Skocz do zawartości
IGNORED

Demonstracja projektorów

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie 99" w zupełności wystarcz . Aby podnieść efekt „wielkiego ekranu” mogę zawsze podsunąć sofę do przodu o jakieś 1-1.5 m max .

Chyba można zamknąć temat .

Staje na tym , że katuję W1400 i czekam na rozwój nowych standartów .

Dziękuję wszystkim za zagrany głos i uwagi :)

Maciej

Współczuję tym co siedzę 1,5m od projektora Epsona, który chodzi z pełną mocą ...

Nie moge wyczaic wiec moze podpowiecie: ogladacie filmy nieme z Charlie Chaplinem wiec potrzebujecie absolutnej ciszy czy tez robicie pomiary?

Bylem na paru prezentacjach i prawie na kazdej siedzialem w odelglosciach do ok. 1,5 metra, na ostatniej projektory "dyszaly" wentylatorami w moja szyje. Moim zdaniem nie jest to halas uniemozliwiajacy komfortowe ogladanie. zaznaczam i w kazdym przypadku byly to przygotowane dedytkowane pomieszczenia, nie warunki bojowe na tzw. sklepie... Nawet czytajac inne fora w tym zagraniczne nie spotkalem sie ze stwierdzeniem,ze jest tragicznie albo nie kupujcie. Zreszta Epson w Stanach jest najchetniej kupowana marka.

I nie mówię o zmianie z 99 na 106 cali tylko przynajmniej 120.

Przepraszam, a dlaczego nie 130, bo ja slyszalem o takiej wartosci "granicznej" w zaleznosci jak swieci projektor? Poza tym jest jeszcze indiwidualna kwestia fizycznych mozliwosci co do wymiarow ekranu jak i moz;liwosci mocownia projektora. Ja uwazam ze projektor jest ciekawa alternatywa cenowa i tym co oferuje w stosunku do oferty duzych TV, ich cen i mozliwosci zjadania pradu jak swieca. Nie mowiac o tym ze wymiarowo jeszcze poczekamy na porownywalne wielkoscia TV w atrakcyjnej cenie.

Pozdrawiam

Dla mnie 99" w zupełności wystarcz .

Ja kolego od trzech miesięcy już nie używam telewizora na rzecz projektora. Mam Sony HW30 plus ekran 86" Magicscreen i oglądam go dokładnie z 3,3m i jest rewelacja. Takie zestawienie idealnie sprawdza się i przy oglądaniu HDTV jak i przy filmach z Bluray a nie wspomnę jak się gra na 86" w gry na Pleyu. Miałem na testach większy ekran i jak dla mnie 86" z 3,3m jest najbardziej uniwersalną wielkością.

Potwierdzam, posiadam 130" oglądane z 4,5m od ekranu i jest rewelacja. Większość projektorów poniżej 10tyś, mają swoja granice przy wyświetlaniu dużych obrazów tak aby obraz był bez zastrzeżeń. Z obserwacji na różnych forach średnia wielkość obrazu w domowych salkach najczęściej waha się w przedziałach 100"-120". Chcąc uzyskać wielkość ponad 120" niestety ale wiąże się to z dużym spadkiem jakości obrazu. Większość tanich projektoró owszem żuci taki obraz, ale jego parametry będą dużo gorsze niż przy obrazie poniżej 100". Przy większych obraz trzeba niestety maszyn co swoje kosztują....;-).Projektor wisi 1,2m nad głową i jak dla mnie cicha jego praca była priorytetem co deklasowało większość projektorów, które miałem okazję testować/słuchać i oglądać....;-) Zwłaszcza epsony i co dziwne model tw9200 po odwróceniu zwiększał swoją pracę o kilka ładnych decybeli co w tej klasie nie powinno występować (może to kwestia indywidualnej jednostki). Najciszej pracującymi projektorami okazały się dla mnie soniaki od hw30 po 55.

Miałem w domu 100" ale jak dla mnie i żony ekran jako uniwersalne zastosowanie zamiast TV był za duży z 3m. Może to kwestia przyzwyczajenia. Mi w 100% wystarcza 86". To zawsze inaczej jak 50". No i przy tym ekranie co mam mogę oglądać wszystko nawet w dzień.

Bylem na paru prezentacjach i prawie na kazdej siedzialem w odelglosciach do ok. 1,5 metra, na ostatniej projektory "dyszaly" wentylatorami w moja szyje. Moim zdaniem nie jest to halas uniemozliwiajacy komfortowe oglądanie.

Mnie natomiast szumiący wentylator projektora przeszkadza. Są momenty w filmach gdzie zalega cisza i wtedy zbyt głośno szumiący projektor rozprasza uwagę. Potem już nie mogę skupić się na filmie bo ciągle słyszę szum ...

