Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Blu Ray + Wzmak Stereo

maciek36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecny wzmacniacz mam u rodziców podłączyć do telewizora plus dokupić blu ray ( czy taki nowy odtwarzacz za 600 zł to już coś na co nie szkoda kasy ?? )

Wzmak nie ma wejść/wyjść digital.

Czy odtwarzcz blu ray podłączę do telewizora HDMI, a dźwięk z tv do wzmaka przez interkonekt ?

Widziałem na forum, że polecane są DAC'i, tylko przyznam szczerze nie rozumiem gdzie on tutaj miałby się usadowić w takim zestawie.

Dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/113425-odtwarzacz-blu-ray-wzmak-stereo/

Czy odtwarzcz blu ray podłączę do telewizora HDMI, a dźwięk z tv do wzmaka przez interkonekt ?

BR po HDMI do TV , a z BR analogiem bezpośrednio do wzmaka . Szukaj BR z wyjściem analogowym .

DAC stawia się między BR, a wzmakiem z wejściem analogowym .

Telewizor skąd bierze sygnał ? Bierze z tunera ? Co to za TV ?

Sygnał z kablówki, tuner cyfrowy. Tv to Panasonic ST60 - zakładam, że wyjścia na interkonekty nie ma w nim, tylko przejściówka z wyjścia słuchawkowego.

Czyli BR z analogiem i bezpośrednio do wzmaka - ewentualnie DAC do tego. - Czy to oznacza, że dźwięk na kolumanch będzie tylko z BR ?

Co z dźwiękiem na kolumanch z kablówki ?

Dzięki

Sygnał z kablówki, tuner cyfrowy

To masz bezpośrednio kabel z kablówki podłączony do TV i jeszcze masz tuner cyfrowy ( satelitarny , naziemny ) ?

Jeżeli masz tuner to może ma wyjście analogowe ?

Najlepiej kup niedrogiego DACa z wejściem cyfrowym USB , SPDIF optikal i Coaksjal . TV podłączysz do DACa optycznie , a ewentualnie BR koaksjoalnie do tego DACa ( kupuj BR z wyjściem koaksjoalnym , no i od razu z analogami , niech będą )

Tv to Panasonic ST60 - zakładam, że wyjścia na interkonekty nie ma w nim, tylko przejściówka z wyjścia słuchawkowego.

Chyba nie ma , nie wiem , można tak zrobić , ale jakość będzie gorsza .

Przepraszam, chciałem być dokładny, a zamieszałem.

Do tv w tym momencie jest podłączona kablówka przez dostarczany przez nich dekoder via HDMI.

Czyli kupuję coś takiego ?????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozmumiem, że zasada jest taka: TV do DAC (via optical ?) dalej DAC już interkonektami do Wzmaka. Czyli ta konfiguracja daje dźwięk z kablówki (dekoder podłączony do tv via HDMI).

Do tego BR via coaxial też do DAC. --->>> Taki układ daje dźwięk z BR plus to co wyżej z kablówki.

Pytanie do czego jeszcze w BR wyjścia analogowe jeśli do DAC'a będzie.

Dziękuję pięknie za pomoc. Człowiekowi się wydaje, że zna się na wszelkiego rodzaju gazetach rtv/agd, a tu proszę :)

Maciek

Ukryta Zawartość

Do tv w tym momencie jest podłączona kablówka przez dostarczany przez nich dekoder via HDMI.

Rozumiem , że dekoder nie ma wyjścia analogowego Audio

Rozmumiem, że zasada jest taka: TV do DAC (via optical ?) dalej DAC już interkonektami do Wzmaka. Czyli ta konfiguracja daje dźwięk z kablówki (dekoder podłączony do tv via HDMI).

Do tego BR via coaxial też do DAC. --->>> Taki układ daje dźwięk z BR plus to co wyżej z kablówki.

Tak

Pytanie do czego jeszcze w BR wyjścia analogowe jeśli do DAC'a będzie.

Ponieważ w przyszłości BR możesz użyć do innego systemu i nie będzie Ci chciało się kupić drugiego DACa .

Czyli kupuję coś takiego ?????

Ukryta Zawartość

Może być , jednak pisząc o USB miałem na myśli wejście cyfrowe ( w razie czego to i kompa można podłączyć ) , a nie wejście zasilające . Chodziłó mi np. o to :

Ukryta Zawartość

Jeżeli dekoder kablówki ma wyjście cyfrowe Audio to można bezpośrednio do DACa .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem , że dekoder nie ma wyjścia analogowego Audio

Tak

Ponieważ w przyszłości BR możesz użyć do innego systemu i nie będzie Ci chciało się kupić drugiego DACa .

Może być , jednak pisząc o USB miałem na myśli wejście cyfrowe ( w razie czego to i kompa można podłączyć ) , a nie wejście zasilające . Chodziłó mi np. o to :

Ukryta Zawartość

Jeżeli dekoder kablówki ma wyjście cyfrowe Audio to można bezpośrednio do DACa .

Super, dzięki za pomoc. Chyba mnie więcej rozumiem jak mam to poskładać.

Niestety nie wiem, czy dekoder od kablówki ma, czy nie ma wyjścia analogowego. Dopiero w weekend sprawdzę.

Będę się dopytywał już przed zakupem konkretnych elementów.

Jeszcze raz wielkie dzięki

Ukryta Zawartość

Niestety nie wiem, czy dekoder od kablówki ma, czy nie ma wyjścia analogowego. Dopiero w weekend sprawdzę.

Jeśli dekoder ma wyjście analogowe Audio , to wystarczy podłączyć go do wzmaka i kupić BR z takim samym wyjściem , będzie taniej .

Gdy podłączysz BR cyfrowo do DACa , to w BR dla wyjścia cyfrowego Audio trzeba ustawić na PCM .

