Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Caspian M2 vs Naim Nait XS2

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prośba o opis osób które słuchały tych wzmacniaczy

Miało by to grać z Focal Chorus 806VW (głośnik i przetworniki od Focal Electra)

Pokój 16m2

Muzyka 70% jazz; 20% rock blues pop; 10% poważna

Oba wzmacniacze mają opinie bardzo dynamicznych lekko ocieplonych z ładną barwą, świetnym basem, ale czymś jednak w brzmieniu muszą się różnić?

Ciekaw jestem który ma lepszą separację instrumentów, lepszą głębię?

https://www.audiostereo.pl/topic/113368-roksan-caspian-m2-vs-naim-nait-xs2/

kilka lat mialem Electry,teraz Zoller na Focalach.niech bedzie wskazowka to,ze dlugo gralem na Naimie 3.potem MF A300,ktorego mi ukradziono,po nim-dzielony TagMcLAREN.Caspian to moja najwieksza wpadka- oficjalnie RECOMMENDED 8O

HM SPEAKERS!Potem hybryda i pelna lampa - to jest najlepsze zestawienie.

W Twojej konfiguracji wolałbym wzmacniacz Naim, chociaż namawiam jeszcze na posłuchanie hybrydy lampowej np. Vincent SV-237.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, u nas jest także możliwość wypożyczenia wzmacniacza do testu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miało by to grać z Focal Chorus 806VW (głośnik i przetworniki od Focal Electra)

Na Twoim miejscu przemyślałbym jeszcze Krella S300i . Barwa , ciepło i fantastyczna przestrzeń .

S300i gra bardzo , bardzo dobrze po XLRach z Stream Magic 6 .

S300i nowego kupiłem za 7500zł . SM6 kupisz nówkę ( warto chociaż spróbować ) poniżej 2500zł

Jedynym minusem caspiana w stosunku do naima jest chyba to, ze sie odrobine bardziej nagrzewa, choc ja sluchalem go na innych glosnikach. Poza tym Roksan to genialny wzmacniacz, zwlaszcza gdy podkreci sie galke glosu troche mocniej. Polecam tez stary primare i30.

Wieza STEREO Technics :)

Jedynym minusem caspiana w stosunku do naima jest chyba to, ze sie odrobine bardziej nagrzewa, choc ja sluchalem go na innych glosnikach. Poza tym Roksan to genialny wzmacniacz, zwlaszcza gdy podkreci sie galke glosu troche mocniej. Polecam tez stary primare i30.

Aha , czyli dwa wzmacniacze grają tak samo ale jeden się bardziej grzeje :) ty wogole sluchales tych wmacniaczy ? Bo to co napisałeś to na pewno przyda się autorowi postu :) proszę myśl to piszesz i nie pisz tylko żeby coś napisać

:)

Tak sie sklada, ze sluchalem...a nawet mam w domu ;) a Ty? Kupiles czy slyszales przez sciane jak ktos sluchal ;) Bo podejrzewam, ze ja przez ostatni rok przesluchalem wiecej wzmacniaczy niz Ty przez cale zycie (nie mowie o jakis tam badziewiach). Daruj sobie to gadanie I napisz cos konstruktywnego nastepnym razem bo w odroznieniu od niektorych ja na pewno mysle a to, ze nie podzielasz mojego zdania to Twoje prawo, ktore Ci niestety przysluguje. Krzysiekol, wstawie Ci zdjecie jak wroce do domu, bo pamietam, ze tez mi kiedys podpowiadales z wyborem systemu.

Tak sie sklada, ze sluchalem...a nawet mam w domu ;) a Ty? Kupiles czy slyszales przez sciane jak ktos sluchal ;) Bo podejrzewam, ze ja przez ostatni rok przesluchalem wiecej wzmacniaczy niz Ty przez cale zycie (nie mowie o jakis tam badziewiach). Daruj sobie to gadanie I napisz cos konstruktywnego nastepnym razem bo w odroznieniu od niektorych ja na pewno mysle a to, ze nie podzielasz mojego zdania to Twoje prawo, ktore Ci niestety przysluguje. Krzysiekol, wstawie Ci zdjecie jak wroce do domu, bo pamietam, ze tez mi kiedys podpowiadales z wyborem systemu.

