Skocz do zawartości
IGNORED

remont ;) wzm. NAD C350

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Na pełnych serwisowych są dodatkowe informacje jak punkty pomiarowe wartości do zmierzenia oraz ich tolerancje oraz inne czasem potrzebne uwagi czy opisy.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Wiem że Muda tuninguje NADy namiętnie ;) ale ja raczej fabryczne oszczędności chce poprawić i wymienić to to może już wyschło przez lata a nie ingerować w topologię wzmacniacza. Są jakieś internetowe sklepy z kondziorkami markowymi potencjometrami od Alpsa ?

Próbowałem te NADy na wszelkie sposoby ( od nowa zasilanie , różne elektrolity w zasilaczach i sygnale itd ) a wymieniać dobre na nowe jest bez sensu . Więcej można sknocić niż poprawić .

Pomierz wyrywkowo kilka elektrolitów i będziesz wiedział czy je wymieniać .

Najczęściej padały zasilające w C37X .

Modyfikacje które robię zmniejszają czułość , czyli powiedzmy jak słuchaliśmy cicho do tej pory na godzinie 8 to po modzie przestawia się to mniej więcej na 11. W ten sposób omija się ten nieszczęsny początkowy zakres regulacji z którą w tych NADach jest problem .

Oczywiście można wstawić Alpsa z silniczkiem ale jak się zsumuje to do kupy ...

Największym nieporozumieniem tych wzmacniaczy jest przedwzmacniacz . Trzeba go umiejętnie wyciąć razem z soft clipping . Wywalić elektrolity i dać polipropyleny .

Okablowanie sygnałowe i jego prowadzenie też jest ważne ale odpowiedni dobór wymaga nakładu czasu i środków .

Dłubanie samemu na nieznanym gruncie to złudne oszczędności .

Samemu to można wymieniać polipropyleny w zwrotnicach tweeterów .

Nic się nie wzbudzi i nie spali ;)

Powodzenia .

Największym nieporozumieniem tych wzmacniaczy jest przedwzmacniacz . Trzeba go umiejętnie wyciąć razem z soft clipping

W jakim sensie wyciąć przedwzmacniacz? Zastąpić innym? Wyłącznie soft-clipping nie wystarcza?

W jakim sensie wyciąć przedwzmacniacz?

Zostawić przełącznik wejść za nim potencjometr i końcówka - to tak w dużym skrócie .

Zastąpić innym?

Im mniej elementów w torze tym lepiej .

Wyłącznie soft-clipping nie wystarcza?

Nie , preamp i te NADowskie bufory psują więcej .

U siebie w C352 nie jestem pewien tego potencjometru. Przy bardzo cichym słuchaniu (minimalna głośność) jeden kanał gra ciszej. Na czym polega ten mod z przesunięciem z 8-mej na 11-tą? Wstawienie w szeregu dodatkowego rezystora? :)

Chciałem wymienić na nowy ale chyba nie można dostać takiego samego.

U siebie w C352 nie jestem pewien tego potencjometru. Przy bardzo cichym słuchaniu (minimalna głośność) jeden kanał gra ciszej. Na czym polega ten mod z przesunięciem z 8-mej na 11-tą? Wstawienie w szeregu dodatkowego rezystora? :)

Chciałem wymienić na nowy ale chyba nie można dostać takiego samego.

Usunięcie preampa powoduje spadek wzmocnienia ( czułości bo moc zostaje ta sama ) - taki pozytywny efekt uboczny ;)

Rezystor w szeregu nic nie da . Trzeba dzielnik zrobić a to dodatkowe , niepotrzebne elementy w torze .

• 5 tygodni później...

Mam wzmak c370. Nie wiem, na ile jest on podobny do c350 ale nie zdziwił bym się, gdyby okazało się, że bardzo. A teraz do rzeczy. Ostatnio wszedłem w posiadanie klona pre accu 2810 projektu Nerwowyx. Zapiąłem go do końcówki c370 i... jeszcze nie mogę dojść do siebie:) Te przedwzmacniacze w tych nadach są nic nie warte. Zostawić potencjometr, resztę wyrzucić! Albo skombinować dobry pre. Kilka dobrych projektów na tym forum by się znalazło. Pozdrawiam

Te przedwzmacniacze w tych nadach są nic nie warte

To jest coś o czym pisze od lat i co się wielu nie podoba . Oczywiście tym którzy nie mogli tego sprawdzić .

Nie pamiętam jak w C370 ale w większości NADów wpinając się w samą końcówkę sygnał i tak przelatuje przez układ soft clipping który też swoje mąci . Warto go ominąć i zamiast elektrolita na wejściu wstawić dobry polipropylen .

I wtedy to GRA !

Zostawić potencjometr, resztę wyrzucić!

I na tym z grubsza polegają moje NADowskie modyfikacje ;)

Z grubsza , bo nie jest to takie łatwe jak się pisze ale się da .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.