Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer do Filmów Full HD

R99

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega coś ma źle ustawione albo kłania się autosugestia, oba programy bez replay gain, i przez Wasapi powinny "grać" dokładnie tak samo.

Co do obrazu z VLC, również uważam że obraz jest niezły

Odnośnie playerów pod Windows, w zależnośc od kodeka filmu, obraz może też psuć wspomaganie przez DVXA

nie mam wasapi tylko asio i raczej mam wszystko ok...pokombinuje jeszcze...

Sprawdzę i potestuję:) Co do upiększania obrazu w Splasch to nie używam takich opcji, jedynie włączone mam Motion² (konwersja 20/24/25/30p do 60p) co działa wyśmienicie, dzięki czemu nie mam czegoś takiego jak judder itp itd, obraz zaje... płynny.

Splash ma wewn, już włączone upiększacze, nie da się ich wyłączyć.

Motion2 to tez sztuczny zabieg, polegający na kopiowaniu i wstawianiu nieistniejących klatek do filmu, to oczywiście rzecz gustu czy sie podoba czy nie "_

Motion2 to tez sztuczny zabieg, polegający na kopiowaniu i wstawianiu nieistniejących klatek do filmu, to oczywiście rzecz gustu czy sie podoba czy nie "_

Wiem co to Motion2:)To samo robią wszystkie upłynniacze w TV, tyle że ten w Splasch robi to zaskakująco dobrze.. Wolę to niż klatkowanie 24p;)

Splash ma wewn, już włączone upiększacze, nie da się ich wyłączyć.

Skąd masz takie informacje?

Tzn że przy 60 klatkach, po tej konwersji jest idealnie płynnie bez juddera ? A jak to wygląda w porównaniu do normalnych 24hz z włączonym IFC w ST60 na pośrednie ?

Tutaj też jest idealnie płynnie, choć jest lekki teatrzyk (ale idzie się przyzwyczaić). Po tej konwersji do 60 klatek też jest tak samo ?

Skąd masz takie informacje?

Uruchom choćby VLC i porównaj obraz.

Spróbuj właczyć np czarno biały film na VLC i na Splash. Na Splash wszystko jest jak po tuningu.

Nie jestem znawcą kinowych odtwarzaczy, najbliższy prawdy obraz wychodzi jak dla mnie z XBMC

Tzn że przy 60 klatkach, po tej konwersji jest idealnie płynnie bez juddera ? A jak to wygląda w porównaniu do normalnych 24hz z włączonym IFC w ST60 na pośrednie ?

Tutaj też jest idealnie płynnie, choć jest lekki teatrzyk (ale idzie się przyzwyczaić). Po tej konwersji do 60 klatek też jest tak samo ?

U mnie jak włączę film bez tej funkcji Motion2 a w tv mam włączone IFC np na maximum to judder ( lekkie klatkowanie i rwanie obrazu) da się zauważyć co mnie strasznie wkur...widocznie jest to zwłaszcza na początku filmów np ruchomych logach Warner Bros itp itd. Po właczeniu Motion2 na połowę jest już idealnie płynnie choćby nie wiem co sie działo. Co do efektu teatrzyku cieżko powiedzieć, jest inaczej, obraz robi się taki ostrzejszy, jednym sie to podoba drugim nie, ale za to jest idealnie płynnie, nie ważne czy coś sie porusza w scenie czy mamy ruch kamery.

Uruchom choćby VLC i porównaj obraz.

Spróbuj właczyć np czarno biały film na VLC i na Splash. Na Splash wszystko jest jak po tuningu.

Nie jestem znawcą kinowych odtwarzaczy, najbliższy prawdy obraz wychodzi jak dla mnie z XBMC

Właczałem nieraz plansze testowe do kalibracji tv, np Black Clipping czyli migające odcienie od czerni do szarości, zarówno na odtwarzaczu bluray jak i przez splasch, żadnego tuningu w obrazie nie zauważyłem. Może masz coś w ustawieniach karty poprzestawiane?

