Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 5000zl za parę (używane lub nowe)

Dominik Kędra

Rekomendowane odpowiedzi

Lubie detaliczne jasne brzmienie, słucham chyba wszystkiego od metalu po pop. Poradźcie zatem czego szukać przy budżecie 5tys za parę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zadzwoń, pogadaj, za piątkę pewnie puści.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Może JBL TI 5000.To już klasa High end.W okolicach 5tys zl można nabyć. Swietne kolumny , uniwersalne a już z pewnoscia bardzo dobre do popu rocka jak i klasyki.Bardzo dobry rozmach i swoboda , potega dzwieku.Wysoka skuteczność ciekawy wygląd .Czego trzeba więcej. swietnie wychodzą wszelkiego rodzaju instrumenty akustyczne ,wokale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może JBL TI 5000.To już klasa High end.W okolicach 5tys zl można nabyć. Swietne kolumny , uniwersalne a już z pewnoscia bardzo dobre do popu rocka jak i klasyki.Bardzo dobry rozmach i swoboda , potega dzwieku.Wysoka skuteczność ciekawy wygląd .Czego trzeba więcej. swietnie wychodzą wszelkiego rodzaju instrumenty akustyczne ,wokale.

Ja polecam moje Synthese Floating.

Wcześniej miałem HGP Fuga ST, Dali Grand Diva, JBL Ti 5000 LE, Apogee Centaur, itp.

Za 6000zł oddam a w tej cenie to nie widzę konkurencji (szczególnie, że dźwiękowo porównywane do B&W 800D).

Dodatkowo schodzą do 25 Hz (-3dB), więc musiałbyś mieć dobry subwoofer żeby im dorównać.

Ja polecam moje Synthese Floating.

Wcześniej miałem HGP Fuga ST, Dali Grand Diva, JBL Ti 5000 LE, Apogee Centaur, itp.

Za 6000zł oddam a w tej cenie to nie widzę konkurencji (szczególnie, że dźwiękowo porównywane do B&W 800D).

Dodatkowo schodzą do 25 Hz (-3dB), więc musiałbyś mieć dobry subwoofer żeby im dorównać.

Skoro taka rewelacja to po co się tego pozbywać?

W 20 metrach 3-drożny monitor KEF R300 będzie grał jak ta lala, na 5 tysięcy utargujesz. Raczej żadna podłogówka w tej cenie ( chodzi o nowe) ci tak nie zagra.

Pewnie, że to dobre paczki. Ale są też podłogówki w tej cenie, które zagrają co najmniej równie dobrze. Vide: Dynaudio X32. Reasumując, każdy chwali swoje:)

Napisano dziś, 16:19

Użytkownik Dominik Kędra dnia 17.09.2014 - 17:50 napisał

Lubie detaliczne jasne brzmienie, słucham chyba wszystkiego od metalu po pop. Poradźcie zatem czego szukać przy budżecie 5tys za parę

Ukryta Zawartość

Zadzwoń, pogadaj, za piątkę pewnie puści.

Kolejne dobre paczki i kolejne pokraki niestety. Cóż, kiedyś liczyło się przede wszystkim brzmienie, a nie walory wizualne... Nie, żebym negował Twoją propozycję, bo sam mam sentyment do JM Laba, ale moim zdaniem wygląda to jak wygląda...

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Pewnie, że to dobre paczki. Ale są też podłogówki w tej cenie, które zagrają co najmniej równie dobrze. Vide: Dynaudio X32

Jakbys zatem porownal KEF R300 do tych Dynaudio X32, chodzi mi o zasadnicze roznice w ich charakterze ?

