Skocz do zawartości
IGNORED

Czy powinienem wymieniać kolumny?

SomekPoland

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam dylemat. Mam Ikony 6 Mk II w 18m^2(4,5mx3,9m), bez adaptacji akustycznej. Obecnie bas jest znikomy, najniższe pasmo jest praktycznie nieobecne. Na "The Wall" jest, na "Brothers in arms" też go trochę czuć, ale już jakiekolwiek inne płyty nie ma. Czy powinienem zmienić kolumny na mniejsze? Jakie, tak do 3500-4000? Może KEF R300? Znalazłem na allegro. Inne pomysły? Co do wzmacniacza sprawa otwarta, sam je buduję, także zawsze coś dopasuje.

Dali ikon 6 w 18m2 i brak basu. Na 99% to nie jest wina kolumn no chyba, że są uszkodzone. Wypróbuj inne ustawienie kolumn, sprawdź połączenie kabli lub wypróbuj inny wzmacniacz. To tak na początek.

Widzę, że z Panem Bumpalump daliśmy odpowiedź w tym samym czasie:):):)

Kolumnami już jeździłem po pokoju, niewiele to dało. Stoją przy dłuższej ścianie, 30-40 cm od ściany i około 70cm od bocznych, może metr. Najgorzej jest przy muzyce metalowej, kompletnie wycina niskie częstotliwości. Wzmacniacz TA-FB730, był tez kolega ze wzmacniaczem w klasie D i niewiele to dało.

Nie grają same kolumny tylko cały zestaw. Nie wiedząc jaki masz wzmacniacz ani źródło nikt nie da Ci sensownej odpowiedzi dlaczego jest mało basu.

Jeżeli budujesz wzmacniacze sam to nikt nie wie czym one są i jak grają - nikt też nie może ocenić jaki mają one wpływ na dźwięk Twojego systemu.

Dodatkowo na dźwięk kolumn ma silny wpływ akustyka danego pomieszczenia - nie znając jej nikt nie może Ci sensownie odpowiedzieć dlaczego te kolumny grają tak a nie inaczej. Twoje pomieszczenie może przecież skutecznie wycinać bas.

Oto skomplikowana odpowiedź na proste pytanie ...

Z tego co piszesz, to problem leży w akustyce pomieszczenia i/lub niezgraniu wzmacniacza i kolumn. Prawdopodobnie problem leży w brzmieniu wzmacniacza, które uwypukla górę pasma, łagodnie traktując bas co potęguje taki efekt w połączeniu z kolumnami i akustyką.

Namawiam najpierw na posłuchanie dobrego wzmacniacza o gęstym, mocnym, dynamicznym brzmieniu. Jeśli to niewiele pomoże, a akustyka pomieszczenia pozostanie niezmieniona można próbować z innymi kolumnami. W takim przypadku warto posłuchać jeden z modeli Amphion Argon (do Twojego pomieszczenia idealne Argon 3).

Zacznij jednak od wzmacniacza i napisz proszę czy coś się zmieniło.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Goła podłoga( położyłem koc, ale efekt minimalny), goła ściana za kolumnami, okno z roletami, po lewej biurko. Na przeciwległej ścianie kanapa i regał na książki. A jakiej mocy polecacie wzmacniacz? 50W 100W? Źródło to CD S1000, albo SRC2496

Mój pokój jest podobny do twojego, jednak mniejszy 15m2. Przy rozstawieniu jak twoje miałem ten sam problem, brak basu. Pomogło przestawienie mebli oraz dosunięcie kolumn do siebie. Teraz są rozstawione na 1,5 od siebie i bas powrócił, może nie jest idealnie ale bas jest. Moje Ikony grają z Yamahą AX 797.

Obecnie bas jest znikomy, najniższe pasmo jest praktycznie nieobecne. Na "The Wall" jest, na "Brothers in arms" też go trochę czuć, ale już jakiekolwiek inne płyty nie ma.

Bo dobra kolumna przenosi to co jest na płytach. Słabo nagrany metal będzie grał słabo, płasko...Do metalu to najlepiej korektor i podbić bas lub subwofer. Ikony to dobre kolumny. Nawet moje Ikonki 1 z 5 calowym wooferem potrafią zabrzmiec nisko, ale jak sie trafi płaska płyta to zagrają płasko. Proste

Akustyka, jakość nagrań na pewno gra tu dużą rolę ale nie przeceniałbym też okablowania, które może tu być ewidentnie niedopasowane - radziłbym pokombinować z kabelkami ;) Powodzenia :)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Od JBL Studio 530 na jakimś prostym NAD-zie, przez Ikony 6 Mk II na Denku PMA-2020, kończąc na CD Ayona i Avantgarde Acoustic Zero(się człowiek szlaja po pokazach ;) A chociażby Random Acces Memories Daft Punk taki sam problem jest.

Ikonki porównujesz z Avantgarde? No nic dziwnego że Ci basu brakuje. Ja nie popełniam błędu i nie słucham rzeczy na które mnie nie stac

Chyba troszeczkę się nie rozumiemy.

Nie mówię, że Ikony w porównaniu z Zero1 basu, tylko, że w moim pokoju z moim sprzętem, niskie częstotliwości przy słuchaniu nagrań, gdzie więcej się dzieje na raz już nawet przy wejściu do Money for nothing, nie mówiąc o metalu, bas się dławi, i wygląda to tak, jakby kolumny nie dawały rady. Jest ledwie słyszalny. Słyszałem jak grały w salonie audio, więc chyba wiem, czego mogę się spodziewać, hmm?

Chyba troszeczkę się nie rozumiemy.