Korzystam aktualnie z GPU intela, sprawdzałem też ja i koledzy na AMD.

Splash wszędzie dodawał "samoopalacza"

Czerń zlana w papkę.

Przepalone naj jaśniejsze fragmenty obrazu

Ogólnie wszedzie za duży kontrast, choć przy starych mocno skompresowanych divixach czasem efekt był nawet ciekawy

może wrzucisz jakieś printscreeny z jakiegos popularnego filmu z Blueray, może jakiś batman ostatni np..

Robiłem właśnie bezposrednie porównanie XBMC ze Splasch, oprócz tego ze obsługa XBMC to jakas tragedia (oczywiście kwestia przyzywczajenia) to dodatkowo właśnie XBMC robi papkę z czerni:) Wystarczy porównać o ile mniej gwiazd widac na XBMC, conajmiej 30 %:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27888-0-58064200-1405539501_thumb.jpg

Dodatkowo na połowie filmów pojawia mi się ten artefakt na górze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega Tribull masz jakiś sprzętowy problem, uporaj się z nim by podejść to jakichkolwiek testów.

Podaj materiał źródłowy tj tytuł filmu, i czas klatki z printscreena, by inni mogli się odnieść bo tak to narazie to moja racja jest tylko moja :)

Nie rozumiem więc zapytam - jaka wartość dodana z komputera przy tak niskich cenach odtwarzaczy blue-ray?

Komputer to ja rozumiem do zadańs pecjalnych do pracy z jakimś wymagąjacym softem no też można pograć itd. ale jako odtwarzacz?

Nie rozumiem więc zapytam - jaka wartość dodana z komputera przy tak niskich cenach odtwarzaczy blue-ray?

Komputer to ja rozumiem do zadańs pecjalnych do pracy z jakimś wymagąjacym softem no też można pograć itd. ale jako odtwarzacz?

Odtwarzacze blue-ray nadal są bardzo drogie!

i dlatego każdy mając w domu komputer szuka możliwości by odtwarzać płyty blu-ray nie posiadając odtwarzacza.

Mowa rzecz jasna o odtwarzaczach z wyjściem analogowym.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Odtwarzacze blue-ray nadal są bardzo drogie!

No bez przesady. Jakieś dwa lata temu kupiłem powystawowy odtwarzacz Sony BDP-S350 (z pudłem, papierami, pilotem) za 250 zł a pół roku temu sprzedałem go za 120 zł. To chyba nie jest drogo?

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Jak pisałem wyżej, miałem na myśli odtwarzacze z wyjściem analogowym. Sony BDP-S350 takowego nie ma, wiec jest poza kategoriami.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czemu musi mieć wyjście analogowe?

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Kolega Tribull masz jakiś sprzętowy problem, uporaj się z nim by podejść to jakichkolwiek testów.

Nie mam żadnego sprzętowego problemu, mam na tym komputerze 3 inne playery i w żadnym takie krzaki nie wystepują, pozatym nie ma to żadnego wpływu na obraz.

Podaj materiał źródłowy tj tytuł filmu, i czas klatki z printscreena, by inni mogli się odnieść bo tak to narazie to moja racja jest tylko moja :)

Film to "Grawitacja", czas widać jak byk na obrazku. Nie wiem jaka jest Twoja racja, skoro pisałeś ze Splasch z czerni robi papkę a wyszło wręcz odwrotnie:) Wszystko pokazują printscreeny więc nie wiem czego jeszcze oczekujesz:)

Czemu musi mieć wyjście analogowe?

