Skocz do zawartości
IGNORED

Minimal,Abstract,Ambient,Akustyka - Muzyka Współczesna

Magnepan

Rekomendowane odpowiedzi

Kraftwerk kojarzy my się z synthpop, a Recondite to inna bajka.

Nie wiem czy dałbym tego pana na jakikolwiek support, raczej nie. Początki Kraftwerka to zupełnie inna muzyka o której myślisz.Posłuchaj jak grali 40 lat temu - to szmat czasu a dżwięki w tamtej epoce na miarę geniuszu.

Specjalnie dla Magnepana, ojca wątku, nadmienię tylko, że owa płyta w drodze do mego domu zdążać zacznie niebawem.

Piękne, mądre teksty, piękny głos, ciekawe aranże.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Piękne, mądre teksty, piękny głos, ciekawe aranże.

Bardzo ładne - dziękuję serdecznie. Nie znałem tej grupy, wokalnie super. Aktualnie jestem pod wrażeniem MarkaK

zapraszam do wątku z fajną akustyczną muzyką. Postaram się wkrótce zrewanżować.Pozdrawiam.

Najwyższy czas na super ciekawy duet Alva Noto i Ryuichi Sakamoto oraz najnowszą ich płytę SUMMVS wydaną

W 2011 roku.Duet nagrywa od 2002 dla wytwórni raster - noton a na koncerty tej pary ściągają dosłownie tłumy

i muszę przyznać że jak dla mnie to AN + RS to absoutni mistrzowie ambientu, abstractu i muzyki eksperymentalnej. Technicznie i brzmeniowo wszystkie ich płyty to wyżyny doznań muzycznych a efekty dżwiękowe nie mają sobie równych.

Tę muzykę można bardzo polubić a nawet pokochać.Pobudza do refleksji i głębszych przemyśleń.

Przepiękny kawałek Microon III pokaże walory dobrego systemu i szkoda że jest tak krótki.

To nie jest kotlet muzyczny serwowany w niejednym jazzowym wątku gdzie psy szczekają a karawana ugrzęzła na

zapiaszczonej pustyni od miesięcy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Reverso....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ciekawy jest ten Pedro Aquiar, muszę zapoznać się z jego twórczością. Jeśli masz info na jego temat napisz kilka słów o jego twórczości i nim samym.

A my dalej pozostajemy w kręgu duetu Alva Noto i Ryuichi Sakamoto z płytą Vrioon wydaną przez Raster Noton w 2002 roku. Rozpoczniemy ciekawym i minimalistycznym utworkiem Uoon I który otwiera album Vrioon.

Ukryta Zawartość

Kubasa, nam chodziło o więcej nagrań oraz info na temat muzyka z postu # 186 - Pedro Aguiara który w bardzo

subtelny sposób i dość rzadki w utworach minimal ambient wplótł do w/w nagrania brzmienie wibrafonu który to

inmstrument przynależy bardziej do jazzu. Wiem że zespół Flanger jako jeden z nielicznych wykorzystywał w swoich

nagraniach wibrafon. Aby pozostać w klimatach Pedro Aguiara zaproponuję świetną grupę The Boats która aktualnie

istnieje w 3 osobowym składzie i wydała w ciagu 10 lat istnienia od 2004 roku aż 12 albumów nie licząc EP'ek oraz

składanek. Posłuchajmy co nieco ..........Ballad for the Girl on the Moon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze, że jest ten temat. Mogę czerpać z niego coś na co sam bym trafił może jakimś cudem. Chodzi mi teraz właśnie o The Boats.

Poprawiłem akustykę pomeszczenia, przyda się nowa muzyka i kolejne doznania :-)

Dziś znalazłem ten numer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze, że jest ten temat. Mogę czerpać z niego coś na co sam bym trafił może jakimś cudem. Chodzi mi teraz właśnie o The Boats.

To miło że można zawsze znależć z pojemnego minimal ambient coś dla siebie. Ja również dowiaduję się o nowych wykonawcach takich chociażby jak ten powyżej - Sohn - fajne granie.

