Skocz do zawartości
IGNORED

Eryk S Concept - kolumny NUVO

STEREOSOUND

Rekomendowane odpowiedzi

no pieknie - pchali sie tu Tatarzy raz za razem, dostawali łupnia i wydawalo sie, ze to my wygralismy - a tymczasem nas przechytrzyli i tu teraz sami Tatarzy pod Lachow sie podszywaja ;)

ja sie ze znaczku broń boże nie śmieję, nawet mi się podoba, tylko chciałbym wiedzieć co tam stoi, o ile coś znaczy, np: - Ja Tatar - , albo - bój się Lachu - ? ;)

Kiedyś koleżanka kupiła koszulkę na targu, b. jej się podobała i nie droga była, tylko nie znała angielskiego więc pytała mnie co tam napisane bo jak ją na ulicy w tym widzą to się uśmiechają. :)

Podziękowania dla Inżyniera za zorganizowanie spotkania i Panu Erykowi za demonstrację kolumn. Zaś wszystkim kolegom za miłe towarzystwo.

Nie chcę powtarzać wszystkich tych superlatyw, które padły pod adresem kolumn.

Kolumny naprawdę są warte zainteresowania. W tej cenie chyba trudno znaleść równie udany produkt. Każdy rodzaj prezentowanej muzyki wypadał bardzo dobrze. Oczywiście wszędzie można doszukać się jakichś cech do których można się przyczepić, ale całokształt stawia wysoko poprzeczkę konkurencji. Jedyna kwestia jakiej nie można pominąć do sprzęt toważyszący, a szczególnie wzmcniacz. Parametry kolum sugerują mocne i wydajne wzmacnicze, dlatego jestem ciekaw efektów dzwiękowych w zestawieniu z innymi wzmacnaczami bo "piecyki" Inżyniera stawiają w tym względzie wysoki pułap. Co do rozciągnięcia i potęgi brzmieni to z informacji konstruktora wynika że pasmo przenoszenia tych kolumn zaczyn się już od ok 38 Hz i trochę większe pomieszczenia tak do 25 m2 pozytywnie wpływają na przetwarzanie tego dolnego pasma przenoszenia.

Prezentacja tych kolumn pokazała mi nowe oblicze wstęgi, pozbawionej metaliczności i ostrości z zachowaniem wszelkich jej zalet i szybkość i makrodynamika jakiej wcześniej nie było mi dane usłyszeć.

Przy kolumnach "Jopek" konstruktor zwracał uwagę na ich szybkość i detaliczność, efekt jaki był wielu słyszało i każdy wyrobił sobie na ten temat zdanie. Kolumny Pana Eryka biją "Jopki" na głowę, tak więc mozna mieć świetny dzwięk za całkiem rozsądną cenę. Polecam warto posłuchać.

Ps. Pal55, ale to już są nasi ucywilizowani Tatarzy.

Dobrze, że nie potrzebują Gryphona aby zagrać. Dobrze, że mnie nie było - na pewno bym się do czegoś przyczepił ;-) Dobrze, że bedą na AS'04. Ogólnie dobrze jest :-)

PMD

Mnie najbardziej się podobała koszulka z napisem: I am so perfect it frightens me

Zbig, zgadzam sie z Tobą w 100% - JEST dobrze! A jak się posłucha/zobaczy polskie produkty (no, może nie wszystkie), to jest jescze lepiej. I oby tak dalej!

Z panem Smólskim także poruszyliśmy ten temat. Gdyby tylko jeszcze więcej się u nas pojawiło venture capital'u, to można by się spodziewać wprost zalewu dobrych produktów, także w naszej dziedzinie.

Co ja tu mogę jeszcze dodać?! :O)Jako,że test kolumienek :O) z udziałem metallikoswansowotoolowego sosiku wypadł nadzwyczaj pozytywnie kolumny warte posłuchania!!!Gdybym szukal monitorów przejrzystych,nie dodających nic od siebie,czili grających po prostu tak jak lubię ;o) numero uno do odsłuchów.No i scena na Watersie nie wiem ,który utwór: gadający facet pojawił się z metr na zew.od lewej kolumny strasznie mnie to ubawiło :O)Jako urodzonemu estecie :O) wykonanie kolumienek,stand`ów było perfekcyjne!A bym zapomnial: tabliczek logo i znamionowej czyste grawerowane żywe aluminium(?)Dziękuje wszystkim za mile spędzone chwile :O)i Tatarom tyż ;O)

Co ja tu mogę jeszcze dodać?! :O)Jako,że test kolumienek :O) z udziałem metallikoswansowotoolowego sosiku wypadł nadzwyczaj pozytywnie kolumny warte posłuchania!!!Gdybym szukal monitorów przejrzystych,nie dodających nic od siebie,czili grających po prostu tak jak lubię ;o) numero uno do odsłuchów.No i scena na Watersie nie wiem ,który utwór: gadający facet pojawił się z metr na zew.od lewej kolumny strasznie mnie to ubawiło :O)Jako urodzonemu estecie :O) wykonanie kolumienek,stand`ów było perfekcyjne!A bym zapomnial: tabliczek logo i znamionowej czyste grawerowane żywe aluminium(?)Dziękuje wszystkim za mile spędzone chwile :O)i Tatarom tyż ;O)

Qubric> Głośniki wyglądają na Seasy Excell (14 centymetrowe) i Wstęgowy Visaton

Jarzabek> prezentowane były chińskie Aurum Cantus (też z głośnikiem wstęgowym)

inżynier> Głośnik średnio/niskotonowy z magnezową membraną ani na krok nie ustępuje wstędze

inżynier> Spektakularne są czystość i mikrodynamika (wstęga!)

