Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

za AN 1192 LM3886 w opcji BPA 200 ( mrównoległy + mostkowy układ ) dla obciążeń 4R

wymagają napięcia zasilania 20V

Zauważ , że dwa lm3886 mają lepsze odprowadzanie ciepła niż jeden LM4780

• 3 miesiące później...
  • 6 miesięcy później...

Odśiweżę temat troszkę, bo wydaje mi się że info jest ważne. Kupiłem od Veterana 3 plytki i zauważyłem na nich błąd, dotyczy on braku połączenia z masą kondensatora odsprzegającego zasilanie C3.

Na fotce zamieszczam jak powinno być ;)

Czy nikt tego nie zauważył? Czasem ludziom się wydaje, że słyszą rożnice w kablach różnej marki, a tak na prawde nie słyszą nawet różnicy przy braku dosyć ważnego elementu we wzmacniczu mocy hehehe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22949-100009425 1238106481_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Jaka cena tych płytek?

Aha i jeszcze małe pytanko, natknął się już ktoś na bubel tejże końcówki??? składałem ją parę razy na pająku tekturze etc. i zawsze mam na jedym kanale jakieś napięcie które powoduje wark że uszy pękają, drugi kanał działa zaś zadowalająco. Próbowałem całymi dniami znaleźć błąd niestety po powtórnym składaniu końcówki, zawsze ten sam kanał ma napięcie na wyjściu, czy to zbublowana końcówka??

Aha i czego używacie do odizolowania masy końcówki od GND?? jakie ma napięcie?? bo na razie przykręciłem przez sylikon ale mizernie odprowadza ciepło...kusi mnie na pastę ale boję się że bedzie tak samo jak z TDA :D

• 2 miesiące później...

Ja jestem chętny na dwie płytki. Dobrze byłoby jakby odezwał się msfalcon lub veteran czy któryś z nich podjąłby się wykonania płytek w zakładzie?

1.coolombo - 2szt.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

to się pochwalę :-)

2x LM4780 w układzie równoległym, dwa trafa 2x15V/2x7A, przy "c*pie" FC 2200uF/25V a za mostkami baterie 5x2200uF na + i + zasilania. Ta więc nie mam kosmicznej mocy (ok 40-45W na kanał), ale za to pełne dual mono cholernie wydajne prądowo i z możliwie przyzwoitych komponentów. No cóż, rozwaliło mnie to zupełnie. Na moich Usherach (dość tępych - ale zajefajnych sonicznie i łatwych bo prawdziwie 8 Ohm'owych) mam to do czego dążyłem. Po prostu klocki za 3-4 kzł leżą i kwiczą !!! oczywiście trza podłączyć dobry (albo dobrze ztuningowany) CD! po prostu REWELACJA! Oczywiście komponenty dobrałem na słuch (czyli metoda prób i błędów. Powiem tyle że Nichcony KG iKS wysiadły w porównaniu z baterią 5xFC :-)) i to pod kazdym względem (szczegółowość, bassssior, przestrzeń, powietrze...)

No to się wypowiedziałem :-))

PS. Zawsze do projektów podchodziłem z rezerwa i elementy dobierałem na podstawie odsłuchów i takim to sposobem dostawałem zawsze to to chciałem, ale wymagało to cierpliwości, osłuchania i zdublowanych komponentów :-)))

Jeżeli znajdzie się kilka chętnych osób mogę zamówić druki w zakładzie. Mogą być zarówno cynowane jak i złocone. Prosiłbym tylko o to, aby jedna osoba podjęła się zorganizowania zamówienia tak, abym mógł jej przesłać paczkę z płytki do dalszego rozesłania – mogę nie znaleźć na to czasu.

Wersja standardowa z możliwością obsadzenia LM4780/LM4732, rozdzielany druk mostka z miejscem pod kondensatory snap-in o rozstawie 10mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętam o poprawieniu tej ścieżki.

Mogę zrobić nieco więcej miejsca tak, aby zmieściły się dodatkowe kondensatory. Zwiększą się nieco wymiary płytki i cena – konieczne jest wykonanie nowej dokumentacji.

Płytkę można dowolnie konfigurować – wersja równoległa, mostek (zewnętrzny driver) lub dwa kanały.

A czy jest możliwość dodania do każdego pola lutowniczego(do podłączenia zasilania i głośników) drugiego- mniejszego, tak by pasowały rozstawem do płaskich złącz konektorowych do druku?

Wziąłbym 2 cynowane, chyba że opcja złota będzie w przewadze(vox populi, vox Dei).

caveat emptor

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.