Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej nasycone kolumny podłogowe

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Panowie, cieszy mnie dyskusja jaka wywołał ten temat. Spory powinny być twórcze, uczyć czegoś i potwierdzać, bądź zaprzeczać naszym przemyśleniom i wiedzy. Proszę jednak nie używajmy "argumentów" personalnych. To nic nie daje oprócz niepotrzebnej agresji, a tak naprawdę pokazuje tylko słabość i bezsilność wobec słów rozmówcy. Apeluję tu do obu stron sporu.

Podkreślę jeszcze raz, nie jestem czyimś przeciwnikiem, tylko technologii którą uważam za gorszą od innych nowszych.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Palton, Ja mówię po prostu tego nie słyszy.

Dowodem na to, może być stwierdzenie Ja mówię że płyta ' Faithfull ' Tria Marcina Wasilewskiego jest najsłabszą w ich

dorobku . Bezdyskusyjnie jest to najlepszy album Tria Wasilewskiego i jesli ktoś sądzi inaczej to nie rozumie jazzu albo

jest głuchy jak pień.

Buhahaha kolejna porcja bzdur, co ma odbiór do jakości nagrania? Otwórz słownik i poczytaj definicję gustów. Dobrze ,że masz bana u stefka bo byś pewnie i w tamtym wątku wypisywał te swoje mundrości.

Kurczę - znowu chwila nieuwagi, jeden dzień nie zaglądania do wątku i już pojechało - 3 ekrany rozmaitości...

Proszę o powrót do tematu albo wędrówkę do innych wątków na forum...

Mnie bas z tranzystora nigdy nie pasował

Nie można tego ścinać krótkim, twardym basem

Zbytnie uogólnienie - nie każdy tranzystor gra w ten sposób, a nawet powiedziałbym, że jest cała masa urządzeń tranzystorowych grających dokładnie odwrotnie...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A o gustach to sie dyskutuje?

Jak napiszesz np. jest najlepiej nagrana i zrealizowaną płytą to wtedy mozna dyskutować.

Jamówię pewnie słyszy to co mu system daje, czyli nie wszystko ale ... broni Częstochowy za wszelka cenę ;).

Pozdro

Niczego nie broni,tylko słucha muzyki,od kiedy ma Harbethy w olbrzymich dawkach, a Tobie zalecam ostrożność w budowaniu koalicji,szczególnie z Magnepanem, który został wielokrotnie przyłapany na kłamstwach,nawet w tym wątku kłamał na temat dźwięku głośników ls3/5a których nigdy nie miał w domu,co dzień dostaje bęcki od MarkN na temat muzyki, a który jak mu nie starcza argumentów zaczyna używać gróźb karalnych. Przesłać Ci na priv jak potrafi "merytorycznie rozmawiać"?

Co do Twoich kanap,nie czepiam się wystroju,to Twoje lokum i nawet szanuję odwagę,że pokazujesz prywatne sprawy światu,polemizuję tylko z tym,czy jest to optymalny układ,moim zdaniem nie.

Niczego nie broni,tylko słucha muzyki,od kiedy ma Harbethy w olbrzymich dawkach, a Tobie zalecam ostrożność w budowaniu koalicji,szczególnie z Magnepanem, który został wielokrotnie przyłapany na kłamstwach,nawet w tym wątku kłamał na temat dźwięku głośników ls3/5a których nigdy nie miał w domu,co dzień dostaje bęcki od MarkN na temat muzyki, a który jak mu nie starcza argumentów zaczyna używać gróźb karalnych. Przesłać Ci na priv jak potrafi "merytorycznie rozmawiać"?

Co do Twoich kanap,nie czepiam się wystroju,to Twoje lokum i nawet szanuję odwagę,że pokazujesz prywatne sprawy światu,polemizuję tylko z tym,czy jest to optymalny układ,moim zdaniem nie.

Ja mówię nie pajacuj bo dostaniesz roczny urlop za wypisywanie herezji.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bezdyskusyjnie jest to najlepszy album Tria Wasilewskiego i jesli ktoś sądzi inaczej to nie rozumie jazzu albo

jest głuchy jak pień.

Ja, ja nie lubię jazzu.

I być może dlatego jestem głuchy jak pień.

Trio pana Wasilewskiego zwisa mi i powiewa.