Żeby mieć go do czego podłączyć :)

Ten kto chce wejść w świat blu-ray i rozważa użycie do tego komputera nie ma czegoś takiego jak amplituner do kina domowego. Jednak takie coś jak wzmacniacz stereo, może nawet dwa (i już jest 4 kanały) zwykle ma. Mając komputer od razu ma wyście analogowe, które może podłączyć do wzmacniaczy. Inwestując w blu-ray ma dwie możliwości. Kupuje odtwarzacz z wyjściem analogowym, lub taki tani i do tego dokupuje ampli do kina. Obie te opcje to dość droga inwestycja. Dlatego próbuje się do tego wszystkiego zaprzęgnąć komputer. Wychodzi taniej. Nie wiem tylko jak jest z jakością obrazu...

Oj Sybic, ale kombinujesz. Dźwięk w kinie jest 5.1 kanałowy więc idąc Twoim tokiem rozumowania ktoś powinien użyć co najmniej trzech wzmacniaczy stereofonicznych? I w każdym osobno regulować wzmocnienie? Trzy wzmacniacze na kanały dookólne i czwarty do subwoofera? To jest dopiero droga, nieergonomiczna i nieopłacalna inwestycja. Chyba, że miałes na myśli dźwięk dwukanalowy to ok. Ale takie wyjście ma wspomniany wcześniej przeze mnie odtwarzacz.

Oj Sybic, ale kombinujesz. Dźwięk w kinie jest 5.1 kanałowy więc idąc Twoim tokiem rozumowania ktoś powinien użyć co najmniej trzech wzmacniaczy stereofonicznych? I w każdym osobno regulować wzmocnienie?

Miałem na myśli 4.0

Przy 4 kanałach efekt nie jest gorszy, a co ważne tanim kosztem otwiera świat dźwięku dookólnego.

W każdym razie różnica w jakości dźwięku w zestawieniu 2.0 i 4.0 jest dużo bardziej zauważalna niż przy z 4.0 do 5.1

Ja mam 4.0 i jakoś specjalnie nie zaszokowało mnie (w ramach testów) dorzucenie głośnika centralnego.

Nie widzę wiec sensu inwestowania w ampli do kina.

Mnie potrzebny jest wiec odtwarzacz z wyjściem analogowym no i tu dochodzę to tego co napisałem już wcześniej - drogi :(

Poszukaj więc Sony BDP-S300, -S500. To jedne z pierwszych modeli i można je tanio kupić.

Nie mam żadnego sprzętowego problemu

Po obrazie z XBMC widać że sprzęt coś kuleje u Ciebie, może tak jak kolega wyżej zaznaczył sterownik.?

Film Grawitacja na BD jest bardzo słabej jakości. Nie masz jakiegoś Batmana..?

Z ciekawosci sprawdzałem z najnowszym sterownikiem i dalej to samo, zaznaczam że tylko i wyłącznie na XBMC i nie na wszystkich filmach, więc to nie sprzęt kuleje tylko XBMC.Na splaschu, MPCHC wszystko chodzi idelanie Zaraz sprawdzę na drugim laptopie.

Film Grawitacja na BD jest bardzo słabej jakości. Nie masz jakiegoś Batmana..?

Słabej jakości to są divxy. Nie sądzisz chyba że jakość "Gravitacji" może mieć wpływ na szczegóły blisko czerni, skoro na drugim playerze jest ok?:) Czyżby XBMC był tak wybredny? Trochę szukanie dziury w całym:)

Nie wiem na czym oglądasz filmy ale BD z Grawitacją to jeden z gorszych obrazów z filmem jakie widzialem z płyt.

Jest niemiłosiernie skompresowany względem tego co można było zobaczyć w kinie.

Dlatego pytam czy masz coś np kręcone 70mm taśmą jak wiele scen w trzech ostatnich Batmanach.