To napisz jaka jest różnica między dwoma wmacniaczami ?? Tyko ze się grzeje ?? Każdy się grzeje ! Sam napisałeś glupty nic nie wnoszacego do wątku

Pozdrawiam

:)

Caspian się grzeje ?? 3lata użytkowałem M1NG i grzania nie zaobserwowałem, po kilku godzinach grania był lekko ciepły.

Co do wyboru Caspian cz Naim - ja po odsłuchu wybrałem Capsiana, to są wzmacniacze grające w tej samej klasie i o wyborze zadecydują własne preferencje i pozostała część toru.

----------------------------------------------------

Tak sie sklada, ze mam m2 i grzeje sie mocniej niz naim I marantz. Co do dzwieku to zdecydowanie bardziej melodyjny jest caspian, dzwiek ma glebsza barwe, jest dopieszczony. Plany sa budowane lepiej, wszystko gra spojnie. Naim gral plyciej jak dla mnie. Caspian ma duzo lepsze tony wysokie I srednie. Oczywiscie duze znaczenie ma dobor glosnikow. Ja opieram sie o model roksana k2. Co do forumowiczow, ktorzy tu kpia ze mnie to pozdrawiam serdecznie....jak by co to mam jeszcze dwa wzmaki technicsa i inny sprzet stereo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

<br />Tak sie sklada, ze mam m2 i grzeje sie mocniej niz naim I marantz. Co do dzwieku to zdecydowanie bardziej melodyjny jest caspian, dzwiek ma glebsza barwe, jest dopieszczony. Plany sa budowane lepiej, wszystko gra spojnie. Naim gral plyciej jak dla mnie. Caspian ma duzo lepsze tony wysokie I srednie. Oczywiscie duze znaczenie ma dobor glosnikow<br />

dzięki za opis,

Co do grzania to może macie różne definicje. Od lampowców można się niemal poparzyć, a są wzmaki zupełnie zimne. Mój M1NG grzeje się trochę, czyli górna część obudowy z prawej strony ma temperaturę mniej więcej wody do kąpieli dla dziecka. :)

Krzysieklol, weź pod uwagę fakt, że chyba squad5 porównywał M1NG z Naimem XS, pytasz o nowsze wersje, czyli M2 vs XS2. Mikson gdzieś pisał, że XS2 to jednak już trochę inna bajka.

Co do opinii Huberto, to jeśli porównywał na K2 to jest szansa, że naim się po prostu mniej zgrywał. K2 w jednym z testów opisany jest jako mało neutralny, ale ze wzmakami Roksana pewnie tworzy synergię, co jednak nie znaczy, że Naim jest gorszy. I tak dalej i tak dalej, czyli i tak cię czeka odsłuch. ;)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

dla mnie naim xs2 gra precyzyjniej i szybciej od m2, z pozoru może ma mniejszy przytup ale lepiej oddaje detal jest bardziej neutralny ma lepszą definicję całego pasma zwłaszcza rozdzielczość góry, m2 gra bardziej zaokrąglonym dźwiękiem w pewnych przypadkach być może przyjemniej bardziej lampowo ale jest mniej neutralny choć też potrafi czasem podostrzyć na sybilantach, do caspiana trzeba zestawiać szybsze kolumny niż do naima, dlatego naim łatwiej łączy się z dynaudio niż caspian, oba wzmaki bardzo dobre ale dla mnie ze wskazaniem na xs2 który jednak ma więcej wglądu w detal , kultury w brzmieniu, lepszej definicji i szybkości nie ustępując w dynamice. M2 miałem i wspominam go miło ale jednak xs2 bardziej mi spasował z focusami a lubię lekko ocieplony dźwięk, jestem wrażliwy na ostrości w dźwięku czy surowość.

Focal + Naim

• 6 miesięcy później...

a czy naim xs2 byłby odpowiedni do Dynaudio Audience 50 (przy cichym graniu, jak dzieci śpią...)?

jak dzieci spią to może lepiej jakies dobre słuchawki i wzmacniaczyk słuchawkowy?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.