Istnieje taki instrument, kontrabas - dosc popularny w jazzie ;)

Nieprawda niestety - było to już w innym wątku - wbrew pozorom (i ku zaskoczeniu wielu) kontrabas realnie gra od 70 Hz

Wytłumacz to wyczynowcom:))

Sorry - trochę przesadziłem, bo:

"Kontrabas posiada cztery struny strojone w kwartach (począwszy od najniżej strojonej): E1 (41,2Hz), A1 (55Hz), D (73,4Hz), G (98Hz) i obejmuje zakres dźwięków od E1 (w kontrabasach orkiestrowych, 5-strunowych C1 (32,7 Hz) a w niektórych odmianach niemieckich H2 (30,86 Hz))

"

Ale i tak jak widać dalego do 20Hz :-)

Maggie - i jeszcze prośba personalna do Ciebie. Jakiś czas temu pożegnałeś wątek, bo uznałeś, że zabiera Ci czas.

Jakkolwiek zawsze miło mieć ciekawą dyskusję, to proszę abyś powstrzymał się od wpisów podobnych do tych jakie zaprezentowałeś w #94, #119 i #122 - to jest dopiero zabieranie czasu i zaśmiecanie wątku. Nie szkoda Ci Twojego cennego czasu na takie wpisy? :-P

Nieprawda niestety - było to już w innym wątku - wbrew pozorom (i ku zaskoczeniu wielu) kontrabas realnie gra od 70 Hz

Akrool, wygląda to inaczej niż piszesz :

Kontrabas - Instrument posiada cztery struny strojone w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (począwszy od najniżej strojonej): E1 (41,2Hz), A1 (55Hz), D (73,4Hz), G (98Hz) i obejmuje zakres dźwięków od E1 (w kontrabasach orkiestrowych, 5-strunowych C1 (32,7 Hz) a w niektórych odmianach niemieckich H2 (30,86 Hz)) do g1 w typowym wykorzystaniu, jednak w niektórych utworach solowych z wykorzystaniem flażoletów przy podstawku sięga się prawdziwego kresu skalowego kontrabasu uzyskując w ten sposób nawet dźwięki o wysokościach przekraczających g² (g dwukreślne w brzmieniu) sięgając nawet g³. Kontrabas transponuje oktawę w dół w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW Gdyby ktos chcial pozbyc sie tych zmulonych, powolnych, przewymiarowanych, przebasowanych i stworzonych dla czystego zysku Dynaudio S25, to uprzejmie sie zlituje i odkupie:).

Jamówię pewnie słyszy to co mu system daje, czyli

co najwyżej wiolonczelę i w objawieniu.

BTW Gdyby ktos chcial pozbyc sie tych zmulonych, powolnych, przewymiarowanych, przebasowanych i stworzonych dla czystego zysku Dynaudio S25, to uprzejmie sie zlituje i odkupie:).

Nie pakuj się w S 25 ale jeśli tego chcesz naprawdę .........

Kontrabas - Instrument posiada cztery struny strojone w kwartach (począwszy od najniżej strojonej): E1 (41,2Hz), A1 (55Hz), D (73,4Hz), G (98Hz) i obejmuje zakres dźwięków od E1 (w kontrabasach orkiestrowych, 5-strunowych C1 (32,7 Hz) a w niektórych odmianach niemieckich H2 (30,86 Hz)) do g1 w typowym wykorzystaniu, jednak w niektórych utworach solowych z wykorzystaniem flażoletów przy podstawku sięga się prawdziwego kresu skalowego kontrabasu uzyskując w ten sposób nawet dźwięki o wysokościach przekraczających g² (g dwukreślne w brzmieniu) sięgając nawet g³. Kontrabas transponuje oktawę w dół w kluczu basowym.[1

Źródło www.wikipedia.pl :-) sprostowałem tym samym tekstem jeden post później :-)

Źródło www.wikipedia.pl :-) sprostowałem tym samym tekstem jeden post później :-)

Dokładnie tak. Byłem zaskoczony Twoim wpisem gdyż pamiętałem ze kontrabas gra w okolicach 40 Hz. Natomiast nie

wiedziałem że 5 strunowy schodzi jeszcze niżej do prawie 30Hz.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dla mnie liczy się zawsze na pierwszym miejscu nieustająco to samo-czyli zdrowym być!!.

Tutaj pełna zgoda.

"Zdrowie droższe pieniędzy ..." ;)

Widzać , z Jarkiem jesteście jak to piszę Tomek jak dąb Bartek:) i zapomnieliście jak wygląda dom z małymi dziećmi....

Życzę każdemu słuchania w salonie jak dwójka kilkulatków w tym czasie urządza sobie zabawę...:))) one potrafią zagłuszyć każdy sprzęt...

