Skocz do zawartości
IGNORED

Master Clock Audioampa

musti

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś instalował zegar sprzedawany przez Audioampa? link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie są wasze wrażenia co do jakości wyrobu, i ewentualnie ze współpracy z samym Audioampem? O ile wiem działa już dosyć długo więc pewnie ktoś ma już jakieś doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/11272-master-clock-audioampa/

Zamontowałem 2szt. - jedną w Pioneerze a drugą w Technicsie. Obie działały bez zarzutu i chodzą do tej pory.

Poprawa słyszlna od razu :-D

Układzik jest zgrabny, bo zrealizowany w dużej mierze w technice SMD, więc łatwo się instaluje, bo ma małe gabaryty!

->MariuszJ

ooo pięć minut wcześniej posłałem zamówienie Audioampowi. Ale do tej pory się nie odezwał, poczekam jeszcze trochę (powiedzmy do soboty). Jak dalej ne będzie odzewu to się zgłoszę do ciebie.

• 2 miesiące później...

Dzisiaj wstawiłem zegar Audioampa do mojego PD-9700 - powyższe opisy poprawy dźwięku nie są przesadzone, jak również opis zmian brzmienia ze stronki Audioampa sprawdził się w odniesieniu do mojego PD-9700:

"Korzyści wynikające z zastosowania Master Clocka:

- poszerzenie sceny dźwiękowej,

- poprawa detaliczności przekazu,

- poprawa lokalizacji źródeł dźwięku,

- bardziej zdecydowany i lepiej kontrolowany bas,

- krystalicznie czyste odtwarzanie wysokich tonów."

Teraz czekam aż pocztą przyjdą opampy 2134, jestem ciekaw o ile dalej posuną się zmiany w dźwięku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

kwarc to 11,2 Mhz

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

->mi$kin

Czy twoim zdaniem jest sens mocowania tego clocka w PDS 703 ? Jak to dalece wpłynie na trójwymiarowość i ogólna poprawe brzmienia brzmienia ? Dodam że oamp wymieniłem , diody w zasilaniu i kondki też.Może masz jakies doświadczenia ? Dzieki wielkie za odp !

pzdr Radek

>rady

nieproszony ,ale się wtrącę:

W odtwarzaczach Pioneera zegar daje dośc radykalną poprawę przestrzenności i detaliczności przekazu.Robiłem kilka sztuk PDS 707, PDS 06 , pds 602 w każdym efekt był wyrażny i pozytywny.Myślę że w 703 bedzie podobnie,zegar to zwykle jeden z najpewniejszych modów.Moim zdaniem dopiero po zegarze jest sens bawić się z resztą,ponieważ uzyskujemy optymalny sygnał z DAC-a.Czasem przy odwrotnym postępowaniu ,trzeba ponownie dobierać op ampy,bo sygnał z DAC-a ma już całkiem inny charakter.

>erka

nie spoko cieszy mnie twoj wpis i bardzo dziekuje za te pozyteczne informacje - czy miales

jakas okolicznosc moze z tym Master Clockiem Audioampa? Chce zamowic ale ciagle nie mam

pewnosci ? Dziekuje za odp

pzdr Radek

>rady

Clock Audioampa instalowałem koledze w Onkyo,efekt był O.K.Nie miałem możliwości porównania z innymi(droższymi) zegarami,ale z tego co mogłem usłyszeć z Onkyo wnioskuję że jest to rzecz warta swej ceny.Pewnie że jeszcze taniej jest samemu sklecić clocka,ale nie każdy ma czas i ochotę bawić się w trawienie płytki itp.

rady> Sorry za zamieszanie :-(

W moim ostatnim wpisie zamień "rady" na "erka" i odwrotnie, a będziesz wiedział co chciałem napisać ;-)

Pionek 703 ma jedną wadę - strasznie nędzne zasilanie układów wyjściowych na op-ampach. Nie ma tam nawet sensownej stabilizacji, więc moja rada jest taka, żeby oprócz zegara koniecznie dodać nowe zasilanie dla wzm. operacyjnych. Możesz w tym celu wykorzystać płytkę drukowaną veterana przeznaczoną do zasilania przedwzmacniacza. Na pewno się tutaj nadaje!

>mi$kin

Pioneer konsekwentnie stosuje takie zasilanie, 707 ma to samo.Nawet jest miejsce na stabilizatory na płytce,tyle że zamiast układów są zwory.W dodatku op-amp jest zasilany przez rezystory 100 om, na których napięcie sobie przysiada w takt muzyki.Porównywałem dwa pionki ,ze stabilizacją i bez- róznica nie do pominięcia a koszt modu parę złotych.Jak już się zabierasz do swego pionka to zrób to koniecznie.

Oczywiście po dodaniu stabilizacji wyżej wymienione rezystory należy usunąć.

->erka, mi$kin

panowie czapki z głów przed wami-wieeeelkie dzieki ! jeszcze ostatnie pytanko do was?sorki!

czy jest sens oddzielnie zasilic z trafa cyfre i analoga i co ogolnie mozna oprocz w/w juz usprawnień

zdzialac by ta "japonska nedza" zaczela sensowniej pogrywac ? dzieki z gory !

pzdr Radek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.