Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Obawiam się że lm3886/4780 nie są przystosowane aby pracowały równolegle 3 lub więcej sztuk w kanale. Jak podłączyłem 2x 3886 równolegle z (rezystorami 0.1R) to grzały się normalnie tak jak pojedynczy LM. Po dołożeniu trzeciej kości ( z 0.1R oczywiście) prawie się zagotowały. Ale gra to przyzwoicie na 8 omah przy napięciu 35V. Zdecydowanie lepiej od pojedynczej kości oraz połączenia mostkowego na 28V + symetryzacja opa1632.

• 6 miesięcy później...

Witam

Kilka dni temu złożyłem 2 końcówki na LM4780 (na płytkach Veterana), oba scalaki w wersji równoległej. Przy pierwszym uruchomieniu bez źródła i obciążenia okazało się że scalaki w ciągu kilku sekund osiągają znaczną temperaturę a także grzeją się rezystory 2,7R w zoblu na wyjściu. Po kilku sekundach kiedy zorientowałem sie że coś jest nie tak wyłączyłem wzmak i zacząłem szukać błędu. Okazało się że zapomniałem wlutować zwory zamiast kondensatorów C1 i C2 pomiędzy masę i petle sprzężenia zwrotnego. Kiedy już to poprawiłem wzmak ruszył bez problemu. Grał tak przez około 1 godzinę i wyglądało że wszystko jest OK. Na wyjściu nie zauważyłem aby DC było większe niż 20mV. Następnego dnia rano włączyłem wzmak i okazało się że w jednym kanale słychać cichy "pisk" (wzbudzenie?). Na pewno jest to wina końcówki bo bez źródła też to słychać. Ta piszcząca końcówka zachowuje się całkowicie normalnie tzn. gra prawidłowo bez zniekształceń i grzeje się tak samo jak ta druga z którą nie ma problemu. Natężenie pisku jest stałe i nie ma związku z poziomem sygnału.

Nie miałem czasu żeby dokładnie sprawdzić elementy ale może ktoś mi podpowie gdzie szukać uszkodzenia?

Uszkodził się scalak przez ten błąd ze zworami czy raczej jakiś inny elemnt R, C?

Poniżej zamieszczam schemat mojej aplikacji. Co do filtarcji zasilania to jest oddzielna płytka z 16mF na kanał

Z góry dziękuje za pomoc:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy samych układach są 100nF MKT w sumie ceramiki byłyby tu lepsze ale takie akurat miałem). Wydaje mi się że to powinno wystarczyć jako bypass. Wszystkie elementy sprawdziłem i wygląda że są OK. Podejrzewam że to wina scalaka, gdy jest zimny piszczy, kiedy się rozgrzeje już nie. Zauważyłem że kiedy radiator jest już ciepły problemu nie ma a gdy wyłącze końcówkę na 5s, po włączeniu zaczyna piszczeć i stopniowo piszczenie cichnie (trwa to jakieś 5-10s). W czasie tego piszczenia słychać jakby wysokie były delikatnie przesterowane, później już tego nie ma.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem??

Wstaw elementy zgodnie z fabryczną aplikacją w pdf. Z tego, co widzę, jest inaczej i w sprzężeniu,

i na wejściu. Producent blokuje zasilanie 3 kondensatorami : 0,1uF, 10uF i 1000uF, co świadczy

o dużej wrażliwości układu.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

LM4732 zmontowany na pcb wg wzoru producenta gra bez wzbudzeń itp. problemów od pierwszego uruchomienia.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Zrobiłem chyba co się dało i nic:( Wlutowałem dla pewności ceramiki 100nF przy układzie dla + i - , pomiędzy wejście odwracające i nieodwracające dałem 47pF (nie miałem 200pF tak jak jest w nocie), równolegle do 33k w pętli dałem 22k i 47pF oraz sprawdziłem wszystkie połączenia z miernikiem -- zero poprawy. Włączanie MUTE też nic nie daje.

>terminus

Co do tego że wartości nie są dokładnie takie jak w nocie tzn w pętli 33k a nie 20k wydaje mi się że nie powinno być problemem w końcu to tylko wzmocnienie. Na wejściu mam 22k do masy (w nocie maja 47k ale podają że może być 10-47k).