Sony HW55ES jest tak cichy, że nawet gdy zalega cisza na filmie to go nie słychać. A do tego dynamiczna przesłona również chodzi bezgłośnie. Niesamowity komfort oglądania. A do tego obraz pierwsza klasa. Sony 55 to zdecydowany król w swoim przedziale cenowym. Każda recenzja to potwierdza.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie używam triggera więc mnie ta kwestia nie interesowała. Zobaczę w instrukcji i dam znać.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A , czy ktoś z szanownego towarzystwa widział w akcji JVC 500 lub 700 ?

Jakieś wrażenia , spostrzeżenia ?

Fakt , że za 2 lata wszystko się zmieni , ale jestem ciekaw jak to się już ma teraz (4K):)

Narazie wciąż „ upiększam" salon :) Shagy jest jednolity i granitowy . Na dniach powinny pojawić się rolety zewnętrzne , a za 4 tygodnie czarno-szara obudowa grzejnika .

Napewno wkleję fotkę po zakończeniu adaptacji w odpowiednim dziale .

Pozdrawiam .

Maciej

Ostatnio na dniach otwartych widziałem JVC 4k. Jak dla mnie obraz z pokazówek 4k zrobił wrażenie ale nie aż takie jak się nastawiałem. Owszem ostrość obrazu i kolorki super ale wszystko do czasu kiedy poprosiłem o włączenie jakiegoś filmu. Niestety na dzień dzisiejszy materiału brak, a włączyli mi zwykłego blu raya. Jak na projektor za 40tyś. spodziewałem się czegoś lepszego względem mojego a tu lipa. Oglądanie filmu BR na sprzęcie tej klasy powinno być o kilka klas lepiej a tu owszem jest troszkę lepsza ostrość ale napewno bym nie wydał tyle kasy aby mieć kilka procent lepszy obraz. Podejrzewam, że w momencie wydania pierwszego filmu w 4k na blu ray i puszczeniu go na projektorze 4k sytuacja może się zmienić na plus, ale na dzień dzisiejszy na pewno bym się nie nastawiał na 4k bo to nie opłacalne.

Ostatnio na dniach otwartych widziałem JVC 4k. Jak dla mnie obraz z pokazówek 4k zrobił wrażenie ale nie aż takie jak się nastawiałem. Owszem ostrość obrazu i kolorki super ale wszystko do czasu kiedy poprosiłem o włączenie jakiegoś filmu. Niestety na dzień dzisiejszy materiału brak, a włączyli mi zwykłego blu raya. Jak na projektor za 40tyś. spodziewałem się czegoś lepszego względem mojego a tu lipa. Oglądanie filmu BR na sprzęcie tej klasy powinno być o kilka klas lepiej a tu owszem jest troszkę lepsza ostrość ale napewno bym nie wydał tyle kasy aby mieć kilka procent lepszy obraz. Podejrzewam, że w momencie wydania pierwszego filmu w 4k na blu ray i puszczeniu go na projektorze 4k sytuacja może się zmienić na plus, ale na dzień dzisiejszy na pewno bym się nie nastawiał na 4k bo to nie opłacalne.

Po pierwsze JVC nie jest w stanie wyświetlić rozdzielczości 4k. Korzysta jedynie z pewnej własności, która pozwala narysować piksel dwa razy w różnych punktach ekranu i dzięki temu daje pewien ułamek efektów wyższej rozdzielczości. Generalnie o przepaść już trudno przy obecnych standardach wizyjnych (nie licząc może odwzorowania ruchu) bo te projektory są zwyczajnie bardzo dopracowane i 90% zależy od pomieszczenia.

Panowie,

po ponownej wizycie w Prono, i po ciezkich bojach z samym soba zdecydowalem sie na zakup Sonego 55-ki.....ale przyznam,ze z wielkim bolem, bo wychodzac po projekcji, po 3,5 godzinach i dyskusjach z 4 osobami bioracymi udzial wybralem i zdecydowalem sie na x-35. Dwa dni pozniej juz dogadalem nawet zakup x-55. No i w koncu zdecydowalem sie na Sony 55 ze wzgledu.... poweidzamy ze uniwersalnosc tegoz projektora. Jeszcze do mnie nie dojechal i projektor i ekran (produkuje sie) jak i Oppo 103D:)

Pozdrawiam

Panowie,

po ponownej wizycie w Prono, i po ciezkich bojach z samym soba zdecydowalem sie na zakup Sonego 55-ki.....ale przyznam,ze z wielkim bolem, bo wychodzac po projekcji, po 3,5 godzinach i dyskusjach z 4 osobami bioracymi udzial wybralem i zdecydowalem sie na x-35. Dwa dni pozniej juz dogadalem nawet zakup x-55. No i w koncu zdecydowalem sie na Sony 55 ze wzgledu.... poweidzamy ze uniwersalnosc tegoz projektora. Jeszcze do mnie nie dojechal i projektor i ekran (produkuje sie) jak i Oppo 103D:)

Pozdrawiam

No to jak to tak? :) Co Cię przekonało ostatecznie w Sony, że zmieniłeś tak nagle zdanie?

