Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze typy i antytypy na inne źródła informacji o tematyce HDTV

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

A czego nie widać nawet po zalogowaniu ?

A kto o wie. Widać tylko to co ma być widać.

No i dobrze. Nie będziesz się bujal z kontaktem

• 4 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Krak_oN

Zgadzam się z Tobą.

Taka zmiana metodologii, żeby test TV wyszedł dobrze, to mydlenie oczu klientom.

Przecież te testy płynności są po to, żeby ocenić czy przy oglądaniu przedmiotu w ruchu będzie on cały czas ostry, nie będzie się nam rozmywał , albo żeby nam się nie szarpał. Czy ten ruch będzie płynny. I nas nie interesuje, czy producent to osiągnie technologią FHD, UHD czy jeszcze inne HD.

Na każdym z tych TV np. piłka będzie przelatywał przez cały ekran w 2s ( załóżmy). I taki sam będzie czas jej przelotu na ekranie FHD, taki sam na 4K i taki sam na 8K!

I naraz się okazało, że na 4K wychodzi to mniej płynnie, że ,, piłka'' jest bardziej rozmazana, to żeby nie napisać, że to wada, to recenzent daje jej dwa razy więcej czasu, żeby znowu było niby O.K. Bo piksele są mniejsze i jest ich więcej:-) Czy to znaczy, że naraz piłka ma 4s czasu na pokonanie szerokości naszego ekranu? Oczywiście nie. W dalszym ciągu musi pokonać nasz ekran w 2s, więc będzie musiała przebrnąć przez dwa razy większe zagęszczenie pikseli, ale to nie oznacza, że podczas testu mamy zwolnić jej ruch o połowę.

To dokładnie tak, jakby na starcie wyścigu postawić normalnego biegacza i karła z dwa razy krótszymi nogami. I temu z krótszymi skrócić dystans o połowę no bo musi częściej nimi przebierać. I za chwilę mistrzami świata będą Ci biegnący ledwo co, ale za to z jakimi krótkimi nogami!

Taka zmiana metodologii, to moim zdaniem, zwykła ściema.

Od pewnego czasu na fotkach UFO widać że zmienia się na nich gęstość/rozdzielczość linii poziomych a także ich jasność nawet do przejaśnień, co świadczy że są robione pewne zmiany w metodologii, a to nieco inna rozdzielczość a to jakieś zmiany prędkości a kto wie czy coś tam nie jeszcze, no to też teraz nie wiemy na 100% czy można to wszystko ze sobą wszystko realnie porównywać (tj starsze z nowszymi), bo na jakimś tv szybkość czy rozdzielczość (a może i coś tam jeszcze) była taka czy inna a to wszystko przecież wpływa na to jaki na fotce zostanie utrwalony obrys statku UFO.

Zresztą samemu sobie też możemy potestować test UFO na poniższej stronce :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

EDIT:

Nie wiem jak wy ale spokojnie nawet gołym okiem (patrząc z w miarę bliska) nawet na największej prędkości daje się ocenić czy i jak UFO trzyma obrys i szczegółowość postaci ufoka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale to nie powinno mieć żadnego znaczenia dla testera. Jaki to TV, ile ma pikseli itd.

Na to wpływu nie mamy. Podczas meczu nikt nam nie spowolni czasu lotu piłki od lewej do prawej strony ekranu bo mamy więcej pikseli.

To bzdura kompletna. Mecz nie będzie trwał 180 minut na TV 4K. Prędkość przedmiotów w ruchu na każdym TV jest taka sama i tak też powinna być testowana.

Zwalnianie prędkości poruszających się przedmiotów bo TV ma więcej pikseli to moim zdaniem oszukiwanie klientów.

W dniu 24.04.2017 o 18:28, gość napisał:

Krak_oN

Zgadzam się z Tobą.

Taka zmiana metodologii, żeby test TV wyszedł dobrze, to mydlenie oczu klientom.

