Skocz do zawartości
IGNORED

trzaski w kolumnach przy przełączaniu

pablo-123

Rekomendowane odpowiedzi

hey panowie od jakiegoś czasu zaczęło mi trzeszczeć ... "pykać" czy strzelać - nie wiem jak to nazwać - w głośnikach gdy np włączam lub wyłączam wzmacniacz.... albo podczas przełączania pokrętłem z CD na tuner ... itp nie zawsze ale często .. po prostu słychać pojedynczy trzask np tak jak napisałem wcześniej z przełączania miedzy źródłami .... od czego to sie wzięło .? co to oznacza jak to zlikwidować ? i czy to ma jakis negatywny wpływ na sprzęt?z góry dziękuje i pozdrawiam

hey panowie od jakiegoś czasu zaczęło mi trzeszczeć ... "pykać" czy strzelać - nie wiem jak to nazwać - w głośnikach gdy np włączam lub wyłączam wzmacniacz.... albo podczas przełączania pokrętłem z CD na tuner ... itp nie zawsze ale często .. po prostu słychać pojedynczy trzask np tak jak napisałem wcześniej z przełączania miedzy źródłami .... od czego to sie wzięło .? co to oznacza jak to zlikwidować ? i czy to ma jakis negatywny wpływ na sprzęt?z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam

Ma to negatywny wpływ głownie na głosniki w kolumnach - moze je spalić jednym trzaskiem. Oczywiście koncówka mocy jest także zagrożona . Podczas włączania i wyłączania wzmacniacza powinien zadziałac układ opóżniający który eliminuje takie efekty. U ciebie układ ten nie działa -albo jest uszkodzony którys z elementów elektronicznych albo co bardziej prawdopodobne pojawiły się jakies mikropeknięcia połączen lutowanych w obszarze działania układu opóźnienia .

Nie lubię diagnozować w ciemno bo nigdy nie wiadomo o co chodzi.

Twój wzmacniacz może nie mieć wbudowanego układu miękkiego startu. Wtedy zawsze przy włączaniu i wyłączaniu pyka w głośniki. Jest to normalne - niestety.

Możesz mieć też uszkodzony selektor źródeł - albo go przesmaruj płynem "Kontakt", albo ... oddaj do naprawy.

Siema.

Uwalony układ zabezpieczający przed napięciem stałym na wyjściu tzw. miękki start jak pisali wyżej.

Dla bezpieczeństwa przed włączeniem i wyłączeniem wzmacniacza, wyłączaj kolumny, większość wzmaków ma taki przycisk który załącza przekaźnik.

Natomiast przy przełączaniu źródeł trzaski to sprawa normalna przy letnim sprzęcie, z czasem się wyrabia wszystko, a i zanieczyszczają styki i to ostatnie to problem u Ciebie na 80%. Lekarstwo to przeczyścić przełącznik Kontaktem S, a potem Kontaktem PR.

dzieki panowie dla uzupełnienia informacji posiadam pioneera SA7800 nie znam sie dokładnie na elektryce ale po właczeniu po jakiś 3 sek wzmacniać wydaje "pykniecie " i dopiero zaczyna grac .. to jest ten miekki start?

dodam jeszcze ze ten trzask na starcie nie był głosny i nie pojawiał sie za każdym razem ... wziąłem sprężone powietrze przedmuchałem wszystko i jest lepiej .. ale asekuracyjnie chętnie wyśle wzmacniacz do ogarniętej osoby która by przejrzała sprzęt macie może kogoś?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Posiadam serie Blue Line Pioneera , taki klik musi być , masz zapewne problem z zaśniedzialymi potkami / przełącznikami , do przeczyszczenia jak opisano powyżej , lub tzw zimny lut.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.