Jump to content
IGNORED

trzaski w kolumnach przy przełączaniu

pablo-123

Recommended Posts

hey panowie od jakiegoś czasu zaczęło mi trzeszczeć ... "pykać" czy strzelać - nie wiem jak to nazwać - w głośnikach gdy np włączam lub wyłączam wzmacniacz.... albo podczas przełączania pokrętłem z CD na tuner ... itp nie zawsze ale często .. po prostu słychać pojedynczy trzask np tak jak napisałem wcześniej z przełączania miedzy źródłami .... od czego to sie wzięło .? co to oznacza jak to zlikwidować ? i czy to ma jakis negatywny wpływ na sprzęt?z góry dziękuje i pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hey panowie od jakiegoś czasu zaczęło mi trzeszczeć ... "pykać" czy strzelać - nie wiem jak to nazwać - w głośnikach gdy np włączam lub wyłączam wzmacniacz.... albo podczas przełączania pokrętłem z CD na tuner ... itp nie zawsze ale często .. po prostu słychać pojedynczy trzask np tak jak napisałem wcześniej z przełączania miedzy źródłami .... od czego to sie wzięło .? co to oznacza jak to zlikwidować ? i czy to ma jakis negatywny wpływ na sprzęt?z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam

Ma to negatywny wpływ głownie na głosniki w kolumnach - moze je spalić jednym trzaskiem. Oczywiście koncówka mocy jest także zagrożona . Podczas włączania i wyłączania wzmacniacza powinien zadziałac układ opóżniający który eliminuje takie efekty. U ciebie układ ten nie działa -albo jest uszkodzony którys z elementów elektronicznych albo co bardziej prawdopodobne pojawiły się jakies mikropeknięcia połączen lutowanych w obszarze działania układu opóźnienia .

Hidden Content

Nie lubię diagnozować w ciemno bo nigdy nie wiadomo o co chodzi.

Twój wzmacniacz może nie mieć wbudowanego układu miękkiego startu. Wtedy zawsze przy włączaniu i wyłączaniu pyka w głośniki. Jest to normalne - niestety.

Możesz mieć też uszkodzony selektor źródeł - albo go przesmaruj płynem "Kontakt", albo ... oddaj do naprawy.

Hidden Content

Siema.

Uwalony układ zabezpieczający przed napięciem stałym na wyjściu tzw. miękki start jak pisali wyżej.

Dla bezpieczeństwa przed włączeniem i wyłączeniem wzmacniacza, wyłączaj kolumny, większość wzmaków ma taki przycisk który załącza przekaźnik.

Natomiast przy przełączaniu źródeł trzaski to sprawa normalna przy letnim sprzęcie, z czasem się wyrabia wszystko, a i zanieczyszczają styki i to ostatnie to problem u Ciebie na 80%. Lekarstwo to przeczyścić przełącznik Kontaktem S, a potem Kontaktem PR.

Hidden Content

dzieki panowie dla uzupełnienia informacji posiadam pioneera SA7800 nie znam sie dokładnie na elektryce ale po właczeniu po jakiś 3 sek wzmacniać wydaje "pykniecie " i dopiero zaczyna grac .. to jest ten miekki start?

dodam jeszcze ze ten trzask na starcie nie był głosny i nie pojawiał sie za każdym razem ... wziąłem sprężone powietrze przedmuchałem wszystko i jest lepiej .. ale asekuracyjnie chętnie wyśle wzmacniacz do ogarniętej osoby która by przejrzała sprzęt macie może kogoś?

Hidden Content

Guest rydz

(Konto usunięte)

posiadam pioneera SA7800 nie znam sie dokładnie na elektryce ale po właczeniu po jakiś 3 sek wzmacniać wydaje "pykniecie "

Tak ma być , a w jakim wzmacniaczu trzeszczy ?

No wlasnie w sa7800 w 3 na 10 włączen słychać lekki trzask w kolumnach ... Tzn bardziej pykniencie plus czasem przy przełączanie źrodła

Hidden Content

Guest rydz

(Konto usunięte)

Posiadam serie Blue Line Pioneera , taki klik musi być , masz zapewne problem z zaśniedzialymi potkami / przełącznikami , do przeczyszczenia jak opisano powyżej , lub tzw zimny lut.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.