Skocz do zawartości
IGNORED

Co one mają w środku ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieją jakieś miejsca w sieci gdzie można obejrzeć rozwiązania układowe, schematy sprzętu fabrycznego ?

Konkretnie wzmacniaczy a jeszcze szczegółowiej - ich części: przedwzmacniaczy korekcyjnych do gramofonów.

Interesują mnie zwłaszcza rozwiązania firm postrzeganych jako audiofilskie. Ktoś (darkul zdaje się) kiedyś zamieścił przykład Musical Fidelity, hmmm, nie wyglądało to zbyt ambitnie.

Smutno byłoby na przykład kupić za parę tyś dolarów rozreklamowany jako super brzmiący układ oparty np. na jakimś popularnym opampie za $1.5.

https://www.audiostereo.pl/topic/11254-co-one-maj%C4%85-w-%C5%9Brodku/

Jezeli MF to moze tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Być może, że mój kumpel będzie miał podobnego Luxmana na sprzedaż, gdyż szykuje się do wymiany ampa na coś innego. Faktycznie potężna maszyna z wejściami na dwa rodzaje wkładek, ale u niego niewykorzystana, bo nie posiada gramofonu:( Jak coś będę wiedział to napiszę.

Pozdrawiam

Przekażę mu Twoją opinię. Podobnego nie znaczy, że to ten sam model. Po prostu nie jestem pewien, czy to była L-5xx, czy L-4xx, ale w środeczku go oglądałem i faktycznie byłem pod wrażeniem. Olbrzymie trafo. Możliwość pracy w klasie A i AB, dobre komponenty itd... Ma skurczybyk niezły potencjał. U mnie grał super, u niego już (głośniki z niższej półki) nie tak rewelacyjnie. Wszystko zależy od tego z czym gra im lepsze kolumienki tym gra rzeczywiście ładniej. Czy będzie go na pewno sprzedawał nie wiem, wiem natomiast, że wspominał o tym - z tąd mój wpis.

Pozdrawiam

Rekin> U mnie tez osiagnalem dobry efekt z zestawienia silnik Luxmana + kolumny B&W, chociaz w nizszej klasie rozgrywkowej. Ale nie ma co wyciagac zbyt daleko idacych wnioskow.

Mi$kin>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie teraz naszła mnie taka myśl: kiedy na początku lat osiemdziesiątych rozpoczęła się era CD a regres dla gramofonu z pewnością z czasem mniejszą uwagę konstruktorzy zaczęli przykladać do jakości przedwzm. gram.

Czego dowodem jest całkowity zanik ich we współczesnych wzmacniaczach. Tak jak wszystko w stereo ostatnio psieje - wystarczy porównać konstrukcje z lat 70-tych, 80-tych tak i dzisiejsze tak preampy.

Czy jest jakiś wyraźny moment, data w historii audio, kiedy chlopaki w biurach konstrukcyjnych "polożyli pałę" na wejściach MM/MC. Może było to w jeszcze innym momencie...

Acha - oprocz wymienionych firm interesują mnie także inne konstrukcje zwłaszcza dawne, klasyczne japończyki czyli np. Denon i co tam jeszcze było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.