Skocz do zawartości
IGNORED

Posumowanie rządów Tuska.

Włodzimierz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość baca5

(Konto usunięte)
...to jest wlasnie ten paradoks ze w innych krajach zyje sie lepiej w czasach recesji, niz boomu i prosperity ( zielonej wyspy) w PL

klopot w tym ze w PL prosperita jest dla wybrancow...

1939-1989 - jak na razie to dopiero 25 lat odrabiamy 50 lat zniszczen.

Za kolejne 25 lat Polska bedzie zupelnie innym krajem.

"Realne bezrobocie w Polsce wynosi ok. 20 %"

Proszę nie wypisywać bzdur,wystarczy przejść się do urzędu pracy i porozmawiać z oczekującymi w kolejkach bezrobotnymi.

Przynajmniej połowa ma zatrudnienie,przychodzą na obowiązkowe wizyty ze względu na świadczenia zdrowotne,temu też szykowana jest ustawa o stałym ubezpieczeniu osób pozostających bez pracy.

Niestety szara strefa jest całkiem spora i wbrew pozorem powodem wcale nie jest koszt zatrudnienia,a maksymalizacja zysku.

Jak należy podsumować rządy Tuska ?

Tak samo jak każde inne poprzednie,czyli bardzo oddalone od obywateli swego kraju i dużo czasu upłynie zanim to się zmieni.

Ale myślę ,że to kwestia naszej mentalności.

Załóż sobie firmę w Polsce dla odpowiedzi na Twoją tezę o bezrobociu , potem spróbuj zatrudnić trochę pracowników . Potem jak znajdziesz już tylu ilu potrzebujesz którzy wg. Twojej oceny będą chcieli pracować a nie walić głupa , to masz prawo mówić o bezrobociu.

Polsce jest 20% bezrobocia? Chyba w snach.

Poczytaj forum zresztą trochę tu już jesteś, to kraj wiecznych narzekaczy, awanturników a jednocześnie znawców, ekspertów. To czemu nagle niby jako pracownicy mieli by być inni?

Znany mi rzeźnik pracował w polskiej firmie mięsnej, która tłukła najgorszy szajs wędliniarski na eksport do Rosji, z najgorszego mrożonego mięsnego szajsu i jego substytutów sprowadzanych z Niemiec. Pracy przybywało, zatrudnienie malało - tak jak i zarobki. Do tego płaca wykazywana oficjalnie była niższa o 1/3 od tej realnej. Odchodzili bardziej doświadczeni pracownicy, a przychodzili nowi niewykwalifikowani. Jakość produkcji spadała. Zakład prosperuje nadal. Można więc wywnioskować, że na bylejakości, kombinacjach i oszustwach - co u nas jest przejawem przedsiębiorczości - nadal czerpie zyski.

Ów rzeźnik wyjechał do Reichu. Robi to samo. Zarabia cztery - pięć razy tyle co w Polsce, a tyle co zarabiał w Polsce dostaje na syna, który studiuje - i to wszystko w euro, a nie złotówkach. Tam też oszukują - żeruje na nim niemiecki właściciel i polski pośrednik. Warunki pracy i opiekę socjalną ma lepsze niż w Polsce.

Może to jest jeden z powodów kłopotów polskich przedsiębiorców.

Niech tylko ów rzeźnik i paru innych zostanie zmuszonych z różnych powodów do Polski, a zobaczysz o ile z 12 oficjalnych procent wzrośnioe stopa bezrobocia.

"Realne bezrobocie w Polsce wynosi ok. 20 %"

Proszę nie wypisywać bzdur,wystarczy przejść się do urzędu pracy i porozmawiać z oczekującymi w kolejkach bezrobotnymi.

Przynajmniej połowa ma zatrudnienie,przychodzą na obowiązkowe wizyty ze względu na świadczenia zdrowotne,temu też szykowana jest ustawa o stałym ubezpieczeniu osób pozostających bez pracy.

Niestety szara strefa jest całkiem spora i wbrew pozorem powodem wcale nie jest koszt zatrudnienia,a maksymalizacja zysku.

Jak należy podsumować rządy Tuska ?

