Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Audiolaba 8000Q/8000M

John 1.5 V

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do wymiany kolumn i kabli. Nie narzekam jakoś specjalnie na obecne Eltaxy Liberty 5+ ale jeśli udało by się znaleźć coś nowego lub używanego w przedziale 2-4 tyś., coś co będzie zdecydowanie lepsze od ww. Eltaxów to chyba warto się rozejrzeć.

Warunki lokalowe: 15 m.kw (4,45x3,45), normalny dzienny pokój, akustyka raczej żywa, obecne kolumny stoją ok. 0,5 od tylnej ściany, baza ok.1,7m na krótszej ścianie.

Muzyka: elektronika, jazz i wszelkie wyuzdane ich krzyżówki, garść popu/rocka, szczypta klasyki.

Źródło: Rotel RCD 951

Oczekuję poprawności, kontrola basu, wyraźna średnica bez ocieplania, a zwłaszcza bez ostrości na przełomie z sopranem który powinien być dźwięczny ale nie kłujący. Ogólnie - brzmienie możliwie neutralne bez atrakcji w postaci uwypuklonych lub wyciszonych zakresów pasma.

Przy okazji zamierzam okablować wszystko kablami firmy Supra, interkonekty EFF-I, Głośnikowe Linc 2x2,5 i sieciówki LoRad 3x1,5 - inne uzasadnione sugestie mile widziane.

Rozważam też poważniejsze finansowe "szarpnięcie się" na kolumny Akustyk RD22

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale to na razie tylko luźny pomysł który trudno będzie sprawdzić w boju bo kolumna i sama firma raczej dosyć rzadka. Jeśli ktoś ma swoje zdecydowane za lub przeciw - chętnie przeczytam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/113647-kolumny-do-audiolaba-8000q8000m/

Witaj,

zdecydowanie namawiam na posłuchanie polskiej konstrukcji Audio Academy Phoebe III. Jest to konfiguracja, która powinna Cię w pełni usatysfakcjonować, postęp w jakości dźwięku w stosunku do twoich Liberty 5+ będzie naprawdę poważny.

Ewentualnie proponuję zwrócić uwagę na monitory Dali Ikon 2 MK2 lub znacznie lepsze Mentor 2. W przypadku tych drugich trochę przekroczysz budżet, ale efekt może być tego warty.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozważam też poważniejsze finansowe "szarpnięcie się" na kolumny Akustyk RD22

Ukryta Zawartość

A jaki to kesz trzeba finalnie wydać aby takie głośniki zagrały w domu ? NP te RD22

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

RD22 wg cennika kosztują 8 tyś., dlatego mimo uznania dla konstruktorów i robocizny chciałbym dowiedzieć się czegoś o nich od użytkowników tego lub innych modeli z tej manufaktury.

Hmmm 16 m2 to chyba jednak nie klimat dla takich głośników. Znalazłem, na stronie Akustyka że model RR w kitach za 5 tys zł wychodzi więc już sensowna cena chyba.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

normalny dzienny pokój, akustyka raczej żywa

Tylko jak to pogodzić z:

Oczekuję (...) Ogólnie - brzmienie możliwie neutralne bez atrakcji w postaci uwypuklonych lub wyciszonych zakresów pasma.

Takie rzeczy tylko w erze?

No chyba, że kablami...

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie wiem co lubisz Jony, ale ja by se strzelił do takiego pomieszczenia używane SONUS FABER Toy Tower za cyrka 4,5 tys chyba da się je zakupić. Był by Pan zadowolony, ja też ;) Za ten piniądz chyba nie znajdziemy bardzij liniowo grającyh głośniczków. Gdybym miał takie pomieszczenie do odsłuch to już by u mnie stały.

Z akustyką zawsze można coś pokombinować, ot choćby kupić większy i grubszy dywan. Jeśli kolumna będzie eksponować jakiś zakres pasma to będzie po ptokach, a kabel to skorygowania tego musiał by być wyjątkowo mulasty.

Co do Sonusów - ja wiem, że to legenda i "wogle" ale wizualnie tkwią albo w baroku albo w klimacie steampunk - oba fajne do oglądania ale nie w domu. Preferuję jednak bardziej klasyczne formy.

A co do kitów z akustyka to trzeba pamiętać, że skrzynkę trzeba sobie zorganizować samemu, a bez zaprzyjaźnionego stolarza który ma jakiś park maszynowy i precyzję w rękach i oku można "se" co najwyżej karmnik dla ptaków zbić z desek. Kolumn to jest jednak mebel do domu więc nie może wyglądać jak skrzynka na kwiatki.

O kutfffa nie wpadłem na to, że krzynki trza se zrobić. Ładnie zrobione krzynki pod taki zestaw to porządny stolarz ze 2 tys od sztuki może zawołać. Toy Towery nie są takie szpetne jak stoją we współcześnie urządzonym pokoju. Są u kumpla, wyglądaja ciekawie, intrygująco, a grają wspaniale, oczywiście w relacji do ceny ( 4800zł ) którą dał za używane. To kolumny które nie faworyzują żadnego pod zakresu. No umownie rzecz biorąc bo to nie sa kolumny za 60 tys a za 6 raptem budżetówka.

Podobają mi się klasyczne skrzynki, takie z fornirem na każdej ściance. Ideałem było by gdyby kolumna była z polskiej firmy, 2.5 lub 3 drożna. Warunkiem wykluczającym jednak jest przetwornik umieszczony na samym dole lub z boku. Kolumna stoi w dosyć ruchliwym miejscu i o zawadzenie i uszkodzenie głośnika nie będzie trudno.

Tak z ciekawości muszę zapytać :) czemu z polskiej firmy ? Producenci nasi generalnie z małym kapitałem, na badania, pomiary, prototypy chyba nie mają większych szans w konkurencji o klienta budżetowego ? Pasja to za mało. Wyjątek to chyba AA Phobe .

Nie wiem co lubisz Jony, ale ja by se strzelił do takiego pomieszczenia używane SONUS FABER Toy Tower

Opinie o Toy są podzielone. Zalecałbym odsłuch żeby przez przypadek nie zaliczyć wpadki.

Opinie o Toy są podzielone

Jak najbardziej się zgadzam. Zdania podzielone bo produkt bardzo kontrowersyjny. Nie dość że cena nowych trochę przegieta w górę o lekko jakiś 1000 zł to do tego kontrowersyjna urodziwość kolumn. Ale ponad to unosi się coś dziwnego nad tym produktem robionym przez producenta prawie luksusowych wyrobów. Coś jak z Mercedesem A Clase. Mały a jednak Mercedes :) Podobnie z Sonusami TT. Nie graja jak duże Sonusy nie koszutują jak duże Sonusy a jednak produkt Sonus Faber z manierą brzmieniową i ceną wysoką jako nowe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.