Skocz do zawartości
IGNORED

phono pre LINNART LP-01

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Branżą może wstrząśnie bo ja mam ją .... glęboko. :). Zgadzam się w pełni z wnioskami miniabyra :).

"Branża" ma dobrze grający produkt niszowy w głębokim poważaniu. Jedynym sensem tworzenia takich rzeczy jest zainteresowanie nimi pewnej liczby znawców/zadowolonych klientów, natomiast branża jako taka pozostanie całkowicie nieswstrząśnięta, bo to w żaden sposób nie pogorszy jej stanu posiadania.

Zgadza się. Każda branża kocha tylko to na czym zarabia. Tak świat skonstruowano.

Branża patrzy na swoją kieszeń i na swój interes i ma w nosie inne nawet najlepsze produkty.

I po to są takie fora jak to. Aby klient się dowiedział, że są inne produkty, równie dobre jak nie lepsze.

I tak było z gramofonem Zontek. Parę opinii ludzi ze światka audio i z branży i produkt został zaszczuty. Dopiero jak pojechał do Monachium to mógł zostać zaprezentowany i doceniony. Nasza polska kuweta jest zbyt mała dla wyróżniających się czy wybitnych produktów. A jaki np. Roger ma interes sprzedawać np. Zonteka mając w ofercie inne topowe rozwiązania? Żaden.

Innym przykładem jest AD Fontes Andrzeja Analogowego, wypromowany właśnie tutaj w tej zakładce. Produkt znakomity w swojej klasie cenowej. Branża go nie ma ale kliencie tak. I każdy jest bardzo zadowolony i poleca go dalej. I na tym właśnie polega sukces w biznesie ... zadowolony klient polecający produkt dalej. A nasza szanowna branża jakoś zapomina o tej zasadzie. Na szczęście są pozytywne wyjątki ale też wywodzące się od konstruktorów a nie z typowych firm dystrybucyjnych.

A jak jest z LP-01 LINNARTu? Zobaczymy. Ja twierdzę, że jest to znakomite, rasowe pre broniące się w przedziale cenowym 10-20 tys zł. Jak pokazały nasze odsłuchy nie sprawdzi się w każdym systemie. Ale warto go sprawdzić w swoim.

Pozdro

a jakie tam siedzą lampki? topologia aikido czy cos podobnego? obudowa trochę przekombinowana, mnie się nie podoba, ale to moje zdanie :)

ECC88. Co do topologii musisz zapytac kontruktora.

Co do obudowy mam podobne zdanie. Bryła jest OK bo nawiązuje do gramofonu Zontek. Za to te złote nóżki z wstawkami z egzotycznego drewna moim zdaniem tu nie pasują. Już lepsze byłyby chromowane tak jak w Zonteku. Ale o gustach się nie dyskutuje. Ważniejsze jest jak gra :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Który spec kasuje wpisy?

pmcomp, ponawiam swoje pytanie: jak gra ten Linnart? Czy wart swojej ceny?

No właśnie skasowali mi odpowiedź w której zachęcałem do wizyty na blogu Piotra. Dziękuję moderacjo.

Który spec kasuje wpisy?

pmcomp, ponawiam swoje pytanie: jak gra ten Linnart? Czy wart swojej ceny?

Na pewno warto go spróbować. Nie kosztuje mało ale ma to coś co mnie urzekło. Do tego ta nietypowa, a mi potrzebna funkcjonalność.

Właśnie skończyłem opis na moim blogu.

Wpisz pmcomp i linnart w wyszukiwarkę to znajdziesz.

Pozdro

• Redaktorzy

No właśnie skasowali mi odpowiedź w której zachęcałem do wizyty na blogu Piotra. Dziękuję moderacjo.

Korzystając z uprawnień moderatora pozwoliłem sobie przywrócić. Co nie znaczy, że podobają mi się dąsy w stylu "wiem, ale TU nie powiem, bo mi nie pachniecie" - to na wypadek jakichś wątpliwości.

• Redaktorzy

Przeczytałem. Oj, dzieje się, dzieje i dobrze. Widać, że w tym domu mieszka prawdziwy meloman otoczony niezłym sprzętem i kumplami o podobnym "audiozacięciu" ;)

Zaintrygowały mnie te trzy gałeczki korekcji barwy w preampie z takiego segmentu cenowego. Mam nadzieję, że jest tam "true bypass" i sygnał może ominąc układ tych filtrów --> ?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

To zapewne zmiana wartości kilku rezystorów w korekcji RIAA.

Bo zmienia się poziom a nie częstotliwość. Z frontu hebelkami.

Z tyłu masz z kolei potki (??) do regulacji impedancji wejściowej.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To zapewne zmiana wartości kilku rezystorów w korekcji RIAA.