Tak samo jak każde inne poprzednie,czyli bardzo oddalone od obywateli swego kraju i dużo czasu upłynie zanim to się zmieni.

Ale myślę ,że to kwestia naszej mentalności.

Szara i czarna strefa zamazuje wielkość prawdziwego bezrobocia. Nie jest to jednak normalne zatrudnienie. Rząd bezmyślnie przymyka na to oko, bo w bliskiej perspektywie niby ma z tego wskaźnikowe zyski. Nie liczy natomiast perspektywicznych i rzeczywistych strat. Bierze na siebie koszty socjalu, opieki zdrowotnej takiego pracownika. Poza tym to też rozwala system emerytalny.

Rząd Tuska przez siedem lat nie widział tego problemu.

Po rządzie idiotów, rząd Tuska był przejawem normalności.Jeśli chodzi o działanie na rzecz obywateli, to był tylko rządem średnim. W sferze marketingu politycznego, był to rząd wybitny.

A jeszcze jedno, w sferze działań perspektywicznych (gospodarka, zabezpieczenie socjalne), to również rząd bardzo średni - brak śmiałych, przełomowych decyzji.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Uważam, że wielkimi porażkami rządu Tuska były polityka obronna i polityka wschodnia. Kolejne plany, założenia, reorganizacje osłabiły zdolności obronne państwa. Polityka wschodnia, prowadzona w interesie USA, zakończyła się krachem. Wydarzenia na Ukrainie oraz złe stosunki z prawie wszystkim sąsiadami dobrze to ilustrują.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Uważam, że wielkimi porażkami rządu Tuska były polityka obronna i polityka wschodnia. Kolejne plany, założenia, reorganizacje osłabiły zdolności obronne państwa. Polityka wschodnia, prowadzona w interesie USA, zakończyła się krachem. Wydarzenia na Ukrainie oraz złe stosunki z prawie wszystkim sąsiadami dobrze to ilustrują.

No popatrz, ciekawe kto tego Tuska wybrał na Prezydenta UE?

Politykę mam głęboko w 4 literach..... (to temat dla emerytek i frustratów - ale za to oberwę - hi, hi)

Vat 23% zabija polską gospodarkę, owszem jest idealny dla naszego sąsiada który ma.... No właśnie ile vatu ? 16% może ???

Ustawa o zwrocie vatu - tak skonstruowana, żeby można okradać państwo na miliardy

Ustawa o zamówieniach publicznych, kilometr polskich dróg jest droższy niż w wysokich alpach, może jakby w wysokich (!!!) himalajach budowali to tyle by kosztowało. Podobnie warszawskie metro - 2 razy droższe za metr niż arabskie - tylko arabskie to będzie kasa Q, przy warszawskim.

Mimo takich cen i tak pada tysiące firm, bo za.... tanio ??? Lol

Służba zdrowia - brak koszyka świadczeń gwarantowanych

UE - Polska jak zarazy unika przyjęcia jakichkolwiek ustaw chroniących obywatela przed państwem...

...............................................................................................................................................................................................................................

To i tysiące innych rzeczy, było do załatwienia w ciągu jednej kadencji....

Nie trzeba było odkrywać koła, wystarczyło wziąć ustawy z krajów zachodnich i w detalach poprawić do polskich warunków.

Jeśli to takie proste Shrek to czemu tego nie zrobiono ? A bo ryby się łowi tylko w mętnej wodzie !!!

I sorry jak czytam - na poprzedniej stronie bodajże iż biedny Tusk to taki fajny kolo, ale po 2 latach rządów Kaczyńskiego on bidny 7 lat z szoku wychodził to ja się pytam piszących: Wy skąd się urwali aaaa ? I po drugie mam tanio pałac kultury i nauki do sprzedania, tanio i most siekierkowski dorzucę - tylko w tym tygodniu !!!

Dobrze że pan Tusk wyjeżdża, na meczy siatkówki Polska USA - wygwizdali go kibice - gdyby został pewnie zdelegalizowaliby koszykówkę - lol

I z ostatniej chwili UE się wkurzyła iż Polska oszukuje przy staraniu się o zapomogę za utratę eksportu, tłumaczenia ministra rolnictwa są tak rewelacyjne iż polecam je samemu znaleźć.

