Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek oburzonych na Cambridge Audio Stream Magic 6

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

192khz usb audio, trzeba ustawić "digital audio inputs" na usb audio mode

w megic'u nalezy ustawic w "settings" usb 2.0 i jesli komputer jest z windows to najprawdopodobniej trzeba tez jakieś sterowniki zainstalować, mac odrazu odpala.

Zrobiłem tak jak piszesz ,gra z kompa 24/192 ale na wyświetlaczu SM6 pokazuje: "USB audio 96,0kHz" .

Pewnie komputer dostał sygnał zwrotny z C.A ,że urządzenie "taktuje" maksymalnie 96kHz i z "dowlandował" do 96kKz :-)

nie nie, wszystko powinno dzialac, albo album jest 96khz albo musisz ustawic w kompie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, dla zainteresowanych odtwarzaniem plikow 24bit 192khz w wersji SM6 V1, po podlaczeniu komputera do odtwarzacza za pomoca USB audio wszystko dziala i nic sie nie przycina.

Przecież to wszystko jest w instrukcji. Nikt jej nie czytał?:)

Dzięki Oktagon .

Nie jestem za bardzo biegły w te klocki ale domyśliłem się,że to brak jakiegoś sterownika dla wejścia USB 2.0. ,

jak ustawiłem tę opcję w Magicu to nie widział kompa ,przyjedzie córka to zainstaluje .

Killer Oppo jak i M-DAC nie mają z tym żadnych problemów ,"czytają" wszystko co się im podłączy :-)

Ukryta Zawartość

Moze te informacje Ci pomogą.

Why should I use USB Class 2 mode?

Your Cambridge Audio USB DAC will ship in Class 1 mode as default.

In both Class 1 and Class 2 modes, instead of connecting your headphones or 3.5mm cable directly to your computer, you will instead be connecting them to the USB DAC. By doing this, you are bypassing the computer’s own internal soundcard and allowing the USB DAC to perform the Digital to Analogue conversion in far higher quality, resulting in a much better sound.

Using the DAC in its default Class 1 mode will give you a definite improvement in sound, compared to the computer’s own headphone output.

However, by switching your USB DAC to Class 2 mode, you will get an even bigger improvement, whether you are listening to internet radio, Spotify, YouTube videos, or lossless music files.

The benefits of USB Class 2.0 are as follows;

For Mac:

- Allows you to play up to 24-bit/192kHz audio files through the USB DAC. (USB Class 1.0 supports a maximum of only 24-bit/96kHz)

For Windows:

- Allows you to install the Cambridge Audio Class 2.0 USB driver. Using this dedicated USB driver replaces the standard Windows USB driver and consequently;

o Deliversbetteraudioperformance(lowerjitter)totheconnectedUSBDAC.

o Allowsyoutoplayupto24-bit/192kHzaudiofilesthroughtheUSBDAC.

o AllowsyoutouseASIO–seeAudiophilesGuidetoUSBAudio,availableonourwebsite

Jesli masz windowsa to trzeba zainstalować jakiś sterownik od cambridge audio -class 2.0 usb i w rezultacie będziesz mógł "rozkrecic". Kompa tak aby wypuszczał sygnał do 192khz

Ukryta Zawartość

Jeśli z kompa odtwarzasz za pomocą foobara to instalujesz wtyczkę CA i ją uruchamiasz na foobarze. Wtedy możesz odtwarzać 24/192, ale taka idea ogólnie jest bez sensu bo z SM6 robi się wtedy zwykły dac bo jako transport używasz kompa. Nowa wersja odtwarza już 24/192.