Miałem sprzęt w salonie wiele lat ...niestety teraz to technicznie niewykonalne..;

Nasza różnica poglądów na ten temat wynika ewidentne z różnicy pokoleń ;))

Jarek nie rób z siebie takiego starego, trzeba być młodym duchem, jak resza nie pozwala...;)

Pozdrawiam

Ale ja Ciebie doskonale rozumiem. Jeżeli masz małe dzieci to po pierwsze szkoda sprzętu żeby go dzieci zdewastowały a po drugie szkoda dzieci ,żeby je sprzęt "zdewastował" ;)

W takim wypadku osobne pomieszczenie jest dobrym rozwiązaniem .

Ale przyznaj się bez bicia ,że nie o muzykę tylko chodzi .... a o zwyczajny święty spokój ;)

Też to przechodziłem (dodatkowo na emigracji) więc Ciebie rozumiem.

Pytanie tylko , ile słuchasz muzyki codziennie bo nie wierzę ,że całymi popołudniami lub w weekendy zamykasz się w pomieszczeniu a małżonkę zostawiasz "na pastwę" dzieciaków.

Tak czy inaczej spokoju życzę ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale przyznaj się bez bicia ,że nie o muzykę tylko chodzi .... a o zwyczajny święty spokój ;)

Oczywiście... Ja też o nim marzę, mając niestety sprzęt w salonie;-) Zazdroszczę Grześkowi tego lokum na poddaszu, genialna lokalizacja. Trzeba wyjść na górę po schodach a to już dzieciom i psom stwarza pewne problemy a i żonie się nie chce:-) Moja żona nie podziela moich pasji audiofilskich, na szczęście ma na górze drugi telewizor... Wyobraź sobie, co by było jakbyś słuchał muzyki, a ona do Ciebie, że chce oglądać "M jak miłość"? :-) U mnie jest o tyle lepiej że mam 14-letnią córkę, która na szczęście idzie w moje ślady, słucha ciężkiego grania i jest generalnie moim sprzymierzeńcem w walce o salon;-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tutaj pełna zgoda.

"Zdrowie droższe pieniędzy ..." ;)

Ale ja Ciebie doskonale rozumiem. Jeżeli masz małe dzieci to po pierwsze szkoda sprzętu żeby go dzieci zdewastowały a po drugie szkoda dzieci ,żeby je sprzęt "zdewastował" ;)

W takim wypadku osobne pomieszczenie jest dobrym rozwiązaniem .

Też to przechodziłem (dodatkowo na emigracji) więc Ciebie rozumiem.

Pytanie tylko , ile słuchasz muzyki codziennie bo nie wierzę ,że całymi popołudniami lub w weekendy zamykasz się w pomieszczeniu a małżonkę zostawiasz "na pastwę" dzieciaków.

Tak czy inaczej spokoju życzę ;)

Oczywiście , nie jestem chory , żebym zamykał się sam w weekendy ...:)))

Słucham średnio 1-2 godziny dziennie więc o jakimkolwiek zaniedbywaniu rodziny nie ma mowy...inni Polacy w tym czasie gapią się w telewizor.

Ale faktycznie im jestem starszy tym bardziej cenię sobie święty spokój:)

Pozdrawiam.

Dokładnie tak. Byłem zaskoczony Twoim wpisem gdyż pamiętałem ze kontrabas gra w okolicach 40 Hz. Natomiast nie

wiedziałem że 5 strunowy schodzi jeszcze niżej do prawie 30Hz.

Przecież jak ktoś ma kilkunastometrowy pokój to i tak tych 30 Hz nie usłyszy....co nawyżej ich rezonans...

I do takich powierzchni są małe Harbethy , mimo , że nie jestem ich zwolennikiem, grają strasznie " floppy"

Oczywiście , nie jestem chory , żebym zamykał się sam w weekendy ...:)))

Słucham średnio 1-2 godziny dziennie więc o jakimkolwiek zaniedbywaniu rodziny nie ma mowy...inni Polacy w tym czasie gapią się w telewizor.

Ale faktycznie im jestem starszy tym bardziej cenię sobie święty spokój:)

Pozdrawiam.

Przecież jak ktoś ma kilkunastometrowy pokój to i tak tych 30 Hz nie usłyszy....co nawyżej ich rezonans...

I do takich powierzchni są małe Harbethy , mimo , że nie jestem ich zwolennikiem, grają strasznie " floppy"

Już o tym pisałem narażając się Ja mówię. Natomiast w stopce o sprzęcie jaki posiada można wyczytać taką poezję.....

Leben 300F-objawienie,Harbeth P3ESR-objawienie,Rega Apollo-R transport,Rega DAC,Olive-transport plików,Skylan,RCM Separator,zasilanie Furutech,głośnikowe,IC-szwajcarska miedź.Wielki fan konstrukcji..