A oszukujemy, bo zażądaliśmy kasy podając 290% całego rocznego eksportu z UE kapusty do Rosji jako polskie straty, w ogórkach analogicznie tylko 4xx% i dalej podobnie.... No, będą nowe dowcipy o polakach, tylko już nie o samochodach....No co premier awansował, naród też chce....

Po rządzie idiotów, rząd Tuska był przejawem normalności.Jeśli chodzi o działanie na rzecz obywateli, to był tylko rządem średnim. W sferze marketingu politycznego, był to rząd wybitny.

Hmm... czy uważasz,ze zabranie ludziom pieniędzy z OFE to normalność? , a w sferze marketingu to film " 10 lat w Unii" za 7 baniek jest wart Oskara i to dzieło wybitne ?

No popatrz, ciekawe kto tego Tuska wybrał na Prezydenta UE?

No właśnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (str.1, #19)

Czasem trzeba poczytać wątek, w którym się pisze.

Wracając do polityki obronnej i wschodniej, widzisz tu sukcesy?

Hmm... czy uważasz,ze zabranie ludziom pieniędzy z OFE to normalność? , a w sferze marketingu to film " 10 lat w Unii" za 7 baniek jest wart Oskara i to dzieło wybitne ?

Tu akurat uważam, że rząd Tuska zrobił dobrze. OFE to skandaliczny przekręt wszechczasów. Podobnie jak NFI.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu akurat uważam, że rząd Tuska zrobił dobrze. OFE to skandaliczny przekręt wszechczasów. Podobnie jak NFI.

Masz prawo mieć swoje zdanie,ale są ludzie którzy chcą być " przekręcani"

i też powinni mieć do tego prawo,tak jak do gry w pokera czy kupna kawałka kabelka za 15 tys zł.

Gość baca5

(Konto usunięte)

No właśnie: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/foreign-affairs-krytycznie-o-wyborze-tuska-i-mogherini-to-bedzie-katastrofa/3h7bs (str.1, #19)

Czasem trzeba poczytać wątek, w którym się pisze.

To żurnaliści z "Foreign Affairs" go wybrali?

Przeczytaj uważnie. Delikatnie napisałem, że nie było najlepiej w sferze zabezpieczenia socjalnego i "przegięli" jeśli chodzi o PR. Teraz to samo, tylko bardziej dosadnie ;) .

Jeśli chodzi o OFE, to rozumiem problematyczność tej sprawy. Przede wszystkim, skandalem były dla mnie zarobki funduszy! Sam skłaniam się za rozwiązaniem ZUS-owskim, tyle że mam małą wiarę aby ZUS porządnie zarządzał tymi pieniędzmi. Rozwiązanie to jednak "wyrywa" mniejszą dziurę w ogólnym długu publicznym. Byłoby to dobre, gdyby była pewność, że politycy i urzędasy, mówiąc brzydko, nie przekręcą tych pieniędzy na swoje głupoty lub finansowanie przerostu administracji .... a tu o wiarę ciężko. Podsumowując, potrzeba reformy finansów i dyscypliny budżetowej, a to wymaga od Tuskowych śmiałych decyzji, których nie podejmowali.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Masz prawo mieć swoje zdanie,ale są ludzie którzy chcą być " przekręcani"

i też powinni mieć do tego prawo,tak jak do gry w pokera czy kupna kawałka kabelka za 15 tys zł.

Tylko, że gra w pokera lub zakup kabelka to czyjaś prywatna sprawa.

W przypadku przekrętów z OFE i tak ostateczną odpowiedzialność ponosi państwo. Dotychczas nie zmieniono definicji i zasad funkcjonowania państwa. Przymus stosowany przez państwo w wielu przypadkach jest w interesie obywateli.

Przeczytaj uważnie. Delikatnie napisałem, że nie było najlepiej w sferze zabezpieczenia socjalnego i "przegięli" jeśli chodzi o PR. Teraz to samo, tylko bardziej dosadnie ;) .

