Skocz do zawartości
IGNORED

Nieznany Kanon Rocka

fubb

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Moze posluchaj dluzej, jesli mi przychodzi kilka plyt, slucham wszystkich, wylawiam kilka najlepiej wchodzacych, a "nijaka" reszta lezy i czeka... po dluzszym czasie owa nijaka reszta czesto okazuje sie miec to "cos" i role sie juz na trwale odwracaja, ale kazdy odbiera to po swojemu..

powodzenia

Ja się absolutnie nie skarżę. Przedstawiam jedynie swój punkt widzenia. W muzyce z tamtych lat każdy być może szuka czegoś innego. Ja na przykład emocji i porywającego grania. I określonego brzmienia hammondów czy melotronu.

btw. Czy ta płyta była wysoko oceniona przez Jacka ??

No Jacek ocenil ją dosc wysoko, czytalem rowniez gdzies na sieci dosc entuzjastyczną opinie i dlatego kupilem. Powiem Ci szczerze ze po pierwszych przesluchaniach rowniez mialem troche mieszane uczucia. Oczekiwalem..., moze wiekszej przejrzystosci nagran? Nie wiem, ale kilka dni minelo nim sie wgryzlem w tą muzyke, co np. nie zmienia faktu ze moj dziadek ktory lubi stare Genesis, Procol Harum taka muzyke odbiera jak bełkot roztrojonych gitar ;-)

No właśnie - pisałem o Dark - Round the Edge. Może to coś zmienia ?

Żeby nie było że tylko marudzę - wpadł mi ostatnio do odtwarzacza album grupy Whalefeathers - same. Chyba amerykański zespół. Płyta z roku 1970. Co napisać ? Jest świetna - mocne hammondy, mocne gitary - muzyka zawieszona gdzieś pomiędzy Vanilla Fudge a Argusem Wishbonów. Słucha się wybornie - z każdym nawrotem jest przyjemniej i bardziej frapująco. Polecam.

Obie płyty są godne uwagi. Skojarzenia z Vanillą i owszem ale z Argusem? Dla mnie to jest granie zbliżone do Moby Grape’s, którego zresztą cover „Omaha” jest na pierwszym albumie czyli Decalre. Na drugim trochę dłuższe utwory ale ciągle jest to kapitalny psychodeliczny blusik prowadziny przez przyciężkawe organy – bardzo lubię takie granie. Podobne klimaty znajdziesz na płycie grupy Saint Stewen – The Bastich, z której to pochodzi tak zatytułowany utwór na drugiej płycie Whalefeathers – z minutowej miniaturki Saint Stewen -Whalefeathers zrobili tu ponad sześciominutowy utwór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10704-100001747 1170292581_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dialogi gitar w kilku utworach z pierwszej płyty są bardzo podobne do wishbonowego grania ( to znaczy chyba odwrotnie ). Posłuchaj zwłaszcza pierwszy utwór - ten mógłby się spokojnie znaleźć na Argusie ( kto wie czy WA nie znał tej kapeli - to przecież arcyprawdopodobne ).

• 2 tygodnie później...

Blackfeather - nic odkrywczego, nic nowego. Delikatny w sumie hard rock. Słucha się tego z pewną przyjemnością bo materiał równy, bez dłużyzn.

40 dość mile spędzonych minut dla fana brzmień z lat 70. Bez uniesień, z leciutkim tylko ziewaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mc iek

a boppin' the blues ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Corporal Gander`s Fire Dog Brigade - "On the rocks" 1969

Znacie tę płytę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

nie znamy,

a czy warto poznać?

szanowni koledzy jeśli możecie piszcie o tych płytach, a nie stawiajcie znaków zapytania, moze właśnie to spowoduje że człowiek "troszku" czasu poświęci na znalezienie i zapoznanie-bliższe- się z tą muzyką :)

ja przyznam się ze trochę materiału ostatnio przewaliłem z myślą o powyższym watku , ale jakoś tak ciężko przelać mi to na "papier";(

Jst to typowy wczesny hard rock podlany psychodelia - jest stylowe ale swierze granie -na płycie zagrali np Paranoid - Black Sabbath (to mnie zdziwiło bo Paranoid to 1970 r. - chyba, że Sabbs wydali singiel w 69 ?) czy Stealer - Free.

Zespół niemiecki z którego później powstał zespół WIND. Naprawdę fajna rzecz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"złapany" powyżej WIND skłonił mnie do odświeżenia katalogu Second Battle (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) );

polecam świetny progressiv ze Szwajcarii - Krokodil (szczególnie debiut + Invisible World Revealed);

b.dobra jakość dźwięku, wybitna szata graficzna i przede wszystkim doskonała muzyka;

a co do samej wytwórni Second Battle ...

ilością do bratniego Repertoire równać się nie mogą ale jakością (w każdym względzie) moim zdaniem przewyższają

pzdr

PS. ścieżka do linka: Labels & More -> second battle

Ukryta Zawartość

Colin Scot. Płyta z 1971 roku. Gościnnie Robert fripp, phill collins, peter gabriel, and rick wakeman. Czy ktoś zna tego gościa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->chick

zdawkowe informacje na stronie wydawcy reedycji CD

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) );

od dzisiaj album powinien być dostępny u nas (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pierwszy link poprawnie:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Dzięki Rafał.

Ciekawa płyta utrzymana przeważnie w balladowym nastroju. Słychać w 2 utworach fripotronics , ogólnie czuć folkowe korzenie gościa. Ciekawe, co się z nim stało, bo ciekawie się zapowiadał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.