Moze znowu zrobi sie troszeczke glosniej o glosnikach wstegowych, bo na forum jakos ostanio coraz mniej wywodów na ten temat.

A szkoda...

O głosnikach wstęgowych jest i tak głośno - biorąc pod uwagę ich udział w ogólnej liczbie konstrukcji. Mogę mieć tylko satysfakcję że konstruktor potwierdził większość moich przypuszczeń (rodzaje głośników, raczej niemożliwość niskiego pasma podziału i konieczność zastosowania stromych zwrotnic, no i wynikającą stąd niska efektywność).

Wstęgowce we względnie tanich kolumnach stosuje od dawna Arton Audio (Expolinear i Phillips) łącząc je również z głosnikami Alcone - o lekkich membranach metalowych.

Wielu ludzi wspominało już na forum ze pod wzgledem szybkości i mikrodynamiki zadna kopułka nie pokona wstęgi. Problemem jest cena - a właściwie koszt w konstrukcji, bo większośc wstęg w cenie do 700-800zł. wymaga właśnie wysokiego podziału pasma, a więc z założenia albo będą do malutkich monitorów albo do znacznie droższych zespołow 3droznych.

pozdr.

No i nie ma co sie dziwić. Gdzie są te produkty z wstęgą, które można by zobaczyć dotknąć i posłuchać? Gdybt stały w sklepach, to by się o nich mówiło. Skoro zna sie je głównie z trzeciej i dalszej ręki albo ze zdjęć, to o czym tu dyskutować. Nawet ostatnio ze stron WWW Akkusa zniknęły wszystkie zestawy ze wstęgą. Ale nawet gdy tam były, to i tak nie było ich gdzie posłuchać.

Jedyne znane mi wcześnie kolumny z podobnymi przetwornikami, dostępne w sklepie i w zakresie cenowym potencjalnie mnie interesującym to były Elac z przetwornikiem Jet.

przyłączam się do podziękowań dla gospodarza, producenta i współoceniających. napisałbym krytyków, ale gdzie ta krytyka ;)

przyłączam się również do głosów pochwalnych tych kolumn. właściwie wszystko napisano... na prawdę bardzo dobry produkt, nie należy sugerować się recenzją w AV. jedno tylko - brakowało mi trochę mikrodynamiki w dole pasma - wiolonczela schodziła do samego dołu, a pudła jakoś mało było słychać. to chyba powodowało wrażenie lekkiej suchości na niektórych nagraniach. a może to zasługa reszty toru?

Szanowni Państwo,

bardzo dziękuję za tak liczne wpisy!

Jest mi również niezmiernie miło widzieć, iż lata doświadczeń w poszukiwaniu kolumny (w moim zamierzeniu) referencyjnej w rzeczywisty sposób zapracowały na tak pozytywne oceny.

Ze swojej strony pragnę podkreślić, iż jestem otwarty na dalsze prezentacje NUVO zainteresowanym.

Odnośnie samego loga/symbolu, bynajmniej nie oznacza on: "ja Tatar", itp.:-) - najładniej ujął to INŻYNIER, opisując charakter loga i jego przekaz, bo to jest główny punkt wizualnej sugestii. Logo w istocie stanowi synergię dawnych tatarskich motywów z japońską nutą, niosącą precyzję i jakość, bądź inaczej ujmując nieskrępowany dźwięk, stworzony dzięki staranności i wytrwałości.

Ponawiam zaproszenie na Audio Show.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

-> PMD: ucz się języków ;)

Dodam, że w 10/AV podano, iż ERYK S. CONCEPT NUVO kosztują 6600zł. Ale czy z dedykowanymi standami ?

Konkurencyjne AURUM CANTUS LEISURE 2SE - 5500zł i też nie wiem, czy ze standami : (

Co by nie powiedzieć, obie konstryukcje prezentują się elegancko.

-> Inżynier: dzięki za ciekawy opis wrażeń. A reszta Kolegów ?

-> Arek67, a Twoje płyty - jak wypadły Twoim uchem ;) ?

Pozdr.

No, nie. Ale obciach popełniłem ;)) Już się tłumaczę: tak się zaczytałem, że wpis wyżej dokonałem po 1 stronie wątku, zapominając, że ciągnie się dalej ;)

Sorki.