Bo zmienia się poziom a nie częstotliwość. Z frontu hebelkami.

Z tyłu masz z kolei potki (??) do regulacji impedancji wejściowej.

Z tego co wiem od konstruktora tak własnie jest.

Z tym, że z tyłu są skokowe przełączniki.

pozdro

BTW

Jak porównujesz preampy to bardzo przydatne jest nagranie/zarejestrowanie tego samego materiału z tymi samymi (lub najbardziej zbliżonymi do siebie) ustawieniami dla wkładki.

No i naturalnie z wyrównanym poziomem - ale to nie kłopot przy nagrywaniu.

Istotne pytanie:

- ile i jakie są te nastawy impedancji

Jeśli do wejść nie jest przypisane MM czy MC to zapewne akceptują oba typy.

Jeśli są ustawienia wybierane na przełączniku obrotowym to jest ich mało.

BTW

Jak porównujesz preampy to bardzo przydatne jest nagranie/zarejestrowanie tego samego materiału z tymi samymi (lub najbardziej zbliżonymi do siebie) ustawieniami dla wkładki.

No i naturalnie z wyrównanym poziomem - ale to nie kłopot przy nagrywaniu.

Istotne pytanie:

- ile i jakie są te nastawy impedancji

Jeśli do wejść nie jest przypisane MM czy MC to zapewne akceptują oba typy.

Jeśli są ustawienia wybierane na przełączniku obrotowym to jest ich mało.

To są dobre pytania. Moim zdaniem to pre jest tylko do MC. Ale nie jest to potwierdzona informacja u źródła.

Nastawy impedancji są 4-y dla każdego wejścia. Mirek mówił ale nie zapisałem. Jakoś tak 100, 200, 300, 500 Ohm. Ale mogłem coś pokręcić.

Nagranie na taśmę czy cyfrowo do pliku?

Mogę i tak i tak :).

Pozdro

Możesz analogowo albo cyfrowo. Cyfrowo szybciej/łatwiej sprawdzisz/porównasz.

Ważne by zapewnić r ó w n e warunki dla obu klocków. Znaczy takie zasady fair play ;-).

Wtedy to rzetelne i sensowne.

Możesz analogowo albo cyfrowo. Cyfrowo szybciej/łatwiej sprawdzisz/porównasz.

Ważne by zapewnić r ó w n e warunki dla obu klocków. Znaczy takie zasady fair play ;-).

Wtedy to rzetelne i sensowne.

Tak zrobię. Nagram cyfrowo do 24/192. Wyjście bezpośrednio z preamów na Apogee Duet 2

Ale z Linnarta wyjdę po torze niezbalansowanym, a z Klyne po torze zbalansowanym tym samym typem kabla tj. Transparent Audio Music Link Super.

Nie widze potrzeby dlaczego w Klyne mam uzywać toru niezbalansowanego, z którego na codzien nie korzystam :).

BTW nie wiem czy takie porównanie jest coś warte bo Klyne jest w Polsce praktycznie nieznany i nie wiem czy czasem nie jestem jego jedynym włąścicielem. Natomiast dla mnie osobiście będzie to bardzo ważny test.

Pozdro

Użyj obu torów wyjściowych i porównaj. Będziesz wiedział jakie są różnice.

Postaraj się też ustalić jak najbardziej zbliżone obciążenia dla wkładki.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Myślę,że phono Linnart'u zaprezentowane będzie na najbliższym Audioshow w Warszawie. Będzie można posłuchać i pomacać. Choć tej klasy produkt najlepiej testować we własnym systemie,bo to najlepszy probierz brzmienia a nie ocenianie brzmienia na papierze. Papier wszystko przyjmie a moje ucho nie!Moje spostrzeżenie jest takie,że ten pre powinien zrobić furorę w zestawieniu ze wzmacniaczem "tranzystorowym".Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie łączyć go z lampą każdej maści.Ja lubię zestawienie phono"tranzystor"+ wzmacniacz lampowy(takie mam skrzywienie i dobrze mi z tym-)

Tak zrobię. Nagram cyfrowo do 24/192. Wyjście bezpośrednio z preamów na Apogee Duet 2

Ale z Linnarta wyjdę po torze niezbalansowanym, a z Klyne po torze zbalansowanym tym samym typem kabla tj. Transparent Audio Music Link Super.

Nie widze potrzeby dlaczego w Klyne mam uzywać toru niezbalansowanego, z którego na codzien nie korzystam :).

BTW nie wiem czy takie porównanie jest coś warte bo Klyne jest w Polsce praktycznie nieznany i nie wiem czy czasem nie jestem jego jedynym włąścicielem. Natomiast dla mnie osobiście będzie to bardzo ważny test.

Pozdro

Nie dane było mi porównanie, nie dane.... :-(

pozdrawiam

Mirek

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.