Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam do testu kabelków – czyli historia kołem się toczy

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam wszystkich że tyle to u mnie trwało ale wyjazdy wyjazdy. Ale do meritum.

Kabelek porównywałem z AQ Copperhad oraz Tellurium Q Black.

Większe różnice wyszly dopiero przy Tellurium.

Kabelek Kolegi wg mojej skromnej opinii daje mniej powietrza i to chyba główna różnica. Co do reszty mam podobne wrazenia co Kolega Byca. Bas lekko ograniczony co często moze być super zaletą. Średnie tony u mnie lekko wychodziły na pierwszby plan ale to akurat nawet lubię.

Test na tym co w o mnie. ECI3 AP Virgo V, Young DSD.

Jutro rano wysyłam kabelek do Kolegi Piopio.

Dzięki za fajną zabawę.

• 3 tygodnie później...

kabelki dojechały wczoraj.....obecnie porównuje je z xlr albedo monolith

reszta to mcintosh mcd 301, mcintosh ma 7000 i sonus faber auditor m......

po przesłuchaniu dead can dannce in concert na pierwszy rzut ucha główną rolę przejął bas kosztem utraty szczegółowości (ale to już chyba ktoś pisał)

reszta wrażenie później.....jest przed siódmą....lekko ściszę wzmak :)

następnie podpiąłem pod zestaw

accuphase dp 510, accuphase e 250 i dynaudio special 25

porównanie z albedo geo xlr i flat one rca

okazało się, że jest to jednak śśśrebrny kabelek....wyostrzona góra i podkreślone skraje pasma

osobiście uważam, że jest to propozycja na poziomie flat one (w porównaniu różnic nie stwierdziłem)

reasumując....bardzo dobry kabel za 500/600 zł.....

Jak juz zakończymy testy kabelki Melepety zaproponuje swój. Oczywiście jeśli będziecie zainteresowani.

Do Melepeta ile jeszcze chętnych? P.S. jesteś oczywiscie pierwszy na liście.

Ja porównywałem IC z Audionova Abiogenesis i Starlight. Kabelek trzyma poziom, choć wokale wypadły bardziej aksamitnie/analogowo. Audionovy są bardziej dosadne co w moim systemie jest zaletą. Nie mówię o ostrości co raczej o zdolności do ekspresyjnego grania.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oczywiście jestem chętny na test kabelka szy_a. A mój zestaw ciągle się rozwija. Tydzień temu podłączyłem nowe kolumny DIY, wczoraj listwę Gigawatt PF-1, a dziś nowe lampy do Omaka (Genalex Gold Lion)

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Prawdopodobnie jutro wyślę przewody do kolegi Grzechniksa ponieważ z kolegą mrokiem nie ma kontaktu, no chyba że się odezwie. Dlategoteż kolejność z listy zostanie lekko poprzestawiana.

Prawdopodobnie jutro wyślę przewody do kolegi Grzechniksa ponieważ z kolegą mrokiem nie ma kontaktu, no chyba że się odezwie. Dlategoteż kolejność z listy zostanie lekko poprzestawiana.

Nie wiem, o jakim mroku piszesz, ale jeżeli masz mnie na myśli to wszelkie dane są na Twoim PW jako odpowiedź.

Pozdrawiam

maczeta

Nie wiem, o jakim mroku piszesz, ale jeżeli masz mnie na myśli to wszelkie dane są na Twoim PW jako odpowiedź.

Pozdrawiam

maczeta

Dziękuję za dane, oczywiście pomyliłem nick, jednak kable pojechały już do kolegi grzechniks, jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

Pozdrawiam sonik

Dziękuję za dane, oczywiście pomyliłem nick, jednak kable pojechały już do kolegi grzechniks, jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

Pozdrawiam sonik

Ok. trudno, w takim razie informacja dla kolegi grzechniks, po teście proszę o wysłanie kabelków do mnie :)

Ok. trudno, w takim razie informacja dla kolegi grzechniks, po teście proszę o wysłanie kabelków do mnie :)

Ok, także wszystko jasne.

Pozdrawiam

OK, proszę w międzyczasie adres na PW.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• 2 tygodnie później...

sonik czekamy na opinię.

Witam kolegów. Czekałem na ten przewód bo byłem ciekawy jak zagra w porównaniu z wcześniej testowanym przewodem miedzianym, który jednak nie spełnił oczekiwań mu postawionych, zaznaczam że w moim systemie. Zacznę może krótko od opisu jak grał: rzeczą która najbardziej się narzucała to lekkie podbarwienia na średnicy, zwłaszcza akustyczna gitara Claptona czy wokal Agi Zaryan który w moim odczuciu nie był do końca neutralny, bas typowy dla srebra - który był odpowiednio różnicowany ale lekko wydłużony, osobiście wolę krótsze uderzenie bliższe prawdzie, jednak można też powiedzieć że to kwestia gustu - zależy co kto lubi. Najbardziej zaskoczyły mnie górne rejestry które były bardzo spokojne i lekko wycofane przez co cały przekaz wydawał się mniej dynamiczny. Całkowity przekaz muzyczny przewodu jak najbardziej prawidłowy choć z małymi niedociągnięciami o których wspomniałem wyżej, kabelek może się podobać i jak najbardziej sprawdzić w ostrzejszych systemach które wymagają uspokojenia i wygładzenia przekazu, śmiało można go określić jako muzykalny, sybilanty o których niektórzy wspominali u mnie nie wystąpiły. Jednym słowem bardzo dobra alternatywa dla osób które chcą mieś srebrny interkonekt wobec innych droższych przewodów z rynku wtórnego. Polecam i dziękuję za wypożyczenie do testu koledze Melepeta. Nie porównywałem go z niczym po prostu posłuchałem jak się prezentuje u mnie w systemie. System w całości analogowy, a więc lampy, gramofon a jako odsłuch stary Tannoy DC. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Zgadzam się z opinią kolegi. Trafiłeś w samo sedno.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To jeszcze napisz sonik77 dokładnie jaki masz system, aby inni wiedzieli.

