Skocz do zawartości
IGNORED

Lehmann, LAR LPS-1, Vincent-PHO700, iFi iPhono

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

A coś bliżej, szerzej, bardziej wylewnie, opisowo a może nawet prozą ?

Boję się rozpisywać, bo za chwilę całe forum mnie pożre zasypując moją odpowiedź stwierdzeniami typu "a nie mówiłem"....

Część problemów opisałem na "winyl.net" i wątek się trochę rozproszył. Moja wina. Wracając do rzeczy, nie chcę opisywać co miałem tylko po to aby nie robić czarnego PR urządzeniom, które nie było kompatybilne z moim system, a przede wszystkim nie współgrało z moimi uszami.... i chyba oczekiwaniami. Dla informacji. Technics 1300mk2 z headshellem Sumiko, poprzedni pre CA640p, wzmacniacz CA740A, Dali GRAND DIVA. Poprzednia wkładka AT440mLa z CA640p radziła sobie bardzo przyzwoicie, gram na DIRECT i nie odbierałem jej przesadnej krzykliwości, a i bas był przyzwoity. Podkusiło mnie. Kupiłem w US wkładkę AT OC9mk2, bo tyle było och i ach jak to MC potrafi dać powietrza, przestrzeni itd.itp. Kupiłem i jak z jajeczkiem:) Strach dotykać. Wykalibrowałem, podłączyłem do CA640p i zgrało.... Zagrało tak se. Wcale nie lepiej niż 440mLa. Na pewno inaczej, mniej krzykliwej góry, bas krótszy ale równie głęboki (niektórzy uznają to za lepszą kontrolę basu). Wzmak rozkręcony prawie na full, inaczej na CA to bezbarwne plumkanie. Ocena sytuacji - CA640p ma za małą elektrownię. Rozpoczęły się poszukiwania innego pre w cenie ok. 2000zł. i zaczęło się......... Do prób płyty, które znam na pamięć: Pink Floyd (Wall - 3strona z Hey you, Divison Bell, Dark Side, Depeche Mode - Delta Machine, M.Jackson - BAD, The War of World (USA)) i inne z doskoku. Praca prawie syzyfowa. Nie dość, że trzeba skupić się do każdej płyty, to jeszcze trzeba kręcić lub pstrykać "gain" i "input load"... po pewnym czasie przychodzi zniechęcenie i chęć powrotu do stanu poprzedniego. Przyznaję, że w pewnych chwilach pojawiało się "wow", ale to było na jednej płycie podczas gdy inna okazywała się syficzna w brzmieniu. Wniosek. Wkładka MC obnaża słabą jakość brzmienia płyty (tłocznia, matrycy? - nie wiem, nie znam się). Wkładka MM tak nie różnicowała. Oprócz tego, wkładka MC obnażyła wady systemu (ekranowania i okablowania). Jest więcej humm'u, chociaż nie tyle aby przebić szum igły z rowka, ale jest... a z MM nie było.Zmiany "input load" w relacji do zmian brzmienia wkładki AT OC9mk2 są bardzo subtelne i prawie niezauważalne. Jakakolwiek zmiana "input load" dla wkładki MM to kolosalna zmiana w brzmieniu (i tak zawsze wróciłem do nastaw zalecanych). Wracając do "badań". Głowa bolała, płyty piłowane, tu dobrze tam źle, tu źle tam lepiej... dość, że skończyło się awanturą w domu i groźbą rozwodu jeżeli jeszcze raz puszczę zegary z TIME-DARK SIDE OF THE MOON... ale akurat na tym kawałku sprawdzałem, czy nie ustawiłem za dużo gain. Tak jak pisałem, nie chcę robić antyreklamy, bo mój wybór jest jak najbardziej subiektywny i nie mam zamiaru odnosić negatywnie do używanej elektorniki. Koniec końców mam Lehmanna Black Cube + PWX. I wiecie co, ponieważ OC9mk2 traktuję jak relikwię, wyjąłem ją do specjalnego pudełeczka i założyłem z powrotem 440mLa. Pstryk, pstryk i pre na MM, puszczam THE WALL i przysiadłem. W życiu bym nie powiedział, że to gra ta sama wkładka, którą słuchałem przez ostatnie pół roku. Lehmann zabił (dosłownie) CA640p. Zaraz mnie skrzyczycie ale dla mnie wynik jest taki:

wszystkie pre zagrały podobnie z wkładką MC chociaż

Lehmann zagrał największą przestrzenią i dobrym (chociaż krócej wybrzmiewającym basem);

przy Lehmannie miałem wrażenie, że przestrzeń nie jest ograniczona rozstawieniem kolumn i dźwięk jest jakby wypychany do przodu;

im więcej ustawień tym większy ból głowy i chęć pstrykania, po pierwszym zauroczeniu powrót do ustawień pierwotnych;

Trudno wskazać jednoznacznie najlepszy pre do wkładki MC, bo wszystkie nie spełniły moich (chyba wygórowanych) oczekiwań.