Potencjał obu kolumn jest moim zdaniem tak duży, że nie podejmuję się pisania o ich różnicach, zwłaszcza zasadniczych. Owszem słuchałem ich, ale nie przeżyłem z nimi aż tyle czasu (chodzi o R300, bo X32 słucham na co dzień), żeby autorytarnie pisać o różnicach. Czyli mówiąc w skrócie graty pod pachę i na odsłuch. Albo opcja nr 2 a'la desperado (ma to swój urok), jedziesz do salonu i po prostu kupujesz albo klikasz "kup teraz":)

Ja X32 nie słyszałem także się nie wypowiem niestety, wiem tyle ze Dynaudio bubli nie wypuszcza. Porównując kolumny podstawkowe vs podłogowe w tym samymym przedziale cenowym, zazwyczaj wychodzi na korzyśc podstawkowych, oraz zazwyczaj ta różnica jest definitywna, czyli wskakujemy na o wiele wyższy poziom, oczywiście są wyjątki. Pomieszczenie 20 metrów to nie jest jakieś wielki gabaryt żeby musowo wsadzać tam duże podłogowce które będa się tam dusić, dobre monitory idealnie nagłośnią taki pokój. Sam zawsze byłem zwolennikiem kolumn podłogowych, dopuki nie posłuchałem kilku monitorów w podobnych cenach

Pomieszcze

nie 20 metrów to nie jest jakieś wielki gabaryt żeby musowo wsadzać tam duże podłogowce które będa się tam dusić, dobre monitory idealnie nagłośnią taki pokój.

Jednakże przy 20m2 jestem za małymi podłogówkami z klasą. Oczywiście dużych "podłogowców" nie trzeba tam wsadzać.

Ja X32 nie słyszałem także się nie wypowiem niestety, wiem tyle ze Dynaudio bubli nie wypuszcza. Porównując kolumny podstawkowe vs podłogowe w tym samymym przedziale cenowym, zazwyczaj wychodzi na korzyśc podstawkowych, oraz zazwyczaj ta różnica jest definitywna, czyli wskakujemy na o wiele wyższy poziom, oczywiście są wyjątki. Pomieszczenie 20 metrów to nie jest jakieś wielki gabaryt żeby musowo wsadzać tam duże podłogowce które będa się tam dusić, dobre monitory idealnie nagłośnią taki pokój. Sam zawsze byłem zwolennikiem kolumn podłogowych, dopuki nie posłuchałem kilku monitorów w podobnych cenach

Oj wypuszcza buble

:)

A kto ma te ikony 6mk2 prosto z norwegi?

Dali można dostać w każdym większym mieście. Wpisz w google wyskoczy Ci kilkanaście sklepów.

Ja sam nie kupowałbym niczego bez odsłuchu. Nie żyjemy na Kamczatce. Wiem że to upierdliwe jest, ale tak to sobie można z fusów wróżyć. Jedna osoba zaproponuje Dali, inna Kef, kolejna Xavian itd. Każda z tych kolumn gra inaczej. 5k - ja bym nie ryzykował.

A przy okazji, człowiek stwierdził że lubi jasne brzmienie. Może jakiś Focal?

Co racja to racja MROK.

Chyba już z 15 modeli było podanych.

Kolega niech ogarnie tylko ze 3 modele i porównanie już będzie.(w którą stronę iść)

Tam gdzie mają DALI,FOCAL,KEF przeważnie mają i CA-a jak nie to swój zestaw zabierz i po problemie.

Dali Ikon zagrają na pewno szczuplej na basie-niż FOCAL,KEF R300 nie porównamy do podłogowych-więc trudno porównać np DALI IKON 6 z R300,lub FOCAL CHORUS 816 -bo to całkiem inne granie będzie.

Do tego CA 651 nie jest tak (bezpiecznym wzmakiem jak np NAD,lub Roksan k2) w połączeniu z przejrzystymi i jasno grającymi kolumnami typu właśnie IKON 6 i FOCAL CHORUS czy Aria.

Te kolumny są raczej do gęsto grającego wzmaka,z dobrym wypełnieniem,nie agresywną górą-więc z CA może być nie ciekawie-ale wcale nie słabo-może koledze będzie odpowiadać.

I jak zawsze -to tylko moje zdanie.

No i najważniejsze-Twoje pomieszczenie. ;)

Bo w salonie zagra wybitnie-a w domu ZONK-ale bywa i na odwrót. :)

Pozbywam się całego sprzętu audio - dziecko w drodze i muszę zbierać kasę..