Ja ogólnie byłem wielkim admiratorem SM6 bo to naprawdę "fajne" urządzenie gdyby nie całkowita porażka aplikacji na ipada. Może teraz coś się ruszyło, ale jak ja miałem SM6 to po prostu nie mogłem go obsługiwać bo aplikacja zawieszała się zaraz po wygaszeniu ekranu na ipadzie. CA nie odpowiadało na moje maile, więc sprzedałem i kupiłem Simple Audio, które w zakresie aplikacji bije SM6 na głowę. Dźwiękowo też jest moim zdaniem lepiej, ale to odczucia subiektywne. W zakresie wszechstronności Simple Audio ustępuje SM6 bo na przykład nie ma wyjścia USB dla zewnętrznego daca. Teraz jestem bardzo zadowolony:)

U mnie na androidzie aplikacja chodzi beznadziejnie, natomiast iPad bez zarzutów otwiera app i obsługuje. W nowym roku wejdą nowe app najpierw na androida a pózniej na iOS. Mam dwa albumy które kupiłem na hdtracks.com w formacie AIFF 24bit 192khz (zródło MacBook Pro) i grają przepięknie , napewno lepiej niż pozostałe albumy z serwera.

A ja jestem ze stream magica v1 bardzo zadowolony. Kupiłem go zaraz po premierze. Używam go jako Dac do dekodera NC+ i odtwarzacza Blu Ray. Muzykę odtwarzam przez Bubble Upnp z pamięci wewnętrznej telefonu i dysku podłączonego do routera Asusa. Jakiś czas był też używany jako Dac do komputera.

Wersja lite jest wersja próbna aplikacji która wejdzie z początkiem nowego roku ....narazie jest w fazie rozwoju I dlatego nazywa sie "lite"

Ja też jestem z V 1 zadowolony, uważam ze jest to najlepszy strumieniowiec/dac w przedziale cenowym do 1000 euro.

A słuchałeś Simple Audio Roomplayer+?

Zainstalowany (chyba) ten USB 2.0 driver ,bo CA M6 gra z kompa 24/192 ale na Magicu wyświetla 96,0 kHz :-) .

Po ściągnięciu ze strony Cambrigde Audio w tabelce systemów z którymi współpracuje nie miał Wina 8.1

ale coś tam się zainstalowało nałożyło na Foobara,chyba w "locie" obniża "taktowanie" zagra i jakoś

to gra .

musisz znalesc ustawienie gdzie można zmieniać częstotliwość próbkowania,u siebie tez to zmianialem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) U mnie już nic nie przerywa ale gra 24/96 i powiem tak ,ciężko ogarnąć to "komputerowe audio" :-) .

Nie wiem dlaczego ,przecież to wbrew wszystkiemu co tu pisali inni koledzy ale teraz z kompa gra mi tak dobrze,

że tego Magica o to nawet nie podejrzewałem .

Na logikę z dysku czy z routera po LAN-ie powinno grać lepiej niż z komputera (samo zło) a jest dokładnie odwrotnie.

Najciekawsze jest to ,że gra to z wewnętrznego dysku ,miałem 92% wolnego (500Gb) ,wrzuciłem 65 Gb ,same

24/192 i tak gra najfajniej .

Może to "zasługa" kabla USB WireWorld Platinium ? :-)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

W tym naszym kochanym audio to takie cuda się dzieją, że człowiek głupieje...a poźniej wojny o granie tego czy tamtego...a recepty na dobry dźwięk w danym pomieszczeniu, itd. jak nie było tak nie ma...

Pozdrawiam

Wszystko zależy tez samej jakości albumu. To ze na wyświetlaczu strumieniowca jest napisane 24bit 96khz to nie znaczy ze jest to faktycznie studyjna jakość. Ważne jest zródło i pochodzenie albumu (nawet mp3 można zamienić na flac :-) ale jakość nadal pozostanie na poziomie mp3) proponuje dla sprawdzenia zakupić choć jeden album na hdtracks i posłuchać. Na torentach tez można znaleźć kilka albumów pochodzących z tej strony, wchodząc na stronę kat.ph wystarczy w polu "serach" wpisać hdtracks.

ja poszukuje tak bez pospiechu jakiegoś zamiennika squezeboxa można gdzies dostać do odsłuchu stream magic bo chciałbym porownac czy jest wart wymiany? chodzi o jakość dzwieku zarówno z wbudowanego DAC jak i na wyjściu cyfrowym.

chwilowy brak działalności w audio.

Mam wszystkie z HDTracs .

Fajna strona, duzo albumów i do tego wszystkie możliwe formaty (mnie najbardziej interesuje flac i AIFF)...szkoda tylko ze jest tak drogo, za album 24bit 192khz trzeba zapłacić około 20 euro :-(
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.