Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchajcie. Nie ja będę wykonawcą tych płytek. Ja w swoim wcześniejszym wpisie zacytowałem Veterana.

=> Zigi

Kiedyś dodo zwrócił uwagę na jedną rzecz. Pozwolę sobie go zacytować: "wg mojej skromnej osoby płytki Veterana do LM4780 nie do końca sprawdzają się w wersji równoległej tzn

( trzeba trochę przeróbek )

Zauważ , i jest tak również na PCB , iż wprowadzając zworę w miejscu zaznaczonym przez Veterana

rezystor R1 określa impedancję wejściwą jednej połówki LM4780 ( 2 LM3886 w strukturze LM4780 ) a nie całego układy i to może być przyczyną buczenia

Dla wersji równoległej lepsze efekty daje jednak mniejsze wzmocnienie tj. zamiast 680- 1k

Polecam lekturę AN -BPA200".

Ja nie zajmuję stanowiska w tej sprawie, bo się na tym nie znam. Proszę o opinie Veterana. Pozdrawiam.

W oczekiwaniu na PCB wrzucam kilka fotek moich końcówek na LM4780 w wersji równolegle symetrycznej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6888-100002247 1170306079_thumb.jpg

post-6888-100002248 1170306077_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wnętrze

Ukryta Zawartość

post-6888-100002244 1170306086_thumb.jpg

post-6888-100002245 1170306083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabelek to CORDIAL CMK222

już nie mogę się doczekać 2 LM4780 równolegle (to tak jakby 4xLM3886) i to w mostek (czyli końcówka na 8 "fajerek"), ależ prądu będzie mógł wpompować w kolumny:-)

I ja moge powiedzieć że ta wersja równoległa ma zdecydowanie lepszą dynamikę i nie tylko,ogólnie gra lepiej,a na zdjęciu powyżej bym przylutował bezpośrednio te kondzie do mostka a nie kabelkami,mostek ładnie przeciąć na pół i kondzie siedzą na płytkach idealnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno się nie da zrobić PCb prawie jednostronnej :)

Prosze o ocenę bo oddam ja do zakąłdu na dniach.

Mój wymysł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyjscia zrob blizej scalaka. Po co to sie ciagnie az tak daleko? obetnij troche pady scalaka od strony radiatora i zmniejsz wymiar tej plytki bo pcb moze odpychac scalak od radiatora lub stawac ukosnie do niego.

senicz fakt wczoraj już bardziej spałem niż PCb robiłem :)

Teraz lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

senicz moze i tak. Lecz ja robiąc PCb patrze tez na aspekt łatwości montaży np kabli. Nie lubie mieć wszystkich kabli w środku PCB bo się robi burdel. Ale pomyśle jeszcze jak dać mniejszą odległość.

rozsun troche te elekt. i daj tam miejsce na przewod od masy po kazdej ze stron i tuz obok daj mase do glosnika i wyjscie do glosnika wtedy syganly beda mialy najkrotsza sciezke i podobnie masy. Soldermaske odkryj w tym miejscu abu mozna nakapac tam cyny dla zmniejszenia rezyst mas. I wtedy bedzie dobrze. Wtedy beda dwa przewody do wyjscia i masa zasilania tuz obok. brakuje miejsca na cewke szeregowa z wyjsciem ale ja mozna dac na zacisku. Powodzenia.

Tak się składa, że także wkrótce będę potrzebował kilku płytek pod 4780 jednak w nieco innej konfiguracji niż płytki w tym wątku - tzn. z miejscem na 2 pary kondensatorów zasilających, gdyż moim zdaniem jedna para na 2 struktury to jest jednak za mało oraz z miejscem na kondensatory wejściowe od razu na PCB, masą sygnałową połączoną w gwiazdę itp. W związku z tym pod koniec tygodnia oddaję do zakładu moją płytkę powstałą już chyba z 1,5 roku temu, jednak po lekkim liftingu - zmniejszeniu do maksimum możliwości jej wielkości i ogólnie dopieszczeniu:). Na jej bazie można zbudować konfigurację tradycyjną, równoległą czy w przypadku podania sygnału symetrycznego, symetryczną. Gdzieś w wątku o GC (sprzed półtora roku) są zdjęcia gotowej poprzedniej wersji. Jeśli ktoś z Was także chciałby taką płytkę to proszę dać znać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ManieX - to jak pisałem jest płytka sprzed półtora roku, zamieszczona już na tym forum, którą wówczas wykonałem i mi się doskonale sprawdziła. Zamiast snubberów których i tak nikt nie stosuje, bo nie ma takiej potrzeby:) jak w płytkach przedstawionych tu w wątku wolę mieć miejsce na ewentualny kondensatory wejściowe (np. BG N czy elna simlic), nie wspominając o zadbaniu o takie szczegóły jak szerokie ścieżki zasilające/masowe, odseparowanie masy sygnałowej od prądowej, połączenie w gwiazdę, rozlanie masy separującej ścieżki prądowe od elementów wejściowych i innych wydawałoby się pierdołach, jednak w ostatecznym rozrachunku wydaje mi się dość istotnych:) A płytkę zasilacza będzie można sobie odłamać, jeśli nie będzie potrzebna.

Ja po prostu potrzebuję trochę dokładnie tych przedstawionych przeze mnie płytek i pomyślałem, że może ktoś także będzie zainteresowany. Niezależnie od innych kolegów ja moje płytki wykonam i jeśli ktoś jest zainteresowany taką płytką to po prostu mogę zamówić ich więcej:) ot tyle.

A na zdjęciu wersja poprzednia:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zależy od konkretnego układu, nie zawsze jest konieczne, trzeba wyobrazić sobie rozpływ prądów, wyciągnąć wnioski oraz wybrać odpowiednią topologię ścieżek, jednak można powiedzieć, że jest to "bezpieczne" rozwiązanie.

msfalcon

Pytanie - czy jeżeli mamy płytkę dwustronną na górze dajemy ground plane dla PSU , a pod spodem idą szerokie ścieżki wyjść z LM w których płynie stosunkowo duży prąd , czy taki układ nie będzie sprzyjał indukowaniu się ......... ?

Pytam , bo gdzieś na DIYAudio wyczytałem jakąś sugestię ( nie pamiętam , czy to był to P.Dudek czy , któś odnoszący się do płytki testowej Nationala i układu ścieżęk )

aby odseparować te rzeczy kosztem ograniczenia powierzchni ground plane , tak aby również w pionie nie chochodziło do interakcji ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.