Sprzedałem już Krella i przedwzmacniacz lampowy - koniec poważnego audio na jakiś czas..

Niestety pozostaną słuchawki i laptop :(

Synthesy to naprawdę rewelacja, a cena 6000 jest śmieszna w stosunku do możliwości.

Uzupełnieniem listy kolumn - porównywałem je także z Ariesami Plus - wygrały Synthesy.

Oddam w dobre ręce :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Te kolumny są raczej do gęsto grającego wzmaka,z dobrym wypełnieniem,nie agresywną górą-więc z CA może być nie ciekawie-

Słyszałeś ten wzmacniacz ? ,ja też dorzucę do listy Chario i Castle. :-)

Słyszałeś ten wzmacniacz ? ,ja też dorzucę do listy Chario i Castle. :-)

Stoi u sąsiada i gra z MA RX6 w pokoju ok 22m2-u mnie przed przemeblowaniem i zakupem paneli akustycznych na Focalach Chorusach grał za jasno,za przejrzyście,wręcz piskliwie-(może to wina materiału zapodanego wtedy) no i pokój był wtedy o 100% inaczej akustyczny-ale było dla mnie słabo.

Energia jest,bas jest-spora moc -ale mi nie pasował.

Naim 5Si niby bardzo wyrazny na górnych rejestrach,detaliczny itd-zagrał delikatniej-ale to znowu było w innym terminie.

<br />Te są do sypialni. ;)<br />

Ciekawe jaki ma wpływ na dźwięk, kupię sobie ze dwa jutro. Gdyby odwiedzały to miejsce zakręcone audiofilki, zapewne stwierdziłyby, że to jest właśnie najlepsze wykończenie słyszalnego pasma akustycznego w jego górnej częstotliwości.

. Gdyby odwiedzały to miejsce zakręcone audiofilki, zapewne stwierdziłyby, że to jest właśnie najlepsze wykończenie słyszalnego pasma akustycznego w jego górnej częstotliwości.

Bez komentarza...;) buhaha-

Kiedyś w modzie były (myszy-dodawały,lub dawały lepsze efekty brzmienia)-ale koszt takiej jednej to ponad 700 pln-jak się nie mylę,,,?-a Czarna Mamba tylko 24 pln-;) i daje lepszy efect. ;)

Hej,

Mam taki zestawik CA 651A i CA 650C

Napędza to kolumny Dali Concept 6

W związku z tym, że nie są to kolumny najwyższych lotów chętnie zakupiłbym inne a Concepty zostawił do KD. Lubie detaliczne jasne brzmienie, słucham chyba wszystkiego od metalu po pop. Poradźcie zatem czego szukać przy budżecie 5tys za parę, pewnie używki.

Tak dzisiaj przeglądałem. Może Kolega jeszcze nie był na giełdzie, więc link

Ukryta Zawartość

lub tutaj coś czasem się pojawia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oki, byłem wczoraj na odsłuchu 4 par kolumn.

MA RX6

IKON 6 Mk

CANTON GL 496

ZENON 7

Wrażenia ?

CANTON GLE 496 nic specjalnego i ciekawego

Dali Zensor 7 jasny dźwięk ale dla mnie mało precyzyjny

Monitor Audio przy tej cenie liczyłem na więcej

IKON 7 w tym zestawieniu dla mnie najlepsze

wiem ze kolumny są z różnych przedziałów cenowych

ale chciałem właśnie poczuć różnicę w sprzęcie z różnych półek cenowych

W poniedziałek idę posłuchać kolejnych, ktoś zaproponował Monitory Kefa i kolumny Focala

ciekaw jestem szczególnie tych ostatnich.

może jeszcze jakieś propozycje do odsłuchu ?

Wrażenia ?

CANTON GLE 496 nic specjalnego i ciekawego

Dali Zensor 7 jasny dźwięk ale dla mnie mało precyzyjny

Monitor Audio przy tej cenie liczyłem na więcej

IKON 7 w tym zestawieniu dla mnie najlepsze

Jakos mnie nie dziwi że w tym towarzystwie Ikony były najlepsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.