Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę

elnygus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na wstępie pozdrawiam i o radę pytam...:

Do chwili obecnej używam do słuchania muzyki głośników w laptopie oraz tych w TV. Zamarzyłem o sprzęcie wszechstronnym i dobrze grającym. Mogę na ten cel przeznaczyć do 6tys. Myślałem o tym zestawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podoba się żonie bo jest biały, a dla mnie ponieważ wszystko mieści się w jednym pudełku. Choć przyznam się szczerze, że HK ma wiele podobnych sprzętów różniących się jak dla mnie numerkami w modelach BDS i ewentualnie mocą wzmacniaczy-innych różnic nie znajduje-prawda to? Plusem jest dla mnie, że ma blue-raya, dlna, radio, sterowanie z tableta. Mam zamiar używać tego do oglądania filmów, słuchania muzyki typu Queen, Rammstein, małżonka - Depeche Mode, w dużej mierze do słuchania radio i puszczania dzieciom bajek... jedynym mankamentem dla mnie są głośniki. Niestety mogę umieścić je jak na schemacie: czyli na tylnej ścianie (ten duży niebieski prostokąt) oraz obok i pod telewizorem (mały niebieski prostokąt). Wszystkie inne miejsca odpadają ponieważ jest to pomieszczenie przechodnie-sufit też odpada bo myślałem o kupnie głośników KEF zamiast tych standardowych HK i zawieszeniu na suficie.

Proszę zatem Was o radę czy jest to odpowiedni odtwarzacz jak na moje potrzeby oraz o pomoc przy głośnikach-gdzie je najlepiej umiejscowić (kanapa znajduje się przy dużym niebieskim prostokącie) oraz jakie najlepiej dobrać. Zostawić te standardowe, wówczas dwa na tym dużym niebieskim prostokącie, reszta obok TV, centralny tuż pod nim i sub w pobliżu. Czy może soundbar i sub? Proszę o radę-jakie głośniki i gdzie je zamontować. Za wszelkie rady z góry dziękuje.

Tutaj link do rzutu pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/112978-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

Ten zestaw nie zagra tak jak złożony z oddzielnych elementów za podobną kwotę. Z Twojego wpisu wnioskuję, że nie jesteś maniakiem audio video, wiec biorąc pod uwagę specyfikę pomieszczenia jesteś w stanie zaakceptować daleko idące kompromisy. Może warto zastanowić się, czy w Twoim przypadku lepszym rozwiązaniem nie były zakup soundbara.

Ukryta Zawartość

Tutaj raczej wypowiadają się osoby, dla których sprzęt poniżej kilkunastu tysięcy pln, a w szczególności typu all-in-one nie ma prawa zagrać :)

Czyli popełniłem faux pas pisząc tutaj...:) Nie jestem maniakiem audio video, choć mam dreszcze jak słyszę porządny dźwięk. Dlatego ciężko zarobione pieniądze chcę zainwestować jak najlepiej. Soundbar pasywny z dobrym subwooferem i wzmacniaczem powinien mi wystarczyć. Jeśli ktoś z forumowiczów ma jakieś ciekawe pomysły to z miłą chęcią o nich poczytam. Póki co dziękuję za każdą pomoc

Ukryta Zawartość

Odpuść sobie jakieś soundbary i inne plastikowe buble, to nie ma nic wspólnego z dobrym dzwiekiem ani fajnym efektem a już z wywoływaniem dreszczy szczególnie.

Za 6000 to w tym pomieszczeniu można zrobić wszystko, rozumiem że tradycyjny duży zestaw odpada więc zostań przy czymś małogłośnikowym....

np. Dali Fazon Micro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (opcja biała)

+ Marantz NR 1504

Ukryta Zawartość

Do tego jakiś tani Blu Ray za 300zł + kable i sie zamykasz idealnie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poleciłbym Ci to :

Tannoy Merkury V1 - 4x400 zł(monitory) + 750zł za VC(centralny) do tego suba za 1700 Velodyne Impact 10 + ampli nawet ten Marantz proponowany przez Krzaku666 to ok 5800 zł

albo Monitor Audio i seria MR i tak , na przody MR2- 2 x 495 zł + MR1- 2 x 395 zł na tyły +MR Center690 zł + w/w sub i ampli, to ok 5900

lub Magnat Quantum 653 4x465zł + M.Quantum Center 645 zł + w/w sub i ampli to ok.5900

lub Indiana Line i Nota 260 na przody - 2x524zł + Nota 250 2x447 zł + Nota 740C 595 zł + reszta w/w to ok 5950

na przody dałem monitory z większym głosnikiem średnioniskotonowym dla lepszego przetwarzania basów , można słuchać muzy w stereo bez suba , jeśli będzie za mało basu można wspomóc subem.

Nie jestem maniakiem audio video, choć mam dreszcze jak słyszę porządny dźwięk.

Monitorki na przodach są niezłej mocy RMS więc będą grały niezłą dynamiką i do tego detalicznością więc nie stracisz na jakości w muzie. Jedynym minusem , jesli można to tak nazwać to to , że mają tylny bassreflex więc muszą być w pewnej odległości od ściany no i nie są takie malutkie jak podawane wyżej zestawy.

Musiałbyś odsłuchać monitorki natomiast sub Velodyne serii Impact to w tej chwili najtańsza możliwa propozycja z dobrym dźwiękiem . A do Queen-ów czy Rammsteina to raczej Magnaty653 itd.

Dziekuje za kazda informacje. Wszystkie staram sie analizowac w tym przekletym pomieszczeniu. Latwiej byloby mi chyba zmienic mieszkanie!;)

Co do kolumn z basrefleksem, to niestety nie wchodzi w gre. Glosniki musze przyczepic do sciany po bokach telewizora oraz pod nim. Mam tam raptem po 18 cm po bokach od TV. Dlatego poki co zastanawiam sie nad dwoma opcjami:

nr1

zaproponowana przez Krzaku: Dali Fazon Micro 5.1 + Marantz NR 1504

nr2

wysmiewany przez wszystkich Soundbar 3 kanałowy na front i surroundy na tyly

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Subwoofer

Ukryta Zawartość

wzmacniacz

Ukryta Zawartość

problem z nr2, ze wychodzi tutaj prawie 9000zl

Jak juz mozna zauwazyc-wyleczylem sie z urzadzenia all-in-one:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wysmiewany przez wszystkich Soundbar

To jest efekt, gdy ocenia się produkty hi-endowe na podstawie doświadczeń z urządzeniami za 400zł...

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

To jest efekt, gdy ocenia się produkty hi-endowe na podstawie doświadczeń z urządzeniami za 400zł...

Mogłbyś rozwinąć trochę swoją myśl?

A poza tym na terenie Trojmiasta gdzie znajdują się sale odsłuchań? Jakie sklepy polecacie? Byłem już w Albatrosie w Gdyni, a chciałbym w przyszłym tygodniu zrobić sobie wycieczkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.