Skocz do zawartości
IGNORED

byłem dzisiaj w fajnym "sklepie" z lat 70-ych ...

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się .... ale cicho bo nam wkleją napis branża :).

Ja dzisiaj wywiozłem z tego sklepu JBLe 4343 i ... odjeżdżam. Nawet po malta nie sięgnąłem bo mi jęzor z wrażenia wypadł i nie mam jak przełykać.

Nad tymi K&H myślałem ale Pan Jarek twierdzi, że to szkoła dźwięku po stronie mocy Alteca. Dla mnie za sucho i ostro.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

K + H to w gruncie rzeczy Electro Voice, wszystkie trzy glosniki i zwrtonica, tylko lampowe koncowki mocy sa produckji Hummela. W suchosc i ostrosc wierze ale znam przyczyne tego stanu rzeczy:) slucham nizszego modelu telewatta z tej samej serii co OX, wspomniane cechy dzwieku calkowicie i kompletnie zniknely po wymianie jedynego kondensatora w zwrotnicy. Ostrosc i suchosc to wina starych komponentow w zwrotnicy.

Moja integra VS70 ma ta sama koncowke mocy na lampie EL36 co w OX, dzwiek jaki ten zestaw generuje to absolutny kosmos :) szukalem tych kolumn ponad dwa lata i bylo warto :)

żale , żale , żale

potrafisz pisac bez obrazania drugiej strony ? widze ze nie ale to raczej twój normalny styl . OK jak juz sie wyżaliłes to zapraszam do pisania w temacie audio

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

To dlaczego od lat istnieje ten wątek ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sygnaturze jest nazwa firmy , użytkownik nie ma " branży " a cały wątek to reklama jego firmy .

Jak fajnie moderacja pomija takie wpisy ...

Ukryta Zawartość

Zgadza się .... ale cicho bo nam wkleją napis branża :).

Ja dzisiaj wywiozłem z tego sklepu JBLe 4343 i ... odjeżdżam. Nawet po malta nie sięgnąłem bo mi jęzor z wrażenia wypadł i nie mam jak przełykać.

Nad tymi K&H myślałem ale Pan Jarek twierdzi, że to szkoła dźwięku po stronie mocy Alteca. Dla mnie za sucho i ostro.

Pozdro

Napisz cos wiecej o tych JBl-ach ,szkda że Tannoya nie odpaliłeś

żale , żale , żale

potrafisz pisac bez obrazania drugiej strony ? widze ze nie ale to raczej twój normalny styl . OK jak juz sie wyżaliłes to zapraszam do pisania w temacie audio

Nie zauważam żebym Cię gdziekolwiek obraził.

Pozdro

Napisz cos wiecej o tych JBl-ach ,szkda że Tannoya nie odpaliłeś

No way ... przy Tannoyach rozwód pewien. Poza tym nie ta półka cenowa.

I tak nie było łatwo.

Pozdro

Pmcomp pisał o swych paczkach 4343BSF i zamieszczał foto ze swego pokoju z owymi kolumnami, pod tym linkiem, wpis #1240:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Jak fajnie moderacja pomija takie wpisy ...

Marko3T sam zgłosił sie do zmiany konta, decyzje podejmuje administrator forum a nie moderacja

jesli sa wątpliwosci -kontakt z Admin1

EOT

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

No way ... przy Tannoyach rozwód pewien. Poza tym nie ta półka cenowa.

I tak nie było łatwo.

A nie bylo innych - mniejszych, tanszych - modeli niz te GRF Memory ?

Np. takich jak na jednym ze zdjec w "moim profilu"

A nie bylo innych - mniejszych, tanszych - modeli niz te GRF Memory ?

Np. takich jak na jednym ze zdjec w "moim profilu"

Niestety bo bym chętnie posłuchał.

A kiedyś "uciekły mi" Lancastery na Goldzie.

Pozdro

Niestety bo bym chętnie posłuchał.

Pozdro

Z posluchaniem u mnie nie ma problemu - wielkosc wedle zyczenia :-)

Male: Little Red Monitor LRM - 46 L, srednie: Super Red Monitor SRM 12X - 68 L i duze podlogowe DIY na 12-to calowym dualconcentric-u Tannoy-a na zawieszeniu sztywnym tkaninowym - 107 L..., te akurat graja lepiej od oryginalnych monitorow

Nie ma mowy, nie namówisz mnie, chyba że towarzysko przy jakiejś okazji :).

Temat kolumn uważam definitywnie za zamknięty. jak mówi miniabyr to są kolumny na zawsze.

Pozdro

Nie ma mowy, nie namówisz mnie, chyba że towarzysko przy jakiejś okazji :).

Temat kolumn uważam definitywnie za zamknięty. jak mówi miniabyr to są kolumny na zawsze.

Pozdro

Czasem sie mysli, ze kolumny na zawsze..., bo nie slyszalo sie innych :-)

Na mysli mam oczywiscie odsluch towarzysko, bo i tak na chwile obecna nie mam nic do sprzedania.

Toruń, Poznan, dobrze kojarzę?

takie słuchanie da tylko ogólne pojęcie o brzmieniu i charakterze danej konstrukcji.

To tak jak z tymi JBLami, w rzeczonym sklepie zagrały jak dla mnie lepiej niz u mnie.

Ano panie ... pomieszczenie.

U mnie otwarte, wysokie, porąbane sufitowo i umeblowane domowo, a tam prostopadłościan, wykładzina po całości, zamykane z drzwiami i do tego po bokach i z tyłu mnóstwo rozpraszaczy w postaci sprzętu audio.

I od razu jest bardziej muzykalnie niż u mnie, tak mięciutko, przyjemniutko. A u mnie bardziej neutralnie, twardziej, dobitniej. Wszystkie okreslenia w pozytywnym sensie i słowa znaczeniu.