Przecież te testy płynności są po to, żeby ocenić czy przy oglądaniu przedmiotu w ruchu będzie on cały czas ostry, nie będzie się nam rozmywał , albo żeby nam się nie szarpał. Czy ten ruch będzie płynny. I nas nie interesuje, czy producent to osiągnie technologią FHD, UHD czy jeszcze inne HD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z Twojego linku:

,,1. UFO w rozdzielczości Full HD, przemieszczające się z prędkością 19px/klatkę, pokonujące szerokość telewizora w 2 sek:''

,,2. UFO w rozdzielczości 4K, przemieszczające się z prędkością 19px/klatkę, pokonujące szerokość telewizora w 4 sek:

A u mnie na TV poruszający się obiekt np. piłka podczas meczu, na TV FHD i na 4K przy tej samej przekątnej TV będzie miała UWAGA tą samą wielkość na ekranie i pokona szerokość ekranu w tym samym czasie. Nie tak jak u Ciebie. Więc Twoja metoda testowania jest moim zdaniem całkowicie błędna i wprowadzająca klienta w błąd.

Przy TV mecz się nie wydłuży do 180 minut, żeby sobie piłka mogła brnąć przez gęstsze piksele wolniej.

Jeśli usilnie nie będziesz chciał przeczytać co napisałem w tamtym wątku to możesz się przy tym upierać ;)

Wskazówka: Piłka ma taki sam rozmiar czy leci w 4K, czy w 1080p. Jeśli obiekt testowy (UFO) miałoby taki sam rozmiar w milmetrach, podczas wyświetlania rozdzielczości 4K to tak jak w 1080p mogłoby ono (musiałoby wręcz) przelatywać cały ekran w 2 sek. Niestety w 4K jest dwa razy mniejszy, a porównywanie 2 razy węższych krawędzi do 2 razy grubszych nie może odbywać się na takich samych parametrach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nas nie interesuje zastosowana technologia tylko uzyskany efekt podczas oglądania meczu np.

Piłka będzie miała taki rozmiar na każdym TV o tej samej przekątnej i będzie w tym samym czasie przelatywała przez ekran.

Czy się mylę?

Na 4K ta piłka jest dwa razy mniejsza?!

To tak jakby w formule 1 jeden z bolidów założył koła o dwa razy mniejszym obwodzie i zażądał, żeby mu dystans skrócić o połowę, bo przecież jego koła będą się tylko wtedy kręciły z taką samą prędkością jak pozostałych.

A co nas to widzów interesuje?

W 4K mecz na wydłużą do 180 minut żeby ta piłka miała czas przebrnąć przez tą samą ilość pikseli?

A czy w 4K zmniejszą celowo piłkę 2 razy by była bardziej rozmyta?

Wytłumaczyłem już wszystko, nie umiem jaśniejszymi słowami, więc nie będę kontynuował dyskusji na ten temat. Pamiętaj, że zawsze poza lekturą wątku możesz iść do sklepu i zweryfikować moje słowa na dowolnym telewizorze 4K 120Hz. Wiem, że to trudniejsze niż klikanie w klawiaturę i rzucanie we mnie błotem, ale czasem warto się wysilić, jeśli interesuje Cię prawda, a nie same wyzwiska :) TestUFO jest otwarte. Na HDTVPolska @Krak_oN podał nawet linki.

Podobnie mi przy rozdzielczości 2560x1080 na 21:9 monitorze w win 7 mam większe ikony i pasek start a win 10 wszystko mniejsze przy tej samej rozdziałce może ktoś wie dla czego czy to żalezy od systemu?

Podobnie mi przy rozdzielczości 2560x1080 na 21:9 monitorze w win 7 mam większe ikony i pasek start a win 10 wszystko mniejsze przy tej samej rozdziałce może ktoś wie dla czego czy to żalezy od systemu?

Ma to związek z ustawieniem skalowania elementów w systemie. Znajdziesz je tutaj w Windows 10:

Przechwytywanie.PNG

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 28.04.2017 o 10:14, Maciej Koper napisał:

Wiem, że to trudniejsze niż klikanie w klawiaturę i rzucanie we mnie błotem, ale czasem warto się wysilić, jeśli interesuje Cię prawda, a nie same wyzwiska ?

Bardzo Cię proszę, żebyś zacytował moje słowa w których ,, rzucałem w Ciebie błotem'' i były w moich słowach wyzwiska skierowane pod Twoim adresem.

