Skocz do zawartości
IGNORED

wygłuszenie pokoju

pawcio-waty

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co o tym myslicie ? 14zl za metr2 to jeszcze nie tak strasznie duzo wiem ze ta mata bardziej wytlumie niz wyglusze ale czy to sie nada mam pokuj 6x5 i taki poglos ze muzy slucham 2 x raz z kolumn a drugi odbity od scian :-) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/11467-wyg%C5%82uszenie-pokoju/

Co do tej maty, to weź pod uwagę, że musisz ją w coś "opakować", do tego włókno szklane, jakie tam znajdziesz może być groźne dla zdrowia (np. gdy połkniesz włókno ;) ).

Z tanich materiałów tłumiących to oczywiście nieśmiertelna gąbka, poszukaj u tapicerów, oni mają płachty tego, może ktoś odsprzeda w dobrej cenie. Spotkałem się też z różnymi grubościami takich mat z gąbki, w sklepie AGD, przy wymiarach ok. 0.5 x 1.5m (chyba), kosztowało toto w zależności od grubości od 8 do 20zł.

Nie wiem czy się nie sypie, bo mimo tego, że kiedyś chciałem tego próbować, to jednak tego nie zrobiłem.

Ale i tak do ściany, tej maty "na żywca" nie przykleisz chyba?, w coś to i tak musisz opakować. A podczas pakowania jakies włókienko chyba może od tego odpaść...

A tak btw. to najpierw rozpraszanie, potem tłumienie ;), tak to daje najlepsze efekty ;).

generalnei wszystko co miękkie. Po pierwsze zaokrąglićrogi, po drógie wytłumic fufit , potem półki wiszące z książkami na ścianach, bywan, wszystko co może rozproszyć lub ztłumic dzwięk. Ale nie walone na chybił trafiła ale trzeba jakąś symetrię zachować.

->hiiii po co tlumic jak juz beda rozproszone widziales komore bezechowa ?

Nie zrozumiałeś, miało być: rozpraszanie po pierwsze, potem w miare potrzeby dotłumiać.

Pokój w przeciętnym mieszkaniu to nie komora bezechowa ;> - i bardzo dobrze.

a co powiecie na to , mam ogulnie pusciutki pokuj nie liczac kolumn sprzetu i miejsca w ktorym siedzie - wiec slyszalem ze te wklady od jaj zamoczone w zupie z gipsu 1 nie wygladaja juz tak tragicznie a przy tym zaczynaja dosc dobrze rozpraszac wiem ze beda rozpraszac tylko wysokie czestotliwosci (znam nawet wzor : ) i mysle o czyms takim te wlkady pod katem raz w pionie raz w poziomie i miedzy kazda taka warstwą , warstwa gabki moze nawet roznych grubosci i gestosci musze sie jeszcze zastanowic ale pomysl jest gut ?

[obrazekLUKASZ-178581_1.jpg] [obrazekLUKASZ-178581_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4133-100003163 1170259403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- gruby dywan na podłodze przed kolumnami

- jak najwięcej półek z książkami pod sam sufit

- sufit z legarami i boazerią

- tapety winylowe z gęstym wzorem

- grube zasłony przed oknami (szyby bardzo mocno odbijają dźwięk)

u mnie takie konstrukcje zdały egzamin. najlepiej tapety i gruby dywan. polecam.

w opakowania po jajach się nie bawiłem, ale tapety mniej kłują w oczy (ważne jak masz Narzeczoną :/ )

nie czytam a co za tym idzie nie mam regalow z ksiazkami :-) dywan chyba kupie jakie 2-3 szajsowate w makro albo poloze gabke mam generalnie osobny pokuj do sluchania muzy no i do kompa na syfit dam to samo co na sciany co jeszcze moge zrobic - tapet nie chce bo to nie rozprasza tylko tlumi a wytlumione chce tylko niskie bo wiem ze rozproszyc niskich za nie duze pieniadze sie praktycznie nie da dziekuje za zainteresowanie i czekam dalej moze ktos mi cos podsunie .

