Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam do testu kabelków – czyli historia kołem się toczy

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę ograniczać nikogo jakimiś krótkimi terminami. Różne są sytuacje, ktoś pracuje, ma rodzinę. Liczę, że każdy postara się załatwić to w miarę szybko.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Ciekawa inicjatywa, tylko co z niej wynika, skoro pół roku temu był test miedzianych kabelków, a jakoś żadnych opinii nie widać. Po co to?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Widać, widać. Wielu napisało w wątku. A wszyscy do mnie na pw. Jeśli ktoś zainteresowany, mogę udostępnić.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Widać, widać. Wielu napisało w wątku. A wszyscy do mnie na pw. Jeśli ktoś zainteresowany, mogę udostępnić.

Udostepnij. Szkoda, ze we wlasciwym czasie sie nie zorientowalem - lubie takie zabawy:)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

No dobra, ruszajmy. Prosze o wyrozumiałość.

Witam wszystkich przyszłych testujących.

Zobligowany jestem jako pierwszy do opisu testów kabelka forumowicza Melepety co z przyjemnością czynię.

Na wstępie muszę zaznaczyć, że nie mogę określić siebie jako osoby, która zjadła zęby na sferze audio i ma docelowy zestaw do odsłuchu. Cały czas się uczę i eksperymentuje. Proszę więc przy czytaniu mojej opini na temat tych kabelków o sporą dozę dystansu. To co napisze jest wielce subiektywne i nie musi odzwierciedlać trafnie rzeczywistych właściwości IC Melepety.

Zestaw.

Dc blocker własnej konstrukcji z filtrem RFI.

Wzmacniacz to lampowy Ming Da MC88-PL.

Odtwarzacze: sieciowy Arcam rDac połączony z serwerem plików synology poprzez USB, drugi to Yamaha Rx-v 671 poprzez Ethernet również z serwerem.

Kable głośnikowe to Jantzen Solid Core 6N

Kolumny to Monitor Audio BX2 na standach własnej konstrukcji.

Testowane na plikach flac 24 bit / 96 kHz.

Kabelki Melepety porównywałem z IC Atlas Voyager oraz IC swojek konstrukcji na obydwu odtwarzaczach. Atlas Voyager zebrał dobre opinie w prasie i uznaje je zawsze w swoim zestawie jako referencyje kable.

Ok.

Podłączenie do odtwarzacza yamaha wykazało, że kable odbiegają poziomem sygnału od dwóch z mojej kolekcji. Yamaha do testów jest o tyle ciekawa ze ma 2 wyjścia audio, z których można wprowadzić dokładnie ten sam sygnał na wzmacniacz i tu właśnie różnica w poziomie głośności wyszła na jaw (około 1/3 cichsze od innych kabli). Musze przyznać ze mnie to zaniepokoiło. Pomiar rezystancji miernikiem nie wykazał nic szczegolnego. Nie znam przyczyny tak cichego zachowania kabli a kilka lub kilkanaście różnych testowałem. Zagadka i tyle.

Po usunięciu z umysłu różnicy w poziomie głośności kable pokazały analityczność i szeroką scenę. Fajna stereofonia źródła pozorne punktowo umiejscowione. Muza na nich odrywa się od głośników, o których można wtedy zapomnieć.

Na myśl przychodzi mi porównanie dźwięku cyfrowego z analogowym. Te IC właśnie ze swoją szczegółowoscią byłyby wtedy cyfrowym dźwiękiem.

Bałem się jasności tych srebrnych kabli i..... niepotrzebnie dla mnie są wręcz ciemne.

Jednak... średnica wydała mi się poszarpana tak jakby niektóre częstotliwości były wycięte, tak jakby nie wszystko było przekazywane. Z tego powodu bardzo wyraźne były wysokie tony (subtelne i delikatne) oraz bas. Czy to przypadkiem nie powodowało odczucia dużej ilości powietrza w dźwięku????

Jeśli się nie mylę, co do tego, co zauważyłem nie są to raczej równe kable za to stereofonia i scena jeśli chodzi o głębię i szerokość lepsza od moich kabli.

