Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo (wąski wybór)

m8kbv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem że jest wiele tematów na ten temat nawet na tym forum, nigdzie jednak nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi.

Wiem że do słuchania muzyki najlepiej by subwoofer był w obudowie zamkniętej, wiem że w tej cenie ciężko się zmieścić z dobrym subem, że polecane są firmy REL i velodyne. Doczytałem się również, że do stereo nie kupuje się subwoofera (choć opinie są różne i należę jednak do tych którzy preferują suba w swoim stereo).

Słucham każdego rodzaju muzyki i muzyka jest wyższym priorytetem niż oglądanie filmów z basem zapierającym dech w piersiach.

Ze względu na organiczony budżet oparłem się na dwóch skrzynkach dostępnych na popularnym portalu aukcyjnym i do wyboru padły dwie sztuki w tej samej cenie:

Accoustic Energy Radiance

i

Kef PSW2500

Na nowy mnie nie stać.

O ile da się znaleźć coś na temta PSW2500, o tyle na temat Accoustic Energy nie znalazłem aż tylu opinii. Ten pierwszy podoba mi się bardziej wizualnie ale rzecz jasna to nie ma wyglądać, to ma grać i cieszyć ucho.

Czy znacie te modele? Może ktoś powie który z nich gra lepiej?

Do suba podpięty będzie Monitor Audio BX2 wraz z amplitunerem HK3390. Metraż w pokoju hmm.. raz 12m2 raz 25m2 (jednak sprzęt nie służy mi do nagłaśniania pokoju).

Czekam na opinie i pozdrawiam.

Za czasów Altusów nikt nie potrzebował subwooferów !

Teraz tylko te modne słupki budują kosztem jakości porządnego basu z 10' czy 12'.

Chodzi mi o typ konstrukcji kolumn, nie Altusy same w sobie.

Na dłuższą metę sub może Cie męczyć w stereo bo trudno to zgrać ze sobą, ale spróbować możesz przecie.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Od zawsze można powiedzieć posiadam subwoofer w różnych zestawach (od 5.1 jak i od jakiegoś czasu w stereo). Również teraz posiadam suba jednak z bassreflexem i ze względu na jego jakość- chcę go zmienić na coś z wyższej półki (i najlepiej w obudowie zamkniętej). Sub mnie nie męczy;) Może jest jednak jakiś sub z bass reflexem nadający się do muzyki? Czekam na ewentualne propozycje.

• 3 miesiące później...

Witam.

Po kilku dniach od napisania tego postu zdecydowałem się na kupno subwoofera aktywnego Accoustic Energy Radiance SUB.

Mam pytanie odnośnie podłączenia tego sprzętu do wzmacniacza (jak w temacie) harman kardon hk3390.

We wzmacniaczu są 2 wyjścia na 2 subwoofery.

W subwooferze jest Line in L i R. Z resztą, zamieszczam zdjęcie:

909ae.bac.jpg

By sterować zestawem z poziomu wzmacniacza HK3390 muszę ustawić gałkę głośności w subwooferze na max?

Ustawiam i jest trochę ZA cicho. Czemu za cicho? Gdy podłączę subwoofer do innego źródła dźwięku (np 2x chinch jack do PC, większość gałek (łącznie z volume) mam ustawioną na minimum [poza fazą itp]) i lepiej mi nie trzeba. Ale wtedy steruję manualnie głośność subwoofera i wzmacniacza Pecetem a to takie nie profesjonalne (jak i podłączenie tanimi rozgałęziaczami dźwięku).

Oczywiście mogę rozkręcić inne gałki w subwooferze i coś da się dzięki temu uzyskać, ale dźwięk z subwoofera wciąż gra zbyt płytko (no chyba że coś źle ustawiam). Używam standardowych "tanich" kabli połączeniowych za kilkanaście PLN.

I teraz sedno sprawy, jak to podłączyć by zgrać subwoofer z kolumnami stereo? W ustawieniu które mam teraz gra to świetnie. Próbowałem wielu ustawień:

Kabel Cinch do wtyku we wzmacniaczu i cinch do 1 z kanałów w subwooferze.

2 Kable Cinch do obu wtyków we wzmacniaczu i 2cinche do obu z kanałów w subwooferze. (takie podłączenie jest poprawne)? <-- subwoofer gra minimalnie głośniej.

Od razu uprzedzam, że kontynuuje temat po to by uzyskać odpowiedź na temat podłączenia a nie po to by usłyszeć że subwoofer w stereo jest beee, albo że kupiłeś to się teraz męcz.. :) Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dodam również że po podłączeniu wzmacniaczy kablami cinch słychać "pykanie/trzeszczcenie" w głośnikach jak i subwooferze podczas gdy nie podaję źródła dźwięku. Wina tanich kabli?

ale wymiana kabli nie rozwikła problemu (chyba) tego że subwoofer w takim podłączeniu gra bez finezji..

Czy takie podłączenie jest poprawne?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.