I ostatni wniosek:

Lehmann z wkładką MM był bezlitosny, zarówno dla konkurencji jak i wkładki MC.

Podsumowując:

brzydki Lehmann z wkładką MM dał mi to czego oczekiwałem od wkładki MC,

nowa wkładka MC OC9mk2 (jakieś 400$) wylądowała w pudełeczku w szufladzie ze skarbami audio czekając na lepsze czasy.

Tyle mojej SUBIEKTYWNEJ oceny.

PS. Walki z MC nie skończyłem podobnie jak nie skończyłem walki z akustyką, ale w tym drugim przypadku jestem już bliski sukcesu podczas gdy walka z wkładką MC to dopiero początek. Chyba że mnie wkurzy i pójdzie na znany portal handlowy na "a". Moja starta, czyjś zysk. Przekaz: pomyśl dwa razy zanim kupisz wkładkę MC albo bądź przygotowany na dodatkowe wydatki.

No i dobrze , że znalazłeś opcję najlepszą dla siebie . Nie rozumiem tylko po co to chowanie konkurencji Lehmann'a przed naszymi oczami ?! Myślałem , że po to jest to forum abyśmy mogli czerpać z doświadczeń innych , mieć jakiś punkt odniesienia bo nie każdy ma możliwość porównania bezpośrednio tego czy innego produktu .

• Redaktorzy

Zeby MC LO zagralo jak powinno zagrac, czyli z przepiekna gora pelna smaczkow i "planktonu", bogata srednica i nieodchudzonym "japonskim" basem, trzeba nie lada wiedzy i doswiadczenia jak to poskladac. Pierwsza sprawa to zgranie wkladki z ramieniem, druga to zgranie elektryczne wkladki z preampem i warto wpakowac miedzy wkladke i pre trafa wzmacniajace. Sztuka jest je dobrac. Wtedy zagra, ze z butow mozna wyskoczyc. Takie wybitne granie z tym "planktonem" maja nieliczni na tym forum. Trudne to, ale do zrobienia.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie rozumiem tylko po co to chowanie konkurencji Lehmann'a przed naszymi oczami ?!

Tak jak pisałem, wybrałem Lehmanna i mogę napisać dlaczego. Natomiast nie wskażę pre, które dla mnie i TYLKO dla mnie były nieodpowiednie. Nie mam zamiaru MOJĄ SUBIEKTYWNĄ oceną krzywdzić ani konstrukcję, ani dystrybutora. Drogi "kazanie", widząc od kiedy jesteś zarejestrowanym członkiem Forum, dobrze wiesz ile pojawia się subiektywnych, krzywdzących lub wręcz przeciwnie "zakłamanych pozytywnie" recenzji i ocen na zlecenie. Nie wspomnę o tym, co potrafią wyczyniać niektórzy dystrybutorzy sprzętu. Nie chcę być posądzony o jakąś stronniczość. Stąd moja ocena, która może komuś pomoże nim podejmie decyzję o zakupie wkładki MC i próbach dopasowania pre w cenie do 2kzł.

No i dobrze , że znalazłeś opcję najlepszą dla siebie .

To jest opcja tymczasowa. Chociaż wkładka AT zaskoczyła mnie pozytywnie nie zamierzam się poddawać.

To co napisał Kangie

"Zeby MC LO zagralo jak powinno zagrac,trzeba nie lada wiedzy i doswiadczenia jak to poskladac."

110% prawdy i podpisuję się pod tym i ręką i nogą.

"Trudne to, ale do zrobienia."

I tego się będę trzymał jak pies starej kości....

Wtedy zagra, ze z butow mozna wyskoczyc. Takie wybitne granie z tym "planktonem" maja nieliczni na tym forum.

Coś w tym MUSI BYĆ. Na potwierdzenie tych słów wypowiedź innego użytkownika wkładki OC9 z którym udało mi się złapać priva:

" I had a guy here to measure flooring. He is a stand up bass player. Interested in hearing something I put on some vinyl. I quote>>"I have never heard anything like that in my life". He stayed for almost 2 more hours listening."

I takie wypowiedzi odbudowują moje morale, które padło po ciosie, że wtopiłem kasę. Jeżeli kogoś to zainteresuje to mogę Was informować jakie dalsze losy spotkają moją AT OC9mkII...........

