Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wypaleniem CD Audio

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym wpisie widzę, że mam do czynienia z dyletantem bez doświadczenia.

Nie chce mi się liczyć moich wypalonych płyt CD-R, ale będzie ich kilkaset i jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby któraś trzeszczała. Tobie dziecko się mylą dwa rodzaje zakłóceń. Analogowe czyli np. trzaski i zakłócenia cyfrowe.

Może napiszę o moich doświadczeniach. Nagrywam wolno - odtwarzacz odtwarza nagrane płyty. Nagrywam szybko - odtwarzacz nie chce czytać takich płyt. Tyle moich doświadczeń.

Nagrywam wolno - odtwarzacz odtwarza nagrane płyty. Nagrywam szybko - odtwarzacz nie chce czytać takich płyt.

Takie rzeczy mogą mieć miejsce. Ale dotyczą starszych nagrywarek i starszych odtwarzaczy. Niektóre zestawienia CD-R/nagrywarka/odtwarzacz nie zadziałają. Możesz podać typ nagrywarki i odtwarzacza, to inni użytkownicy może będą mieli z tego jakąś korzyść.

Kiedyś faktycznie lepiej się nagrywało przy niskich prędkościach ale tylko z tego powodu, że nagrywarki były wolniejsze a i dostępne czyste płyty były z niskim indeksem predkości zapisu.

Ale to było kiedyś.

Obecnie produkowane płyty CD-R należy wypalać z prędkością 16-24x. Wtedy jest najmniej błędów.

Zróbcie sobie testy zapisy i odczytu przy nagrywaniu z prędkością np x2 i x24 to wam wiele wyjaśni.

Ja zrobiłem, przy prędkości nagrywania x24 miałem około 250 błędów C1, im niższa prędkość tym błędów przybywało w zastraszającym tempie. Zakończyłem na x4 i ponad 32000 błędów.

Mam różne nagrywarki - Plextor, Teac, NEC, Yamaha, Liteon, LG - na wszystkich to samo.

wysokie prędkości często nie chcą być odtwarzane przez "sprzęt kuchenny" :)

czasem pomaga opis z postu 32

podejrzewam, że ilość błędów C1 nie robi na tym sprzęcie żadnego wrażenia :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 8 miesięcy później...

Hej

używam exact audio copy i chcę nagrać kilka płyt tacie do samochodu.

tutaj trafiam na problem:

odpalam exact audio, klikam "otwieranie okna dialogowego wypalania" i chcąc dodać pliki dostaję komunikat "nastęujące pliki nie są do przyjęcia jako źródło danych audio".

Jest to zwykły flac. Czy coś trzeba przestawić w programie ? Pliki mam na nas synology, ale zgrałem nawet na laptopa i też nic.

Nagrałem już 2 płyty i też zdarzał się ten komunikat. Ale po 2-3 próbach poszło, a teraz już nic.

Drugie pytanie, czy tym programem nagram zwykłą cd audio z plików hi res ?

Dzięki

odpalam exact audio, klikam "otwieranie okna dialogowego wypalania"

Nie przypominam sobie żeby w Exact Audio Copy było coś takiego jak: "otwieranie okna dialogowego wypalania".

Jest to zwykły flac.

...

Nagrałem już 2 płyty i też zdarzał się ten komunikat. Ale po 2-3 próbach poszło, a teraz już nic.

1. EAC podczas wypalania obsługuje tylko wav.

2. Jeżeli używasz tylko flac, to nie ma możliwości, żeby "po 2-3 próbach poszło".

Drugie pytanie, czy tym programem nagram zwykłą cd audio z plików hi res ?

Bez uprzedniej konwersji do wav 44,1/16 - nie.

Do niezobowiązującego wypalania lepiej użyj CDBurnerXP. Tam nie musisz się martwić czy to flac, czy hi-res - program CDBurnerXP sam wszystko zrobi, przekonwertuje, dopasuje.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Nie przypominam sobie żeby w Exact Audio Copy było coś takiego jak: "otwieranie okna dialogowego wypalania".

1. EAC podczas wypalania obsługuje tylko wav.

2. Jeżeli używasz tylko flac, to nie ma możliwości, żeby "po 2-3 próbach poszło".

Bez uprzedniej konwersji do wav 44,1/16 - nie.

Do niezobowiązującego wypalania lepiej użyj CDBurnerXP. Tam nie musisz się martwić czy to flac, czy hi-res - program CDBurnerXP sam wszystko zrobi, przekonwertuje, dopasuje.

Dzięki, sprawdzę w takim razie te dwa cd co niby mi wypaliło :)

Korzystam już z foobara i działa bezproblemowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.