Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie regulowałem, boję się (na razie) dotykać.

Ale 2 (plus) ten po prawej i 3 (minus) ten na dole, jeśli nie da się regulować miedzy 2 i 3,

to jak już, to regulacja powinna być w relacji 1-2, 1-3, nie wiem, ale tak na logikę.

Edytowane przez Krzysztof_56775

Proszę by ktoś podał wartości nominalne (zmierzył je) napięć na pinach XLR w nieregulowanym i bez wymienionych wzmacniaczy DAC'u.

Tak. Tylko w tym poście jest schemat nie zgodny LKS. W LKS są inaczej ponumerowane PIN'y!! Zamieniony 1 z 2. I wg ich schematu to właśnie na 2 i 3 pinie reguluje się napięcie, a w LKS'ie mają one nr 1 i 3.

2 i 3 wg bobb mają zostać pomierzone i taka sama metodę potwierdzil Ferb, mierzyć należy pomiędzy - a + xlr.

dfx5 czyli pomiar z regulacją jest możliwy tylko pomiędzy lewym a dolnym pinem,

patrząc na gniazdo XLR w LKS ?

Lewy to 1 a więc ekran Panowie, wejdzcie sobie na pdf wtyk żeński neutrika. Mierzymy tak jak napisane było wyżej, dolny z prawym patrząc od tyłu;)

Lewy to 1 a więc ekran Panowie, wejdzcie sobie na pdf wtyk żeński neutrika. Mierzymy tak jak napisane było wyżej, dolny z prawym patrząc od tyłu;)

Mierząc w LKS'ie pomiędzy dolnym a prawym mamy cały czas stałą wartość. Żadnej regulacji!!

No to klops !

Emil wszystko się zgadza!

Tylko dfx5 pisze, że między plusem a minusem nie ma regulacji.

Należałoby mierzyć i ustawić miedzy 2 i 3, czyli prawy i dolny.

Proszę by ktoś podał wartości nominalne (zmierzył je) napięć na pinach XLR w nieregulowanym i bez wymienionych wzmacniaczy DAC'u.

Wszystkie piny wg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przed wymianą OPA:

Lewy:

1-2 0,005V

2-3 0,000V prawy górny a dolny

1-3 0,005V

Prawy:

1-2 0,003V

2-3 0,000V prawy górny a dolny

1-3 0,004V

Mam nadzieję, że odkręcisz.

Ukryta Zawartość

U mnie przed wymianą też na 2-3 było zero. A teraz pojawiły się napięcia, których już się nie da regulować.

Ważne jest jeszcze tylko dla mnie jak mierzyłeś pomiędzy 1-2 oraz 1-3. Do pinu 1 przykładałeś minus z miernika w obu przypadkach, a pomiar wykazał napięcie dodatnie?

a pomiar wykazał napięcie dodatnie?

Na to nie zwracałem uwagi.

Po wymianie OPA 301:

Lewy:

1-2 0,149V

2-3 0,023V prawy górny a dolny

1-3 0,125V

Prawy:

1-2 0,100V

2-3 0,017V prawy górny a dolny

1-3 0,119V

Na to nie zwracałem uwagi.

Po wymianie OPA 301:

Lewy:

1-2 0,149V

2-3 0,023V prawy górny a dolny

1-3 0,125V

Prawy:

1-2 0,100V

2-3 0,017V prawy górny a dolny

1-3 0,119V

No i teraz musisz regulować, bo wg mnie to za dużo. Powinno być miedzy 1 i 2 oraz 1 i 3 max 0,01, ale u mnie nie da się tak wyregulować. Uznałem ,że jak mam mieć pomiędzy 1 i 3 identyczne wartości na dwóch kanałach i tam ustawiłem poniżej 0,01. Na 1 i 2 na jednym z kanałów mam około -0,015.

Pan Nelson uważa, że do 100mV jest w normie, ale dotyczy to końcu toru, czyli na gniazdach głośnikowych wzmacniacza. Ale wiadomo im bliżej zera, tym dużo lepiej.

Aplikacja 301 bez regulacji, to lekki dramat, bo wzmacniacz jeszcze swoje napięcie stałe dołoży i hi-end się oddala :-)

Zaskakujące jest, że "fabryczne" OPA są idealne pod tym względem 0V !

Ale najważniejszego do końca nie ustaliliśmy!! Na których pinach dążymy do zera !! Wg. mnie na 1 i 3 wg. numeracji w LKS'ie.