Nie wiem jaka jest masa zastępcza Twojego ramienia z headshllem ale idę o zakład że za niska lub dużo za niska.

Z instrukcji:

Effective mass : 22g (with the cartridge 6.5g at 1,25G stylus preassure)

Sumiko headshell : Headshell weight: 11.396g

cartridge : 8.09g

Jakaś podpowiedź?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Tylko taka jaką zaproponowałem wcześniej.

Płyta testowa i sprawdzenie czy rzeczywiście rezonans jest na dobrym poziomie.

Z drugiej strony coś mi tu nie pasuje. Ramię o masie 22g to już solidna belka. To w Twoim Technicsie (swoją drogą zacny sprzęt :) nie wygląda na zbyt masywne.

Ale jak pisałem; do sprawdzenia.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Dlaczego chcesz mnie obrazić? Jakiś konkretny powód?

????

Nie chciałem. Jeżeli jednak obraziłem to niechcący. Przepraszam.

A tak dla nauki, na przyszłość, to czym?

????

Nie chciałem. Jeżeli jednak obraziłem to niechcący. Przepraszam.

A tak dla nauki, na przyszłość, to czym?

Jeżeli nie było to Twoim zamiarem natychmiast wszystko odwołuję. A tak dla nauki to mam złe skojarzenia z porównywaniem do wymienionego wcześniej p.Jourdaina. Zapomnij.....

Wracając do ramienia i jego ciężaru. Przed zakupem wkładki liczyłem gdzie pojawi się rezonans. Wszystko wydawał się być OK. Myślisz, że słaba rozdzielczość wysokich tonów to efekt źle dobranej pary, ramię - wkładka? Co do płyty testowej, to znowu kolejne koszty. Możesz wskazać jaka jest odpowiednia? A z drugiej strony te rezonanse dotyczą niskich częstotliwości, a tutaj nie zauważyłem kłopotów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podatność dla 10Hz dla tej wkładki jest znacznie wyższa niż 9 (100hz).

Możliwe że VTA jest nie tak ustawione - tej wkładce nie brak detalu wysokiej jakości. A jak większość ostrych wkładek jest na to ustawienie wrażliwa.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Podatność dla 10Hz dla tej wkładki jest znacznie wyższa niż 9 (100hz).

Już to sprawdzałem. At podaje nie dla 10Hz tylko dla 100Hz i dlatego myślę, że podatność tej wkładki dla 10Hz to 15-17.

Możliwe że VTA jest nie tak ustawione -

VTA - sprawdzane i przestawiane od od ujemnych do dodatnich kątów.

Co do ciężaru ramienia, to z obliczeń wynika, że powinno być ok. Może to ramię jest za ciężkie???

Cytuję:

"* When a high compliance cartridge is mated with a moderate mass tonearm, resonances in the infrasonic range may occur in addition to some unwanted high frequency damping."

Gość vasa

(Konto usunięte)

Płyta testowa może być np taka: http://winyle.pl/albumy/4769-plyta-testowa-tacet-vinyl-check-hq-180g-4009850021018.html

Może to ramię jest za ciężkie???

A masz oryginalny headshell?

Ewentualnie może też być rozwiązanie najprostsze; czy ona pograła już 30-40h ?

A masz oryginalny headshell?

Ewentualnie może też być rozwiązanie najprostsze; czy ona pograła już 30-40h ?

Mam oryginał, z płytką, wisi na nim 440mLa.

Wkładka grała wszystkiego może max.10h

• Redaktorzy

Myślisz, że słaba rozdzielczość wysokich tonów to efekt źle dobranej pary, ramię - wkładka?

Zacząłbym od korekty VTA. Podnieś trochę ramię. 2-3mm. Zmienisz VTA, które ma wpływ na SRA. Powinny pojawić się bardziej wyraźne wysokie tony. Oczywiście kontroluj siłę nacisku, bo siła nacisku również ma wpływ na VTA/SRA.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Klinknij w ten link. Może będzie przydatny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacząłbym od korekty VTA. Podnieś trochę ramię. 2-3mm. Zmienisz VTA, które ma wpływ na SRA. Powinny pojawić się bardziej wyraźne wysokie tony. Oczywiście kontroluj siłę nacisku, bo siła nacisku również ma wpływ na VTA/SRA.

VTA zmieniałem po milimetrze, od kątów ujemnych do dodatnich. Tym samym SRA ulegało zmianie. Zmieniałem siłę nacisku i efekt mierny. Ciągle coś tą wkładkę dusi. Wrócę do sprawy współpracy ramienia z wkładką. Może rzeczywiście jest za ciężkie i mam efekt, który już wyżej zacytowałem :

"* When a high compliance cartridge is mated with a moderate mass tonearm, resonances in the infrasonic range may occur in addition to some unwanted high frequency damping."

