Skocz do zawartości
IGNORED

jakiego discmana kupić?

szymanek17

Rekomendowane odpowiedzi

CZESC MAM ZAMIAR KUPIC DISCMANA W CENIE DO 400 ZŁ I NIE WIEM JAKIEGO KUPIĆ. OD DISCMANA WYMAGAM PRZEDEWSZYSTKIM JAKOŚCI DZWIĘKU, CHCĘ TAKŻE ZEBY ODTWARZAŁ MP3 I MIAŁ PILOTA, NAJLEPIEJ ZEBY ROZPOZNAWAŁ TAGI, A SZCZYTEM MARZEŃ BYŁBY WYŚWIETLACZ NA PILOCIE, LECZ TO ZA TĄ CENĘ RACZEJ NIE MOZLIWE. CHCIAŁBYM MIEĆ TAKŻE GWARANCJE PRZYNAJMNIEJ NA ROK. MYSLAŁEM O MODELACH: IRIVER ChromeX 150 I PANASONIC SL-SX430. BARDZIEJ PRZYCHYLNY JESTEM DO IRIVERA. ZASTANIWIAŁEM SIE TAKZE NAD PRODUKTAMI PHILIPS&NIKE ALE NA STRONIE NAPISANE JST PRZY NICH ZE NIE DTWARZAJA DZWIEKU STEREO. WYDAJE MI SIE TO DZIWNE. BEDE WDZIĘCZNY JAK KTOS TO SPRAWDZI. MODEL PHILIPSA NIKE JEST DROZSZY ALE NA ALLEGRO MOZNA GO KUPIC DO 400ZŁ. NAPISZCIE NA CO WY BYŚCIE SIE ZDECYDOWALI, A MOZE MACIE JAKIES SWOJE PROPOZYCJE? WYRAŻCIE SWOJE ZDANIE PRZEDEWSZYSTKIM O IRIVER ChromeX 150 BO CHYBA TEN MI NAJBARDZIEJ ZAIMPONOWAŁ. ALE MOGE SIE MYLIC PONIEWAZ NIE ZNAM SIE ZBYTNIO NA SPRZECE.

POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/11290-jakiego-discmana-kupi%C4%87/

KUP CZASOPISMO "HI-FI I MUZYKA", ONO ZAJMUJE SIE TAKIMI DROGIMI SPRZETAMI. W NOWYM NUMERZE JEST TEST DISCMANOW, MOZE ZNAJDZIESZ COS DLA SIEBIE. I ZAPYTAJ NA ICH FORUM INTERNETOWYM "HTTP://WWW.HI-FI.COM.PL", BO TO TUTAJ NIE ZAJMUJE SIE TAKIMI SPRZETAMI.

ale satysfakcja z rana :)

Wbrew pozorom to ciekawy temat(przynajmniej dla mnie) tyle ze dla mnie takowy discman móglby miec tylko podstawowe przyciski i zero bajerów a już o tych bajerach w stylu bass cos tam to niewspomne. Zależalo by mi wlasnie na jak najlepszym dzwięku jaki tylko da sie wycisnac z takiego malego "gówienka". Ja zastanawialbym się nad sonym(ale sony cos podobno ma z laserkami itp-choc neichce mi sie w to wierzyc) jednak nielubianym przezemnie philipsie i jvc, no i jescze panasonik bo samsung to ja wiem odrzuca mnie samą "nazwą" :) musze kupic te hi-fi ciekawe co tam piszą. Heh testują pewnie jakeis opcie i bajery a nie wyjscia sluchawkowego...

-->szymanek17, w tytule się pytasz jaki sprzęt z sony wziąść, a we wpisie o philipsach wspominasz, niekonsekwencja czy co ? :) ( czy jak to w jednym kabareciku szło ( jakoś tak ) " wszystkie buty sportowe nazywają się adidas, a wszystkie zwierzątka to koń ( z nazwy ) ) :)

Dawno temu (jakieś 2 miesiące temu) też myślałem o zakupie odtwarzacza do 400 PLN i to takiego który by ładnie grał. Szukałem i słuchałem, nic mnie nie było w stanie zadowolić :/. Dołożyłem 250 czyli razem 650 i kupiłem iRiver IMP-450 SlimX no i jestem zadowolony, jak na sprzęt przenośny gra przyzwoicie. Ponoć seria 450 (następca 350) ma lepsze przetworniki i tym prócz wzornictwa różnią się te dwa modele. Dołóż te 250 zł i kup 450, będziesz miał pilota na wyświetlaczu, przyzwoity czas działania, dobrej jakości dźwięk, możliwość aktualizacji oprogramowania (nowe formaty - mam nadzieje że doczekam się obsługi np. mpc) i wygląda bardzo atrakcyjnie.

W żadnym wypadku nie kupuj Samsunga. Miałem kiedyś jeden z najwyższych modeli i choć wyposażenie miał ogromne to były z nim same problemy. Błędy w odtwarzaniu mp3, anty szok do bani, słabiutki bas. Znajomy też miał Samsunga i jak już gdzieś z nim wychodził to tylko do serwisu. Potem przez dłuższy czas szukałem innego i tak: Najlepszy Philips okazał się przecudownym niemal pod każdym względem discmanem, gdyby nie jeden „szczegół” – mała głośność. Przy ciszej nagranych płytach niewiele go było słychać. Inne modele miały to samo, co w moich uszach dyskwalifikuje Philipsa. Panasoniki też niczym szczególnym nie zachwycały. W końcu wybrałem Sonego. Skromne wyposażenie przy podobnej do konkurencji cenie, ale za to bardzo solidny odtwarzacz. Co z tego że bez pilota... Ogromna skala dźwięku, mocny ciepły bas, niezawodny anty szok, długa praca z jednych baterii. Nie wiem co obecnie się zmieniło na polu discmanów, ale podejrzewam że znowu wybrałbym Sonego. Co do iRivera, to nie miałem z nim przyjemności.

