Skocz do zawartości
IGNORED

ESA VIVACE - DENON PMA1500R

kijek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu

opisze posiadany system oraz warunki odsluchowe

esa vivace -denon pma 1500r- marantz cd6000 sonik link ast 200 , olbach NF214

pokoj 16 m , prostokat , blok beton

kolumny ustawione mniejsza sciana 1,1m tyl , 0,6m boki

pokoj malo umeblowany za kolumnami tylko na calej scianie firana , podloga parkiet 1/2 dywan ,durzo przeszczeni

miejsce odsluchowe sofa umiejscowiona pod sciana

broblem to przmienie ukladu

gora srednicy przy srednich naterzeniach odsluchowych balagan przesto agresywna

dol pasma - basu jest wystarczajaco , odnosze wrazenie iz jest luka pomiedzy niskim a srednim basie (najprawdopodobnie specyfika tych kolumn) bas jest malo zryznicowany brak dynamiki to nie najleprze okreslenie , bas potrafi zagrac mocno i efektownie , problem jego polega na tym iz nie potrafi zruznicowac narastania rejestruw (sluchajac muzyki w z okreslona glosnoscia calosc przekazu gra ciho albo glosno

kolumny od polowy pasma w dul nie potrafia czytelnie zruznicowac wybrzmien , brak jest powietrza oddechu

proba rozwiazania broplemu droga wymiany okablowania niewiele pomogla przewinela sie przez moje rence prawie cala oferta ALBEDO oraz czesc okablowania SILTECHA

minimalna zmiane w poprawie gornego rejestru dala zmiana okablowania wewnacz kolumny

eksperymenty z heljonem 1750 znacznie uspokoily srodek i gore przekazu lecz kosztem znacznego spowolnienia calego odbioru muzyki jak by ktos wyduszalz niej zycie,

slucham newage pop spokojny rock

pomoc na jaka licze to podpowiedzenie droga ktora moge rozwiazac broblem , system jaki jest musi w czesci pozostac zmiany jakiej moge dokonac na dzien dzisiejszy to wymiana jednego elementu ,srodki jakie moge przeznaczyc to 4000 pln +/- 500

miejsce z ktorego pochodze jest praktycznie pustynia na ktorej brak jest mozliwosc wypo?yczenia czegokolwiek do domu i odsluchania ,

https://www.audiostereo.pl/topic/11429-esa-vivace-denon-pma1500r/
  • Redaktorzy

niestety ani Esa ani wymienony ww Denon nie są mistrzami w odtwarzaniu basu. Tzn oba elementy toru produkuję/reprodukują go sporo, ale już z kontrolą i ze zróżnicowaniem jest znacznie gorzej. Można próbować naprawić coś okablowaniem (Nordost, Kimber, Nykiel) i ustaweniem kolumn na granitowych podstawach, ale aby poprawa była na prawdę znacząca sugerowałbym wymianę wzmaka. Niestety Esy z serii Vivace coraz częściej postrzegam jako całkiem nieźle sprawdzające się w KD, ale niezbyt dopasowane do stereo.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

To prawda ESA ma problem z basem. Pamiętam słuchałem continnum2 z jakimś dobrym wzmacniaczem i na nagraniu The Eagles Hotel California - oczywiście płytka z USA koncertowa, na pewno większość wie o co chodzi, uderzenia basowe pojawiały się opóźnione i całkiem oderwane. Według mnie było kluchowato...

Kijek, proponuję zachować spokój, tuning zwrotnic w ESAch pomoże w dużym stopniu, dalszą poprawę da tuning stopni analogowych i zasilania w Marantzu, który jest nieco rozjaśniony i nieco szorstki. W zakresie basu pomoże tuning wzmacniacza, a przy okazji możesz liczyć na poprawę stereofonii, mikro- i makrodynamiki i szcaegółowości dźwięku. Całość (wszystkie tuningi) powinna się zamknąć w kwocie 600-700zł. i pozwoli z pewnością odsunąć w czasie perspektywę bardziej radykalnych i kosztowniejszych zmian nawet o kilka lat, gdyż sprzęt który posiadasz należy do kompetentnie zaprojektowanych komponentów a jego wady wynikają głównie z niewystarczającego rozwinięcia zalet, a efekt ten jest spowodowany tym, że w każdej firmie jest księgowy sprowadzający na ziemię ambicje projektantów. Zatem wydaje się oczywiste, że poprawa brzmienia jest jak najbardziej możliwa do osiągnięcia, jeżeli wie się co i jak robić. Jeżeli masz pytania pisz na priva(w ''o mnie'').