W ustawieniach XBMC (sekcja Video o ile sie nie myle) mozna przestawiac wyswietlanie miedzy trybem Full (czyli czarny to 0 bit a biel to 255), a takim dostosowanym do tego jak wyswietla wiekszosc TV (o ile pamiec mnie nie myli wtedy skala jest od 8(albo 16) do 255. Przy niepoprawnym ustawieniu albo mamy smole w cieniach albo wyblakle czernie. Nie zebym bronil XBMC - troche wkurza mnie jego obsluga I mnogosc ustawien - ale jakiejs tragedii obrazowej nie widzialem. (Poza zielonym paskiem I skaszanionym menu na starych sterownikach Intela).

W ustawieniach XBMC (sekcja Video o ile sie nie myle) mozna przestawiac wyswietlanie miedzy trybem Full (czyli czarny to 0 bit a biel to 255), a takim dostosowanym do tego jak wyswietla wiekszosc TV (o ile pamiec mnie nie myli wtedy skala jest od 8(albo 16) do 255. Przy niepoprawnym ustawieniu albo mamy smole w cieniach albo wyblakle czernie. Nie zebym bronil XBMC - troche wkurza mnie jego obsluga I mnogosc ustawien - ale jakiejs tragedii obrazowej nie widzialem. (Poza zielonym paskiem I skaszanionym menu na starych sterownikach Intela).

Żeby mieć go do czego podłączyć :)

Ten kto chce wejść w świat blu-ray i rozważa użycie do tego komputera nie ma czegoś takiego jak amplituner do kina domowego. Jednak takie coś jak wzmacniacz stereo, może nawet dwa (i już jest 4 kanały) zwykle ma. Mając komputer od razu ma wyście analogowe, które może podłączyć do wzmacniaczy.

Nadal nie rozumiem jak to od razu?

Przecież karta dźwiękowa by musiała jakaś być bo zwykła karta też ma cyfrowe

A do obrazu jakas karta grafiki która nadąży z prcessiingiem fullHD.czyli na dzień dobry 2 karty.

Karta wymaga zasilania a więc nie każdy zasilacz wyrobi. Do tego 2 wzmacniacze?

Jak drogi jest ten blue-ray żeby to sie opłacało?

Czy taki jak Panasonic BDT500 za około 1200 PLN jest za słaby?

Z kolei myślę o odtwarzaniu innych formatów np SACD lub DVD Audio - czy napęd z komputera sobie z tym poradzi?A napędu też nie liczyliśmy.

Odtwarzać z dysków? Raczej każdy player ma wejście USB te droższe na pewno mają - pozostaje może kwestia jakichś pirackich filmów i potencjalnych kłopotów z napisami.

No a na koniec zostaje wygoda użytkowania ....

Nadal nie rozumiem jak to od razu?

Przecież karta dźwiękowa by musiała jakaś być bo zwykła karta też ma cyfrowe

Teraz każdy komputer ma kartę dźwiękową, a każdy któremu bliższa jest muza zwykle ma jakąś lepszą.

A do obrazu jakas karta grafiki która nadąży z prcessiingiem fullHD.czyli na dzień dobry 2 karty.

Karta wymaga zasilania a więc nie każdy zasilacz wyrobi.

To był problem, ale w obecnym czasie już nie. Wystarczająco wydajna grafika jest już w procesorach,

a cały komputer ciągnie nie więcej niż 20W.

Złożyłem ostatnio taki. Procek Haswell G3220T 2.6 GHz.

Bez problemu chodzi. Nie ma problemu z płynnoscią, a jak jest z jakością samego obrazu to nie wiem, bo nie mam z czym porównać.

Czy taki jak Panasonic BDT500 za około 1200 PLN jest za słaby?

Idealny, ale moim zdaniem za drogi.

Z kolei myślę o odtwarzaniu innych formatów np SACD lub DVD Audio - czy napęd z komputera sobie z tym poradzi?

O SACD zapomnij.

To tylko na dedykowanym odtwarzaczu.

DVD-Audio tylko na niektórych kartach, tych producentów który opłacili.