Jeśli ich jednak nie znajdziesz to czekam na przeprosiny z Twojej strony.

Kłamstw tu tolerował nie będę.

Insynuowanie, że oszukuję i mydle oczy klientom (klientom? Rozumiem, że chodzi Ci o czytelników...) to nie jest rzucanie w kogoś błotem? Wybacz w takim razie mamy inne podejście do pewnych spraw. Na przeprosiny nie liczę.

"Taka zmiana metodologii, żeby test TV wyszedł dobrze, to mydlenie oczu klientom."

"Zwalnianie prędkości poruszających się przedmiotów bo TV ma więcej pikseli to moim zdaniem oszukiwanie klientów"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam prawo do własnej opinii. Nie użyłem żadnych obraźliwych słów, nie użyłem żadnych wyzwisk o których Ty piszesz.

Podkreśliłem, że MOIM ZDANIEM takie zmienianie metodologii pod wybrany produkt, żeby w testach wyszedł dobrze to oszukiwanie klientów. I wytłumaczyłem dlaczego.

Ty ani razu nie odniosłeś się do podanych przykładów.

W dniu 26.04.2017 o 07:54, gość napisał:

Zwalnianie prędkości poruszających się przedmiotów bo TV ma więcej pikseli to moim zdaniem oszukiwanie klientów.

Podczas oglądanie TV czy to FHD czy to 4K żaden materiał na 4K nie będzie zwolniony o połowę względem tego FHD.

Przedmioty będą się poruszały na każdym z taką samą prędkością na ekranie i to nie w odniesieniu do ilości pikseli ale do przebytej odległości na ekranie w czasie.

Dobrze to Kapusta ująłeś a na forum Kikiego to jest notoryczny bo nie zbanowali za JBL bo napisałem co myślę AR2 co napisał za politykę że niby dostałem nie będę tego komentował bo nie ma sensu jak i z Kikim

Jeszcze kilka ciekawych spostrzeżeń i porównań związanych ze starą i nową metodyko testów UFO :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga ! Kiki pisze że tv Sony WE750 ma matrycę 8 bit, a ma 10 bit :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O co chodzi w ogóle z tymi bitami, jak jest różnica 8vs10. Czy gołym okiem widać różnice na filmie z bl?

Czy jest jakiś test na matryce ips i va? Dużo razy spotkałem się z tym że sprzedawca w sklepie nie miał pojęcia o tym a już o hz nie wspomnę bo niekiedy mówią iż pqi np.800 to jest 800hz matryca :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Jak sprzedawca coś sam poczyta to też wie.

Ten widać mało poinformowany.

Gołym okiem nie widać różnic dla 99% ludzi.

Tak, masz wiele porównań w necie IPS vs VA.

Płynność 50H i 100Hz też historycznie się zmienia z powodu zmian i możliwości nowych procesorów.

No ale mi chodzi gdy jestem w sklepie. Czasami Tv są tak zawieszone że katów widzenie nie da się sprawdzić, ips ma lepsze ale gorsze kolory a va na wprost jest super ale w sklepach to każdy obraz jest super, oświetlenie i materiał testowy robi swoje.

Czy np.można palcem

"naciskać" delikatnie matryce i ona będzie inaczej się zachowywać ips kontra va???

Ja wiem że w necie pełno info jest, ale czasami jak jestem w sklepie to nie mam czasu na neta a ten sam tv występuje pod innym nr.model w sklepach. Tak jak to jest w Euro i MM ten sam tv a różne nazwy :)

Pytam się tu bo na hdtv dostałem bana i ar2 powiedział iż niby jestem pracownikiem sklepu...hmmm. Szkoda gadać i nie będę się już wypowiadać, było minęło :)

Bo nazwy często przypisane są dla sieci sklepów.

Nie wciskam palca w matrycę - bo nie wiem czemu ma takie porównanie służyć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu info o matrycach.

Ale najlepiej oceniać indywidualnie model .

Ukryta Zawartość

Thx :)

Po co kłamać :

Według Sony jest 10 Bit (albo coś źle zrozumiałem) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.