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Wzmak demona nie jest taki zły....cos musi siedziec w okablowaniu bo słuchałemtego wzmaka z esa Ostinato2 i było bardzo fajnie jako zrodło wtedy robił sony z 92 roku 555ES juz co jak co ale na bas nie narzekałe..były problemy ale ze srednicą i jej neutralnoscia z tym ze o to własnie podejrzewałem z kolega Danonka..moze cos z wytłumineniem pokoju..zanim zaczniesz ładowac kase w upgready poprobuj z tymi drobniejszymi rzeczami..choc fakt, ze jw pisze upgread marantza..uuu duzo mozna wyciagnac.

Piotrek 608, Ostinato to inna klasa, przetworniki z najwyższej półki u Vify, a Vivace niestety mają tylko najniższą TC, więc te kolumny musiały zagrać inaczej. Znam Vivace z odsłuchów, znam też możliwości zastosowanych tam głośników i jestem przekonany że nie zostały one w pełni wykorzystane przez projektanta kolumn, stąd moja propozycja tuningu. Poza tym skrzyneczki bardzo ładne, godne droższych zestawów, uważam że naprawdę opłaci się tuningować. Co do wzmaka, to zgadzam się, jest dobry, ale z moich doświadczeń wynika, że w każdym wzmaku popularnej firmy (jak Denon czy Marantz) są słabe punkty które aż proszą się o poprawę, i daje to zazwyczaj nadspodziewane rezultaty, nakłady są niewspółmiernie małe w stosunku do zysku brzmieniowego. Trzeba tylko wiedzieć jak te słabe punkty znaleźć. Co do tuningu CDeka to się zgzdzamy... A kabelki istotnie mogą przynieść poprawę, ale nie aż tej rangi, a i dobrać trudniej, bo trudno przewidzieć jak dany kabel zachowa się w konkretnym systemie, wymaga to wielu odsłuchów.

McGyver sory zrobilem wpis bez uaktualnienia strony

znalazlem kilka watkuw na temat tuningu cd , z analizy wynika iz tuning tego modelu jest robiony ( kazdy z wykonuje wymiane innych elementow) ?

Po prostu każdy pisze po kawałku, warto zrobić większość z tego o czym czytałeś. Oprócz stopni analogowych i zasilania mogę Ci zrobić jeszcze poprawkę istniejącego zegara (zmniejsza jitter bez instalacji zewnętrznego clocka).

Panowie,

Wszystkim gratuluję pomysłów na przeróbkę sprzętu, wymianę kabli, najlepiej na takie za 1000 zł za metr itd, itd.

Ciekawi mnie jedynie dlaczego nikt z szanownych kolegów nie zwrócił uwagi na rzecz najistotniejszą. Na AKUSTYKĘ POMIESZCZENIA ! To jest problem numer 1. Kablami można wyregulować jedynie subtelności, a nie cały charakter odtwarzanego dźwięku. Tu rada jest w tej chwili jedyna. Należy wytłumić pokój, pomiędzy kolumny wstawić meble, nalepiej o wysokości kolumn i głębokości około 30 cm. Esy można wtedy ustawić bliżej tylnej ściany (moje Vivace 3 stoją 50 cm od tylnej ściany). Może trzeba pomyśleć nad pułapkami basowymi w narożnikach pokoju. Rozbiegany dźwięk jest mi doskonale znany. Powtarzam, trzeba wytłumić pokój.

Sposobów jest wiele aby osiągnąć pożądany efekt. Eksperymenty z wymianą podzespołów w sprzęcie zostawmy fanatykom. Trzeba słuchać muzyki a nie sprzętu.

michalw -> Piszesz : "pomiędzy kolumny wstawić meble, nalepiej o wysokości kolumn i głębokości około 30 cm"

Radykalne rozwiazanie! Taki mur Berlinski? Separacja miedzy kanalami wzrosnie drastycznie. Moze pociagnac ten mur od kolumn do sluchacza?