Jeśli chodzi o OFE, to rozumiem problematyczność tej sprawy. Przede wszystkim, skandalem były dla mnie zarobki funduszy! Sam skłaniam się za rozwiązaniem ZUS-owskim, tyle że mam małą wiarę aby ZUS porządnie zarządzał tymi pieniędzmi. Rozwiązanie to jednak "wyrywa" mniejszą dziurę w ogólnym długu publicznym. Byłoby to dobre, gdyby była pewność, że politycy i urzędasy, mówiąc brzydko, nie przekręcą tych pieniędzy na swoje głupoty lub finansowanie przerostu administracji .... a tu o wiarę ciężko. Podsumowując, potrzeba reformy finansów i dyscypliny budżetowej, a to wymaga od Tuskowych śmiałych decyzji, których nie podejmowali.

I tu, niejako po drodze, przywołałeś kolejny sukces rządu Tuska - przerost i niekompetencje administracji wszelkich szczebli. Trzeba było przecież obsadzić swoich.

Panie kolego, każda władza tak ma. Musisz trochę popracować w polityce, ja niestety znam to z autopsji. Trzeba zapłacić za pracę przy wyborach i za inną włożoną przez "wolontariuszy". Nie łudź się , to normalka, tyle że dość "niewygodna" jeśli wychodzi do szerokiej grupy ludzi :).

Panie kolego, każda władza tak ma. Musisz trochę popracować w polityce, ja niestety znam to z autopsji. Trzeba zapłacić za pracę przy wyborach.

Odpowiem tak - nie ucz ojca dzieci robić. Parę razy otarłem się o robienie polityki i to przez "P". Pamiętam żywiołowego pana B. na Mazowieckiej i parę lat później jako zgaszonego pasażera pociągu do Grodziska. Wysiadł w Podkowie. Pamiętam też jak lansowano wybitność Rakowskiego po 1980 roku - słynne potkanie w stoczni szczecińskiej w 1983 roku i ustawione referendum w sprawie reformy gospodarczej w 1987 roku.

W przypadku rządu Tuska, tu własnie wychodzi brak wizji i idei w rządzeniu.

Ja obecnie trochę w tym siedzę, choć mam komfortową sytuację, bo jestem niezależny (cały czas sobie zadaję pytanie po co to robię ;) ). Widzę od kuchni jak się robi "dile" i już do tego przywykłem. Taśmy tylko trochę odsłoniły, tego co gada się na większości spotkań "koleżeńskich" (inaczej mówiąc w węższym gronie, gdzie nie ma donosicieli lub inaczej .... jest atmosfera "zaufania"). Dla osoby "spoza" chciałoby się "żygać" patrząc na to, ale to tylko "polityka" ;).

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Zadziwiająca jest kreatywność unijnych finansistów.

Podejrzewam, że już niedługo w ramach ratowania notowań własnych i PKB nawet kamienie będą sr** pieniędzmi, wystarczy je tylko mocniej przycisnąć.

http://forsal.pl/artykuly/720420,dochody-z-prostytucji-beda-czescia-pkb-gus-zajmie-sie-nierzadem.html

A co do podsumowania ? No cóż, tego na tym forum nie powinno się komentować.

W 2009 roku została wydana bardzo ciekawa książka autorstwa Ryszarda Henryka Kozłowskiego i Aleksandra Nowaka, o "wdzięcznym" tytule "Jaka Polska ?" - myślę, że wielu zainteresowanych problematyką Polski powinno sięgnąć po tą pozycję.

Autorzy tej książki są również narratorami, gdyż cytują wypowiedzi bardzo znanych i cenionych Polaków.

W przypadku przekrętów z OFE i tak ostateczną odpowiedzialność ponosi państwo. Dotychczas nie zmieniono definicji i zasad funkcjonowania państwa. Przymus stosowany przez państwo w wielu przypadkach jest w interesie obywateli.

Jeżeli są przekręty to od tego są odpowiednie organy,zgoda.

.Ale ludzie zawarli cywilnoprawne umowy z firmami na bazie obowiązującego prawa ,ale po kilkunastu latach państwo zmienia prawo, i zabiera kasę , i to jest największy przekręt.Nie zmienia się zasad gry w połowie meczu.

