Skocz do zawartości
IGNORED

Czy powinienem wymieniać kolumny?

SomekPoland

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuje pomoc koledze, bo ma problem. I tyle.... Kolega Somek przecież napisał ze szczególnie w rocku jest słabo, gdzie potencjalnie dźwięk np. gitary basowej moze zejść w granice dolnych rejestrow wiec basy mogą sie znosić.

SomekPoland,

Zrób prosty test: ustaw sie na krótszej ścianie ( na pewno lepsza opcja niż na krótszej) następnie usiadz na krześle ok. 1,7 od ściany na której stoją kolumny i pozniej 1,7 ale od tylniej ściany, jednocześnie ustawiając kolumny jak napisałem wcześniej. Unikaj symetrycznosci tzn. rownej odległości od dwóch płaszczyzn/ścian. I poszukaj basu w tych pozycjach lub krzesła lub w innych.

Jak Baca5 napisał połączenia kabli ok?

Jak powyższe null to spróbuj ze wzmakiem lub źródłem,ale to juz testowales.

Pozdrawiam

Gość baca5

(Konto usunięte)

Są połączone zgodnie z fazą. W sobotę zrobię test z przemeblowaniem :)

OK, ale ot tak sobie, zamień wtyczki w jednej z kolumn - czerwone na czarne. Bez obrazy, po prostu sprawdź - bo to być może kwestia złych oznaczeń na kablach (zdarza się).

A jakby jednak to to było, to sobie kiedyś tam piwo wypijemy i super :)

OK, ale ot tak sobie, zamień wtyczki w jednej z kolumn - czerwone na czarne. Bez obrazy, po prostu sprawdź - bo to być może kwestia złych oznaczeń na kablach (zdarza się).

A jakby jednak to to było, to sobie kiedyś tam piwo wypijemy i super :)

To piwo tak kusi, że nie mogę się oprzeć :P Zobaczę jutro jak będę się w to bawił.

Mam Ikony 6 Mk II w 18m^2(4,5mx3,9m), bez adaptacji akustycznej. Obecnie bas jest znikomy, najniższe pasmo jest praktycznie nieobecne.

Bas w Ikonach nie jest aż tak marny. Problem może prędzej dotyczyć niższego środka. Kolce, adaptacja pomieszczenia itd. mają oczywiście wpływ, ale bez przesady. Kombinacje z kablami póki co możesz sobie odpuścić. Po przemeblowaniu postaw kolumny na czymś miękkim. Jak to nie pomoże podłącz je do jakiegokolwiek innego wzmacniacza i sprawdź czy różnica będzie duża. Osobiście stawiam na wzmacniacz.

A z kolumnami nic nie kombinowałeś? Np. jakiś tuning zwrotnicy, wymiana okablowania czy coś innego w tym stylu? Jeżeli tak, to może przewody w środku są źle podłączone.

Kuzyn murzyna

mysle ze pokój sie gryzie z kolumnami, Znajomy gdy miał remont jego wielkie nautiliusy powedrowały do piwnicy, wielkie zdziwienie gdzie jest bas. Bas był tylko tylko nie tam gdzie stała sofa. Wzmacniacz osobiscie bym wykluczył poniewaz wspomniałes ze ktos z innym wzmacniaczem był i niewiele dało,

Przemeblowane: stoją na krótszej ścianie. Dopiero po przystawieniu do samej ściany(15-20cm) pojawiło się trochę basu, ale nadal anemicznie. Mam takie odczucie jakby cały bas szedł w podłogę(stopami czuję każdy dźwięk...). Dzięki za dotychczasową pomoc :)

Hej,

i przy tym ustawieniu nie ma basu w zadnym miejscu pokoju? Kazdy rodzaj muzyki czy tylko rock jak piszesz?

NIe znam tych zabawek,ale z recencji wynika ze wzmak (to Sony TA-FB730??) jest slaby pradowo, a z koleji Ikony sa 6 ohmowe,ale wlasnie w rocku potrafia zejsc pomiedzy 200kHz a 40Hz nawet w granice 5 ohmow. Wiec slaby wzmak moze tego nie lubiec.....

Nie jestem ekspertem ale powyzsze wygrzebalem.

To, że jest mało wydajny to wiem, o 5 ohm nie wiedziałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.