Skocz do zawartości
IGNORED

HK 990 Amplifier Protection

Djacek85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy w ustaleniu co moze byc przyczyna wylaczania sie mojego HK990 z informacja na wyswietlaczu "Amplifier Protection".

Harmana mam podlaczonego do Kolumn Klipsh rf 82 + 2 suby Klipsch rw-10d. Oraz wszystko przechodzi przez DAC PS Audio NuWave.

Problem wystepuje po 10 min od wlaczenia, nie zaleznie od glosnosci. Po ponownym odpaleniu raz znow sie wylaczy a potem dziala juz normalnie.

Dodanie ze strasznie sie grzeje mysle ze jest zbedne bo kto mial do czynienia z tym modelem to wie ze to norma.

Wentylatory tez dzialaja , ten z prawej ma troszke juz uzbieranego kurzu.

Dziekuje za pomoc...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/113679-hk-990-amplifier-protection/

Jak na mój gust załącza się zabezpieczenie przeciw-uszkodzeniowe dla końcówek mocy. To taki układ odłączający, który w wypadku skoków napięć, jakiś lewych prądów albo innych przypadłości ratuje wzmacniacz.

W amplitunerach Sony wyświetla się podobnie "Protector", ostatnio w NAD też mi zapaliła się czerwona dioda "Protection" i okazało się że to to samo - do wymiany jakieś tranzystorki czy dioda, koszt niewielki.

Coś niecoś o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Wczoraj zrobilem tak, ze wlaczylem wzmacniacz nie puszczajac zadnego sygnalu. Po pol godzinie jak sie juz troszke zagrzal wtedy puscilem muzyke. Odziwo nie wylaczyl sie. Ale jeszcze musze zrobic kilka prob lecz czas mi na to nie pozwala. Musze go jeszcze rozkrecic i wyczyscic wentylatory bo od nowosci czyli jakies 3 lata tego jeszcze nie zrobilem i moze problem zeczywiscie jest przy jego rozgrzewaniu.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Co za bzdury. HK990 to model z 2008r. Ja posiadam od 2012 i jedyny raz gdy załączył mi się 'Amplifier Protection" był gdy słabo dokręcony przewód w głośniku wysunął się na tyle, że jakiś lużny drucik ze skrętki zwierał z drugim zaciskiem. Co ciekawe dopiero przy głośnym graniu gdy drgania kolumny były duże, trwało to jakiś czas zanim powiązałem zadziałanie zabezpieczenia z głośnością(duużą) grania :)

jednorazowki tak jak te nowe Onkyo w klasie D.

Hk990 to jest dual mono w klasie AB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie bzdury a naga prawda o tym jak obecnie robiony jest sprzet audio.

Ty po prostu masz szczescie (jak to mówią - nosił dzban wodę dopóki się ucho nie urwało :) )

Nie napisalem też że 990 to klasa D tylko porównałem do Onkyo w klasie D ktore jak się zepsują to zostają wtedy 2 opcje, albo bulisz tysiące u autoryzowanego dealera za naprawę albo masz fajną obudowe do DIY.

O serwisówkach i częściach zamiennych do większości nowych wzmacniaczy / amplitunerów możesz sobie tylko pomarzyć, to są właśnie efekty masowej produkcji i "śmieciowego" audio.

Za 10-15 lat nikt nie będzie pamiętał o takim HK 990 bo większość będzie rdzewieć na wysypiskach albo leżeć w serwisach jako dekoracja.

Za dużo widziałem już tych ślicznych błyszących Yamah, Denonów, HK czy Onkyo w których poszła końcówka mocy, procesor lub jakaś inna pierdółka i stawały się bezużytecznym złomem bo dystrybutor albo umywał ręce że nie serwisują już tego modelu albo wyleciał z kosmiczną ceną zakrawająca na koszt nowego egzemplarza.

Czyli wzmacniacz do kontenera jesli ktos kupil go z drugiej reki.

Z calym szacunkiem ale te nowe H/K to guano jakich malo...jednorazowki tak jak te nowe Onkyo w klasie D.

Tak, ten pierwszy kupiłem używany. Padł po prawie roku użytkowania. Lecz jednak postanowiłem go naprawić. Jeszcze jest w serwisie już prawie z m-c. :(

Zamierzałem kupić coś innego. Nasłuchałem się mnóstwa sprzętu do ceny 6000zł. Ale przyzwyczaiłem się do dźwięku Harmana z moimi kolumnami i tym że jest naprawdę tak uniwersalny w użytkowaniu. Lecz tym razem postanowiłem kupić nowego. 2 lata gwarancji zobaczymy co przyniesie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.