Oczywiście, że muzyka jest wartością nadrzędną, lecz do jej słuchania są potrzebne również jakieś środki, w przeciwnym razie chodzilibyśmy co najwyżej raz w tygodniu na koncerty. Wszelkie upgrady sprzętu mają na celu wzmocnienie przyjemności ze słuchania M U Z Y K I, której brzmienie nam się bardziej podoba. A Twoje poprawki akustyki niby czemu służą? Zapewne temu, aby muzyka lepiej brzmiała. Faktycznie, o akustykę pomieszczenia trzeba zadbać, ale te meble pomiędzy kolumnami z pewnością spłaszczą stereofonię i zredukują efekt głębi.

Wstawienie mebla nic nie pogorszy, lecz polepszy. Kolumn nie należy schować za mebel tylko ustawić tak, aby kolumny obejmowały go. Pewna głębokość pozostaje przed meblem (patrząc z góry). Kolumny skierowane pod kątem, tak aby słuchający nie widział ich ścianek bocznych. Jeśli nie można wstawić mebla, scianę trzeba wytłumić np kocem.

-> McGyver

Może lepiej zastanówmy się jak pomóc Kijkowi. Wpis, taki Twój raczej nie rozwiąże Jego problemu.

Bardzo żadko zabieram głos na forum, bowiem zauważyłem, że zamiast skupić się nad podstawowym problemem, forumowicze szybko odchodzą od tematu przy okazji prawiąc sobie złośliwości.

Dokonałem wpisu tylko dlatego, że problemy Kijka są mi dosknale znane. U mnie wystąpiły wszystkie wymienione przez Niego problemy. Materiały z których buduje się nowe mieszkania nie sprzyjają komfortowemu odsłuchowi. Najgorszy jest beton, a ten jest najczęściej wykorzystywany. Powtarzam jeszcze raz. Należy w pierwszej kolejności dobrać optymalne ustawienie kolumn, wytłumić mieszkanie a tuning sprzętu zostawić sobie na szarym końcu. Ja męczyłem się w moim nowym mieszkaniu blisko pół roku zanim odkryłem optymalne ustawienie kolumn. Potem zacząłem tłumić mieszkanie poprzez odpowiednie ustawienie mebli.

-> Kijek

Jeśli jesteś zainteresowany prześlę zdjęcia mojego ustawienia kolumn i mebli.

Pozdrawiam

Michalw, a co to da? Przeciez każde mieszkanie jest inne i to co się sprawdza u Ciebie nie musi być optymalne u kogoś innego. Chyba że odkryłeś jedynie słuszną metodę pozycjonowania głośników, to gratuluję. Ja też pisałem, że trzeba zadbać o akustykę wnętrza, ale jestem zdania że tu nie ma uniwersalnych szczegółowych recept, i choć ogólne zasady są raczej stałe, to czasem pozytywne rezultaty przynosi podejście niekonwencjonalne, więc Kijek musi sobie sam poeksperymentować. Ja też niedawno się przeprowadziłem, mam teraz zupełnie inne warunki akustyczne i wszelkie eksperymenty z ustawieniem kolumn i adaptacją pomieszczenia przyniosły tylko częściowe rezultaty i konieczne okazało sie dokonanie zmian w zwrotnicach kolumn, co było tym łatwiejsze dla mnie, że są to konstrukcje DIY w całości opracowane i wykonane przeze mnie (patrz ''o mnie'', zdjęcia tu:http://www.audiostereo.pl/Audiofile_i_melomani_z_Gornego_Slaska_10164.html ). Zakładam, choć mogę się mylić, że skoro Kijek myśli o tak poważnym kroku jak wymiana składników zestawu, to pozostałe metody ma już odpracowane, stąd moja propozycja tuningu jako skuteczna i znacznie tańsza alternatywa dla kosztowniejszych zakupów, ponadto kierunek tych zmian w przypadku tuningu można kontrolować w sporym zakresie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.