Jak widac na załączonym obrazku nalezy słuchac ... u siebie. Własny tor i przede wszystkim własne, docelowe pomieszczenie.

Pozdro

... i do tego po bokach i z tyłu mnóstwo rozpraszaczy w postaci sprzętu audio.

Pozdro

Ale czy sprzet audio - mam na mysli przede wszystkim kolumny - to dobre rozpraszacze ? Membrany glosnikow beda dzialac troche jak membrany bierne. Oczywiscie nie beda drgac dokladnie w takt

drgania membran glosnikow, z ktorych jest odtwarzana muzyka, ale przy pewnych czestotliwosciach beda jednak troche rezonowac.

Po pierwsze nie jestem Twoim przyjacielem.

Po drugie to nie mój pokój, a szkoda. Zdjęcie mojego pokoju przedstawiałem nie raz i wybitnie nie wygląda jak na tym zdjęciu.

Po trzecie Tobie tłumaczyć się nie muszę i nie zamierzam.

Po pierwsze, w pełni się z Tobą zgadzam. Ludzi do tego stopinia podminowanych omijam szerokim łukiem.

Po drugie, zamiast się unosić mogłeś coś więcej o tym sklepie napisać, tak żeby nie było nieporozumień.

Po trzecie człowieku, nie tylko Ty potrafisz być asertywny, ja również potrafię taki być.

Bimba mi maksymalnie to co musisz, a czego nie musisz.

pmcomp,

Gmeranie regulatorami barwy nie pomaga w ociepleniu dźwięku w nowym pomieszczeniu?

Raczej w ten sposób nie da sie zmiękczyć dźwięku, ale ocieplić już się powinno bez problemu.

W Japoni wielkie tuby też grają w kilku metrach....

Nie mam regulatorów barwy.

Chyba ze masz na mysli te w kolumnach.

Za nie sie wezme jak je dobrze poznam. Ale moim zdaniem one zmienią charkterystykę czestotliwosciową a nie barwę.

Pozdro

K + H to w gruncie rzeczy Electro Voice, wszystkie trzy glosniki i zwrtonica, tylko lampowe koncowki mocy sa produckji Hummela. W suchosc i ostrosc wierze ale znam przyczyne tego stanu rzeczy:) slucham nizszego modelu telewatta z tej samej serii co OX, wspomniane cechy dzwieku calkowicie i kompletnie zniknely po wymianie jedynego kondensatora w zwrotnicy. Ostrosc i suchosc to wina starych komponentow w zwrotnicy.

Moja integra VS70 ma ta sama koncowke mocy na lampie EL36 co w OX, dzwiek jaki ten zestaw generuje to absolutny kosmos :) szukalem tych kolumn ponad dwa lata i bylo warto :)

Czy to moze oznaczac, ze grzebanie w elementach zwrotnicy JBLa moze zmienic mi ich charakter?

Pozdro

Dlatego napisałem, że nie zmiękczą dźwięku, ale go ocieplą. Charakterystyka czestotliwościowa jest główną składową barwy.

Uważam że posiadanie regulacji w kolumnach jest wielkim udogodnieniem, ktore prawidłowo zrealizowane w żaden sposób nie degraduje dźwięku. Rezygnacja z tegoż, zarowno w kolumnach, jak i wzmacniaczach była jedną z większych porażek w historii audio.

Gość

(Konto usunięte)

Rezygnacja z tegoż, zarowno w kolumnach, jak i wzmacniaczach była jedną z większych porażek w historii audio.

No jak ? Jaka porażka ? przecież każdy wie, że regulacje takie, są nieaudiofilskie.

Dlatego napisałem, że nie zmiękczą dźwięku, ale go ocieplą.

Tylko kto tutaj wie, jak Ty rozumiesz - odczuwasz roznice - miedzy dzwiekiem zmiekczonym, a ocieplonym ? :-) W przypadku jakiegos materialu fizycznego, jego ocieplenie (podgrzanie) i zmiekczenie jest zrozumiale i jasne dla kazdego jak slonce, ale w przypadku takiego okreslenia dzwieku, to juz nie tak prosto i dla wielu osob moze oznaczac w zasadzie to samo.

Na razie zalozylem maskownice, zeby nie kusiło :).

Jesli co bede krecil to lekko gory w dol i srednicy w góre.

Na niskich jest idealnie.

Pozdro

No to czas chyba na jakieś adekwatne vintage'owe źródło do tego systemu.

Jakiś Fairchild, Empire albo EMT?

EMT to nawet jest do kupienia.

Mój Zontek i ramiona są OK. Jak gra wiedzą Ci co słuchali.

Źródło cyfrowe po ostatnim porównaniu do Klimaxa tez dało radę.

Pozdro

Wyświetl postUżytkownik nookie736 dnia 13.07.2014 - 17:11 napisał

Czy to moze oznaczac, ze grzebanie w elementach zwrotnicy JBLa moze zmienic mi ich charakter?

Pozdro

Wiazaco Ci nie powiem bo nie znam tych JBL ale w mojej spartanskiej zwrotnicy wymiana starych kondow Boscha byla wiecej niz slyszalna.

• 1 rok później...

Witam ,opowiedz mi coś o tych kolumnach , zawsze ktoś się musi wpieprzyć w dobrze zapowiadający się temat, chciałem coś poczytać na temat Hummela Ox, no nie da się, zawsze ktoś ni z gruszki ni z pietruszki , tym razem cir , przerwał wątek. Gdzie widziwłeś te kolumny , za ile je wycenili , jakie miałeś wrażenia odsłuchowe? O ile po ponad roku pamięć przywołuje jeszcze takie wrażenia .Gdzie ich można posłuchaćna tą chwilę?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.