Z DACiem bym nie przesadzał. Wiele BR ma całkiem przyzwoite wyjścia analogowe często lepsze od większości DACów. W moim BR Philipsa wyjście analogowe było lepsze od DACa na WM8740.

Z DACiem bym nie przesadzał. Wiele BR ma całkiem przyzwoite wyjścia analogowe często lepsze od większości DACów. W moim BR Philipsa wyjście analogowe było lepsze od DACa na WM8740.

A mógłbym poprosić o dwie-3 propozycje takich BR. Jakiś link do allegro, czy model.

Jeśli nie będą kosztowały też więcej niż 800 zł to super !!!

Możesz trafić na fajne BR z wyjściem analogowym i to bardzo przyzwoitym, ale będą to BR z rynku wtórnego i już starszej generacji.

Nowsze modele BR niestety nie mają już wyjścia analogowego i taki jest trend. No chyba, że parę tysiaków zamierzasz puścić.

Jeśli zależy Ci tylko na stereo to DAC jest idealnym rozwiązaniem. Podłączasz go do TV, wyjścia do wzmaka i po problemie.

Wszytko co podłączyć do TV, BR, SAT, antenę DVB-T, kablówkę będzie przechodziło przez tego DAC'a.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

A mógłbym poprosić o dwie-3 propozycje takich BR. Jakiś link do allegro, czy model.

Jeśli nie będą kosztowały też więcej niż 800 zł to super !!!

Jeżeli chodzi o jakość dźwięku to zaproponowałbym ci mojego Philipsa gdyby nie to że z innych powodów bym go drugi raz nie kupił. Przede wszystkim w funkcjach korzystających z internetu wiesza się niemiłosiernie. Czasami może to doprowadzić do szału. Pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki z kontaktu. Po którymś tam z kolei wyciągnięciu wtyczki odtwarzacz już nie powstał i wylądował w serwisie. Po drugie do słuchania muzyki jest ekstremalnie niewygodny w obsłudze. Praktycznie nie da się go używać bez włączonego telewizora.

Po drugie do słuchania muzyki jest ekstremalnie niewygodny w obsłudze. Praktycznie nie da się go używać bez włączonego telewizora.

Da się, to tylko kwestia ustawienia w BR . Może to nazywać się HDMI Kontrol , w Panasie Viera LIink itd. Gdy wyłączy się tą funkcję to po włączeniu BR TV nie włączy się sam .

Miałem na myśli to że wyświetlacz w BR pokazuje tak mało że trzeba włączyć telewizor żeby go obsłużyć. Poza tym bez pilota też dużo nie zdziałasz. No ale ja pisze o moim BR. W innych jest pewnie inaczej.

Miałem na myśli to że wyświetlacz w BR pokazuje tak mało że trzeba włączyć telewizor żeby go obsłużyć. Poza tym bez pilota też dużo nie zdziałasz. No ale ja pisze o moim BR. W innych jest pewnie inaczej.

Jeśli chodzi o BR to wszelkie funkcje poza wyjściem analogowym, jakością obrazu/dźwięku mogą nie istnieć. Internet, bajery - zapominamy :)

Dzięki

Jeszcze jedna myśl mnie naszła.

Zakładając, że nie chcę wydać więcej niż te 800 zł, nie interesują mnie gadżety w BR, nawet dysk nie musi być i że do 800zł nie znajdę BR z wyjściem analogowym, to czy jest sens kupować coś za 500-800, czy BR wystarczy za 300 i lepiej kupić droższego DAC'a ?

m.

Używanego Panasa DMP-BD85 kupisz za 300 zł i z dźwięku będziesz zadowolony, ale lepiej kupić nowego i DACa

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Używanego Panasa DMP-BD85 kupisz za 300 zł i z dźwięku będziesz zadowolony, ale lepiej kupić nowego i DACa

Raczej myśle o nowym BR.

Zastanawiam się, czy jeśli nie znajdę takiego z wyjściem analog to jest sens płacić 800zł ?? Czy nie wystarczy coś sprawdzonego/polecanego na forum przez innych użytkowników (nowy oczywiście) za te 300-400zł, a różnicę zainwestować w DAC ??

thx

Raczej myśle o nowym BR.

To możesz jeszcze złapać Samsung BD-C6900. Jeden z ostatnich z jako takim dźwiękiem i jeszcze do złapania.

Zastanawiam się, czy jeśli nie znajdę takiego z wyjściem analog to jest sens płacić 800zł ?? Czy nie wystarczy coś sprawdzonego/polecanego na forum przez innych użytkowników (nowy oczywiście) za te 300-400zł, a różnicę zainwestować w DAC ??

Właśnie tak.

Najtańszy odtwarzacz i najdroższy (na swoje możliwości) DAC

Tuner, czy tam dekoder od kablówki ma wyjście analogowe audio.

Czy to w tym momencie jakoś zmienia sytuację ??

Podłączaj analogiem DAC jest już wbudowany w tuner kablówki .

W tym wypadku nie jest niezbędny zakładając , że BR będzie miał także wyjście analogowe .

OK, czyli dekoder bezpośrednio do wzmaka, BR jeśli będzie miał analog też ? I jest dźwięk i z kablówki i z BR na głośnikach.

Hmm, obym znalazł BR z analogiem, inaczej DAC musowo.

Dzięki

znalazłem to

Ukryta Zawartość

Czy nie jest to jakiś model super niepolecany ?? :)

Ukryta Zawartość

znalazłem to

Ukryta Zawartość

Czy nie jest to jakiś model super niepolecany ?? :)

najtańszy z wyjsciem analogowym dostępny w "srebrze" i z dość dobrym wyposażeniem . Zresztą jest już następca 170 ( lifting )

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.