To fakt że wszystko zależy od punktu siedzenia. Nie należy mylić z odległością słuchacza od systemu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Teraz sam rozumiesz ,że trzeba wybrać kompromis.

Ja słucham muzyki cały weekend (od rana do późnej nocy) a w dni powszednie kilka godz po pracy (praktycznie codziennie).

Teraz już wiesz dlaczego osobne pomieszczenie to nie zawsze najlepsze rozwiązanie (nie piszę tutaj o sprawach dźwięku) a przynajmniej nie dla wszystkich.

Ty wybrałeś kompromis rzadszego obcowanie z muzą a ja gorszych warunków odsłuchu.

P.S.

Polskiej telewizji w ogóle nie oglądamy.

Książka ew. Film.

pozdr.

Raczej nie ma problemów z zakupem 25. Od dwóch lat regularnie pojawiąją się na giełdzie hifi.pl...

Akurat ktoś ma... więc zrealizuj swoje słowa, kup i pochwal się, że to faktycznie zrobiłeś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Już o tym pisałem narażając się Ja mówię. Natomiast w stopce o sprzęcie jaki posiada można wyczytać taką poezję.....

Leben 300F-objawienie,Harbeth P3ESR-objawienie,Rega Apollo-R transport,Rega DAC,Olive-transport plików,Skylan,RCM Separator,zasilanie Furutech,głośnikowe,IC-szwajcarska miedź.Wielki fan konstrukcji..

To fakt że wszystko zależy od punktu siedzenia. Nie należy mylić z odległością słuchacza od systemu.

W twojej stopce nic nie można przeczytać,bo nic nie masz a wszystkie swoje rewelacje to mniej lub bardziej nieudolne cytowanie internetu.Angielskiego nawet nie znasz cytując tłumaczenie google, o czym i z kim chcesz dyskutować? Kup sobie coś ,najlepiej zacznij od Diory i używek Altusów,wyrobisz sobie pogląd w którym kierunku chcesz rozwijać swoje ściemniactwo ,a o tym co ja mam w swoim opisie, po za zdjęciami z netu też gówno wiesz,więc sobie poczytaj,tylko potem naucz się nazw na pamięć,żeby znowu nie pisać o konstrukcjach,które nie istnieją.

Ale Magnepan o tym nie ma fioletowego pojęcia, bo p3esr widział tylko na zdjęciach,jak z resztą większość opisywanych przez siebie rewelacji.

Gość baca5

(Konto usunięte)

E1 (41,2Hz), A1 (55Hz), D (73,4Hz), G (98Hz) i obejmuje zakres dźwięków od E1 (w kontrabasach orkiestrowych, 5-strunowych C1 (32,7 Hz)

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kontrabas

Niestety/stety ja przedkładam wygodę wystrój wnętrza ponad akustykę i na nowym mieszkaniu jakaś adaptacja pewnie będzie ale bez niszczenia dzieła projektanta i wystroju wnętrza.

Mnie za takie poglady odsadzali od czci i wiary jakis czas temu koledzy, ktorych z grzecznosci nie wymienie.

Jestem za tym, zeby muza i sprzet byly czescia domowego zycia . Ja nie mam w ogole tv w salonie , gdzie jest sprzet . Ostatnio jeden z kolegow tak do mnie pisal ( troche sie pochwale :))

I never cease to be amazed when I see the pictures of your system - its the way that you have managed to combine the quest for good sound with aesthetics, while avoiding ugly room treatment.

Mysle, ze sa dwa podejscai do sluchania muzy - dac sprzet od oddzielnego pokoju z jak najlepsza, zrobiona akustyka albo postawic raczej na to, aby sprzet " wtopil sie " w dom, stal sie jego nieodlaczna czescia.

Wole to drugie podejscie.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wszystko zależy od współdomowników, a w zasadzie jednej takiej.... Mając sprzęt w salonie mam problem ze zrobieniem profesjonalnej adaptacji, bo przecież całość musi jakoś wyglądać... Gdyby żony podzielały nasze audiofilskie pasje to i kompromis byłby możliwy, nawet w kwestii wystroju salonu. Albo przygotowania osobnego pomieszczenia, w którym można by spędzać czas razem. Ale jeśli nie ma wspólnego zamiłowania do muzyki to osobny pokój jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Jeśli budowałbym następny dom, to na pewno z osobnym pokojem audio...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Istotny jest też sposób słuchania , przecież nikt nie powie ,że potrafi koncentrować na muzyce 12 godzin....gotując , sprzątając czy bawiąc się z dziećmi ( lub żoną;)))

To zupełnie inny odbiór muzyki....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.