W przedostatnim zdaniu mojego wcześniejszego postu opisałem na czym był ten przewód odsłuchiwany, jeszcze raz gratuluję założycielowi wątku dobrego przewodu, być może to dobra baza by po naszych opinaich go udoskonalić - tego życzę. Dziękuję za świetną zabawę. Może jakieś podsumowanie całego przedsięwzięcia ze strony kolegi Melepety. Jestem bardzo ciekawy Twojej opini. Pozdrawiam

Witam w Nowym Roku !

kabelki dotarły od kolegi Grzechniks w piątek 02.01, i od piątku testowałem je i porównywałem ze swoimi a mianowicie ,Sommer XXL i Klotz AC 110.Zestaw to laptop połączony usb>Pioneer N50>wzmaczniacz Xindak 6950>kolumny Taga F100v2, głośnikowe Sommer.Granie tylko plikami flac od 44,1 do 192 włącznie i 24 bit też były.

Czasu troszkę miałem, więc kombinacji robiłem do woli. Muza różna, od klasycznej poprzez rock, pop a skończywszy na elektronicznej i trance.

Kabelki te pokazały w muzie dużą rozdzielczość (największą z trójki), najszerszą scenę, najgłębszą z najlepszą lokalizacją instrumentów, efektów ale....największa różnica była w zestawieniu z sommerem, tu jakbym zrzucił jakąś zasłonę,ale nie gruby koc - wszystko bardziej wyraźne, detaliczne, wokale bardziej obecne, wyrazistsze, bliższe.Ozdobniki, lepiej słyszalne, i zlokalizowane.Można powiedzieć, że "odmuliło" zestaw. Co do niższych rejestrów wrażenie większej jędrności i sprężystości, kontroli.Ogólnie więcej powietrza.W porównaniu do sommera odczucie świeżości, to pierwsze co dało się odczuć.

Sama charakterystyka był bliższa do Klotza, jednak w porównaniu z nim też nadal, szerzej, głębiej, wyraźniej ,lepiej w basie (jędrność), ale tak dużej różnicy nie było jak z sommerem, jednak zauważalnie lepiej we wszystkim.Ogólnie dla mnie najlepsze kabelki w moim systemie i przypasowały mi w odsłuchu.

Bardzo dziękuję koledze Melepeta za udział w tej akcji, dla mnie i pewnie nie tylko dla mnie pożytecznej i dzięki której można zbierać nowe doświadczenia.

Pozdrawiam

Maczeta

Jeszcze tylko kolega grzechniks nic nie napisał. Czekamy z utęsknieniem ;-)

A że test dobiegł końca, to i ja coś o nich skrobnę. W między czasie zmienił się trochę mój system, który opisałem w pierwszym poście. Teraz jest:

CD - Arcam CD82 zasilany kablem IsoTek High Performance PowerCord na wtykach Audionovy ze stabilizatora napięcia Stabor 120. Interkonekt Quad QA-900.

Wzmacniacz - Omak Ambassador Number One zasilany kablem Bazodruta MK2.

Kolumny - DIY (Seas L18 RNX/P - Morel MDT 30S).

Kable głośnikowe - Audioquest Indigo Blue

Listwa zasilająca - Gigawatt PF-1 zasilana kablem DIY.

Do rzeczy. Jak grają. Po zrobieniu ich byłem mile zaskoczony. Szczególnie jeśli chodzi o szczegółowość, okazały się bardzo szczegółowe. Nic też mi nie brakowało w żadnym paśmie. Mogły śmiało konkurować z Neotechem NA-012095.

Jednak po zmianie wzmacniacza na Omaka i kupnie IC Quad QA-900 nie było już tak pięknie. Quad okazał się grać z o wiele lepszą przestrzenią.

Mnie zastanawia cały czas niższy poziom glośności w porównaniu do innych IC i być może nikt nie mial okazji porównać ich bezpośrednio bez przepinania ale wiwezcie mi że grały ewidentnie ciszej.

Ja miałem bezposrednie porownanie zmienialem ten sam sygnał jedynie selektorem wiec zmiana natychmiastowa. Chyba Pisałem o tym. Tak jakby był bardzo słaby przewodnik. Dziwne.

Dobra czekany na ostatnią recenzję.

Czyżby kolega grzechniks tak się spieszył z opinią, jak po paczkę z subwooferem od nookie736.

Mam nadzieję, że się doczekamy. On się nie doczekał. Paczka wróciła. A wysyłka kosztowała ponad stówę.

• 9 miesięcy później...

Zapraszam do następnego testu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.