To zostańmy jeszcze przy The Boats. It's not your fault z pierwszej płyty wydanej w 2004 -

Songs by the Sea

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dostałem przepiękną płytę cream de la creme i Best Ambient 2014 roku - Weightless - Marconi Union i nie mogę

się powstrzymać przed zaprezentowaniem tej płyty w tym wątku.......Dojrzałość muzyczna anglosasów osiągnęła

wyżyny i taki Markus Stockhausen byłby niezmiernie dumny z wszystkich zaprezentowanych kompozycji na krążku.

Podoba mi się wplatanie klasyki i eksperymentów z nowymi dzwiękami przypominającymi brzmienie Tybetańskich gongów

i zachowaniem maksymalnego relaksu - bo o to przecież chodzi w muzyce minimal i ambient. To już 8 płyta w karierze

zespołu istniejącego od 2003 roku. Wytwórnia Just Music może być dumna z tak doskonałych artystów i obok

Jona Hopkinsa ,Honeyroot to Marconi Union jest wykonawcą znoszącym złote jaja dla wydawcy. Absoutny Must Have

dla wszystkich fanów minimal ambientu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fink sobie ogarnę bo na szybko z głośników laptopa podchodzi. Proponuję jednak wrzucać po jednym kawałki, żeby strona się lepiej wczytywała. Jakby każdy zaczął wrzucać wszystko, co dobre, to się sajgon tutaj zrobi.

Ja wrzucam Nicolasa Jaara w duecie z Dave Harrington. Grają jako Darkside.

Dodam, że z wersji w albumie brzmi to wg. mnie kilka klas lepiej.

Oj ciekawi są panowie z duetu Darkside i warto śledzić ich poczynania. Również Alva Noto z Taylore Deupree ładnie

pieści zmysły i uszy muzyką abstrakt. Aby juz zakończyć proponowanie duetu Alva Noto & Ryuichi Sakamoto trzeba

koniecznie posłuchać kompozycji z albumu Vrioon i ulubiona kompozycja Noon

Dzisiaj posłuchamy genialnego młodego amerykańskiego kompozytora i wykonawcę Keitha Kenniffa alias Goldmund lub

Helios. Ma zaledwie 30 lat a wydał już sporo płyt. Jest w ścisłej czołówce pierwszej 10 kompozytorów minimal ambient.

Nakład jego płyt już dawno został wyczerpany ale mam nadzieję ze będą wznowienia i dogrywki płyt.Pisze muzykę do

filmów i spotów reklamowych i można powiedzieć że jest mocno rozchwytywany z uwagi na ogromną dojrzałość

muzyczną. Przekonajcie się o tym sami słuchając utworu Portraits pt.2 - genialny i wciskający swoim urokiem w fotel.

Ukryta Zawartość

Jest absolwentem uznanego Berklee College of Music który ukończył z wyróznieniem w klasie kompozycji i perkusji

w 2006 roku. Nagrywa i koncertuje sam lub w asyście brata który wspomaga Keitha na gitarze. Zaledwie w ciągu 10 lat

wydał 14 albumów .

Kolejny, to genialna etiuda skomponowana i wykonana przez Keitha Kenniffa - Where we go

Ukryta Zawartość

Witaj Kubasa, Richard Skelton to taka propozycja na drugą nóżkę ? Posłuchałem River Song i mam nieodparte wrażenie że to cały czas początek rozkręcająćego się utworu. Jednak utwór skończył się zanim zagrało coś więcej . Kompozycyjnie pozostawia dużo do życzenia ale w tłoku ujdzie.

Ukryta Zawartość

Witaj Magnepan Richard Skelton to bardziej takie drone z posmakiem klasyki i minimalu, dla tego mało się dzieje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby juz zakończyć proponowanie duetu Alva Noto & Ryuichi Sakamoto trzeba

koniecznie posłuchać kompozycji z albumu Vrioon i ulubiona kompozycja Noon

Płyta właśnie jest ogarniana. znalazłem też nowsze albumy ale na początek biorę Vrioon.

Ja daje jeszcze Darkside, bardzo lubię ten duet.

Resztę utworów, które powrzucaliście na tej stronie muszę nadrobić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.