Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8005

bary11

Rekomendowane odpowiedzi

w testach peany zbierały 7 i 40 - 11 i 19 już było cmokanie ale ja słyszałem tylko 7 ki i tu było naprawdę super tylko trzeba dobrego prądu aby je wziąć za d, no nic jutro marcepan posłucha jeszcze raz marantza 8005 a roksana chyba odpuszczę nie będę biegał po pchlich targach za resztą zestawu - szczególnie że słabe strony 8005 niezbyt jaskrawe i na pewno za pomocą dobrze dobranych głośników i kabelków da się tego słuchać - ma potencjał

po przesłuchaniu źródeł z serii 8005 raczej się na pm8005 nie zdecyduje - choć nadal uważam że w swoim przedziale cenowym to wartościowy wzmacniacz tymczasem cd 14 marantza chodzi mi po głowie a jeśli kolejny odsłuch potwierdzi dobre wrażenie to marcepan sobie dozbiera na komplecik made in japan ha

po przesłuchaniu źródeł z serii 8005 raczej się na pm8005 nie zdecyduje - choć nadal uważam że w swoim przedziale cenowym to wartościowy wzmacniacz tymczasem cd 14 marantza chodzi mi po głowie a jeśli kolejny odsłuch potwierdzi dobre wrażenie to marcepan sobie dozbiera na komplecik made in japan ha

Mam nadzieję że sprzedawca nie podłączył tego kablem RCA z kompletu, a sam SA 8005 był używany min kilka miesięcy...

nie sądzę ale IMO kable szlifują dźwięk a nie go tworzą tak czy siak był to przekaz tak jak opisali w AV (cd+amp) szary mało wciągający była dobra separacja i w miarę stabilna scena - na strumieniowcu poprawiła się barwa ale wokal się rozmazał ewidentnie żałuję tylko że cd na USB nie przetestowałem podobno o klasę wyżej podobno....

Może dźwięku kable RCA nie tworzą ale efekt końcowy zepsuć już potrafią. Co do przewagi USB nad CD to mogą być czysto subiektywne odczucia i nie przywiązywałbym do tego większej wagi chyba że mamy zbiory w postaci "gęstych" plików. Może to coś daje bo sygnał idzie zawsze przez ten sam przetwornik i układ wyjścia.

• 2 tygodnie później...

W tych dniach wezmę na warsztat zestaw 14 ponieważ - jak pisałem wcześniej z serii 8005 wzmacniacz zrobił na mnie b . dobre wrażenie lepsze niż cd jednak śledząc zagraniczne fora dyskusyjne i rozliczne testy coraz bardziej dochodzę do wniosku że przynajmniej wzmacniacz z serii 14 już taką gwiazdą nie jest (bo cd słyszałem i gwiazdą jest) a stosunek do ceny nie porywa Dlatego zacząłem porównywać suche dane i co my tu mamy ? trzy parametry - s/n - 8005 - 92 a 14 tylko 85 ( jak lepsze amplitunery) dalej dynamika 8005 - 112 (!) a 14 już 105 ostatnia pozycja to przewaga 14 - współczynnik tłumienia niski w 8005 -70 i 89 w 14 no ale lampy mają o wiele niższy i też grają idąc tym tropem specjaliści zalecają dla niskiego tłumienia sztywne membrany - czy nie tu czytałem o dobrym kojarzeniu 8005 z tannoy? na odsłuch zabieram uszy nie kalkulator ale ponad dwukrotnie większa cena 14stki każe temat zbadać dokładnie

Trzeba przesłuchać sobie komplet (cd, wzmacniacz i kolumny). Od 14 to lepiej chyba rozważać np. PM11S3 lub Denona PMA2020 (lub nowszy model). Obydwa te wzmacniacze podwajają moc przy 4om vs 8om. Są to już solidne piece o masie ~25-27kg

Yamaha w kinie owszem seria aventage jest ok ale stereo nie na moje uszy miałem as1000 i starczy (dosłownie) marantz 8005 chyba już przesądzony na 11 mnie teraz nie stać a o 14 tak różnie wypisują na forach a cena x2 to zostanie na głośniki - tannoy czy qa concept 40 ? jak forum uważa ?