Na szczęście płyty DVD-Audio można na komputerze z rippować i odtwarzać już jako pliki wav lub flac

Chyba obecnie najpotezniejza bestia

Ukryta Zawartość

Gdyby tak udalos ie ladnie wszystko skonfigrowac na tym czyms to chyba nie trzeba nic wiecej do szczescia.Xbmc smiga az milo na tym malenstwie a mocy ma tyle ze starczy na ultrahd :D (tak sadze) Sam stoje przed wyborem pomiedzy htpc a odtwarzaczem multimedialnym i przyznam, ze wybor jest nijaki. Albo mocne ale bez portu 1Gbit lan albo z 1Git lanem ale znowu slabe :/

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Chyba obecnie najpotezniejza bestia

Chyba dla gierek, bo do AV lepszą opcją będzie oparcie się na procesorze RK3288. Niedługo zapewne jakaś płyta z nim się pojawi. Masowo zaś, zaczyna się produkcja gotowych playerów na w/w procku.

Zamówiłem:

AMD APU A4-6300 BOX (3.7GHz, Dual Core, HD8370D, 1MB, 65W, FM2)

Gigabyte GA-F2A88XM-D3H, AMD A88X, HDMI, DVI, VGA, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, MATX, FM2+

DDR3 4GB 1600MHz Kingston HyperX Genesis CL9

Dla zainteresowanych powyższe zestawienie (540zł + dysk, obudowa, zasilacz) spełnia wszystkie moje założenia (radzi sobie z AVATAR.mkv - 1080p, 49Gb, 60FPS).

Jak się zamuli komp. przy dłuższym użytkowaniu to może dokupię drugą kość Ramu jak zalecał kolega Adek45 i wówczas ustawię kartę graficzną na 2GB.

W mojej subiektywnej ocenie nie jest potrzebna zewnętrzna karta graficzna czy dźwiękowa.

U mnie jak włączę film bez tej funkcji Motion2 a w tv mam włączone IFC np na maximum to judder ( lekkie klatkowanie i rwanie obrazu) da się zauważyć co mnie strasznie wkur...widocznie jest to zwłaszcza na początku filmów np ruchomych logach Warner Bros itp itd. Po właczeniu Motion2 na połowę jest już idealnie płynnie choćby nie wiem co sie działo. Co do efektu teatrzyku cieżko powiedzieć, jest inaczej, obraz robi się taki ostrzejszy, jednym sie to podoba drugim nie, ale za to jest idealnie płynnie, nie ważne czy coś sie porusza w scenie czy mamy ruch kamery.

Sprawdzałem u mnie, niestety super idealnie płynnie nie jest cały czas bo mam 2-rdzeniowy procesor i chwilami przycina, ale generalnie widzę jak to działa. Różnicy między tym a IFC raczej nie widzę, u mnie na 24p przycinania nie ma żadnego z tv (xbmc), czasem się zdarza przy sygnale z tunera tv (możliwe że tu gdzieś leży przyczyna). Splasha nie zamierzam jednak używać, nawet jeśli okazałoby się że jeszcze ciut lepiej na nim z tą płynnością. Dyskwalifikują go zniekształcenia obrazu jakie wprowadza ten system, porównywałem do IFC i tutaj jest o wiele lepiej pod tym względem. Przy Splashu widać bardzo tą przezroczystą otoczkę dookoła ruchomych elementów. Wybrałem scenkę gdzie kamera kręci się dookoła - Mission Impossible 2 i od razu to mi się rzuciło w oczy, wystarczy spojrzeć na głowę Toma Cruise'a (od ok 8:20). Przy IFC w ogóle prawie nic nie wiadać, przy Splashu obraz mocno się odróżnia (niezależnie od ustawień tego Motion). Na większości scenek tego nie widać, ale w specyficznych momentach będzie raziło w oczy.

Super będzie dopiero gdy zaczną kręcić te filmy w 60 klatkach, wtedy będzie można wyłączyć wszystkie inne upłynniacze, już taki Hobbit w 48 klatkach świetnie wyglądał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.