Aplikacja 301 bez regulacji, to lekki dramat, bo wzmacniacz jeszcze swoje napięcie stałe dołoży i hi-end się oddala :-)

Zaskakujące jest, że "fabryczne" OPA są idealne pod tym względem 0V !

Wiadomo, że dyskretne w pomiarach nie mają szans:)

A pomijając problemy z offsetem jak u kolegów zmieniła się lub zmienia kwestia brzmienia LKS-a ?

Ale najważniejszego do końca nie ustaliliśmy!! Na których pinach dążymy do zera !! Wg. mnie na 1 i 3 wg. numeracji w LKS'ie.

Skoro regulacja nie działa pomiędzy 2 i 3 (dół i prawy od tyłu patrząc) to za bardzo nie ma wyjścia co optymalizować;)

Cel jest jeden, między 2 i 3 ZERO, czyli różnica potencjałów między plus i minus ="0" napięcia stałego, nawet regulując na pniach 1-2,1-3.

Przy grającym ?

Ukryta Zawartość

Też piszą o pinach: prawy i dolny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775

Powtarzam jeszcze raz u mnie między 2 i 3 napięcie jest stałe bez względu na regulację. Myślę ,że potwierdzi to TRIBON na podstawie jego DAC'a.

Po zastosowaniu OPA301 na I/V i odsłuchu po RCA i XLR, jest super. Słuchałem wczoraj przez kilka godzin monobloków z wejściem XLR i porównywałem jakość muzyki. Oczywiście każda implementacja sprzętu, gniazd itd itp jest inna. Ale... w moim systemie dźwiękowo obstawiam remis pomiędzy tymi standardami. Pod pewnymi względami nawet lepiej może być na rca. Dla uzyskania podobnej mocy wyjściowej na rca (jak na xlr), należy podnieść o około 9 dB wzmocnienie LKS-a. Zrobiłem pomiary natężenia dzwięku dla 1 kHz precyzyjnym mikrofonem pomiarowym dla wybranego poziomu natężenia dźwięku.

Wiadomo, że każda cyfrowa regulacja wyjścia (tak jak w LKS-ie), im jest głębsza, tym bardziej degraduje sygnał.

Więc degradacja dla tego samego poziomu dźwięku, przy wyjściu rca, będzie zawsze mniejsza z uwagi na mniejszy wpływ cyfrowej regulacji głośności.

Kropka :)

Pomiarów napięć nie robiłem na żadnych wyjściach. Dźwiękowo, po zastosowaniu OPA301 mam duża poprawę jakości brzmienia systemu i o to mi chodziło :).

Żadnych słyszalnych zniekształceń, przydźwięków itp itd nie zauważyłem, zarówno po RCA jak i po XLR.

Wszystko się już znakomicie wygrzało i śmiga aż miło posłuchać :).

Polecam płytę/pliki HarmOrgan - Sigmund Groven, Iver Kleive. Rewelacyjna muzyka, przestrzeń, wykonanie, rejestracja i emocje w dużych dawkach :)... coś pięknego

Więc degradacja dla tego samego poziomu dźwięku, przy wyjściu rca, będzie zawsze mniejsza z uwagi na mniejszy wpływ cyfrowej regulacji głośności.

Kropka :)

Gain końcówek potrafi się sporo różnić a i często na wejściach XLR są tłumiki rezystorowe, które obniżają poziom sygnału - XLR gra wtedy na poziomie głośności RCA.

U mnie mam tłumik 17dB na wtykach XLR i cyfrową regulacją się nie przejmuję. Mam połączenie najlepszych rozwiązań z dwóch światów, analogowa drabinka z pojedynczym nastawem i perfekcyjna cyfra;)

Ale chyba właśnie w Sabre DAC regulacja głośności jest zrealizowana bardzo "koszernie" i audiofilsko, to jedna z zalet Sabre.

Mam połączenie najlepszych rozwiązań z dwóch światów, analogowa drabinka z pojedynczym nastawem i perfekcyjna cyfra;)

Przyznaję rację :), to najlepsza opcja. Na dziś nie dorobiłem się jeszcze porządnego preampu.

No to, Wojtek zmierz offset na zaciskach głośnikowych (?)

Jestem w 99 % pewny że ta składowa DC z LKS-a jest filtrowana w stopniach wejściowych (lub wyściowych) pre. lub końcówki.

Edytowane przez Maniol
  • Pokaż nowe odpowiedzi