Nie mówię, że Ikony w porównaniu z Zero1 basu, tylko, że w moim pokoju z moim sprzętem, niskie częstotliwości przy słuchaniu nagrań, gdzie więcej się dzieje na raz już nawet przy wejściu do Money for nothing, nie mówiąc o metalu, bas się dławi, i wygląda to tak, jakby kolumny nie dawały rady. Jest ledwie słyszalny. Słyszałem jak grały w salonie audio, więc chyba wiem, czego mogę się spodziewać, hmm?

A słuchałeś Ikonów w innym pomieszczeniu z inną elektroniką przed lub po zakupie. Bo jakoś trudno uwierzyć aby wina leżała w kolumnach. Bo jeśli nie to na czym oparłeś decyzję o ich zakupie.

Somek, kto polecił Ci do ikonów wzmacniacz denona, w dodatku do rocka, metalu? To jest Absurd!

Jeżeli chcesz zostać z Dali, to tylko wzmak który da wypełnienie na basie i niższym środku. Nie mylić z prostym wyeksponowaniem.

Lekko stonowana góra. Podłącz coś z Vincenta, Naima, Peachtree, podobno też Atoll chociaż ja nie słuchałem z dali.

Im mocniejszy model tym lepiej, mimo łatwych kolumn.

Co do kabli, może na razie odpuść ten temat:)

... dobre dla naiwnych. (no chyba że teraz kolumny są podłączone ołówkami grafitowymi)

O dziwo w przypadku basu kable mają duży wpływ- w szczególności zasilający. Też kiedyś nie podchodziłem do tego poważnie (przecież płynie w nim tylko prąd zasilający a nie sygnał audio) do póki nie sprawdziłem na własnej skórze.

Drugi temat do przewody głośnikowe. Też mogą ograniczać bas.

Nie chodzi mi o przewody po 1000,- bo sam takich nie używam, ale można samemu wykonać nie dużym kosztem bardzo przyzwoite konstrukcje.

18m^2(4,5mx3,9m),

Nie znam tych kolumn,ale nie zmienialbym ich skoro w salonie graly ok. Mysle, jak zreszta juz pisali inni tutaj,ze problem to pokoj, jego wymiary,zla akustyka, ustawienie kolumn i potencjalnie wzmacniacz.Kable (kolumny dobrze podlaczone do wzmaka?) i zasilanie zostawilbym na koniec. Pokoj ma dwa zblizone wymiary wiec moze generowac dodatkowe problemy. Sprobuj ustawic kolumny na krotszej scianie jak ponizej:

A- odleglosc srodka glosnika basowego do podlogi lub od srodka kolumny do podlogi;

B- 1,5 x A- to odleglosc do bocznej sciany;

C- 1,5 x B - odleglosc do tylniej sciany.

Baza sama wyjdzie Ci w okolicach 2, 40- sprobuj moze jeszcze zwezic,ale zadbaj o to aby wymiar B i C nie byl za blisko siebie i byl wyraznie rozny.

Wez tez koce, koldry i zasymuluj ustroje w miejscach pierwszych odbic: miedzy kolumna a twoim miejscem odsluch-na poczatek nie dalej niz wartosc bazy. Zadbaj tez o rogi i pomiedzy kolumnami i tyl za Toba. Gorzej bedzie z sufitem,ale na poczatek zrob co mozesz. Jak sam zauwazyles polozenie koca przed Toba na podlodze dalo jakies zmiany.

Jaka jest podloga? Kolumny na kolcach czy bezposrednio na tejze podlodze.Jak umeblowanie moze pozmieniaj o ile mozesz. Zadnych zmian?? Pozycz lepszy lub dobry wzmak i zrodlo. I dalej szukaj.

Pozdrawiam

Kolego, zakładając że masz kolumny spięte z wzmakiem kablami o przekroju 2,5mm^2 lub więcej i dalej jest problem, to nie masz co czarować z innymi kablami.

Jeżeli natomiast kolega nie miałby postawionych kolumn na kolcach, to od basu trzęsłyby się szafki itp., więc pomijam tę oczywistość.

Ustawienie pewnie da mały efekt w Twoim przypadku dlatego jedyne co można mądrego zrobić, co poprawi na 80% brzmienie, to zmiana wzmacniacza.

I to radzę zrobić, bo ten który posiadasz to lipa.

Musisz dołożyć coś grosza i kupić np. DENON PMA 1520, Marantz PM-80 mk 2, albo chociaż Philips FA-960 na próbę; ----> to jeżeli chodzi o ocieplone brzmienie. Bas z tymi wzmacniaczami nie będzie kopał, ale będzie dobrze odczuwalny, miękki, momentami dłużej się ciągnący.

Jakie masz pieniądze na wzmacniacz oraz jaki gust muzyczny, bo to istotne przy dobieraniu czegoś znacznie lepszego.

Jestes tego 100% pewien co napisales?? Wiec kolcami regulujesz rozmiar basu......

Pozdrawiam serdecznie

Dokładnie ten sam fragment przykuł moją uwagę... Brak podstawowej wiedzy o fali akustycznej.

Dyskusję o kablach pominę milczeniem.

Warto poszukać w necie (ukraińska stronka, dział akustyka) kalkulatora gdzie dla Twoich wymiarów teoretycznie winny pojawić się strzałki i węzły. Jeśli w tych miejscach nei słyszysz różnicy w dźwięku (co jest praktycznie niemożliwe) to problem byłby być może z zestawem, który po prostu basu nie odtwarza. Ale zbyt dużo niewiadomych - nie wiemy jaka podłoga (deski na legarach? panele?), z czego ściany, etc. Może wrzuciłbyś zdjęcie pomieszczenia? Sądze, że jest to kombinacja wzmacniacz + akustyka.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.