Skocz do zawartości
IGNORED

problem z dudniącym basem

piopal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem, a mianowice po zakupie sprzętu który w studiu grał bardzo dobrze i ustawieniu go w mieszkaniu odechciało mi się słuchać muzyki. Bas jaki wydobywa się z kolumn dudni jakby pochodził w suba!!! jednym słowem tragedia. przestawianie kolumn w pomieszczeniu też na wiele się nie zdało, poradzcie co mozna z tym fantem zrobić.

wzmacniacz: musical fidelity electra 11

cd: marantz 67 mkII

kolumny: esa vivace 1

kable: xlo pro 125 i xlo er14

--

pozdrawiam, pp

https://www.audiostereo.pl/topic/11250-problem-z-dudni%C4%85cym-basem/

Jeżeli to nowe kolumny to przede wszystkim powinny pograć pare dni zanim ocenisz jak naprawdę gra. Miałem to samo z modelem Meritum2. Możesz zostawiać je na przykład podłączone do radyjka na cały dzień. Jak już guma im zmięknie, i odtwarzany bas będzie miał swoją barwę to warto próbować z ustawieniem, bas-refleksem i kablami. Najtańszy kabel który trzyma bas za mordę że hej, to chyba Cordial CC225 (ogólnie to nie jest on super kablem).

Oczywiście jeżeli słuchasz muzyki w małym, nie zagraconym pomieszczeniu to może się okazać że kolumny po prostu dają za dużo basu, cokolwiek bys nie robił.

Powodzenia

Jeśłi masz możliwość, to spróbuj na próbę przenieść sprzęt do większego pomieszczenia i odsunąć kolumny od ścian. Jeśli Twój pokój jest mały i kolumny stoją w rogach, to może dudnić. Spróbuj też zastąpić Musicala czymś bardziej neutralnym/mniej ciepłym.

Znam wszytkie wymienione komponenty.Podpisuje się pod ideą zastąpienia Musicala czymś innym - E11 to nie szczyt kontroli na dole ,co tym bardziej z, moim zdaniem, przebasowanymi ESA owocuje jego nadmiarem. Trzeba pomyśleć o wymianie kolumn lub wzmacniacza.

Jak raz jeszcze przeczytałem opis zestawu, to zaniepokoiła mnie jedna rzecz: XLO VDO ER-14 to kabel, który raczej przycina basy niż je eksponuje. Jeśli mimo tego jest ich nadmiar, hmmm...

Witam ponownie,

po Waszych radach pojeździalem z kolumnami po pokoju i nie na wiele się do zdało, wiec postanowilem podmienic wzmacniacz i teraz mam dylemat co wybrac, odsłuchałem NADa c340 i jest juz lepiej, więc zastanawiam się aby do zestawu podpiąć c350 (za radą sprzedawcy, że vivace ładnie współdziałają z nadem), co Wy na to, może macie jakieś inne propozycje.

Ja zaczalbym od pomieszczenie. Przyczyną dudniacego basu może być powstawanie fal stojących w pomieszczeniu.Nic nie napisales jak wyglada pokoj (firany, dywan, co na ścianach, jakie meble itd)

Kolumny juz przestawiales, wiec sprobuj z drugiej strony a wiec przemiesczaj sie powoli w strone kolumn lub w druga strone i zwroc uwage czy bas sie zmienia. Jesli tak i wyraznie czuc moment ze jest lepiej to masz wybitnie problem z pomieszczeniem.

• Redaktorzy

Hi

Mało prawdopodobne aby połączenia E11 i Esy dało satysfakcjonujące efekty w normalnym (pod względem akusyucznym) pomieszczeniu. Elektra dół ma mocno spowolniony z niezbyt dobra kontrolą a ESY lubia basować i to w sposób dość jednostajny (przynajmniej tańsze modele). Jeśli kolumny mają zostać to poszukałbym starego Audiolaba 8000A, który powinien złapać je krótko przy pysku. Z marek bardziej popularnych można by było pokombinować z Rotelem a kable głośnikowe (przynajmniej na basie) wymienić na Nordosty (szczególnie najtańsze mocno ograniczają dół). Ustawienie kolumn na granitowych płytach równiez powinno pomóc.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.