To nie była zmiana zasad gry w połowie meczu ;). Miałeś dobrowolność w przejściu do ZUS-u lub pozostanie w OFE. Tyle, że cwany potomek narodu wybranego, wymyślił sztuczkę, co do deklaracji pozostania w OFE lub jej braku i wynikających z tego skutków ;).

Jeżeli są przekręty to od tego są odpowiednie organy,zgoda.

.Ale ludzie zawarli cywilnoprawne umowy z firmami na bazie obowiązującego prawa ,ale po kilkunastu latach państwo zmienia prawo, i zabiera kasę , i to jest największy przekręt.Nie zmienia się zasad gry w połowie meczu.

Tyle, że zasady od początku nie były czyste. Teraz przynajmniej uratowano część pieniędzy. Tu przekrętem jest bezpowrotne wyprowadzenie dużych pieniędzy poza kontrolę państwa i obarczenie go, odpowiedzialnością za ich powrót. Tu państwo zawsze traci. Bo pieniędzy z OFE i tak nikt by nie zobaczył. Poza tą cząstka gwarantowana przez państwo. Nie mów, że państwo te kasę zabrało, bo oferta od początku była fałszywa. Ten system nie sprawdził się nigdzie i nigdy dotąd.

Czegoś takie nie powinno mieć miejsca. Tu plus dla rządu Tuska byłby większy, gdyby sprawę załatwiono do końca.

Co do autostrad to kwestia liczenia,jeśli by przyjąć kryteria niemiecko-francuskie to wyszłoby o połowę taniej/podobnie jak z deszczowym stadionem/.

Niestety populizm w naszym kraju jest wartością nadrzędna i nie sposób z tym dyskutować.

Oczywiście nie staram się bronić "tuskolandii",ale uważam,że odrobina uczciwości osobistej wymaga uczciwej analizy tych rządów.

Aczkolwiek jakby ich nie oceniać ideałem nie były!

Tylu kłamstw już dawno nie widziałem. Ja rozumiem że macie przymus krytykowania wszystkiego - ale nie piszcie na tematy o których nie macie pojęcia.

Aha - tylko skąd macie wiedzieć że nie macie pojęcia - skoro jesteście przekonani ze macie ... ???

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Natchnienie do założenia tego tematu dał mi Jarosław Kaczyński: "- Podsumujemy rządy Donalda Tuska, pokażemy, jak to naprawdę wyglądało - zapowiedział dziś na konferencji prasowej Jarosław Kaczyński." http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,16624973,Kaczynski__Tusk_odchodzi_na_stanowisko_sredniego_znaczenia_.html

Pomysł świetny, ale nie zgadzam się ze wszystkimi tezami prezesa.

Obiektywna i pragmatyczna ocena jest niezwykle potrzebna, aby nie było kolejnych autorytetów w rodzaju Wałęsy, Balcerowicza, Borowskiego, Buzka, Celińskiego, Cimoszewicza, Giertycha, Kaczyńskich (poza Bogusławem oczywiście), Korwina, Kwaśniewskiego, Marcinkiewicza i im podobnych.

Aby podsumować działania i oddziaływania polityki rządu Tuska nie trzeba wysłuchiwać wynaturzeń opozycji, ale postawić przed sobą w formie pisemnej te obietnice, jakie wygłosił w Tusk w swoim expose.

Czyli nie rozdrabniając się "na drobne" przeanalizować każdą ze złożonych obietnic i czy została każda z nich spełniona.

Jesteście gotowi do analizy ?

DZIESIĘĆ ZOBOWIĄZAŃ PLATFORMY

Polska zasługuje na cud gospodarczy

1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy

2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty

3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic

4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ

5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych

6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012

7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku

8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce

9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet

10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.

73 OBIETNICE DONALDA TUSKA ZAWARTE W EXPOSE

tusk_expose.jpg

1. Obrona praw pracowników.

2. Wspieranie przedsiębiorczości i zmiana prawa na korzystniejsze dla pracowników i pracodawców.

3. Obniżenie podatków i “danin publicznych”.

4. Wzrost płac pracowników sektora publicznego.

5. Pomoc ze strony państwa dla “najsłabszych”.

6. Ograniczenie deficytu.

7. Bezpieczne wprowadzenie Euro.

8. Zahamowanie wzrostu inflacji.

9. Większe środki na rozwój i edukacje.

10. Radykalne uproszczenie prawa podatkowego, gospodarczego i trybu poboru ZUSu

11. Uproszczenie procedur zakładania firm.

12. Prywatyzacja kluczowych firm polskiej gospodarki.

13. W przypadku firm należących do Skarbu Państwa - rzetelne wybierania zarządów i rad nadzorczych.

14. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego.