No i ja mam taki kurnik w swoim pokoju odsluchowym, o gipsie nie pomyslalem i niewiem czy i jak by to wygladalo, ale to co teraz mam na scianach nie wyglada naj ciekawiej, ale tez myslalem o czyms w rodzaju kotar z jakiegos cienkiego materjalu (np blekitne) - sporo by to mnie kosztowalo ale mysle ze efekt byl by bardzo dobry i mily dla oka :)

jak sie zdecydujesz na kotary to pamietaj byje zawiesic 5-10 cm od sciany , pomysl z gipsem jest sprawdony i wlasciwy poniewaz nadaje od tym popierom w miare dobra sztywnosc (uwazaj by nie pokruszyc przy zakladaniu lub zakladaj jeszcze ciut mokre) najtrudniej umiescic je pod katem by rozpraszaly tez nizsze czestotliwosci (moczone w gipsie przestana tlumic i zaczna rozpraszac lecz tylko wysokie tony czyli dudnienie znuw sie ukaze) przyjmijmy ze rozmiary tych papierow to 30 cm na 30 cm umiszczone pod kotem 45 % dadza odleglosc od sciany 15 cm (150 hz to 1 metr od sciany 300 hz to 0.5 m itd a 75 hz to 2m) wiec moczenie wszystkich nie da dobrego efektu . mozna sie jeszcze w rozpraszanie pobiwic plytami gipsowymi ponoc 6 zl za m2 lecz pewien nie jestem , Ktos mi cos jeszcze ciekawego doradzi ?

Witam,

Ja mam w wytłoczkach całą jedną ścianę plus drzwi. Jak jeszcze tylko pozaklejam szpary tapetą to biorę się do malowania. Mam taki fajny pistolet, psik, psik i gotowe :-) Na bocznych ścianach planuję powiesić ładne, pnące się kwiatki, jednego już mam tylko jakiś na razie cholernik mały ;-) No i oczywiście zapomniałem o pluszowych misiach w narożnikach ;-D Dwa są gdzieś na strychu, jak je jeszcze mole nie zjadły :-(

Pozdrawiam,

Michał

I love the sound of crashing guitars

A moż coś takiego?

Ukryta Zawartość

lub to :http://www.ncp.com.pl/ADzw.html

Albo tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

kiedyś już o tym pisałem przy okazji podobnego wątku.

polecam lekturę podręcznika akademickiego "akustka architektoniczna"

kiedyś ta kniga wpadła mi przypadkiem w ręce (wynajmowałem moieszkanie od dra budownictwa) i już mu nie oddałem

oczywiście poza całą masą mało strawnych wzorów matematycznych są dokładne rysunki różnistych ustrojów, opisy, zdjęcia itd. prawie podręcznik diy dla audiofilów :-)

wydanie chyba z '74r.

warto poszukać po bibliotekach czy antykwariatach

pzdr

Tu też może byc na temat:

Ukryta Zawartość

lub tańsza wersja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie takie tanie jak wytłoczki , lecz w sprzedaży występóje płyta z wełny mineralnej ze 20cm gruba do dociepleń budynków twarda i się niesypie i może nie na całą scianę lecz tylko na kliny rozpraszające a zabespieczyć można py natryskując tynk z papki celulozowej i włukienek ponoć kolor i fakturę można sobie wybrać widzałem gdzieś zrobioną tak ścianę wygłąd super ,co prawdz na tryśnięte na beton.Oprucz tego nawet natryśnięty na beton tłumi dzwięki Agdy jest na betonie możnazwilżyć i zdiąć ,wymięszać z wodą i urzyć raz jeszcze.

ale po co mam nakladac welne mineralna na ustroje rozpraszajace , po co tlumic rozproszony dzwiek ? chyba juz wiem co zrobie uzyje 3 materialow 1 te wytloczki od jaj poustawiam tak jak na ryzunku (tylko jeszcze nie wpadlem na pomysl jak je pod 45 stopni ustawic : ) w gipsie moczone 2 z plyt kartonowy gipsowych (6zl za metr faktycznie ) zrobie takie trojkaty o podstawie kwadratu o ruznych dlugosciach 3 dam moze nawet to gabke o ktorej mowisz chyba wiem o co chodzi gruba twarda i w miare tania albo no wlasnie co jeszcze :-) ?

Nie napisałem żeby maklejac wełną na wytłoczki , miałem na myśli by wykonać trójkąty z wełny mineralmej ,bo konsystęcją dorównuje styropianowi a jest porowata po oklejeniu jakąś materją jutową lub lnianą można by jej nadać ciekawą fakturę i malować. a wytłoczki to bardzo stary pomysł z sal prób zespołów rokowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.