W Oppo będziesz wykorzystywał analogową sekcję audio? Bo jak nie to można było zaoszczędzić, albo nawet złożyć funkcjonalniejszy zestaw tańszy blu-ray + odtwarzacz plików,..

Dlaczego i tak nagle? Nie było tak nagle zajęło mi to ładnych pare dni:)

Nie mam wątpliwości po raz kolejny ze sa to niuanse i kwestia ustawień wiec zakup na podstawie 2-3 godzinach projekcji tak naprawdę jest fikcja. Jedynym skutecznym sposobem wyboru jak dla mnie jest po prostu wypożyczenie projektora na tydzień lub dwa i zabawa z nim i tak dalej. Zapewne sam wiesz iż w naszym kraju jest to niemożliwe. Przynajmniej nie znam takiego miejsca gdzie można tak zrobić.

Sony wygrał ze względu na zdrowy rozsądek. Ma wszystko to co x-35 a jego RC jest lepsze od e-shift'a 2 JVC, mniejszy judder, czerń moze i plytsza ale trzeba byc sie wpatrywać, głębia koloru i ostrość JVC i owszem moze lepsza, jest jaśniejszy od x-35, można spokojnie pograć, można towarzysko przy zapalonym świetle częściowo obejrzeć jak Adamek bedzie dostawał od Szpilki:) i mam nadzieje ze generalnie będę spokojnie oglądał a nie analizował.

Natomiast JVC to dla mnie wideofilski sprzęt: prawdziwy obiektyw a nie tani i mały plastik Sonego, kadrowaniu obrazu w automacie a nie na rękę jak w Sonym, natywne parametry osiągnięte jakością sprzętu a nie przy pomocy upscailingu softwarowego.....

Wystarczy czy mam kontynuować? Mam rozdarte serce:)

Pozdrawiam

Do will66: gratuluję słusznego wyboru i witaj w klubie projektorów sony...;-) nie martw się i nie myśl już o dokonanym wyborze.....Ja swojego pół roku wybierałem a nie kilka dni. Na dzień dzisiejszy jest b.zadowolony z wyboru i jak miałbym kupować i wybierać jeszcze raz wybrałbym to samo. Dla mnie JVCx35 był za ciemny, mało ostry obraz no i do 3d się nie bardzo nadawał. A już na pewno mogę zapomnieć o oglądaniu w nie przystosowanym pomieszczeniu. Jest to typowa maszyna do wyświetlania obrazu w tzw.jaskini...;-)

Dzieki:)

Projektor i Oppo juz jest w domu. Czekam jeszcze na ekran.

Na razie "swiece" obraz na sciane: dzieci sie ciesza:) Obraz juz sie podoba: poprawia go struktura tynku dekoracyjnego sciany:)))

Na razie stwerdzilem,ze dzwiek jest kapitalny, zaadoptowane pomieszczenie na filmie daje tak czadu ze szok: zamkniecie drzwi brzmi wlasciwie.....

Myslalem,ze bede musial zmieniac AV i system kolumn,ale okazuje sie to mankamenty pomieszczen, w ktorych moj system gral do tej pory, "zabijaly" jego mozliwosci. Jak na razie jest super:)

Pozdrawiam

Kto jest liderem w sprzedaży projektorów ... tak Panowie, właśnie SONY !!!

Rynek zagłosował kto jest najlepszy ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O.K , ale w przedziale cenowym plus 6.4k

A w jakiej klasie najwięcej się sprzedaje ? Myślę , że Benq 1070 jest liderem , potem Optoma 25, 131 itp . Nie każdy zaczyna przygodę z projektorem od wydania ponad 11k .

Może to być zazwyczaj następny projektor , ale ( tak mi się wydaje ) żadko pierwszy .

Ja wybrałem coś pomiędzy , aby zobaczyć , czy to jest forma dla mnie .

Sprawdziła się i następny będzie jakiś najszybciej JVC lub Sony .

Może ktoś z branży napisze , co konkretnie najlepiej schodzi . Są jeszcze Epson , Panasonic , LG , Casio itd

Oczywiście na początku większość kupuje tańszy projektor sądząc, że jakość będzie go satysfakcjonowała.