Yamaha w kinie owszem seria aventage jest ok ale stereo nie na moje uszy miałem as1000 i starczy (dosłownie) marantz 8005 chyba już przesądzony na 11 mnie teraz nie stać a o 14 tak różnie wypisują na forach a cena x2 to zostanie na głośniki - tannoy czy qa concept 40 ? jak forum uważa ?

A co było nie tak z tą A-S1000, bo ja mam A-S2000 i uważam go za świetny piec. Nie miałem tego marantza, tylko z wyższych starszego PM-16 i Yamaha w sumie to go rozniosła jak dla mnie.

?👈

Tannoy Revolution XT 6F też są niezłe. Chociaż to też made in China jak qa concept 40 i pewnie DC6T. Nie żebym uważał że to jest słabe ale jest w Polsce paru godnych uwagi producentów.

wiem wiem niektórzy cenią się (a może ich opiekunowie) że hoho - studio 16hz wpadło mi pozytywnie w ucho na AS któregoś roku/ z qa miałem 2020 i 2050 pierwsze cudeńka te drugie efekciarskie a c40 wydały mi się rozwinięciem zalet 2020 ale o klasę lepiej a wokal magia tannoy nie znam ale po tylu rekomendacjach na forum postaram się odsłuchać przed wyborem co do yamahy to grała nijak bas wolny bez wykopu górna średnica wycofana sama góra piskliwa już większa zabawa była z as500 nie nie w te buty nie wrócę nawet z wycieraczkami poza tym mam chory kręgosłup

Można Tannoya lubić lub nie, ale porównywać go z jakimiś garażowymi firemkami co to dziś są, a jutro kto wie? No sorry Winnetou :)

Ale jakie to ma znaczenie jak zazwyczaj siedzą tam głośniki znanym marek więc nawet w razie uszkodzenia, można sobie samemu wymienić.

?👈

tannoy nie znam

Bo się dwadzieścia lat temu prasa kolorowa obraziła na polskiego dystrybutora.

Nie dawali recenzentom kolumn za darmo, czy co?

A wokale i gitary na Tannoyach są bajeczne.

No i rewelacyjna przestrzeń.

Ale jakie to ma znaczenie jak zazwyczaj siedzą tam głośniki znanym marek więc nawet w razie uszkodzenia, można sobie samemu wymienić.

A w Tannoyach nie siedzą głośniki znanych marek. I czego to dowodzi? :)

Można Tannoya lubić lub nie, ale porównywać go z jakimiś garażowymi firemkami co to dziś są, a jutro kto wie? No sorry Winnetou :)

Jakby Angole czy Duńczycy mieli przepis na cudowne kolumny to wszyscy inni mogliby zwijać interes już dawno. Tannoy Revolution XT 6F słuchałem ale ich nie kupiłem. Kiedyś udało mi się posłuchać też ATC SCM 11 i Harbethy 30.1. No gra to może i dobrze ale nie jesteśmy jakoś w tyle. Powiedziałbym nawet że jest to sprzęt lekko przereklamowany w każdym bądź razie po wielce entuzjastycznych recenzjach w prasie pozostał pewien niedosyt. Oczywiście ciekawe są przetworniki koncentryczne ale widać że dobrze zrobione kopułki ScanSpeak'a i innych raczej jeszcze długo będą produkowane. Akustyków mamy niezłych i potrafią złożyć dobre kolumny używając odpowiednich komponentów.

to nie będzie 20 lat jak marcepan grał na tannoy m1 ale co napiszę że się znam jak do 20stu 2 miesiące zabrakło ;-) jeśli chodzi o folie to pal ją sześć ale ta skrzynka w Qa to trochę więcej niż fortepiano lakier to sprytna konstrukcja nie przekonuje mnie jedynie ten wysokotonowy w przeciwieństwie do tannoy

Kolumny to chyba najmniej awaryjny element toru, może poza kablami. Jak jest wszystko zrobione jak należy to będą pracować latami. Chyba że ktoś przeciazy glosnik lub go uszkodzi. Co tam ma sie psuć.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.