Pozdr.

Tak, tak gutten, wiem, czytałem wszystkie powyższe wpisy. Może jednak Arek67 sam by cosik od siebie dodał ?

PS. A ja też mam w rodzinie Tatara... /Tyle, że w spódnicy ;/ Są i kloniątka... ;)

Uzupełniam informację: konkurent ERYKa CONCEPT NUVO, czyli AURUM CANTUS LEISURE 2SE kosztuje 5500zł ale z kompletem podstawek. Podaję za str. 44, nr X. AV.

(Gwiazdeczka malutka, to i nie dopatrzyłem się od razu. Ślepnę.)

Posłuchałem, przeczytałem recenzję w AV i jest tak jak opisują. Ważne, że kolumny grają muzykę i mają swój charakter zarówno dźwiękowy jak i wzorniczo-filozoficzny. Oczywiście mają swoje ograniczenia w "dole" ale przecież to monitory. Nie przestraszyły się nawet fortepianu i symfoniki a to już bardzo dużo. Są takie jak lubię czyli chłodne i muzykalne. Zalecany staranny dobór kabli, raczej miedź, chyba że bardzo dobre (gładkie) srebro. Ale Bedrock to chyba to. Grają trochę dźwiękim do przodu ale nie na "twarz", stąd ta namacalność muzyki. Dzięki temu są emocje.

Na pewno godne polecenia i rozważenia.

Pzdr.

Witam , na prezentacje przybyłem dość wcześnie i szybko pożegnałem wszystkich ( cóż praca), byłem więc dośc krótko , nie na tyle jednak, żeby nie zauważyć ,że kolumny prezentowane na pokazie są bardzo, mimo swej klasycznej budowy, piękne , tak to dobre określenie. Dźwięk urzekł mnie szczególnie w dwóch momentach:

Pierwszy to jakaś jazzowa płyta pala doawana ponoć do tygodnika. Drugi moment to moja płyta testowa, a konkretnie kawałek z nisko schodzącymi basami , grand piano i sweeperami wychodzącymi poza zakres.

No cóz , nie spodziewałem się tak niskiego zejścia częstotliwości przez tak malutkie głośniki, no i ta barwa oraz szybkośc basów. Średnica również bez zastrzeżeń. Całośc bardzo przestrzenna i muzykalna.

Podobnie do pala miałem lekki przesyt wysokich tonów. Głośnik wysokotonowy w porównaniu z nisko średnio, jest jednak głośnikiem o dużej mocy. Czy konstruktor przewiduje jumpery , którymi można by było tłumić wysokie tony np o 3 - 5 dB ? Takie rozwiązanie byłoby sensowne. Kolumny wg. mnie maja doścć analityczny dźwięk , co predystynuje je do zastosowań również w studiach, a tam takie rozwiązanie wzorem np. Tannoyów, bardzo by sie przydało.

Dziękuję gospodarzowi za gościnność - było bardzo miło.

Do FADEOVER'a

Dziękuję bardzo za komentarz oraz za ciekawą wówczas rozmowę.

Funkcja NUVO również jako monitorów bliskiego pola jest tutaj tematem wartym poruszenia podczas spotkania na Audio Show.

W chwili obecnej nie przewiduję wprowadzania regulacji gł. wys., ponieważ oprócz jej zalety, wadą jest fakt wprowadzanych zawsze zmian w nakładaniu się czestotliwości poszczególnych głośników w punkcie podziału, który tutaj lokalizuje się w silnie newralgicznym miejscu.

Pozdrawiam serdecznie!

stereosound > pisząc tak hm ... nie w żargonie : Głośnik wysokotonowy w porównaniu z nisko średnio, jest jednak głośnikiem o dużej mocy... miałem oczywiście na myśli SPL głosników., Które rzeczywiście nie jest na takim samym poziomie. ( wys. 91 dB i nis śr. 85 - 86 ? Niech mnie ktoś poprawi jesli źle pamiętam.)

To nie znaczy jednak że jest coś nie tak. Broń Boże , daleki jestem od takich opinii, wręcz przeciwnie - całość jest nienaganiie zestrojona. Pisząc o tej .. "przypadłości" , miałem na mysli jedynie moje przyzwyczajenia w studio - trudno jest mi pracować 10 godzin z taka barwą ( cóz panowie , starość nie radość ), i o ile wiem takie przyzwyczajenia ma większośc z moich koleków po fachu. Coż , szkoda - taki jumper przydałby się , bo rozszerzyłby zastosowanie - to naprawdę dobre monitory do zgrywania i miksowania muzyki.

->STEREOSOUND: dziękuję za zaproszenie, na pewno wstąpię. Po tylu tak jednoznacznie pozytywnych opiniach Kolegów, głupio bym się czuł, gdybym nie miał własnego zdania na temat tak chwalonej za walory dźwiękowe i wizualne konstrukcji.

Do usłyszenia i zobaczenia.

BTW pozdrawiam, życzę sukcesów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.