15. Wsparcie projektów infrastrukturalnych UE dot. bezpieczeństwa energetycznego.

16. Przyśpieszenie budowy obwodnic i autostrad.

17. Wyeliminowanie barier prawnych blokujących szybki rozwój infrastruktury.

18. Modernizacja PKP

19. Powszechny dostęp do szerokopasmowego Internetu.

20. Wprowadzenie możliwości załatwiania spraw państwowych (podatki itp.) przez Internet.

21. Gospodarczy “powrót Polski nad morze”.

22. Mądre wykorzystywanie funduszy europejskich.

23. Decentralizacja władzy.

24. Wsparcie rozwoju regionalnego.

25. Modernizacja wsi i rolnictwa

26. Usprawnienie procesu składania wniosków o dotacje unijne.

27. Reforma instytucji publicznych obsługujących rolnictwo.

28. Ekologiczna produkcja żywności.

29. Wytwarzanie biopaliw i biogazów.

30. Reforma systemu ubezpieczeniowego rolników.

31. Rozwój rybołówstwa.

32. Ochrona środowiska.

33. Wdrożenie programu Natura2000

34. Wprowadzenie polityki solidarnego państwa.

35. Ułatwienie młodym startu zawodowego.

36. Obniżenie bezrobocia.

37. Długoterminowe uniknięcie zagrożeń demograficznych.

38. Rozwój edukacji przedszkolnej na terenach wiejskich.

39. Oddanie sprawy edukacji dzieci rodzicom.

40. Podniesienie pensji nauczycielom.

41. Zmiana mechanizmów finansowania edukacji.

42. Zwiększenie miejsc pracy dla ludzi powyżej 50 roku życia.

43. Reforma emerytalna.

44. Poprawa jakości służby zdrowia.

45. Zwiększenie powszechnego dostępu do służby zdrowia.

46. Podwyższenie pensji pracownikom służby zdrowia.

47. Podział NFZ na kilka konkurencyjnych zakładów ubezpieczeniowych.

48. Reformacja polityki refundacji leków.

49. Ułatwienie zdobywania specjalizacji lekarzom.

50. Ułatwienie osobom niepełnosprawnym zdobycie wykształcenia i pracy.

51. Rozwój społeczeństwa obywatelskiego.

52. Zmiana ustawy o organizacjach pożytku publicznego i wolontariacie.

53. Stabilizacja finansowa sektora kultury.

54. Organizacja Euro 2012

55. Program “Boisko w każdej gminie”

56. Wsparcie sportu wyczynowego.

57. Odbudowa zaufania obywateli do władzy

58. Ograniczenie przywilejów władzy

59. Likwidacja zagrożeń korupcyjnych.

60. Zmiany w “prokuraturze (min. rozłączenie funkcji Ministra Sprawiedliwości i Prokuratora Generalnego).

61. Reforma prawa karnego.

62. Zmiana systemu odbywania kar.

63. Prowadzenie walki z przestępczością.

64. Zapewnienie bezpieczeństwa i praworządności w Polsce.

65. Budowa systemu ochrony i ratownictwa ludności.

66. Dokończenie reformy administracji publicznej.

67. Wprowadzenie e-dowodu osobistego.

68. Zmiana sposobu prowadzenie polityki zagranicznej.

69. Dbanie o interesy Polski w UE

70. Udział Polski w dbaniu o bezpieczeństwo światowe.

71. Realizacja polityki historycznej.

72. Uzawodowienie Wojska.

73. Zakończenie misji w Iraku w 2008 r.

Podziękowania dla autora - Krzysztofa Kornakiewicza (www.kornacky.boo.pl) - za udostępnienie tego tekstu (opartego na licencji GNU).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.