Po jakimś czasie stwierdza, że to jednak nie to ...

I wtedy go gry wchodzi Sony ;-)

Piopio, kupujesz to na co masz kasę.... Myśle, ze wybór projektora to kwestia własnych preferencji i do czego potrzebujesz: jeden chce mieć uniwersalny do salonu drugi do typowej jaskini kinowej. W tym drugim przypadku nie musisz mieć mocy w lampie. Wiec na osobiście daleki byłbym od powiedzenia ze Sony to numer 1. Jednak pochwała za super optymizm:)

Pozdrawiam

Sony może nie jest w każdym aspekcie najlepszy ale na pewno najbardziej uniwersalny. I tak podsumowują test tego projektora wszyscy recenzenci.

Na obecną chwilę jedynym możliwym konkurentem może być JVC DLA-X35. Jak ktoś ma jaskinię ;-)

pzdr

Ocenie na spokojnie:) na razie oglądaliśmy Soniacza 55 na rozpietym przescieradle którego gain oceniałem na 0,8:)) Z kumplem doszliśmy do wniosku ze właściwie to po co wydawać kasę na ekrany.... Należy zakupić dobrej jakości prześcieradło i zadbać o prawidłowe napięcie powierzchni. I nawet od razu jest transparentny akustycznie za friko. Obraz był zupełnie akceptowalny szczególnie z BD.

Wlaśnie dojechał ekran. Niestety paczka była z jednej strony rozpruta i bok kasety został otwarty:) mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Nie rozumiem tylko poziomu usługi. Kurier musiał widzieć ze paczka jest całkowicie rozwalona i nawet nie był łaskawy poinformować o fakcie córki która odbierała.

Wiec ocenie różnice miedzy ekranem a prześcieradłem:)))

Pozdrawiam

Zycze, aby sie obylo bez klopotow.

Co do rozmiaru ekranu to mialem przez 10 lat 100 calowa projecte, ale jak kupilem HW 50 to przeszedlem na 120 cali, ogladam z ok. 4,4 m, jest b.dobrze. Pomieszczenie dedykowane, ale z malem okienkiem i sport lubie ogladac do poludnia ze swiatlem dziennym , wiec sony jest jak najbardziej na miejscu . Wieczorne kino w pelnym zaciemnieniu. Przedtem mialem HW 20, a przed nim optome 800x i infocusa 5700.

Konto w trakcie usuwania

Dzwoniłem , aby umówić się na demo .

Ale mój problem jest taki , że w stolicy będę o 4 rano , do 9 jakoś bym wytrzymał ( śpiąc pod sklepem w samochodzie )

Niestety zaproponowali mi godzinę 11.30 , a mam jeszcze tyle roboty do pociągnięcie , że normalnie szkoda mi czasu i będę jak najszybciej wracał do domu :(

Jestem w 100 % za JVC X35 .

Choć mam teraz mieszane uczucia i przemyślenia .

Z jednej strony , czy nie polecieć po bandzie i ciułać na X 55 , a z drugiej , czy nie poczekać jeszcze rok na nowe technologie i 4K .

Im bliżej tym mam większy mętlik w głowie :(

Panie Macieju , czy warto dołożyć do 55 ? Czy czekać na rozwój nowych technologi ?

Tak teraz wyglądają moje warunki , jeszcze jest kilka detali do szlifowania .

Jest już zamówiona obudowa grzejnika w kolorze czarno- szarym oraz rolety zewnętrzne , które będą za jakiś 10 dni .

Priorytetem dla mnie jest 2D .

Nie wim jak wstawić normalnie zdjęcia ( wklejają się do góry nogami ) może Moderator pomoże :)

Kolejny złapany w JVC :-) brałbym " 55", ale nie JVC, tylko HW-55 od Sony.Dużo uniwersalniejszy projektor (jeśli chodzi o wyświetlane treści i warunki lokalowe), mniej podatny na popsucie się (także lampy), cichszy, tańszy.

Niestety, w prezentacjom w salonach w Warszawie nie należy ufać, chyba, że pozwolą Ci zresetować wszystko do factory default, bo tak ustawiają projki żeby sprzedać te, które sprzedać im się opłaca. Widać to po opiniach nt projektorów w tym wątku. Sam to też przechodziłem i byłem nieźle skołowany, bo za każdym razem zwyciężał inny projektor.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Kolejny złapany w JVC :-) brałbym " 55", ale nie JVC, tylko HW-55 od Sony.

A ja brałbym "55" nie Sony tylko JVC :) 6000:1 vs 30 000:1 robi swoje jeśli ma się odpowiednio zaadaptowane pomiesczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.