Szukam definicji effective mass. W niektórych opracowaniach effective mass, to ramię, headshell, wkładka, śrubunek i siła nacisku. W innych to ciężar ramienia z headshellem bez wkładki i śrubunku oraz bez siły nacisku... i bądź tu mądry co wstawić do obliczeń.

Szukam definicji effective mass. W niektórych opracowaniach effective mass, to ramię, headshell, wkładka, śrubunek i siła nacisku. W innych to ciężar ramienia z headshellem bez wkładki i śrubunku oraz bez siły nacisku... i bądź tu mądry co wstawić do obliczeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pobierz sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plik Excel'a i uzupełnij swoimi wartościami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z instrukcji:

Effective mass : 22g (with the cartridge 6.5g at 1,25G stylus preassure)

Sumiko headshell : Headshell weight: 11.396g

cartridge : 8.09g

Przelicz sobie , będziesz wiedział na czym stoisz.

Kalkulator masy ramienia.

Krok 1. Wprowadź masę wkładki i mocowania gramach w CF

Krok 2. Jeśli ramię ma odłączany headshell to odłącz go i zważ (bez wkładki) i wprowadź do H

Krok 3. Wprowadź jakiekolwiek dodatkowe masy headshella takie jak ciężarki/podkładki E

Krok 4. Zmierz odległość L od igły do pivotu (środek mocowania ramienia) w centymetrach lub sprawdź efektywną długość ramienia i wprowadź w L

Krok 5. Zdejmij przeciwwagę, zważ ją i wprowadź w CW .

Krok 6. Zdejmij headshell (jeśli zdejmowany), i zważ ramię na końcu tam gdzie igła, bez przeciwwagi w gramach i wprowadź w W.

Krok 7. Wprowadź porządny VTF w gramach, w V

Skalkulowany CW dystans (odległość, przeciwwagi?)

Zielone pole efektywna masa ramienia 15,7 x 1,07 = 16,8 g

Algorytm liczy Masę efekt ramienia prostego, którą należy pomnożyć przez 1,07 dla ramienia typu S.

Współczynnik 1,07 stosujemy ponieważ ramię typu S, jest lekko wygięte i ma nieco większy moment bezwładności niż ramię proste. Jak zmieniasz VTA ? Kalkulator jest tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przelicz sobie , będziesz wiedział na czym stoisz.

Jak zmieniasz VTA ? Kalkulator jest tu:

Ukryta Zawartość

Przeliczyłem i dodatkowo szukałem granic wagowych w których mogę się poruszać aby pozostać w zielonym polu rezonansu

Ukryta Zawartość

Co prawda podatność wkładki przyjmuje 15-18 (tak gdzieś trafiłem serfując po internecie) i to jest niewiadoma. Niemniej jednak z tym ramieniem teoretycznie pozostaje w zielonym polu. Ot co.........

VTA zmieniam korzystając z dobrodziejstw tego ramienia, które umożliwia podnoszenie lub opuszczanie mechanizmu osi ramienia.

Dziękuje za szereg odpowiedzi i podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to kolejna nieprzespana nocka. Prośby o informację od użytkowników innych forum. Na nieszczęście dla siebie otworzyłem puszkę Pandory zwaną "zjawiska dynamiczne zachodzące w ramieniu i ich wpływ na pracę wkładki".... Życie w niewiedzy było takie piękne. I bum. Wniosek: dopasowanie mechaniczne zawieszenia wkładki do masy dynamicznej ramienia to science fiction. Jeżeli ktoś czyta ten wątek to mogę rozwinąć, w innym przypadku szkoda nafty. Kończąc mogę stwierdzić, że ciężar ramienia to nie jest effective mass arm.

A ja cały czas kręcę i słucham, i słucham. Porównuję OC9 z AT440 i CD. Jest jakby lepiej???? Jeżeli miałbym ocenić po tygodniu słuchania to niewątpliwie OC9 ma najbardziej zaznaczony bas. Może dlatego, że CD wypycha średnicę a 440 idzie górą. Chociaż tak szczerze to na tę chwilę the winner is AT440mLa. To jeszcze nie koniec...gramy dalej. Mędrcy powiadają , że na "otwarcie" wkładki potrzeb co najmniej 50 godzin kręcenia. Zobaczymy. Teraz z żalem ściągam AT440, bo tak miło się słucha:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz z żalem ściągam AT440, bo tak miło się słucha:)

No to już OC9 zostaje na stałe. Jest dobrze. Ponieważ sam dla siebie nie będę pisał, wątek można zamknąć. Ja już do MM nie wrócę...

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.