Jump to content
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze

MrDamianOZ

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Chciałbym się zwrócić z prośbą o pomoc w wyborze sprzętu.

Otóż chciałbym rozszerzyć funkcjonalność swojego (nieco wiekowego) stereo. Na pierwszy ogień poszły kolumny, które to już mam. Teraz czas na cd - mój już ma humory przy odtwarzaniu (czasami nie czyta płyt czy przeskakuje). Mowa o Denonie DCD-635. Chciałbym także nabyć odtwarzacz sieciowy, ponieważ mam spore zasoby muzyki w formatach cyfrowych (również sporo FLAC HD 24/192 więc takie pliki musi odtwarzacz czytać). Marzyłby mi się jeszcze DAC, ale to później. Dużo później ;)

Spędziłem trochę czasu na poszukiwaniu sprzętu i zawęziłem wybór do dwóch opcji:

a) Denon DNP-F109 (

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + używany CD Pioneera z serii PD-S 500 albo 600 na allegro. Co razem daje ~1800 zł, może troszkę mniej.

b) Yamaha CD-N500 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - fajna sprawa, bo jedna obudowa, a ta stówka więcej aż tak bardzo nie boli.

Poczytałem trochę opinii i testów i oba zestawy wypadają dobrze. Postanowiłem się jeszcze zapytać tutaj - może ktoś ma któryś z w/w sprzętów i mógłby co nieco opowiedzieć?

Jeśli ktoś ma pomysł na coś innego równie dobrego/lepszego w podobnym przedziale cenowym (raczej nie większym - uznajmy tą Yamahę za max tego co mogę wydać) to również będę wdzięczny za sugestie.

Ważne jest aby odtwarzacz CD był lepszy od obecnego (co pewnie nie będzie dużym wyczynem ;) ) a odtwarzacz sieciowy odtwarzał FLAC 24/192 po DLNA (Wi-Fi nie ma dużego znaczenia - może być LAN. Choć jakby było to bym nie płakał ;) ). Dużym atutem będzie dobra aplikacja sterująca na androida.

Co do źródeł dźwięku dla odtwarzacza sieciowego - wstępnie będzie dysk na USB, ale w niedługim czasie NAS.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Hidden Content

DAC w związku z ograniczeniami finansowymi chciałem zostawić na później - w pierwszej kolejności muszę kupić CD bo niedługo mogę nie mieć na czym słuchać ;)

O odtwarzaczu typu Popcorn Hour (w moim przypadku akurat Mede8er 600x3D) myślałem, ale do kina domowego. Chciałbym trzymać stereo z KD osobno, więc nie potrzebne mi funkcje odtwarzania filmów w odtwarzaczu. Ale dzięki za sugestię :)

Hidden Content

Witaj,

moim zdaniem najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie Yamaha CD-N500. Masz bardzo dobry odtwarzacz CD oraz odtwarzacz strumieniowy, który oferuje bardzo przyzwoitą jakość dżwięku. Jeśli natomiast w przyszłości będziesz chciał polepszyć jakość dźwięku, zawsze moźesz dokupić zewnętrzny przetwornik, urządzenie posiada wyjścia cyfrowe.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, prezentacje. Pamiętaj, że u nas możesz otrzymać upust klubowy, co pozwoli Ci zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli natomiast w przyszłości będziesz chciał polepszyć jakość dźwięku, zawsze moźesz dokupić zewnętrzny przetwornik, urządzenie posiada wyjścia cyfrowe.

Mam w planach sobie zrobić sam. Praca przy kolumnach bardzo mi się podobała, więc i na DAC może się machnę. Myślałem o kości ESS9018.

A tak na przyszłość - czy jest jakaś różnica w jakości wysyłając dźwięk z tej Yamahy do DAC po złączu optycznym i złączu koaksjalnym (chodzi mi o samo wyjście nie biorąc pod uwagę jakości kabla)?

Do Waszego salonu mi trochę daleko, ale dziękuję za informację - może uda się po drodze kiedyś wpaść :)

Hidden Content

Moim zdaniem CD-N500 gra lepiej po złączu koaksjalnym, jednak zależy to także od konkretnego przetwornika. Fajna zabawa z budową przetwornika, po prostu musisz potestować i wybrać według Ciebie lepsze połaczenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.