Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze wczoraj można było wyrwać wszystkie cztery za 150pln, ale dalej chyba warto.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

No i co panowie - próbujemy kupić rzeczone budy ?

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Czy ktoś już polutował płytki w wersji parallel(dwa kanały z jednego LM'a)

Mam kilka pytań-wątpliwości

- jaka powinna być moc rezystorów R13, R14 układu "mute"

-czy rezystory te przewidziane są jako SMD i do lutowania na rewersie PCB

- z których punktów wyprowadzić przewody do włącznika "mute"

- czy załacznie "mute" realizowane jest przez zwieranie >< czy poprzez podanie -U

-i jak moc rezystorów R9 R10 na wyjściu

Doświadczonym THX awansem.

- Jako R13/R14 wystarczą 0.25-0.5W (w zależności od zastosowanej obudowy)

- Tak, opis jest na górnej warstwie, ale rezystory należy zamontować od spodu

- Podanie przez R10 masy na pin MUTE spowoduje wyciszenie wzmacniacza

- R9/R10 najlepiej 1W (mogą mieć nawet 10R)

Takie piny są tam dwa, ale w wersji parallel muszą stanowić jedność - pin 14 i 20 to odpowiednio mute A oraz B. Widać je bardzo dobrze dzięki ścieżce biegnącej wzdłuż krawędzi na spodzie pcb (łączy je z 'soft-startem').

A tak swoją drogą - jakie może być przeznaczenie takiego 'standby'? Czy chodzi o bezpieczne przełączanie kolumn w trakcie pracy?

A jeśli chodzi o szum to naprawdę bez przykładania ucha do kolumny zwyczajnie go nie ma. A siesty słyszałem, że mają takie szeleszczące wysokotonówki, więc jeśli coś tam szumi w sposób zauważalny to powinienem to usłyszeć. Jeszcze nie skończyłem składać - transformator 2x16v, parallel, maksymalna głośność, brak obudowy.

A oto jak z trzech kostek zrobić stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak upchnąłeś kondziołka C2/C1 ? Bo rezystory dałeś chyba z tej samej strony z tego co widzę.

Pomoże ktoś z tym trafem ? Bo nadal nie wiem jakie brać, głównie chodzi mi o napięcie. 500W 2x24v czy 500W 2x19v ? Mówiono mi że przy równoległej mogę dać spokojnie 24v dla 4ohm ale wolę się upewnić.

to zależy czy chcesz więcej "magic" czy więcej "power" :-))) tak poważnie to prawie każdy entuzjasta dobrego brzmienia, który buduje wersje równoległą nie buduje jej dla uzyskania wielkiej mocy tylko dla dobrej wydajności prądowej i bezproblemowej pracy z trudnymi kolumnami (np. z kolumnami których impedancja spada poniżej 4 Ohm). Wszystko zależy czy chcesz nagłośnić "świetlicę szkolną" czy posłuchać muzyki w domowych warunkach, ciesząc się dobrej jakości "mocnym impulsem".

Mzk

Co do C1 i C2 to faktycznie było ciasno ale dużo zależy od rezystorów obok. Jak weźmiesz takie krowy jak ja, to albo plusy kondensatorów bezpośrednio nóżek R5, R7, albo lutujesz kondensatorki najpierw (przed rezystorami) mocując je kilka mm nad płytką, a jak już przylutujesz to dociskasz, by "usiadły" odsuwając się odrobinę - a rezystory wejdą bez problemu.

Choć z drugiej strony z drugiej strony najprawdopodobniej byłoby prościej.

A co do transformatora to ja swojego jeszcze nie mam, ten na fotce to przeszczep zapożyczony ze starej unitry. Patrząc jednak na wykresy to i 22V powinno wystarczyć do osiągnięcia maksymalnej mocy nawet przy obciążeniu sztucznym 8 ohm, natomiast impedancja kolumn spada, więc nie powinno być problemów z mocą. A że jedni lubią LM-y zasilane 15V, a inni chcą mieć 28V, to raczej przede wszystkim kwestia upodobań. Ale zdania co do tego, w którym przypadku uzyskasz prawdziwy magic bywają podzielone.

>>janus23

Dokładnie uklad z R13 R14 C9,czy muszą być elementy wlutowane,i z R13 poprowadzone do MUTE na pinach LMa/I pytanie o przewody zasilajace mostek z trafa, jaki sugerowny przekój przy trafie 300W

4 żyły zasilajace 2 prostowniki po 1 na LMa

Drążę temat

Czy poza podaniem sygnału na wejscia, podłaczniem obciażęnia, zasilania,trzeba robić jeszcze jakieś "myki" aby zagrało.Najbardziej intryguje mnie ukąld mute,Czy po wlutowaniu R smd, i C 47uF coś jeszcze trzeba kombinować

Nic więcej nie trzeba kombinować ,przynajmniej ja nie musiałem.Dzisiaj akurat odpaliłem tak z ciekawości jeden kanał w wersji równoległej.W sumie to nawet jeszcze nie wszystko jest wlutowane - brak rezystorów w obwodzie RC na wyjściu ,bez kondensatorów przy mostku - tylko to co przy LMach.

Podpiąłem zasilanie,głośnik, podałem przez potencjometr sygnał i gra muzyka :)

Nawet R13, R14 i C9 nie są konieczne, mute trzeba wnet podłączyć pod -U przez jeden rezystor 10K co "wyssie" kilka mA z obu pinów - wtedy wzmacniacz gra.

Ten kondensator i drugi rezystor sprawiają tylko, że proces zachodzi chwilę później, po naładowaniu się C9. Dobierając inne wartości dla R13, R14 i C9 można zmienić czas cichego włączania.

Jeśli komuś mało, to proponuję zerknąć do datasheeta.

• 3 miesiące później...

Od kilku dni walczę ze swoim wzmacniaczem. Płytki mam od Veterana. Całość po uruchomieniu gra wręcz fatalnie (STK465 czy TDA 2030 to przy Hi-End). Wzmacniacz bardzo szybko się przesterowuje, praktycznie brak wysokich tonów i strasznie krzykliwa średnica. Dla pewności zmontowałem drugi układ i jest tak samo. Zastanawiam się czy nie mam jakiś lewych LM'ów bo inne pomysły już mi się skończyły. Zna ktoś pewne miejsce z oryginalnymi Lm'ami?

• 3 tygodnie później...

>Gdzie można kupić podkładki pod LM4780 ?

Dedykowanej podkładki pod LMa nie znalazłem (co nie znaczy, że takowe nie istnieją).

Ja przyciąłem na wymiar taką podkładkę pod tranzystor w obudowie TO-3, działa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Istnieja takie podkladki ;-) pochadza od Fischera typ materialu WG - thermal transfer foil semiconductor isolation glass fiber reinforces.

Musialbym zamachac brwiami do ksiegowej aby znalazla fakture ;-) bo nie pamietam cen.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.