Skocz do zawartości
IGNORED

Pumeks ... taki zwykły, normalny ...

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

No popatrz ... a staremu audiofilowi się nie podoba :).

Pozdro

No,no,no..........tego nie powiedziałem.

Jak dla mnie to jest u Ciebie i piękno i straszno zarazem

Masz zonę,masz swojego bloga-zona decyduje o konfiguracji mebli w pokoju,więc-to po co pchasz się na tego bloga?

Powinieneś tam o swych perypetiach szerzej napisać,że cieszysz się muzyką,ale warunki odsłuchu mam takie jak przedstawiłem na focie.

Proszę się przyjrzeć jak nie powinno się ustawiać sprzętu grającego w pokoju i kanapy w nim przeznaczonej do słuchania mużyki

Chłopaki nie żeńcie się,a jak już to szukajcie zony o imieniu tolerancja)

pozdr.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Finalne zastosowanie:

jjyq.jpg

O wrażeniach do poczytania napisałem gdzie.

Pozdro

BTW dzięki blacksaint za pomysł.

Pozdro

Ja bym raczej wywalił te panele podłogowe (zamieniając na zwykłe niemalowane dechy) i rzucił wykładzinę "po całości".

Gdybyś poczytał dokładnie opis to wiedziałbys z czego jest podłoga i co pod nią jest. To klepka dębowa. Nie używam żadnych produktów podłogopodobnych :).

Tutaj w zbliżeniu zasypany pisakiem kwarcowym stand na nowej platformie:

fg5d.jpg

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jeśli kolce ślizgają się na płycie to napunktuj wiertłem miejsca pod nie.

Nie, absolutnie się nie ślizgają ponieważ stand waży ze 30 kg plus ok. 16 kg kolumna.

:).

Pozdro

Za lekkie te płyty, kup 50x50x7 wazy 50kg sztuka, jedną podstaw pod gramiaka :)))

Takie płyty nie jest łatwo kupić, wiem bo kupowałem pod obciążenie parasola w ogrodzie. Te są OK bo nie są za duże i nikt nie będzie się o nie obijać stopami. A to groziłoby wywaleniem konstrukcji albo kontuzją stopy :).

Pod gramofonem nie potrzebuję takiej platformy ponieważ gramofon sam waży 50 kg i jako jedyny stoi na dedykowanej półce powieszonej na ścianie. Do tego na "platformie" z blatu z Castoramy i na dużych podstawach z Patafixu. I jest super.

Tego typu próbę zrobię wtedy gdy miniabyr zamieni pod Zontekiem Patafix na pumeks i obwieści światu nowinę :). A wiem, że ma plany na taki test.

Ale dzięki za rade i zainteresowanie.

Pozdro

Proszę się przyjrzeć jak nie powinno się ustawiać sprzętu grającego w pokoju i kanapy w nim przeznaczonej do słuchania mużyki

Chłopaki nie żeńcie się,a jak już to szukajcie zony o imieniu tolerancja)

pozdr.

Ta moja kanapa nie słuzy przecież do słuchania muzyki.

Skoro pomiędzy kolumnami mogą stać sprzęty grające nierzadko we wszelkiej maści szafkach czy na półkach to dlaczego ma nie stać kanapa?

Akustycznie nie przeszkadza, a moim zdaniem nawet pomaga.

Pozdro

... i coś wykrzykuje miniabyr :)

oj tam, oj tam, pite wtedy było :).

A jak napisałem kanapa pięknie zasłania i zabezpiecza moje graty produkujące prąd przetwarzany potem na muzykę. Tam jest siedlisko ośmiu diabłów i innych watów :).

Pozdro

Gość cybant

(Konto usunięte)

Byłem, słuchałem i mogę napisać, że nie przeszkadza.

No chyba, że siedzi na niej i coś wykrzykuje miniabyr :)

Taka kanapa to dużo lepsze pod względem akustycznych rozwiazanie niż np. telewizor u " najlepszego rezenzeta" w Polsce...;)

• Redaktorzy

Kanapa jest fajoska. Natomiast pytanie skąd wziąć pumeks (prawdziwy) we właściwych wymiarach? Jakby tak sobie machnąć płytę 50x50x5, to byłby pumeks, a nie tam kosteczki jakieś. Nawet ten zlinkowany kopulatriks używa sztucznego (i sprzedaje go za cenę polerowanego marmuru).

Kanapa jest fajoska. Natomiast pytanie skąd wziąć pumeks (prawdziwy) we właściwych wymiarach?

Tak samo fajowa jak Józwa.

Skąd pumeks oryginalny wziąc?............to już było w tym watku.

Siadaj-dwója............czytaj uważniej.

