy ta metoda regulacji glosnosci jest opatentowana przez kogokolwiek, ale na pewno nie jest powszechnie stosowana. Oczywiscie moznaby zalozyc, ze kazdy 32-bitowy chip moglby to tak samo zrealizowac, ale nie mam pojecia jak inni to rozwiazali. PDFa zamiescilem jedynie aby dac znac koledze Robertarowi, ze pewien progres w temacie jest. Za kilka tygodni powinienem miec u siebie i modul na PGA2310 i ESS9018 z regulacja, wiec na pewno opisze spostrzezenia. Poza tym, ze juz nigdy wiecej nie uzyje regulacji glosnosci w moim Squeezeboxie, nic wiecej z gory nie zakladam :)

Co sie tyczy zwrotnicy, regulacja w zakresie 3dB powinna byc bardzo bezpieczna. Ale to praktycznie eliminuje uzycie roznych koncowek na poszczegolne sekcje, nie mowiac juz o roznej efektywnosci glosnikow. Wydaje mi sie, ze bezpieczniej bedzie od razu zalozyc, ze osobna regulacja dla kazdej kosci PGA bedzie konieczna. Milo slyszec, ze nie bedzie to wielki problem w Twoim projekcie.

Nie zrobiłem możliwości sterowania każdym PGAxxx osobno. Wyszedłem z założenia, że w samej zwrotnicy dopasowanie głośności to wartości rzędu 3dB, więc nie ma się czym przejmować i można to zrobić cyfrowo. Oczywiście nie muszę mieć racji. Przy czym sterowanie każdym potencjometrem osobno nie byłoby czymś bardzo trudnym, wystarczy spiąć je równolegle tak jak to zrobiłem i i podłączyć z procesorem każdy pin CS osobno.

Mam obawy, czy tak prosto sie da to zrobic, bez powielania wszystkich sygnałów sterujących.

Zresztą, moim zdaniem nie jest to potrzebne, dokładność wzmocnienia pga waha się granicach +-0,1dB.

Mam obawy, czy tak prosto sie da to zrobic, bez powielania wszystkich sygnałów sterujących.

Zresztą, moim zdaniem nie jest to potrzebne, dokładność wzmocnienia pga waha się granicach +-0,1dB.

A dlaczego nie? Przecież żeby uaktywnić szynę danych trzeba ściągnąć CS do GND, inaczej możemy próbować wpisywać wartości do rejestru PGA ale bezskutecznie. Chyba nie bez powodu nazwali ten pin Chip Select :) Jedyna moja obawa jest taka, że przy izolacji szyny danych na PC817 trzeba zwolnić prędkość przesyłu i powstaje kwestia, czy w czasie sterowania pilotem procek zdąży wykonać obliczenia a przede wszystkim wysłać dane do trzech potencjometrów osobno zanim przyjdzie następna ramka z pilota, ale chyba nie powinno być tak źle. Tu nie chodzi o dokładność wzmocnienia PGA. Bomarkowi o ile dobrze zrozumiałem, chodzi o to, że jeśli końcówki będą miały różną czułość trzeba to będzie skorygować.

Oczywiscie moznaby zalozyc, ze kazdy 32-bitowy chip moglby to tak samo zrealizowac, ale nie mam pojecia jak inni to rozwiazali.

Przede wszystkim ciekawi mnie jak to jest w PCM1795?

A dlaczego nie? Przecież żeby uaktywnić szynę danych trzeba ściągnąć CS do GND, inaczej możemy próbować wpisywać wartości do rejestru PGA ale bezskutecznie

Interfejs sterujący jest szeregowy. Jak zapewnisz odpowiednią synchronizację CS z resztą sygnałów sterujących?

Interfejs sterujący jest szeregowy. Jak zapewnisz odpowiednią synchronizację CS z resztą sygnałów sterujących?

Nie bardzo rozumiem. Przecież to ja programem wysyłam sygnał na CS, na zegar taktujący i dane. Potencjometry właśnie w trybie daisy-chaining spięte są szeregowo i tu jest kłopot, ja je spiąłem równolegle.

Nie bardzo rozumiem. Przecież to ja programem wysyłam sygnał na CS, na zegar taktujący i dane. Potencjometry właśnie w trybie daisy-chaining spięte są szeregowo i tu jest kłopot, ja je spiąłem równolegle.

Sorry, myślałem, ze standardowo masz je w daisy-chainning. A jak Ci chodzi równoczesne wzmacnianie wszystkich pga? Rozumiem, że wszystkie CS są wtedy niskie. Bez problemów?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Zastanawiam się czy nie zrobić też panelu z dwukanałowym wzmacniaczem np. ADAU1701+LM3886 na zasadzie podobnej jak panele do subwooferów.

Przydałby się też sam uniwersalny czterokanałowy wzmacniacz średniej mocy do budowy kolumn aktywnych. Można by go używać ze zwrotnicami analogowymi, cyfrowymi lub z crossoverem na PC.

Z pola boju.

Usunąłem błędy z prototypu.

Nie będę robił oddzielnej regulacji dla poszczególnych PGA, bo to skomplikuje układ i do tego wymagało by praktycznie kolejnego prototypu.

Skończyłem projekt sterownika.

sterownik_ewrsnpx.png

Z drugiej strony bezpośrednio mocowany będzie LCD. Sterowanie dwoma enkoderami. Opcja jedna wszystko na jednej płytce, opcja druga odcinamy czesc z dwoma enkoderami i umiejscawiamy je gdzie nam się podoba.

Podsumowując

Zwrotnica 2 lub 3-way. Po zastosowaniu innych DACów można zrobić 4-way, lub dodatkowe wyjście subsoniczne.

Tworzenie filtrów za pomocą SigmaStudio.

DAC'i na ES9023

Sterowanie głośnością PGA23xx lub CS3310 za wyjściami z DAC'ów.

Selektor wejść(2xspdif optyczne, 2xspdif elektryczne, 2xI2S)

Za chwile będę zamawiał PCB. Koszt kompletu, t.j. DSP, DAC i sterownik to ok 35zł.

Jak nie będzie wielu chętnych zamówię 10kpl, przy czym mam już dwóch chętnych więc luźnych będzie góra 5kpl.

Mam też parę kostek ADAU i innych zastosowanych w tym projekcie, ale nie na całe 10szt, więc ewentualne braki trzeba będzie domawiać.

Jak pisałem wcześniej komplet części to razem ze sterowikiem ok 220zł w tańszej wersji, 270zł w droższej, tak więc całą zwrotnicę złożyć można za ok 300zł.

Zamawiał będę z końcem tygodnia, więc jeśli jest ktoś chętny to zapraszam.

Mam też jeszcze płytki z prototypu. Na płytce DAC'a jest mały błąd łatwy do skorygowania, na płytce DSP natomiast są 3 błędy, przy czym skorygowanie jednego wymaga sporej precyzji. Jeśli ktoś ma ochotę na taki komplet plus instrukcja naprawy błędów mogę oddać za przysłowiowe 2 piwka :) Jak ktoś jest chętny to na PW.

Póki co lista na nowe PCB:

1. Frobek - 2kpl

2. januss73 - 3kpl

Jedna sprawa. Widzę że ten DSP ma wejścia analogowe, które mogą mi się przydać, czy będą również wyprowadzone na PCB?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.