Chyba poszukam nowego scalaka:/

• 2 tygodnie później...

co myslicie o tych kondach do Gc lm4780 ?

Ukryta Zawartość

tanie sa i mnie to zastanawia bo za 10szt 2,7zl.....

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zasilacz koło 10mF na każdym biegunie zasilania, czyli podwojona pojemność a napięcie kondensatora min.10% wyższe niż nap. zasilania bez obciążenia.

No i poszukałbym tych 150-220pF na wejścia.

Mniej więcej 1400uF na każdy amper prądu .... więcej na stronie tnt (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

swiezo zlozone. i nawet gra=]

Ukryta Zawartość

post-14539-100000169 1194707589_thumb.jpg

post-14539-100000170 1194707589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

zostaje tylko kupic na mostek jakies kondy wieksze. na razie nippony 2x 2700uF + 1000uF na mostku i nie brumi nic. ale wstawie cos wiekszego jak dostane okazyjnie

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam

Rozwiązałem mój problem który opisywałem kilka postów wcześniej (18 Paź 2007, 20:17). Przyczyna była tak głupia, że szkoda gadać:) Okazało się że problemem było zbyt mocne dokręcenie układu do radiatora. Zauważyłem to przypadkiem gdy uruchomiłem wzmacniacz z bardzo lekko dokręconym układem i okazało się że wszystko jest OK. Układ po dokręceniu lekko się wyginał ponieważ podkładki silikonowe poddawały się na końcach przy śrubkach. Dokręciłem układy poprzez blaszki które dociskają układ na środku i jak na razie wszystko OK.

Co do tego "silnego" dokręcenia jak to mówią: "lepsze wrogiem dobrego":D

Wszyscy mówili że te układu mocno się grzeją więc chciałem zrobić dobrze.......i przedobrzyłem:)

A co do tego grzania LM4780 to właśnie sobie pomyślałem że może u niektórych się grzeją bo zbyt mocno dokręcili. U mnie przy takim "średnim" dokręceniu, kiedy wygięcie układu było niewielkie końcówka grała normalnie bez pisków ale wyraźniej mocniej się grzała. Teraz gdy jest OK grzeje się jak 2xLM3886 i wydaje mi się że nie jest to mocne grzanie:)

Pzdr

• 5 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

No więc tak to wygląda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja moj sprzedalem;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w konfiguracji stereo na jednej kostce.

najlepiej gral w ostatecznym podaniu kondow 4nippony 2700uF. przy wiekszej pojemnosci tracil "detale", a gdy bylo 2x2700uF juz pojawialy sie smieci z sieci..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123, 18 Maj 2008, 00:21

>najlepiej gral w ostatecznym podaniu kondow 4nippony 2700uF. przy wiekszej pojemnosci tracil

>"detale", a gdy bylo 2x2700uF juz pojawialy sie smieci z sieci..

Pownineś napisać, że przy 2x2700uf było "zbyt" wiele detali ;-)

Mój gra naprawdę nie źle, w każdym bądź razie lepiej niż mój "klasyczny" GC na 2xLM3875TF.

W tej chwili są po dwa Nichicony 6800uF/35v za mostkami i 4xPanasonic FC 1800uF/35v. Transformatory mają napięcia przed wyprostowaniem 16,9v.

Rezystory w sprzężeniu zwrotnym mają 22k, zaś na wejściu jest BG N 10uF/50v i rezystor węglowy 270 Ohm.

Może cię to zdziwi ale u mnie grają sobie dość cicho i radiatory są lekko ciepłe, a radiatory mogą osiągnąć temperaturę nawet 100 st. C. i układ zabezpieczenia jeszcze nie powinien się załączyć... Tak więc spoko, te okazują się w zupełności wystarczające. Chyba już pisałem, że trafa mają 2x16,9V czyli po wyprostowaniu ok. 24V po wyprostowani. Moim celem nie było uzyskanie końcówki o mocy 200-250W tylko o mocy 100-120W za to wydajnej prądowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.