Przeczytalem dzisiaj na stornie panasonica buńczuczne "Cyfrowa amplifikacja", wzmacniacz cyfrowy :) heh kurcze przydalby się maly forumowy test odsluchowy discmanów :). Bo tak naprawde to danych porównawczych brak. heh tak pozatym to niezle usmiali by sie ci panowie z eldomów itp itd gdybym puscil tekst w stylu "A można odsluchać" :). No ale wracajac do tematu to solidnie wlasnie na tą chwilę wygląda mi sony, panasonic i philips(ale cos też wydaje mi się ze glosność w nich jest mala co je niestety z miejsca skresla). Ciekawy jestem tej cyfrowej amplifikacji phehe :)

• 1 miesiąc później...
  • 5 miesięcy później...

Postanowilem odswierzyc troszeczke ten temat, otoz zamierzam nabyc discmana a do niego sluchawki.

Czy szanowni koledzy mogli podzielic sie swoimi opiniami na temat discmanow na naszym rynku?

Jakie sluchawki koledzy polecaja?

Dodam, iz wcale nie zalezy mi na mp3 (chociaz jezeli byly by "na pokladzie" to nie plakalbym z tego powodu), ani innych bajerach nowej generacji, a jedynie na jakosci dzwieku produkowanego przez malca.

Co do sluchawek to wymagam od nich, abym nie wygladal w nich jak kosmita (trzeba dbac o wizerunek (: ).

Ram cenowych nienakladam, ale chcialbym sie zmiescic w granicach rozsadku...

no ta ja skręcę w bok: czy istnieje discman z którym możnaby biegać / uprawiać jogging? Mam antyszok 45 sek i po pary minutach biegu się rwie. Owszem, można stosować chód, gibając tyłkiem niby Korzeniowski, ale to jednak nie przebieżka. W końcu jak chcę pobiegać to biorę kaseciak - w najgorszym przypadku dźwięk nieco faluje...

muzyka łagodzi obyczaje

• 1 rok później...

Witam. W owym teście wygrał wówczas Panasonic sl-j910, którego posiadam i jestem zadowolny. Co prawda dostarczana w zestawie słuchawki są conajmniej złe, a ja jako, że słucham do w domu to zakupiłem sobie do niego philipsy hp890 ( na inne stać mnie nie było wówczas ). Pozdrawiam

Już pisałem. Poświęciłem sporo czasu na odsłuchy porównawcze i wiem, że dla dźwięku kupiłbym tylko pewnego Grundiga...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio widziany za ...149zł. Zniknął b. szybko.

Świetny dźwięk. Polecam, bo niewielu znajdzie konkurentów, a już na pewno nie za taką cenę (!!!).

Kosztował normalnie ok. 230-250zł. Porównywałem z takimi za 500-650 do 800zł.

I jak mnie pamięć nie myli do ok. 500zł nie było lepszego.

Ukryta Zawartość

Dzieki za informacje. Grundiga spokojnie posłucham jako ciekawostke z pewnością. A moze macie jaies zdaniena temt fajnie wyglądającego i dosyc uzytecznego (radyjko:))) Philipsa 7361? Ponoć tez gdzies był opisywany. Warto? No bo można dosyć tanio wyjąc z allegro... Drugi, który mnie "pociąga" to Panasonic 800... Miałem na oku irivery, ale zrezygnowałem, po lekturze opinii dotyczącej brzmienia niestety (akurat idealnie neutralne w przypadku discmana niekoniecznie musi być zaletą - hałas....). W zaciszu domowy słuchasm na czym innym co chyba oczywiste. Pozdrawiam i miłęgo wypoczywania! Maciek

• 4 tygodnie później...

To ja zapytam: jaki discman kupic do słuchawek porta pro. Wiem ze kolejność powinna byc raczej odwrotna ale ja napaliłem sie na nie i poszukuję discmana - ma byc tani i dobry(czyli standard) i ujarzmić trochę bas kossów. Myślałem nad panasoniciem sl-ct700, ewentualnie grundigiem. Napewno wielu z was odsłuchiwało kossów z róznymi discmanami - z którymi porty grały ładnie?

karolus, 24 Maj 2006, 18:23

Jak już wybrałęś sobie te słuchawki (BTW nie podzielam ogólnej opinii, że są takie świetne, choć wysoce skuteczne - owszem) to przejedź się do MM (spory wybór ale za chwilę nie będzie, bo weszły mp3 i już brylują) i POSŁUCHAJ SAM.

Możesz tego ww. Grundiga (wątpię czy znajdziesz, bo dobre szybko znika), chociaż.... jak porta pro wybrałeś - co za różnica ?

karolus, 25 Maj 2006, 08:08

Mnie nie zachwyciły (ogólnie żadne słuchawki bez względu na cenę) ale jest wiele gorszych - sam to chyba wiesz. Coś tam się kupuje z konieczności ale tak naprawdę nijak to się ma do słuchania przez głośniki, a ja jedynie tak wolę. Dla mnie słuchawki to takie zło konieczne - jak nie da się inaczej ;)

Nie przejmuj się zanadto moim wpisem. Tobie się podobają, a to najważniejsze.

A tego Grundiga poszukaj - WARTO. Jak Ci się dźwięk spodoba i może go kupisz, sprawdź wtedy - z ciekawości -jak jego dźwięk zabrzmi na taniutkich słuchawkach SONY (takie za ok.30zł). Posłuchaj dłużej. Zresztą może ten discman jakieś ma na wyposażeniu ?

/Ciekawym werdyktu z porównania./

W Avansie Grunding CDP 5400 SPCD-129 PLN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.