Kanapa jest fajoska. Natomiast pytanie skąd wziąć pumeks (prawdziwy) we właściwych wymiarach? Jakby tak sobie machnąć płytę 50x50x5, to byłby pumeks, a nie tam kosteczki jakieś. Nawet ten zlinkowany kopulatriks używa sztucznego (i sprzedaje go za cenę polerowanego marmuru).

Arkadia :) sporo murów jest z prawdziwego pumeksu przywiezionego w czasach budowania parku, 200 lat temu był dość popularny w Polsce do dekoracji ogrodowych

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

Tak samo fajowa jak Józwa.

Skąd pumeks oryginalny wziąc?............to już było w tym watku.

Siadaj-dwója............czytaj uważniej.

(wzruszenie ramionami)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Pmcomp, bardzo ładny i przytulny masz ten pokoik, nie słuchaj złośliwców:-) Widzę, że masz tam stare pre Audio Research. Czy to jest LS 22?

Akurat Pmcomp jest ostatnią osobą która się czymś przejmuje.Serio to on traktuje przyjemności. Co do pumeksu to faktycznie patent stary lecz skuteczny.Małe a cieszy.poz
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Akurat Pmcomp jest ostatnią osobą która się czymś przejmuje.

To bardzo dobrze:-) Jakby brać do siebie wszystkie rzeczy, które tu nieraz wypisują to można wpaść w totalną depresję:-)

Pozdrawiam

Skoro pomiędzy kolumnami mogą stać sprzęty grające nierzadko we wszelkiej maści szafkach czy na półkach to dlaczego ma nie stać kanapa?

Akustycznie nie przeszkadza, a moim zdaniem nawet pomaga.

Mogą stać sprzęty, albo raczej często muszą. Ale czy to wpływa pozytywnie na dźwięk, to mam wątpliwości graniczące z pewnością.

Skąd wiesz, że akustycznie nie przeszkadza? Próbowałeś słuchać bez kanapy między kolumnami? To mogłoby dać ciekawe doświawczenia.

Pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość baca5

(Konto usunięte)
Gdybyś poczytał dokładnie opis to wiedziałbys z czego jest podłoga i co pod nią jest. To klepka dębowa. Nie używam żadnych produktów podłogopodobnych :).

Tutaj w zbliżeniu zasypany pisakiem kwarcowym stand na nowej platformie:

fg5d.jpg

Pozdro

Bez nerw ;)

Ale zadne kwarce nie pomoga na rownolegle powierzchnie.

Moim zdaniem, podloge trzeba wygluszyc i tyle.

Sorry za brak pliterek, tablet jest wrecz starszy ode mnie.

A co duży dywan względem tego małego który leży na podłodze miałby poprawić?

Pamiętaj, że to jest gruba klepka dębowa u łożona na klej, a nie trzeszczące panele drewnopodobne ułożone na piankę.

Pozdro

Ja mam takie gumy u siebie. Tyle, że nie pod pralkę (po co przepłacać?),

a ze sklepu firmowego Fagum-Stomil. Mają tam pełen asortyment różnych gum, pianek gumowych w dowolnych grubościach,

w rolkach o szerokości 110-120 cm, cięte na wymiar.

A sprawdzają się bardzo dobrze jeśli chodzi o tłumienie rezonansu - bas jest lepszy.

Wygłaszanie jest bez sensu , lepiej rozpraszać .

Inaczej dźwięk gaśnie.

Zgadzam się. W moim pomieszczeniu nie ma problemu np. z echem.

Jak zapewne zauważyliście rozpraszacz jest z tyłu ponieważ do ścian bocznych jest na ok. po 2,20 cm.

Do tylnej ok. 1,30 m

Pozdro

Czy ktoś sprawdzał ze skrawków gumy(kauczuku?) matę z np.hipermarketu AGD, którą zalecają pod pralki? Bodajże 50x50cm. Może coś takiego?

a.

Pamietaj że u mnie zastosowałem cztery rózne warstwy: filc, pumeks, patafix, beton a na tym sztywny i ciężki stand wypełniony piaskiem kwarcowym, postawiony na kolcach.

Z tego co ja wyczytałem najlepsze rezultaty daje kombinacja różnych materiałów. Tajemnica tkwi w tym jakich i jak. U mnie była to ... wyłącznie moja koncepcja :).

Pozdro

Gość baca5

(Konto usunięte)
Wygłaszanie jest bez sensu , lepiej rozpraszać .

Inaczej dźwięk gaśnie.

Moim zdaniem, czesc trzeba wygasic. A na podlodze najlatwiej.

A co duży dywan względem tego małego który leży na podłodze miałby poprawić?

Pamiętaj, że to jest gruba klepka dębowa u łożona na klej, a nie trzeszczące panele drewnopodobne ułożone na piankę.

Pozdro

Mniej agresywny/meczacy dzwiek. Ale to trzeba sprawdzic samemu, poniewaz kazdy ma inne oczekiwania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.