Głowię się, co do poziomu sygnału z tych kabli. Muszą mocno ingerować w sygnał źródłowy a obawiam się ze nie robią tego w sposób liniowy i tu bym upatrywał przyczynę odczuć co do średnicy i konturowego dźwięku. Stereofonia kabli srebrych jednak odcisnęła pietno na moim postrzeganiu dzwieku i zapewne sam sie przymierzę do skonstruowania takich.

Nie wiem, kolejny odsłuchujący zweryfikuje moje odczucia i niekoniecznie trafne wnioski.

Pozdrawiam wszystkich kolejnych testuacych oraz autora wątku.

Postaram sie wysłać kable do kolejnej osoby do wtorku o czym oczywiście poinformuje.

nie testujcie w taki sposób ze są wpiete 2xIC zmieniacie selektorem, przynajmniej wypnijcie z jednej strony tego nie słuchanego

Więc połączenie równolegle zmniejszy rezystancję w przybliżeniu o połowę czyli lepsze masowanie. Zakładam że nie powstanie pętla mas.

Kabelki dziś dotarły do mnie,po pierwszych odsłuchach jest jak by ciemniej ale jednocześnie szerzej.Dam znać jak się osłucham .

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

No hej,mialem nocki a w piątek musiałem iść na drugą zmiane więc dopiero dziś sobie na dobre posłuchałem.A wiec tak .zaraz jak odebrałem od listonosza kabeliki to wpiełem je w system.Obecnie jest to mf a300 .aa paganini i kolumny castle knight2..Kable audioquest typ4 i ic turquoise hyperlitz.Sieciówki narazie fabryczne ale ad kilku dni jest juz osobna linia w scianie i bede pomalu robil porządek z nimi.Po wpięciu tych kabli wydawało mi się ,ze jest większa przestrzen i jak by mniej góry.Dziś po kilku płytach na spokojnie sluchając coś zaczeło mi przeszkadzac.Zmieniłem na swoje i wszystko wrócilo do normy.Reasumując W moim systemie ten kabel się nie sprawdził .Powiększył się bas kosztem detali.Nie umiem inaczej tego opisać.W pn.z rana wysyłam je do konik123.Zaznaczam ze nie jestem jakoś wielce osluchany i pisze najprościej jak to potrafie ująć.

Kamil zmien tego aq type4, podoba sie aq? wysle tobie go4, inny swiat, sobie potestujesz,, tylko ze odcinki sa chyba po 190cm, Jak wystarcza no probs daj znac. Przetestuj tez atlasa kable ktore sa podobne w sygnaturze do nizszych aq tylko bardziej ucywizowane, bardziej miekkie a mniej konturowe. Type4 na wyzszej srednicy to jeden piach, meczenie uszu poprostu.

Wystarczą bez problemu jak mozesz mi podesłać coś na próbe to chętnie:)Co do audioquesta mam je kilka lat i tak sobie z nimi zmieniam sprzęt a kabli nigdy.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Type4 na wyzszej srednicy to jeden piach,

Piach jest w piaskownicy np , nad morzem jest go też dużo/ innych wykopaliskach , ale w kablu ?

Jak masz uj.we kolumny / żródło etc nie obwiniaj za to kabli, krrrrrrrrropka .

Gość

(Konto usunięte)

Narazie nie przewiduję zmian w kabelkach...na chwilę obecną średnica kładzie mnie na kolana i "modlę się do wzmacniacza" ha ha ha

Pozdrawiam

Piach jest w piaskownicy np , nad morzem jest go też dużo/ innych wykopaliskach , ale w kablu ?

W sposob zrozumialy dla ciebie ,,slaba rozdzielczosc,,

Jak masz uj.we kolumny / żródło etc nie obwiniaj za to kabli, krrrrrrrrropka .

Zgadza sie.

U mnie najwieksza rozdzielczosc jest na plytach santany ilosc instrumentow odseparowana od siebie( jesli o to chodzi) tez powala:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.